Přečetl jsem si první díl, The Verdant Passage. Moje vnímání příběhu bylo trochu zkreslený tím, že už jsem hrál hru, kde probíhaly události právě z téhle knihy, takže jsem věděl co se zhruba stane a proto o tom ani nebudu psát.
Nicméně je to poměrně hezký čtení, nijak přespříliš květnatá angličtina, takže se to dá celkem nerušeně louskat.
Co musím na té knížce ocenit tak to je výtečně rozepsaný souboj, vlastně spíš soupeření mága s psionikem. Oba stojí v davu lidí, několik metrů od sebe, kolemstojící nic nepozorují, ale mezi nimi oběma se odehrává drama. Jestli ve svých hrách používáte psioniku, tak tohle určitě stojí za přečtení.
Další věc, která se mi na té knížce líbila, byla postava templáře Tithiana. Výborně vykreslený charakter postavy - takhle si já představuju herní přesvědčení chaos/neutralita.
No a další znamenitá věc je složení skupinky ústředních postav. Je to skvadra dost rozdílných nátur, společenského postavení, názorů a cílů. Je skoro až s podivem, že se vůbec nakonec dokázali dohodnout na společném postupu :). Docela bych ocenil, kdyby se mí hráči dokázali podobným způsobem vcítit do postav i za cenu neustálých dohadů uvnitř družiny.