Pravidla

Przemysl
11.6.2026 21:53
DnD 5.5e - Ví cíl kouzla "Suggestion", že na něj bylo sesláno kouzlo?
Jak moc si uvědomuje cíl kouzla Suggestion, že na něj bylo sesláno kouzlo? Text kouzla to explicitně nezmiňuje (narozdíl od třeba Charm Person, která výslovně říká, že "When the spell ends, the target knows it was Charmed by you").
Na druhou stranu:
1. Cíl určitě slyšel sesilatele něco sesílat*.
2. A možná ho i viděl, protože kouzlo vyžaduje materiální složku, se kterou musí sesilatel manipulovat.
3. Může si po chvíli uvědomit, že co udělal byla fakt blbost.

Nebo jinak: Když řeknu, že to cíli zpětně došlo, tak hraju podle pravidel, nebo jebu hráče do ucha?

DnD 5.5e píše:

Suggestion
Level 2 Enchantment (Bard, Sorcerer, Warlock,Wizard)
Casting Time: Action
Range: 30 feet
Components: V, M (a drop of honey)
Duration: Concentration, up to 8 hours

You suggest a course of activity—described in no
more than 25 words—to one creature you can see
within range that can hear and understand you.
The suggestion must sound achievable and not in-
volve anything that would obviously deal damage
to the target or its allies. For example, you could
say, “Fetch the key to the cult’s treasure vault, and
give the key to me.” Or you could say, “Stop fighting,
leave this library peacefully, and don’t return.”

The target must succeed on a Wisdom saving
throw or have the Charmed condition for the dura-
tion or until you or your allies deal damage to the
target. The Charmed target pursues the suggestion
to the best of its ability. The suggested activity
can continue for the entire duration, but if the sug-
gested activity can be completed in a shorter time,
the spell ends for the target upon completing it.

DnD 5.5e píše:

Charmed [condition]
While you have the Charmed condition, you experi-
ence the following effects.
Can’t Harm the Charmer. You can’t attack the
charmer or target the charmer with damaging abili-
ties or magical effects.
Social Advantage. The charmer has Advantage on
any ability check to interact with you socially.

*Dokud si sorcerer nevezme Subtle spell, samozřejmě.
Autorská citace #1
11.6.2026 22:28 - Chyba
Pro začátek: Toto kouzlo je notoricky známí přesílením už od verze z roku 2014 a v 2025 tomu ještě rozvolnila limitace.
K otázce: Cíli musíš říct co má dělat, takže když se později probere, tak si pravděpodobně dá 1+1 dohromady, nicméně po dobu kouzla mu to prostě připadá jako dobrý nápad.
Autorská citace #2
11.6.2026 23:10 - Przemysl
Chyba píše:
Pro začátek: Toto kouzlo je notoricky známí přesílením ...

Přesně to mě taky přijde - v boji to je OK, ale spíš má docela závažný důsledky pro svět, který já nejsem schopnej na první dobrou vychytat.

Chyba píše:
... už od verze z roku 2014 a v 2025 tomu ještě rozvolnila limitace.

Na verzi z 5.5e se mi líbí, že líp vystihuje ty limitace, a není tam to příšerně gumový "The suggestion must be worded in such a manner as to make the course of action sound reasonable.".

Chyba píše:
takže když se později probere, tak si pravděpodobně dá 1+1 dohromady

Mě to takhle dává smysl a asi to tak zahraju, ale kdyby Wizardi chtěli, aby to cíli došlo, tak to tam přece napíšou (podobně jako to je třeba u výše zmíněného Charm Person), ne?
Autorská citace #3
11.6.2026 23:43 - Chyba
To co dělá suggestion a Charm person jsou dost rozdílný věci Charm Person je o dost pochybnější v tom, jestli si to má uvědomit, protože s vyjímkou případu, kdy tě chce zabít (zranit) nijak neovlivníš co chce/nechce. jen ho uděláš důvěřivějšího. Suggestion naopak nutí jednat i v rozporu s jeho přesvědčením. Stejně tak Dominate Person neobsahuje nic o uvědomování si efektu, ale pokud pochybuju že když očakuješ banditu a s jeho pomocí vyhladíš celí kemp, tak že se po skončení kouzla vrátí v klidu na hlídku, nebo si řekne "asi mi to hold v tu chvíli přišlo jako dobrý nápad"
Když někomu v hostinci vsugeruješ "měl bys velitelku stráží pozvat tacovat", tak je to něco co si můžeš odůvodnit jako normální popostrčení podpořený alkoholem, ale pokud na pokyn cizího chlapa jakožto strázný opustíš svoje stanoviště na zbytek směny, tak je to dost podezdřelý.
Autorská citace #4
12.6.2026 01:04 - LokiB
Tohle je dost odvislé od světa/GM/dohody u stolu.

Bandita se sice asi nevrátí v klidu na klídku, ale jestli v něm bude dojem "to mi někdo vsugeroval" nebo "neměli mě tak naštvat a dávat mi tak malej podíl a minulej tejden, jak na mě šéf tak vyjel, to už jsem si prostě nechtěl nechat líbit ... mají co si zasloužili, a ten chlap, co mi říkal, měl recht" je právě otevřené - za mě jsou obě možnosti relevantní a nestyděl bych se jako GM ani někdy použít tu a někdy onu.
Ano, bylo by fajn, kdyby v tom pravidla GMovi pomohla (i kdyby jen tím, že mu řeknou "je to zcela na tobě".
Autorská citace #5
12.6.2026 01:55 - Zeli
Dle mého je otázka, jak moc je cíl inteligentní a kolik magie je v settingu, zvlášť když má kouzlo verbální komponentu.
"Ten maník zahlásil 'marakuja', a pak mi řekl, ať mu zatancuju kozáčka, a mně najednou přišlo jako strašně dobrej nápad to udělat."

Pokud nevím, že existuje magie, asi mi ta marakuja bude připadat jako podivné, s ničím nesouvisející slovo. Pokud nejenže vím, že magie existuje, ale i že umí měnit smýšlení, a navíc týpek, co přede mnou stojí, má špičatý klobouk a hůl s krystalem, asi nemusím být zrovna génius, abych si dala dvě a dvě dohromady.
Autorská citace #6
14.6.2026 21:34 - Przemysl
Chyba píše:
To co dělá suggestion a Charm person jsou dost rozdílný věci Charm Person je o dost pochybnější v tom, jestli si to má uvědomit, protože s vyjímkou případu, kdy tě chce zabít (zranit) nijak neovlivníš co chce/nechce. jen ho uděláš důvěřivějšího.

Na tom něco bude!

LokiB píše:
a nestyděl bych se jako GM ani někdy použít tu a někdy onu.

A to jen tak podle citu? Nebo by sis třeba hodil záchranu na Wisdom?

Jako hráči by mi asi totiž vadilo, kdyby funkčnost kouzla záležela na tom, jak se zrovna GM vyspal, nebo jestli mu chutnal oběd :-/

Zeli píše:
Dle mého je otázka, jak moc je cíl inteligentní a kolik magie je v settingu, zvlášť když má kouzlo verbální komponentu.

Hrajeme DnD, takže magie existuje, každý o ní ví, a většina lidí pravděpodobně nějaký kouzla viděla seslaný.

Jak moc by to záleženo na inteligenci (nebo možná moudrosti)?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.058218955993652 secREMOTE_IP: 18.97.14.86