Diky za clanek o palivu, Brundibare :-) Sice jsem nemel v planu si sam porizovat takhle velkou zasobu paliva, ale slouzi to jako dobra inspirace k tomu, ze pokud si nesezenu na Morave dalsi zasobu diky vrtnym soupravam, muzu se jit s naftou klouzat... Tak jako tak je ale jistejsi mit naftovy, tj. diesel motor, protoze do nej palivo dele vydrzi pouzitelne :-)
Jako zdroj elektriny bych opravdu rad vyuzival vodni + slunecni energii. Sice je to klise, ale kdyz mate stesti a kroupy vam vsechny solarni panely nerozstriskaji, budete mit celkem spokojeny zivot. A kdyby na chleba nebylo, sem tam si muzete zajezdit v mistnosti na kole a rozchodit telku :-)
Osobne mam v nejblizsi dobe sehnat kvalitni solarni zdroj, vcetne dobre baterie. Vzhledem k tomu, ze zrovna teto spolecnosti jsem trosku pomahal, vim, ze delaji velmi kvalitni veci... Takze jako zdroj energie budu shanet tohle, viz clanek - paradni baterka, odhad je cca 10 let zivotnost minimalne, predpoklad smerem k 50 letum. Nabiji se klasicky solarem. To je ostatne jeden z duvodu, proc chci na jih - vice slunce = vice elektriny (napr. na el. cerpadlo, co mi vytahne tu naftu/vodu...
http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-9623BF00-04237AA0/fronius_ceska_republika/hs.xsl/31_6021.htm
EDIT: Zapomel jsem se zminit, ze posledni cena te vodikove baterie je kolem 1 000 000 Kc :-) Takze to bych shanel spis v dobe krize, ehm, "na zapujcku", nez ze bych si to ted chtel kupovat :-D
Tondo, doma mam krome lekarny take veskere vybaveni do prirody, nouzove prezivani a solidni zasoby jidla a vody. Na vode jeste musim zapracovat a chci si sehnat ten UV cistic na baterky (problem s bateriemi, ja vim :-) proto, viz cisteni vody pomoci petky a slunecneho dne).
Vysledkem je, ze ze zacatku toho potrebuju ve meste minimum - vlastne "nic". Tj. cas na to vypadnout je vetsi a v relativne drivejsi dobu, nebo naopak pockat na miste, nez se to "uklidni" (to jen v pripade, ze je stanne pravo a armada nas nenecha opustit mesto)... Podotknu, ze bydlim v Praze, relativne v centru, takze proto chci vypadnout, zombiku bude vsude plno :-D
Ale kdyz bych za sebe shrnul doporuceni, uz ted se ucte ruzne dovednosti a uz ted si vytvorte partu kamaradu a kamaradek (viz dlouhodbe a zabavnejsi preziti, fotbal nas prestane bavit celkem rychle :-)), udrzujte dobre kontakty a tak nejak se jim zminte, ze s nimi pocitate - popripade si najdete nadsence taky. Sice to nemusi zvladnout, ale pokud ano, mate obrovsky prinos. Preziti je totiz stejne ve vysledku jen a jen o spolehlivych lidech, duvere a spolupraci...