Prostředí

Jerson
3.4.2009 12:19
Skutečná zpráva z novin - velmi pravděpodobně lov na upíra
Autorská citace #1
3.4.2009 12:19 - pipux
O mumii jsem slyšel lepší (z Fallouta) ...

Jednoho dne se ghůlí vetešník (říkejme mu třeba Bob), dozvěděl, že se jeho sobotní pokerový parťák, Harry, ztratil.

Bob obcházel celé ghůlí měštečko, ptal se ostatních, zda-li neviděli jeho kámoše. Vypadalo to, že se po Harrym jakoby slehla zem.

Uběhl měsíc a Bob začínal mít o Harryho skutečný strach. Proto vytáhl staré úspory; rozvěsil plakáty s podobiznou Harryho, na kterých, mimo jiné, stálo "nezvěstný, odměna 300 doláčů".

Harry měl jednu velkou slabost. Když se pořádně opil, sekl s sebou a spal jako zabitý. Právě, když se tak jednoho dne vracel pěkně napitý z hospody (navíc s flaškou v ruce), zabludil kamsi do pustiny, vrávoral. Pak s sebou plácl do písku, a víc si už nepamatoval ...

"Mhhmmm, ne, mami, já nechci do školy..." ... a Harry s sebou trhl, lekl se. To s ním nějaký velký chlápek cloumal na všechny strany. "Harry, rychle, prober se!". Harry si strhal obmotaný toaleťák z obličeje, kterým měl z nepochopitelných důvodů obtočené celé tělo. Jak se zvedal, zjistil, že leží v jakémsi vyřezávaném sarkofágu, či co. Cedule na zdi říkala "výstava ostatků egyptského faraóna Tutanchamóna". "Eeeh, co se děje, kde to jsem?" V tu chvíli do místnosti vtrhl naštvaný majitel, který právě přišel o kšeft ...
Autorská citace #2
3.4.2009 12:29 - Sethi
ve Vimperku mají taky jednu, pojedeme ji taky spálit?
Autorská citace #3
3.4.2009 13:33 - sirien
Když sem tohle čet tak sem Sethi psal smutnou zprávu o dopadení kolegy huntera... :(
Autorská citace #5
3.4.2009 14:13 - Spize
Píše:
Za hanobenie mŕtveho hrozí páchateľovi...

Pche, za to, že někoho mrtvýho spálim dostanu trest, ale nechat mrtvolu na veřejnosti, aby se na ni každej moh podívat je košér.
Autorská citace #6
3.4.2009 14:18 - sirien
Když rozkopeš židovskej náhrobek, tak to je ničení majetku, hanobení rasy a národa, hanobení mrtvého, sympatizace s neonacizmem, rasismus, vandalismus, nejspíš i neoprávněný vstup na pozemek.

Když rozkopeš egyptskej náhrobek, je to archeologie.
Autorská citace #7
5.4.2009 16:15 - tuleník
Ako prírodovedec som síce trochu naštvaný, že sme došli o antropologickú zaujímavosť, ale ako odporca katolíckej makabróznosti prejavujúcej sa obdivovaním zhnilotín, kúskov mŕtvol aj domnelých mŕtvol (relikvie sa aj fabrikujú - hlavne v stredoveku vraj dobrý kšeft) etc. som na druhej strane celkom happy že prišli o jeden nekrofilný objekt.
Mimochodom na niečo podobné by som bez ochranných pomôcok nesiahol, ale keď som čítal ako ju z dôvodu prehnívajúcich šiat dedinské babky každých X rokov prezliekali (BTW to je OK? amatérska manipulácia s - nazvime to - prírodnou pozoruhodnosťou?), celkom isto nedodržiavajúc (ani nepoznajúc) nejaké zásady "správnej laboratórnej praxe", obracal sa mi žalúdok (a to vydržím DOSŤ).
Že celé tieto makabro manévre sú nekrofília od počiatku do konca o tom jasne vypovedajú aj ulamovačky či odhrýzačky kúskov takýchto zhnilotín podaktorými menej kompenzovanými uctievačmi.
Pixy to rozoberal v súvislosti so smrťou a požiadavkou na porcovačku minulého pápeža:
http://www.pixy.cz/pixylophone/2005_04_archiv.html#1112810973
Autorská citace #8
5.4.2009 16:51 - sirien
Kapku zaslepeně militantní článek. Hlavně dost ignorující osobu Jana Pavla II. jakožto "státníka" případně protikomunistického politika, také církevního reformátora, autor toho o něm očividně moc neví, přesto ho odsuzuje.
Nicméně ano, ta nekrofilie je cítit mnohde - ale zase buďme upřímní, v tomhle křesťani nejsou sami (i když chtít Wojtylovo srdce pro město, to už kapku zavání... četli jste Pátého elefanta? Jak si tam Ighorové posmrtně rozdělují Ighora?)

Mimochodem, doporuč autorovi, pokud ho znáš, že takovéhle názory je lepší podávat diplomaticky, a ne militantně, protože takhle si je kvůli formě valná většina lidí nepřečte nebo je odsoudí aniž by se zamýšleli nad pointou. Ten závěr s vírou a náboženstvím je docela vystihující, i když jako závěr už bez argumentů...
Autorská citace #9
5.4.2009 18:05 - tuleník
Autora poznám len ako webdesignéra, henten jeho blog už je v podstate opustený projekt.
Ako človekovi z krajiny, ktorú sa podaktorí nie celkom zreálnení politici snažia vydávať za "kresťanskú", ignorujúc fakt, že asi 66 % proklamatívnych katolíkov je možno 20 % praktikujúcich a možno 20 % skutočne veriacich (pričom druhá a tretia skupina neznamená automaticky úplný prekryv), mi občas taká militantná terminológia robí dobre - pamätám sa na ten blog práve preto, že mi v nejakom "těžkém nasrání" pomastila brucho :D
Autorská citace #10
5.4.2009 18:09 - tuleník
Mimochodom, neviete, ktorý svätý bol prvý, ktorého, prepytujem, rozporcovali, teda inak povedané, koho kedy napadlo odobrať kúsky mŕtvoly alebo vystavovať mŕtvolu za účelom uctievania?
Autorská citace #11
5.4.2009 18:12 - sirien
pokud jde o křesťanství, tak děsně těžko říct, asi to bude ještě za dob Říma, ale dovoluju si trochu pochybovat o relevanci takovejch informací...

...pokud jde o obecnou otázku, pak nelze definovat - uctívání mrtvých v tuně obdob se táhne historií celého našeho druhu, spiritismus, kanibalismus, v tomhle případě zvláště ostrovní a jihoamerický šamanismus... naprosto bez evidencí.
Autorská citace #12
5.4.2009 19:20 - Colombo
Inkové uctívali mrtvoly svých předků, měli vytríny, ve kterých je vystavovali a jednou z čas udělali takový menší průvod s mrtvolou v čele(podobně, jako se dnes nosí papež:P)
Věřili, že životní síla, duše, sídlí v těle a když je tělo zničeno, znamená to pro ducha konec a pro jeho potomky velkou smůlu(možná proto, že jim předek přestane pomáhat...)
Autorská citace #13
6.4.2009 02:27 - tuleník
Mal som na mysli kresťanstvo. Lebo v evolučnej (alebo ako ja hovorím patchlevel) línii od židovského monoteizmu (aj z kanonických kníh Starého zákona je jasné, že "before" bol aj polyteizmus) cez kresťanstvo k islamu to drží predovšetkým kresťanov, a aj to nie všetkých.
Autorská citace #14
6.4.2009 09:22 - Lotrando
relikvie nemusí být nutně části těl, i když v katolicismu je to asi skoro pravidlem. Pokud vím, tak s mrtvými se obecně zacházelo dost podivně. Ono dost dlouho se mělo za to, že jen pokud jsou kosti řádně pohřbeny, můžete se ucházet o vzkříšení, mimochodem proto bývá tolik poviku kolem starých židovských hřbitovů. Vzpomínám si na poznámku o skonu Fridricha Barbarosy, který se utopil v řece a aby ho mohli pohrbít doma, uvařili mrtvolu aby kosti zbavili měkkých tkání a ty pak převezli zpátky do německa. Bylo totiž léto a přeprava mrtvého nepřicházela v úvahu, jeho pohřbení někde u středozemního moře taky ne.
Autorská citace #15
6.4.2009 20:28 - tuleník
Lotrando ak si to dobre pamätám, tak podmienkou vyhlásenia za svätého je aj fyzická existencia nejakého kusa dotyčného. A že ten kus tomu dotyčnému vôbec patril, to býva tiež sporné (ale to vlastne nevadí). Často je porcovačka už pri podozrení že bude vyhlásený, a po vyhlásení je porcovačka pravidlom.
Čistej děs, velebnosti!
Autorská citace #16
7.4.2009 07:46 - Lotrando
tříska s kříže na kterém byl ukřižován Kristus? Tam se asi počítá s jeho krví.

Jinak máš samozřejmě pravdu.
Autorská citace #17
7.4.2009 20:21 - Colombo
plátno, do kterého se ježíš vypotil, kopí, které ježíše probodlo...

jo, tělesné tekutiny, v tom to je.
Autorská citace #18
8.4.2009 01:09 - sirien
Píše:
plátno, do kterého se ježíš vypotil

kolem týhle relikvie mě spíš baví neustálá patologická snaha vědecky potvrdit jeho pravdivost.
I kdyby bylo z té doby, nic nedokazuje koho přikrejvalo.

Na druhou stranu, kdyby se to potvrdilo, církev to přijala, a pak se z toho vytáhlo Kristovo DNA, tak by ještě mohlo bejt zatraceně srandy :D
Autorská citace #19
8.4.2009 10:09 - Argonantus
Opravdová móda relikvií propukla v 11. století. Do té doby to asi existovalo také, ale méně zběsile - nedělaly se například pouti v tak masovém měřítku.

Taky se v 11. století začalo masově švindlovat - nejslavnější jsou dvě hlavy Jana Křtitele v oběhu, a to, že třísky z Kříže vydají na slušný les (jak nějaký maniak spočítal).
Některé relikvie jsou ale zcela pravé (obvykle ty domácí - hlava sv. Vojtěcha, tělo sv. Václava).

V RPG systému jsou slavné relikvie a artefakty vděčné téma. Mimochodem, Turínské plátno je ze 13. nebo 14. století; otázka potom je, co se míní tím "pravé". Na jeho vysvětlení mne přivedlo až RPGfórum.

Ježíšovu DNA lze ověřit jen z Ježíšovy mrtvoly, což je začarovaný a neřešitelný kruh. Mimochodem, neviděli jste někdo ten Cameronův film o hrobu Ježíše Krista? Už je to hotové?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088943004608154 secREMOTE_IP: 54.225.1.66