Pravidla

sirien
20.3.2026 22:13
DnD 5e / JaD - Překladový klíč
K mému překvapení jsem zjistil že tu není dedikovaná diskuse pro překladový klíč DnD a potřeboval bych se poradit pro JaD o nějakých termínech a nechci to motat s existujícími 5e diskusemi které jsou orientované jinam.
Autorská citace #61
26.3.2026 18:16 - Lethrendis
Nevím, jestli sis toho všiml, ale v téhle fantasy DnD je spousta ještě víc weird věcí. Třeba že může někdo křísit mrtvé, léčit slovem a tak. Že se nějak divně vyléčí krvácení nebo tě "odzraní", to je tak nějak součástí, ne?
Autorská citace #62
26.3.2026 18:29 - LokiB
Mně by se v tomto kontextu líbilo, kdyby v originálu použili právě na tenhle stav "bruised" a podle toho bych pak hledal překlad.
Je to daleko méně spjaté s "posekaností" zbraňovou, bruised můžeš být z různých zdrojů, ano, k jedu je potřeba ještě trocha fantazii, ale holt svět není dokonalý.

Takže bych hledal překlad pro tenhle termín, a když bych ho našel a byl spokojený, tak bych ho použil pro bloodied :)

K těm popisům ... protože když to hraješ prvně, je "seknu ho mečem" nejjednodušší. ve srovnání s "vyvedu ho z rovnováhy svým útokem a dostanu ho do nevýhodného postavení, které ho ještě ke všemu trochu unaví".
No a důsledek "seknutí" se zase nejsnáze představuje jako krvavý šrám (když je za málo hp), a pak závěžnost seknutí můžeš zvyšovat (škálovat) při zásahu za více hp.
To, že to není jediný možný výklad je pravda, ale nejde se vyhnout tomu, že tohle se prostě nabízí a používá. Takže je třeba s tím i počítat.

A pak, pochybuju, že současní autoři pravidel nějak myslí na ty alternativní popisy extra silně ... zjednodušení je vládce a to i v popisech
Autorská citace #63
27.3.2026 09:33 - RoVan
Lethrendis:

Nalomený není vůbec špatné.
Autorská citace #64
27.3.2026 10:58 - Gergon
Nalomený je strašný. Nalomený je někdo koho ukecáváš a on je těsně před tím než souhlasí, případně mi to evokuje Nalámaný, jako ožralý jak duha =)
Autorská citace #65
27.3.2026 11:33 - LokiB
No jo, to je ten moravský a sudetský slang "nalámaný" ... šíří se to jako mor :D

York píše:
edit: Spíš je to divný s tím "bloodied". Jsi zakrvácenej, někdo na tebe sešle léčení a najednou máš oblečení jako z čistírny? Možná tak ve filmu ;-)

Kdo mluví o oblečení? To, že postava už není zkrvavená, neznamená, že se jí vyčistilo oblečení, to klidně může zůstat zakrvácené (když jde o krvavá zranění).
To už si tam trochu přimýšlíš ;)
Autorská citace #66
27.3.2026 11:36 - Šaman
Mně se nalomený taky docela líbí. Právě proto, že může být nalomený z toho ukecávání. Prostě už je načatý, není čerstvý :)

"Ten barbar ještě odolává, ale trčí z něho tři šípy a je nalomený."
"Ten barman vám ho nechce prásknout, ale z vašich výhrůžek už vypadá nalomený."

Pokud druhá věta dává v kontextu toho stavu smysl, pak "zkrvavený" se moc nehodí. Pokud by to v pravidlech bylo použito třeba v kontextu "můžeš použít schopnost zastrašení, pokud už je cíl nalomený", tak je to i docela intuitivní.
Autorská citace #67
27.3.2026 11:47 - sirien
ne, ten stav je v DnD čistě combatní, do social situací se nepřenáší
Autorská citace #68
27.3.2026 19:47 - sirien
Musím říct že se začínám klonit k tomu "nalomený", hlavně protože mi přijde přirozenější představit si že se někdo v boji nalomí, ale pak se z toho otřepe - a pak ho něco nalomí znovu, ale kamarád ho povzbudí a on se z toho otřepe... a klidně třikrát čtyřikrát dokola (zatímco to že se někdo zkrvaví, odzkrvaví, zkrvaví znovu, odzkrvaví... je bolestivě zjevnej metagame slang)
Autorská citace #69
27.3.2026 22:03 - LokiB
Záměr a důvody, které tě k tomu vedou, chápu. Jen se mi to slovo pro "pravidla" seriózní hry nelíbí ... prostě má to moc okrajový význam, s tím, že co píše Gergon ohledně toho, že nalomený je někdo, koho jsi už skoro přemluvil, má pravdu.

Škoda, že "načatý" zní moc slangově :)
Autorská citace #70
27.3.2026 22:09 - sirien
načatej si po prvnim záasahu. To kdybys chtěl slang tak spíš už pocuchanej :)

Jako - alternativně tam je ještě to "za hranou" (popř. "na hraně")
Autorská citace #71
28.3.2026 23:57 - LokiB
Dobře, do lingvistického sporu, jestli po prvním zásahu je člověk načatý a po polovině zranění nalomený, se pouštět nebudu :)
Autorská citace #72
29.3.2026 20:02 - Čindi
Napadá mě ještě poznamenaný.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.057554006576538 secREMOTE_IP: 18.97.14.91