Pravidla

Aegnor
31.7.2026 19:26
Vampire: the Masquerade 6th edition
Poté, co byla na Gen Conu oznámena šestá edice World of Darkness, tak tu máme první public playtest pravidel, konkrétně na platformě Demiplane.

Pravidla jsem nepročítal moc podrobně, ale zatím je to pro mě mix povedených a nepovedených změn.

• Nižší počet dovedností, spousta ze starých byla rozpuštěna do jiných (13 dovedností místo původních 24 či kolika).
  • Hlad/Krev/Vitae nemá vlastní hodnotu, je to součástí Zdraví.
  • Disciplíny už nemají pasivní schopnosti, ty byly přesunuty do klanů, disciplíny jsou všechny aktivní.
  • Všechny disciplíny se zlepšují s počtem teček v dané Disciplíně (tzn. pokud mám Presence 3, tak moje Presence schopnost z první tečky má nějaké bonusy).
  • Aktivace některých disciplín stojí Vůli, jiných zase Zdraví/Vitae. Není "Hunger roll".
  • Specializace dostává postava za první/třetí a pátou tečku v dovednosti.
  • Hody se vrací zpátky k atribut+dovednost-náročnost s DC 8. 10 není kritický úspěch, ale dává bodíky které lze později utrácet za benefity, při neúspěchu se dá zaplatit cena a uspět za cenu, pokud při neúspěchu padne 1, tak je to "bolestivý neúspěch".
  • Bodíky lze utrácet za bonusové kostky, případně za automatický úspěch.
  • Pokud mám dicepool alespoň 4, tak to můžu mimo boj vzít jako automatický úspěch a nemusím házet.
  • Superficial a Lethal zranění fungují jinak - Superficial se škrtá zleva a léčí se jednoduše, lethal se škrtá zprava a léčí se náročně, pokud se potkají tyhle dvě hodnoty, tak upír upadá do Torporu, pokud Lethal dojde až doleva, tak upír umírá.
  • Superficial zranění se už nepůlí, ale odečítá se fixní hodnota podle Generace (čím starší upír, tím těžší je ho zabít běžnými prostředky).
  • Postavy dostávají 1-6 expů za sezení, oproti původnímu 1.
  • Tečky do dovedností se nerozdělují volně, ale při tvorbě si člověk vybere dva backgroundy a každý mu určí set dovedností, do kterých může rozdělit 8 teček.
  • Zmizely Chronicle Tenets, Touchstones, Personal Convictions, existuje jenom Beast a Nature z existujících seznamů.
Autorská citace #1
31.7.2026 19:33 - sirien
Píše:
Hlad/Krev/Vitae nemá vlastní hodnotu, je to součástí Zdraví.

Píše:
Aktivace některých disciplín stojí Vůli, jiných zase Zdraví/Vitae. Není "Hunger roll".

Píše:
Zmizely Chronicle Tenets, Touchstones, Personal Convictions, existuje jenom Beast a Nature z existujících seznamů.

mechaniky nechápající patlalové v akci, co dodat :(

Píše:
Superficial a Lethal zranění fungují jinak - Superficial se škrtá zleva a léčí se jednoduše, lethal se škrtá zprava a léčí se náročně, pokud se potkají tyhle dvě hodnoty, tak upír upadá do Torporu, pokud Lethal dojde až doleva, tak upír umírá.

...weird; netroufnu si říct špatně bez kontextu zbytku systému, ale rozhodně red flag.

Píše:
Tečky do dovedností se nerozdělují volně, ale při tvorbě si člověk vybere dva backgroundy a každý mu určí set dovedností, do kterých může rozdělit 8 teček.

Úplně volně se nerozdělovaly myslim ani původně, tušim že část šla z nějakejch backgroundů a hunting choices nebo tak něco?

Z tohodle výčtu cítim pokračující trand shit-designové dumyfikace kterou sem cupoval v recenzi Hunter the Redneck loser.
Autorská citace #2
31.7.2026 20:54 - Aegnor
Ou yeah, existují Akce a jsou rozdělené na "Akce", "Drobná akce" a "Reakce". V jednom kole může postava provést 1 Akci a 1 Drobnou akci. Meh. Spousta různých kodifikovaných akcí.

Jop, některé věci co se mi líbí z toho vykradu do V5, zbytek zahodím.

Píše:
Z tohodle výčtu cítim pokračující trand shit-designové dumyfikace kterou sem cupoval v recenzi Hunter the Redneck loser.

Reálně je to lepší než "Hunter". Tady jsou aspoň nějaké věci, které mají potenciál být zlepšení (třeba průběžné vylepšování disciplín s tím jak se upírovi zvedá ovládání disciplíny). Každopádně ten rozdíl mezi kvalitou V6 alpha a H5 není moc velkej.
Autorská citace #3
31.7.2026 23:10 - sirien
"Lepší než Hunter" je laťka co leží na zemi. Zadupaná v blátě do roviny s okolim.

Tohle je gamistic shit návrat přes nWoD do oWoDu, kde ST(s) nemá co dělat :(

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.057188034057617 secREMOTE_IP: 18.97.14.91