CRAP, já to včera sepsal a neodeslal :D
Trojka je tady... čtyřku pak někdy, teď sem začtenej do nově vyšlé knížky :)
The Gentleman's Guide to Vampires: V5 Episode Three - What is a Vampire?
Video otevírá filozofickou otázkou "co jsme víc než jen krevsající parazité"? ale brzo se překlápí do otázky Hladu. Z otázky Hladu se plynule přejde přes compulsions ke clan banes. Je to cool obecně, ale přijde mi, že to naplno ocení jen ti co už jsou do věci trochu zasvěcení (např. ty compulsions asi moc nevyzní když vůbec netušíte jak funguje ona nová mechanika a bez tušení toho co je antedeluvian - což, dobře, vysvětluje v tom prvním videu - úplně nedoceníte váhu některých tvrzení tam).
7:30 relativně ostře přechází na téma co je Beast a Frenzy, nakonec je pár báchorek o golkondě (což mi osobně vždycky přišlo weird - chápu že to snadno dokresluje věci a tak se to objevuje ve spoustě intro materiálech, ale in-fiction to je něco o čem mladí upíři zpravidla nic netuší, protože se o tom mezi upíry moc (a zejména ne s neonaty) nemluví...)
11:20 je další poměrně ostrý přechod k otázce "co je upír biologicky"
cca 14:30 se vrací k otázce "co jsme zač". Tentokrát navazuje mixem ontologických představ a elementů prosté lidskosti a přechází k tomu jak upíři pociťují prosté lidské emoce, pocity a prožitky.
17:30 přechází do takového pragmaticky deklarativního závěru.