ušijakořidítka™ píše:
Jak měl ale Karel přeskočit kurník, tak, jak to dělával Marek, když byl teď o patnáct centimetrů větší?
Z blíže neurčených důvodů bych chtěla mít tu část, co je v italice, oddělenou pomlčkami (Vím, že tohle není moc dobrý příklad a že bych si vystačila s čárkami, ale zrovna mě nenapadá žádný, kde bych zrovna nezbytně potřebovala pomlčky.), jak je poskládám vzhledem k čárkám? (Když už byste byli v tom, jak byste řešili ten .), paskvil o půl řádky zpět?)
ad Karel - odvažuji se hádat, že autor tradicionalista by to řešil závorkami:
Jak měl ale Karel přeskočit kurník (tak, jak to dělával Marek), když byl teď o patnáct centimetrů větší?
ad paskvil - není mi jasné, proč z té věty vložené do závorky děláš samostatný celek? Vynech velké písmeno na začátku a ubude ti tečka na závěr.. a hned to bude hezčí ;) V jednoduchosti jest nejen síla, alébrž i krása!
Pomlčky v textu (a troječky) jsem taky kdysi dost dělal. Pak jsem zjistil, že intonačně je konec věty daný tečkou v podstatě shodný s pomlčkou, takže sem se na to vykašlala začal dělat krátké úderné věty. Ale možná jen nemám dostatečný hudební sluch.
Jinak myslím, že kolem pomlčky nemá ani čárka ani tečka nikdy nic co dělat, vypadá to fakt blbě. Ale gramatický expert nejsem, jak již bylo prokázáno... takže jen to jen můj dohad. Hledat to mi připadá děsně pracné :)