Prostředí

Rytíř
22.9.2008 14:22
Trpasličí víra
Řešíme teď globální vzhled a povahu víry trpaslíků v typickém Dnd světě. Neboli spousta magie všude kolem, polyteismus s bohy, kteří mají své oblasti působení a rivalitu, základní polarita je na ose dobra a zla. A u trpaslíků jsme se nějako zasekli :)

Jak si představujete trpasličí náboženství? Kněze mají, i chrámy - Moradin u nich samozřejmě vede, Velký kovář, Tvůrce, stvořitel sedmi trpasličích praotců. Ale jaký je jejich běžný život, co je jeho náplní, jak vlastně kněží v jejich společnosti fungují, jak moc se trpaslíci modlí, jaké mají rituály, obřady..?
Autorská citace #1
22.9.2008 14:24 - Rytíř
Jenom na dovysvětlenou, nepozdává se nám žádný klasický model vyznání, a zatím nás nenapadlo nic dostatečně originálního :)
Trpaslíci jsou u nás obecně sice ty klasický drsní, pracovití týpci, ale jsou mezi nimi samozřejmě i taškáři i mudrci. Poslední dobou si docela hrajeme s popisem jednotlivých náboženství, chceme, aby se nám kněží jednotlivých bohů lišili nejen skrz granted power ;)
Autorská citace #2
22.9.2008 15:08 - Alnag
Mně se trpaslíci nejvíc pasují k takové té pracovité protestantské etice (či morálce), chcete-li. V takovém tom Weberovském smyslu. ALe mně si radši nevšímejte, já jsem poslední dobou divnej... :o)
EDIT: Podrobněji oč jde je to rozepsané tuto.
Autorská citace #3
22.9.2008 15:34 - Rytíř
Hmm, zajímavý čtení :)
Zanořil jsi tedy nůž opravdu hluboko, žádné omáčky, rovnou do samotné dřeně! Takže podle tebe nejsou trpoši tradicionalisti (ve smyslu, že chtějí vydělat jen tolik, aby uspokojili své potřeby), ale kapitalisti, kteří touží mít pořád víc a víc? :)
Nápad zakomponovat touhu po hmotném úspěchu neboli bohatství přímo do víry se mi ale moc líbí. Sedí to na ně :) Ani sem nevěděl, že to tak bylo někdy i u nás.. ;)
btw, v první chvíli jsem se nevím proč lek, že na ně nasadíš Mormony.. :)
Autorská citace #4
22.9.2008 15:43 - Alnag
Ono je to v jádru celé postavené na takové smyčce učení o predestinaci (tedy, že Bůh už předem určil, jestli půjdeš do nebe nebo do pekla) a ty hledáš nějaké příznaky, že jsi byl vyvolen k té spáse. A právě neúnavná práce zahání pochyby, je systematická a soustavná téměř jako práce mnišská. Takže vlastně svým pracovním úspěchem si dokazuješ, že jsi Bohem vyvolený ke spáse. Je to takové pěkně zacyklené...
Autorská citace #5
22.9.2008 15:49 - wraiths
a to jako vymyslite? Neni uz Moradin vymysleny... viz.kalsicka DD 3e/3+ (deitie & demigs), FR..tam je spousta taky trpasliccich bohu(myslim,ze je podobna knizka jako pro 3e ale akorat se to jmenuje faiths & avatars). tak myslim staci kouknout tam a obslehnout(vybrat) co se vam libi.
a nebo chcete uplne jiny bozstava.... pak by to chtelo teda i "originelni" jmena.
a do jake hry... Almir(KA=konversealmir)? tam nejsou trpaslici bohove...
Alnag:ty blaho Alnagu, to je super! :-D uplne bych tomu veril.
Autorská citace #6
22.9.2008 17:18 - Rytíř
Jo, je primárně pro Allmir, ale chci se nechat inspirovat i pro muj Orion. Klasické bohy máme, nás zajímá jednak povaha víry (a kněží a jejich života), a taky třeba denní pořádek, to kdy a jaké modlitby třeba jsou, kdo se jich účastní, atd.
Jinak ta touha to popsat vyvstala v celé své kráse po dotazu ransylvánského rytíře na trpaslíka Pluta, co to vlastně vobnáší uctívat toho Moradina a jak to dělá? ;))
Neboli nejde mi o moc, úrovně a spešl síly, jde o takovej ten každodenní život, jak se tam asi projevuje víra.
Autorská citace #7
22.9.2008 17:34 - Rytíř
Pro lepší představu, jak to myslím - tady jsou vnější znaky víry v Pelora, co jsem zatím popsal

Pelor

Jeho symbolem je slunce a veškeré jeho uctívání odehrává se proto za dne a pokud možno na místech, kde slunce svítí. Je to bůh chudých a potřebných, nelibuje si v okázalých, drahých stavbách. Jeho svatyně a chrámy jsou volně dostupné lidem, slunečním paprskům i větru; nejčastěji je tvoří jen čtyři sloupy a kupolovitá střecha (symbolizující sluneční kotouč vynořující se nad obzor). Pokud není chrám na místě, kam slunce svítí celý den, má ve střeše otvor, v němž bývá umístěno nastavitelné zrcadlo. To odráží sluneční paprsky do bronzové (nebo zlaté, v hodně luxus chrámech) mísy umístěné ve středu podlahy, mezi čtyřmi sloupy. Rituály a obřady jsou jednoduché, počítají s velkým počtem diváků a točí se kolem této mísy naplněné božským světlem.
Nejvýznamnější bohoslužbou je ranní chór. Alespoň občas by se ho měl zúčastnit každý věřící. Polední modlitba má význam pro prosebníky, večerní je už jen pro fanatiky :)
Kněží Pelora mrtvé obřadně spalují, zbylý popel a neshořelé kosti ukládají do nádob a ty do kostnice.
Autorská citace #8
23.9.2008 07:30 - wraiths
Rytíř: dobre pokusim se take neco najit kdyz ti staci jen tohle. a kolik tech bohu chces mit? neco magickyho... jako treba tri,sedm, devet...? a mas v palnu ze budou "chodit po zemi" nebo to bude neco jako Conanuv Crom( ci neco co popsal Alnag)... mas nejakou koncepci, zkus to nastinit.
Autorská citace #9
23.9.2008 10:28 - Ebon Hand
U nás trpaslíci věří, že celý (herní) svět je v hlavě trpasličího boha Kazmina. Prostě kutají v jeho hlavě. Vzácné kovy jsou Kazminovi myšlenky, jedno jestli třeba zapomenuté, nebo přímo určené trpaslíkům. Proto trpaslíci vnímají zvácné kovy jako svůj majetek a požehnání od Kazmina.
Autorská citace #10
23.9.2008 10:32 - Argonantus
ve fantasy světě Elder Scrolls jsou trpaslíci zaniklou civilizací, která udivuje všechny ostatní svojí... racionálností. Jsou nejvědečtější ze všech, mají úžasné předměty a vynálezy (takové steampunkovité), a tudíž k náboženství nemají sklony vůbec. Například umí lítat vzducholoděmi. Nicméně díky tomu, že jsou zaniklí, dostávají pro "normální" pozorovatele nádech mystéria tím víc. Považuji to za docela elegantní řešení.
Druhá cesta je ta Alnagova; jejich Bůh by dopadl také hodně racionálně až matematicky; max Weber; nebo taky Spinoza.
Třetí možnost je udělat božstva ze živlů.
Rozhodně bych nejméně ze všeho čekal u trpaslíků nějakou barokní košatou víru s mnoha andělíčky.
Autorská citace #11
23.9.2008 10:53 - JackPhoenix
K těm Elder Scrolls: trpaslící zmizeli, když se ve své pýše pokusili vyrobit si vlastního boha, obřího golema poháněného srdcem Lorkhana (de facto stvořitel svěra). To se nelíbilo "bohyni" Azure, která je všechny až na jednoho poslala do Oblivionu (taková temější verze pekla).

Jinak v mém světě trpaslíci neuctívají bohy, ale svoje významné předky, trochu na způsob uctívání duchů předků ve starém Japonsku a v primitivnějších kulturách.
Autorská citace #12
23.9.2008 11:03 - Goran
Na Erinelu trpaslíci uctívají svou Triádu (válka - kovářství - tradice, mrtví a hornictví) doplněnou o kult předků. Mnohem zajímavější je situace u artiků (něco jako eskymáci od trpaslíků), kde z šesti kmenů dva uctívají vlastní verzi trpasličí triády (válka a kovářství - hornictví - alchymie), jeden jediného boha Oquu (nejbližší asi nějakému katarství), jeden duchy ohně a ledu (šamanismus), jeden draka Isadru a jeden temného pána Rinliche. A do toho mají přijít tři proroci a jeden král, kteří artiky po tisících let znovu sjednotí a vytvoří společné náboženství spojující prvky (skoro) všech. Mimochodem, vyvíjím RPG založené na tom šamanistickém kmeni, ale ještě to není v hratelné podobě.
Autorská citace #13
23.9.2008 11:04 - wraiths
a ja si pamatuji,ze jsme si vzali namet od severske mytologie. to jsme hralo DrD.
Autorská citace #14
23.9.2008 11:20 - Merlin
Severská mytologie je docela vhodná, i když finskou příliš nedoporučuji, ta se spíš hodí pro elfy.
Jinak v jednom světě co jsem dělal jsem jako bohy použil "živoucí". V podstatě byly bohy Velcí draci (skuteční a propůjčující svým věřícím sílu...a naopak z nich sílu čerpající. Každá bytost, která se modlí k určitému draku vydává duševní energii, ze které jkejich drak žije. Každá "síla" kterou pak použije třeba kněz, vyčerpá něco z celkové síly draka. Takže mocné rituály povolí drak jen opravdu důvěryhodným kněžím, protože ho to stojí hodně síly a duchovní musí zajistit, aby se jeho pán zase nakrmil modlitbama....)
Autorská citace #15
23.9.2008 11:27 - Rytíř
No vida, to je námětů! Díky ;)
Musím se podívat, jak to bylo se vzácnými kovy na Ardě, jak to promýšlel Tolkien.. mám dojem že jeho trpoši taky věřili, že vzácné kovy tam pro ně připravil Aüle. Což je moc pěkná myšlenka.
Kutat v hlavě svého boha je drsný, originální pojetí - no nic jiného jsem od vás Ebone nečekal ;)
Ještě nevím, zda budou mít trpoši jen Moradina nebo i něco víc.. uctívat elementy by sice mohli v klidu taky, ale nechce se mi míchat víru v bohy a s tímhle.. Jen ať maj svýho ochránce v božské podobě! :)
Pomalu mi to krystalizuje do formy vyloženě praktického náboženství - např. "kdykoli udeřím do kovadliny, pošlu krátkou modlitbu Moradinovi". Hromadný shromáždění a modlitby nehrozí, možná jednou do roka nebo jiné období, by mohli mít významný svátek, kdy mají důvod se sjet zpátky domů a oslavit to, uctít své předky (to je taky dobrý nápad, pohřbívají je do kamene a s úctou o nich mluví, rozhodně s tím bude spjatej nějakej ten obyčej).
Autorská citace #16
23.9.2008 11:29 - Merlin
ještě jsem si tak vzpomněl...duchovní síla se soustředila do tzv. Dračích majáků, které byly rozmístěny v určitém obrazci. Kolem něj byla Krvavá mlha, ze které se nikdo nevracel. kam dosvítila světla majáků, tak mlha nebyla. Používání klerických kouzel odčerpávalo sílu majáků a světlo klesalo. Když měl některý drak málo vyznavačů, jeho světlo kolísalo, proto se udržovala rovnovcáha i s těmi zlými (byla země nemrtvých). Naopak se věřilo, že když zakoulíá kouzlo arkanista, tak to naplní Krvavou mlhu, tak byli v neúctě. Navíc se lidé jednoho velkého území trhli a odmítli uctívat Dračí devítku a místo toho zboštěli jednu svou hrdinku. Celý svět je pak nenáviděl, že oslabili majáky (přestali uctívat jednoho z draků a jeho maják hodně pohasl a dovnitř kruhu se vloudily občas kousky krvavé mlhy a vraždily a pokřiivovaly, a vůbec pusobily problémy)
Autorská citace #17
23.9.2008 11:41 - wraiths
no a potom je dobry si uvedmit jak je tvuj svet koncipovan. jak asi budou silni ty bohove. budou silnejsi nez lidsti ci elfi... kolik moci predavaji svym privrzencum. bude je moci uctivat jen trpaslik ci nekdo jiny(clovek,elf).
Rytíř: no to je pekny,kdyz vypusti trpos z ust modlidbu pri kazdym bouchnuti,ale myslis ze ho vyslysi Moradin...?
Autorská citace #18
23.9.2008 12:04 - Nachtrose
Wraiths: jestli jsem Rytire spravne pochopil, tak prave ten uder kladiva je ona modlidba. Nebo chvalospev, nebo neco v tom smyslu. Stejne tak to muze byt i uder krumpace do skaly ci sekyry do orci hlavy ;-)
Autorská citace #19
23.9.2008 12:10 - Merlin
a co tak přidat tam: Trpasličí věřící splétá svůj vous do složitých copánků. Při každém přetočení jednoho pramane pronese jedno jméno svého předka, takže než doplete celý vous, vyjmenuje v úctě všechny své předky.
Autorská citace #20
23.9.2008 12:14 - Merlin
nebo mě tak napadá, že by s každým otočením mohl vyjmenovat jeden svůj hrdinský skutek (něco jako když máš růženec)..tudíž mladí trpaslíci by měli vousy téměř bez pletenců, ale staří veteráni by měli složité úplety, které by na první pohlede dávaly najevo kdo je nosí. Navíc by každým vyslovením skutku připomínali bohům a předkům co pro ně udělali, když v jejich slávě konali velké skutky.... no, kdyžtak si mě nevšímejte...brainstorming
Autorská citace #21
23.9.2008 12:25 - Nachtrose
Tak navazu: pripadne by si do vousu mohli jeste vplatat ruzne zlate krouzky ci jine ozdoby znacici skutky obvzlaste velkeho vyznamu pro cely klan, rod nebo cokoli, do ceho budou organizovani.
Autorská citace #22
23.9.2008 13:16 - Rytíř
Wraiths: jak říká Nachtrose, bylo to míněno tak, že trpaslík prostě místo planejch keců raději maká, což jeho bůh vidí raději než když se fláká u modlení ;)
Nápad s vousy je pěknej, minimálně část trpošů by něco podobného dodržovat mohla.. aspoň by to vysvětlilo, prč jsou na svý vousy tak citliví :)
Autorská citace #23
24.9.2008 11:23 - Ebon Hand
Trpoši se modlí beze slov svými činy, každý svůj nástroj mají označený runami svého boha. Tím, že jej užívají, probíhá vlastní vzívání boha a pokud buší opravdu zběsile orunovaným kladivem do něčeho význámné, runy se rozzáří a předmět tím může zároveň dostávat požehnání od daného boha. Ovšem pokud nemají k dospozici své předměty vyzdobené božskými runami, musí se při každém údery modlit nahlas.
Autorská citace #24
3.10.2008 10:12 - Alek
Hmm, tak jsem to konečně pročet celý. Ten zvídavý trpoš Pluto jsem totiž já. :-)
No vidím to dost podobně, s tou praktičností, a že žádný velký obřadnosti se nekonaj. Akorát mi to přijde, že tu všichni hovořej o té běžné trpasličí víře, můj trpoš je ale zároveň Moradinův kněz. u těch bych očekával něco víc. Teď jsem třeba narazil na nemocného příbuzného upoutaného na lůžko a přirozeně by to chtělo nějakou modlitbu. Takže dumam; buď pudu a zabiju pár skřetů, nebo si najdu nejbližší kovárnu, nebo bych mu moh začít splétat copánky :-)))
Autorská citace #25
3.10.2008 10:47 - Merlin
nebo bys ho mohl lištit a nadat mu, ať se naválí, že je "Kurva mať roboty jak sviňa a lesli sa chce válať a nerobiť, tož na to ať fofrem zapomene, lebo ho ausgerecht vytáhneš za flígr a nakopeš do pérdele a poženeš ho do pořádného fechtuňgu, až mu hunskap bude klektat vo palicu jako turovi gule o stehniska...."
Autorská citace #26
3.10.2008 16:07 - Rytíř
Merlin: Dobrý :)) Má to jedinou vadu, ten chudák byl v komatu.. tam to chtělo těžší kalibr, než výřečnost ;)
A k tej víře - no právě že se mi zdá, že není třeba dělat nějaký extrémní rozdíl mezi knězem a obyč. trpaslíkem. Rozhodně není tak velký, jako u klasického pojetí kněze v lidském světě. Takže žádné, že by se oddával jen modlitbám, ani odívat se jinak nemusí, než ostatní trpoši. V něčem by se ovšem lišit mohl - třeba v tom, že více myslí na komunitu a její dobro, než na sebe a svoje poklady? :))

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08100700378418 secREMOTE_IP: 44.197.114.92