Pravidla

2.9.2026 19:56 - Lethrendis
nj, beru zpátky. Měl jsem napsat: lidi, co za to dostávaj zaplaceno :)
3.9.2026 00:31 - Log 1=0
Gergon
Tak hlavně by sis mohl přestat vymýšlet slaměnné panáky. Samozřejmě, pokud je překladatel natolik nekompetentní idiot, aby přeložil mluvící jméno otrocky, jako zastaralý překláadcí program, tak budou jeho jména horší než originál. Ale v takovém případě bude ten překlad stát za prd, jména to nezmění.

To Windrunner je prostě příjmení, nebo to je nějaký přídomek, co dostala "za zásluhy"? V tom druhém případě bych šel do něčeho jako Sylvana Běžící s větrem, Sylvana Větrná běžkyně. Pokud je to příjmení, tak bych použil třeba Sylvana Větronohá.
3.9.2026 06:58 - Corny
sirien píše:
Tak prosimtě "profíky" co dělaj překlady tohodle typu literatury sem osobně viděl udělat vtipy typu "potlačující oheň"

"Oheň v díře!!"
"Palte na Willa!"

Log 1=0 píše:
Samozřejmě, pokud je překladatel natolik nekompetentní idiot, aby přeložil mluvící jméno otrocky, jako zastaralý překláadcí program, tak budou jeho jména horší než originál. Ale v takovém případě bude ten překlad stát za prd, jména to nezmění.

Kantůrek asi tohle Memo nedostal :D
3.9.2026 07:04 - Gergon
Ano dal sjem to do extrémních příkladů, ale tobě jako fakt Sylvana Běžící s větrem nebo Větrná běžkyně přijde jako dobré jméno pro svět WoW? To buď nemůžeš myslet vážně, nebo to vysvětluje ledacos nad čím kroutím hlavou u některých překladů DnD =)
3.9.2026 07:58 - Lethrendis
Windrunner je příjmení rodiny. A v lore má další dvě sestry. To bych nepřekládal, stejně jako vlastní jména, ani kdyby všechno ostatní ano.
Spíše jsem přemýšlel nad názvy jako Stormwind či Ironforge - jsou to zavedená jména lokací, které by překládat šly. Dokonce povětšinou docela zdařile, řekl bych, ale pro čtenáře by to bylo nesrozumitelné. V knihách, kterými argumentuje Gergon, se to "většinou" nepřekládá. To většinou znamená, že tu a tam to někdo přeloží, ale nahodile - rozhodně to není pravidlem a jinde to je zase nepřeložené.
Co bych překládal určitě jsou zavedené české názvy jako Mrazivý smutek, Pohroma či Plamenná legie.
3.9.2026 08:47 - Corny
Možná je to na místní mládež moc "Oldskůl", ale kde to jde bych se docela držel ofiko překladu Warcraft 3 a Frozen throne do češtiny.
3.9.2026 09:31 - Gergon
Tyto zavedené české názvy o kterých mluvíš jsou také takto přeložené právě v těch knihách které jsem zmiňoval.
Nemluvě o nějakém českém dabingu filmu, který se přiznám že z hlavy nevím jaký byl, ale taky se s tím nějak popasovali asi. To je další oficiální zdroj českých překladů pro wow svět.
3.9.2026 11:32 - Aegnor
Názor "Tenhle překlad není vhodný pro WoW" vychází jenom z toho, že ten svět posledních 20 let konzumujeme pouze anglicky.
Takže ty (vážně míněné) návrhy překladů nejsou špatné nebo výrazně horší než anglické originály - jenom jsou česky, což "není tak cool" a tak působí špatně.
3.9.2026 13:59 - Gergon
Vzhledem k tomu že z tohoto světa byl natočen film s dabingem, a vyšlo přes 30 knih a nyní i hromada komiksů s českým překladem, tak věta že to konzumujeme pouze anglicky je naprosto mylná =)
3.9.2026 20:02 - Log 1=0
Píše:
Ano dal sjem to do extrémních příkladů, ale tobě jako fakt Sylvana Běžící s větrem nebo Větrná běžkyně přijde jako dobré jméno pro svět WoW?

Tohle měly být samozřejmě přídomky, jméno bylo Sylvana Větronohá.

A ano, jsou to rozhodně vhodná jména. Azeroth je konstruovaný svět, který na náš nijak neodkazuje, neměly by tam vůbec být pozemské jazyky. Pokud tam jsou, je to klasická interpretace překladem. Tj. že ty názvy a jména jsou "přeloženy" do jazyka konzumentů. A tak by měly být v jazyce konzumentů, ne v jiném jazyce.
Kdyby chtěli původní tvůrci názvy v cizím jazyce, mohli si ho vymyslet. Zvolili jazyk publika. Chtít to nechat v angličtině, protože ti to přijde cool (když už argumentuješ, že to není jen protože jsi tak zvyklý), by bylo, jako chtít ta jména přeložit do norštiny, protože žní drsně a má cool písmenka.
3.9.2026 21:44 - Gergon
Kdyby to byla vhodná jména, tak se tyto překlady používají už 20 let a nepoužívají se ty co se používají ve všech oficiálních vydaných materiálech a ne i když se různé překlady liší, tak snad nikde nebyla Sylvana Věteronohá. Proč? No protože to je hnusný a strašně znějící jméno :D
A ne nejsem vyloženě zásadně proti češtině, ale musí to být dobře udělané. Překlady Pratchetta jsou geniální a kdyby někdo dělal DnD příručku pro Zeměplochu, tak bych očekával, že do češtiny budou přeloženy jména Mrakoplaš a Zlopočasná tak jak jsou v oficiálních knihách. V DnD třeba Letohrad je skvělý překlad i když to není přesný překlad a ano hrál jsem BG1 a četl jsem hrad Nikdyzima - což je příklad toho hrozného překladu. A Sylvana Větronohá patří rozhodně do kategorie Nikdyzim. Proč proboha prasit něco, co oficiální překladatelé veškerých WoW materiálů neprasili? A proč to neprasili? No protože to tak nejspíš fanoušci prasit nechtějí. A ne nezůstává tam všechno v angličtině - máme Mrazivý smutek, máme Sluneční studnu, Máme Plamennou legii. Ale ne, nikdo nepřekládal Windrunner ani Sunstridera - aspoň ne v tom co jsem četl v posledních 5 letech kdy jsem to začal nakupovat a číst. Nevím jak to bylo ve Warcraftu 3 a některých starších knihách i když i ty jsem četl, ale už je to dlouho.
3.9.2026 21:51 - Gergon
A aby bylo jasno - já nebráním ani češtinu ani angličtinu. Já jen tvrdím, že když tady existuje obrovské množství oficiálního vydaného textu - obzvláště Kroniky zpracovávající komplexní historii Azertohu, tak je hloupost cokoliv překládat jinak, než to je v těch ofiko zdrojích z poslední doby. Protože když se bude člověk držet toho co je v podstatě přesně to co fanoušci tohoto světa kupují a znají, tak bude mít nějakou jistotu, že to neposere. Protože cílová skupina této příručky jsou z 90% přesně ti lidé, kteří mají doma přesně ty Kroniky o kterých mluvím a mají doma přesně ty knihy jako Illidan a Sylvanas a jsou na ta jména zvyklý tak jak jsou nebo nejsou překládaná.
3.9.2026 21:54 - Aegnor
Bereš první netrollící návrh co tu Log po půl minutě přemýšlení nadhodil. A kritizuješ, že je strašný. Ale máš vítr, vichr, noha, rychlost, běh, spěch ... někdo s citem pro jazyk z toho zvládne vymáčknout dobře znějící jméno. Jenom je potřeba se nad tím zamyslet a pohrát si s tím.

Nikdo to nedělá, protože bez ohledu na výslednou kvalitu bude jediná reakce "proč to prasíte, ty originální anglický jména zní mnohem líp". I když tak zní jenom protože jsou anglicky a to je pro nás něco vzdálenýho, není to "nudná čeština".

A Letohrad je podobně mizernej překlad jako Nikdyzima. Jazykově lepší, významově výrazně ustřelenější pryč.
4.9.2026 00:52 - York
Aegnor píše:
A Letohrad je podobně mizernej překlad jako Nikdyzima. Jazykově lepší, významově výrazně ustřelenější pryč.

K překladům můžeš v zásadě přistupovat ze dvou směrů: Aby to dobře znělo v češtině, nebo aby to bylo použitelný pro hráče / čtenáře, kteří znaj anglickou verzi. Kantůrkovy překlady Zeměplochy jsou třeba ta první varianta - když neznáš originál, skvěle se to čte, ale kdybych 20 let hrál v angličtině onlinovku ve světě Zeměplochy, pak četl překlad a měl bych rozklíčovat, co znamená co, vyžadovalo by to značný úsilí. Třeba Mrakoplaš je strašně super jméno, ale že to je v originále Rincewind prostě musíš vědět, rozklíčovat to bez toho je hodně těžký.
4.9.2026 06:28 - Corny
Mám naposlouchanou zeměplochu minimálně na 3x celou v originálním znění v audioknížkách. A je to čistě o zvyku, rozklíčovat to je hrozně easy, protože kdo je kdo je docela zjevný a přímočarý, pokud člověk umí anglicky i česky.
4.9.2026 07:03 - Gergon
Aegnor píše:
Nikdo to nedělá, protože bez ohledu na výslednou kvalitu bude jediná reakce "proč to prasíte, ty originální anglický jména zní mnohem líp". I když tak zní jenom protože jsou anglicky a to je pro nás něco vzdálenýho, není to "nudná čeština".

Ano, nikdo to nedělá a to ani v českých překladech protože to zní lépe - je úplně jedno co je důvodem, jestli protože to je vzdálená řeč, nebo protože čeština není stavěná na nějaká slovní spojení a podobně. Důvod není podstatný. Podstatné je že u WoW to nikdo nedělal ani v českých překladech, kterých už vyšla tuna a tudíž jsou na to fanoušci zvyklí a jakékoliv překlady zavedených jmen pro ně budou drátem do oka a proto tady za ně lobuju, aby se tu nezkoušely nějaké puristické kreace zatrvzelých češtinářů, ale aby se to nechalo tak jak je na to cílová skupina zvyklá a jak to má ráda. Nic víc se tu prosadit nesnažím.
A víc už se ani snažit nebudu - jak jsem říkal, já to ani nebudu překládat, ani to nebudu číst v češtině. Prezentoval jsem tu názor někoho kdo je fanouškem toho světa, kdo četl všechno co pro WoW vyšlo v češtině, kdo je zároveň fanouškem DnD a kdo je tudíž ideální cílovou skupinou dané příručky. Jestli se tím překladatel bude nebo nebude řídit, je už na něm. Každopádně to bude náročná práce a držím mu palce, protože věřím, že by to mohla být parádní příručka a byla by škoda, kdyby ji někdo fanouškům WoW zkazil nějakou přehnanou snahou. Mě dodnes straší ve spaní český překlad "Bezuhlíka" i když tady musím přiznat, že ani oficiální literatura nepřinesla uspokojivý překlad i když se o to pokusili :D a - jen pro finální doplnění - u FR přestože znám a mám zažité anglické názvy, tak je spousta překladů, které mi vůbec nevadí - Hlubina, Stříbroruká atd atd atd... takže nejsem někdo kdo by na anglické verzi trval za každou cenu. Preferuji ji tam kde má smysl a důvod a zní stokrát lépe ne protože to je angličtina, ale protože český překlad je prostě hrozný.
4.9.2026 09:14 - Aegnor
Tak jako tahle debata je čistě akademická tak tři poslední stránky. Lethrendis už napsal, že si to bude překládat podle svého citu, a my se tady hádáme jenom tak ze sportu. :-)
7.9.2026 21:03 - LokiB
nechci se ze sportu hádat, ale moc se přimlouvám za překládání. je to ostuda, nepřekládat ... jakože opravdu ostuda ;(
8.9.2026 00:41 - York
Corny píše:
protože kdo je kdo je docela zjevný a přímočarý, pokud člověk umí anglicky i česky

Pokud umíš anglicky i česky. Jenže pokud umíš anglicky i česky, tak nepotřebuješ překlad. Ten je primárně pro hráče, kteří to sice znaj v angličtině, ale anglicky neuměj.
8.9.2026 01:13 - sirien
...nebo pokud hraješ s lidma co neuměj anglicky. Popravdě co sem viděl tak pomalu nejčastější RPG překladovej use-case vůbec. Nebo pokud hraješ s lidma co neuměj anglicky a znaj tu hru z překladu a je pohodlnější si to číst v termínech co oni používaj.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.065075159072876 secREMOTE_IP: 18.97.14.91