Příběhy

Argonantus
14.4.2007 07:46
Poprvé si uvědomil svoji sílu při ranní mši.
Autorská citace #1
14.4.2007 07:46 - Argonantus
Tady koukám, že jsem se zas až tak nechytil....
Autorská citace #2
14.4.2007 10:00 - Rytíř
Nebuď tak netrpělivý.. :) Včerejšek byl nějakej zvláštní den, málokdo byl na netu, zdá se (včetně mě)...
Tahle Tvá Moc je tak dlouhá, že jsem jí rozdělil na 3 části. První je opravdu úvod, hodnotit má smysl až později ;) Co se mě líbilo už teď je, jak jsi celkem smysluplně vysvětlil/podal ta Drd pravidla stran učení se kouzlům. To se povedlo.
Autorská citace #3
14.4.2007 16:16 - Argonantus
Rytíř:
Vidíš, a já to mám v hlavě léta zafixované, že drtivá většina mých povídek má okolo 20 stran - ani jsem si nevšiml, že to je delší, než ten Souboj.
Autorská citace #4
14.4.2007 16:20 - Alnag
Tož, přečetl jsem si to... a musím se přiznat, že to bylo čtivé až do okamžiku, kdy se tam objevily ty pestrobarevné blesky. To se mi nějak zježila srst a už to nešlo přes. Prostě okamžitý přeskok z roviny příběhu do roviny huňáče modrého, ká šestek a ká desítek, zeleného, žlutého, černého a bůh ví jakého bleskování atd. Kouzlo příběhu bylo v tom okamžení ztraceno... je mi líto :-((
Autorská citace #5
15.4.2007 09:24 - Argonantus
Alnag:
vydrž ještě dál. Ono se to zase posune jinam. Já jsem zkoušel, jak ty blesky změnit do použitelného tvaru. Jinak tady jsem se herním pravidlům přiblížil při psaní snad nejvíc.
Autorská citace #6
16.4.2007 00:19 - unknown
Nevím, jak to pokračuje dál, přečetl jsem zatím jen část I., ale Souboj mě upoutal víc. Měl jistou filosofickou hloubku. Středníky jsou očivdně charakteristickým rysem autora. Dost mě rozčilují chyby v podobě čárek před spojkou "a". Chyby dělá každý, to nelze popřít, ovšem toto občas bije do očí.
Autorská citace #7
16.4.2007 06:43 - Rytíř
Je mi stydno.. opravdu tam bylo několik chybek v tomto směru - popravdě až příliš na to, že sem si o sobě myslel, kdovíjakej na to nemám nos :( (Pasoval jsem se totiž do role korektora textů na našem webu a tuhle povídku jsem schvaloval já, poté, co jsem opravil pár překlepů. Autor jak známo ve vlastním textu chyby nevidí, takže tohle padá spíš na mou hlavu - omlouvám se.)
Mělo by to být opraveno.
K filozofické hloubce - zkus vydržet a číst dál, ani tady to není tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo!
Autorská citace #8
16.4.2007 08:23 - Argonantus
Unknown:
chyby padají samozřejmě na moji hlavu. Stejně jako nedostatek filosofické hloubky.
Autorská citace #9
16.4.2007 23:02 - unknown
Za chyby se netřeba omlouvat, dělá je každý, je jen zbožným přáním, být vyjímkou. Ovšem když na ně nikdo neupozorní, tak je nikdo neopraví a nebude poučení pro příště.
Abychom si rozuměli, filosofická hloubka není znakem dobrého díla. Většinou je to síla příběhu a čtivost. Souboj neměl moc důmyslnou zápletku, dokonce ani příběh nebyl ničím vyjímečný, ale obsahoval v podtextu takovou otázku, alespoň na mě to tak působilo, což všemu dodávalo šmrnc.
Tady jsem nic z toho nezaznamenal. Dokud jsem si nepřečetl druhou část. Nelituji toho. Vypadá to velice promyšlině, zápletka by mohla uživit i celý román, když se dostatečně rozvine příběh. Navíc je to zasazené do pseudoreality, která je mi poměrně líbí. Obsahuje prvky vlastenectví a dobové reálie. Mohlo by to hodně oslovit lidi, kteří se o tu dobu, nebo o dějiny obecně, zabívají. Nepřipádm si v tomto ohledu moc zběhlý, přesto bych se k tého skupině přiřadil.
A teď jedna faktická otázka. Císař Filip? Nebyl za Přemysla císařem Fridrich II.? Jestli je tím myšlen Fridrichův předchůdce, nevím, kdo to byl, tak ten zase neudělal z Přemysla krále.
Autorská citace #10
17.4.2007 09:04 - Argonantus
Na román to rozhodně není. Většina povídkových nápadů unese asi těch 20 stran, které lze maximálně natahovat na dvojnásobek, nebo zkrátit na polovinu (oboje není k ničemu dobré, IMHO).
Stran Filipa - Přemysl vládl příšerně dlouho. Vystřídala se za něho celá série císařů, zejména na počátku, a on se pokoušel zajistit si královský titul postupně u každého. Takže se málo ví, že Zlatá bula sicilská od Fridricha II. je již několikáté - a poslední - uznání jeho království (včetně papeže). Poučil se z toho, že jeho otec Vladislav byl uznán králem již v roce 1158, ale pak si to autor zase rozmyslel (1173).
Autorská citace #11
17.4.2007 09:09 - Alven
Dočetl jsem 3. díl a musím konstatovat, že to bylo velmi dobré. Čtivé, zajímavé a dobře napsané. Fakt je, že jakmile se začalo mluvit o blescích, bylo mi jasné, která bije:-) Možná by to šlo trochu zakamuflovat, aby to nebylo jako pěst na oko(modré, zelené, červené...spíš později popsat, že některé z blesků byly namodralé, některé skoro splývaly se zelení kolem apod.) V každém případě se mi to celé velmi líbilo.
Autorská citace #12
17.4.2007 10:16 - Rytíř
Jo, taky jsem čekal, jestli bude barva blesků nějak vysvětlena.. ale kvůli tomu to psáno nebylo, mám pocit, že Argo to psal pro lidi, co mají Drd pravidla těžce zažitá, takže se od toho odrážel jako faktu, který není nutno vysvětlovat tak obecně, jen dotvořit pozadí, historii pro kouzla a kouzlení.. což se povedlo velmi! Vážně dobré je to :)
Autorská citace #13
17.4.2007 10:21 - Argonantus
Já na to šel - v případě této jediné povídky - úplně obráceně, než je u mne obvyklé - vyšel jsem čistě z pravidel DrD, a zkoušel je vtělit do použitelného příběhu tak, aby to nebylo úplně praštěné. Ten příběh mne ovšem napadl naprosto nezávisle, jako v jiných případech. Nikde jinde jsem se pravidlům tolik nepřiblížil. Reálné věci mají v sobě obvykle mnohem větší sílu, než pravidla.
Autorská citace #14
11.12.2007 16:52 - Goran
I na mě ty blesky působily rušivě, ale pseudohistorie mi vyhovuje, takže mi to až tak moc nevadilo. Příběh dobrý, atmosféra mě celkem vtáhla, a hlavně ta pointa byla výborná. Filozofická hloubka je soustředěna do třetího dílu, proto čtenáři nezoufejte a čtěte, stojí to za to!
Autorská citace #15
11.12.2007 19:54 - Lotrando
Tak Goran to bumpnul a já si to přečetl. Musím pochválit snad nejlepší implementaci blesků :) z něčeho tak příšernýho se podařilo vytvořit docela zajímavou reálii světa. Fakt dobrý. Historické konsekvence výborné, až mě mrzí že si nemohu zahrát.
Autorská citace #16
12.12.2007 08:01 - Argonantus
No, ta Moc je možná nejslabší z těch tří věcí, co tu visí. Pravím sebekriticky. Nicméně i za ní si stojím natolik, že jsem ji uveřejnil.
Autorská citace #17
12.12.2007 17:51 - sirien
Eh, omlouvám se, na čtení knihovny příběhů jsem si ještě nenašel čas (zatím mám přečtené d20 knihovny tři...) takže povídky čtu spíš tak namátkou... systematická četba mě teprve čeká.
Blesky byly... úsměvné, ale nějak moc mě nerušily. Asi je to tím že mám sám zkuenosti s poněkud problematickým přepisem pravidlových reálií do povídkového rozměru.
Celkově se mi to líbilo docela hodně, ale je to takové kronikářské... bez takové té jiskry která do toho člověka vtáhne. Mám dojem že bych to mohl číst postupně dva týdny na pětkrát a nic bych z toho neztratil... což ale také může mít své kouzlo :)
Jinak to je poprvé co vidim magii z DrD v nějaké settingově aspoň trochu smysluplné podobě. A líbila se mi ta pointa s mocí na konci - neviditelnost... kdybych nevěděl, že to Argo napsal až potom, co vyšel sedmý Harry Potter, nařknul bych ho z plagiátorství - hůlka moci kámen života a... neviditelný plášť :)
Autorská citace #18
12.12.2007 21:17 - Argonantus
Sirien:
napsal jsem to někdy v době prvního Harryho Pottera, ale na neviditelnost si fakt patent nedělám. To není nejnovější nápad...
Autorská citace #19
12.12.2007 23:35 - sirien
To je tak devět let, ne? Možná deset... hm, to je jen pár let potom co sem sám začínal s RPG...
jinak se mi líbí to rozvedení moci a zodpovědnosti - že svobodní jsou zodpovědní za to co dělají a někteří raději zapomenou a vracejí se do poddanství, protože to je pro ně snazší.
Autorská citace #20
23.1.2008 09:04 - ilgir
Fakt pěkné. Dobrá pointa. Argonantovská povídka, kde hlavní roli hraje magie z DrD, to je velice zvláštní spojení, které je však velice povedené. Tleskám.
Autorská citace #21
29.8.2008 21:14 - sirien
Hele, jsem jedinej kdo si všimnul (teda, pravda, až napodruhý) že tahle věta tam do tý doby nějak nesedí?
píše:
Dědic Petrův je sluncem vší pravé moci, a král římský je jen měsícem, který tu moc odráží; ale s Danielem je to načisto jinak; on je spíše měsícem, který odráží podivné světlo Přemyslovo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10273003578186 secREMOTE_IP: 34.238.138.162