Kultura

Zaphod
23.10.2007 13:47
Něco pro zasmání
Doufám že to ještě všichni neznáte. Hodně povedená záležitost.
Hůlkový řád
21.2.2019 18:18 - Kropy
A to je odsouzení pro fantasy ??? Platí jak psal Sirien u minimálně 98% béčkové fantasy, ale well s lehkou obměnou to platí pro všechnu béčkovou literaturu... :) Od fantasy přes červenou knihovnu po westerny :)
21.2.2019 18:33 - pilchowski
má tam dobrý momenty ale, třeba takovej prokletej prsten erekce, to použiju
21.2.2019 18:47 - Ugy
Tak nakonec z Last Jedi vzešlo něco dobrýho...předělávka Shallow z a star is born na star wars parody song. A je to fakt povedený...
https://www.youtube.com/watch?v=D-Sv6fu-udU
21.2.2019 19:33 - sirien
no, Saga Begins to neni, ale pořád lepší dialog než originál :D
21.2.2019 20:50 - Ugy
Tak překonat Saga Begins je hodně náročný :D
21.2.2019 22:17 - sirien
22.2.2019 02:18 - sirien
Pantheist Cleric ( Sketch | Comedy | Gaming )

...aneb jak se vypořádat s munchkinem :)
23.2.2019 16:05 - ShadoWWW
Ten Cerman asi
  • nebyl v poslední době v knihkupectví a nemá přehled o tom, co v dnešní době vychází povětšinou za sračky nezávisle na knižním žánru?
  • nedíval se na českou televizní seriálovou produkci, co je tam za sračky?
  • nedíval se na žebříčky zahraničních seriálů a neviděl, že na předních příčkách jsou fantasy Hra o trůny a Stranger Things?
  • neví, že Harry Potter vrátil děti ke čtení?
  • neví, jak prodávaný a kvalitní je George R. R. Martin, nikdy neslyšel o Lovecraftovi, Howardovi, Vanceovi, Zelaznym a Pratchettovi?
Nechal bych ho podívat se na první dva díly The Dragon Prince a pak bych mu zakázal dívat se na další díly, když fantasy je podle něj taková sračka. Ono by ho to pozérství brzo přešlo...
23.2.2019 16:52 - sirien
ShadoWWW píše:
neví, že Harry Potter vrátil děti ke čtení?

Ne, nevrátil.

Zaprvé bych rád vypíchl další iteraci tradičního bullshitu "kdysi byly věci lepší, nová generace je úpadek" - prosím ať mi někdo doloží, že děti v minulosti četly víc, než dneska.

Zadruhé tahle hláška je původně součástí marketingového proma HP (musim uznat že doufám, že markeťák co jí vymyslel dostal slušné vánoční prémie, rozhodně si je zasloužil) a ve skutečnosti co sem slyšel od učitelů na zákaldkách a lidí co se motají kolem dětí v kroužcích a podobně tak to ani neni vůbec pravda.

HP četly děti které beztak v nějaké míře něco četly - od knihomolů po "občasné rekreační čtenáře". HP měl hype, takže se mezi dětmi které beztak četly rozletěl jak mor a všechny tyto děti pak četly (i) HP. To vytvořilo dojem že HP je hrozně čtený (což byl) a že zároveň hromada dětí čte HP (což četla). Toho vytvořilo nějaký homogenní viditelný dojem kterého si všimli lidi co měli stařecké představy že "ty dnešní děti nečtou" - nicméně ten další krok úvahy "vidíme hodně dětí číst HP, tedy děti čtou kvůli HP" je logicky vadný. Děti které ke čtení vztah neměly si HP nečetly (rozhodně ne víc než první dvě tři krátké knížky - Goblet of Fire už byl dost bichle a jeho čtivost byla už citelně nižší - a od té chvíle už to bylo jen horší).


Podobné hypy jsou v sociálních bublinách běžné, HP měl jen tu vlastnost že byl globální. Kdyby ses podíval na mojí třídu na gymplu, tak bys o HP vůbec neuvažoval a místo toho bys tvrdil, že "Terry Pratchett vrátil děti ke čtení!" - s Pratchettem sem přišel já, ode mě se nakazili dva tři další knihomolové ve třídě, od těch se nakazilo pět dalších "normálních" čtenářů a v tomhle počtu sme Pratchetta četli všichni a to napříč celou Zeměplochou (v té době už měla citelně přes 20 dílů co pamatuju) a i další Pratchettovou tvorbou plus několik dalších "občasných rekreačních čtenářů" si od Pratchetta za ty roky taky přečetlo pár věcí, i když ne tak systematicky.

Nicméně lidi kteří sami ke čtení vztah neměli na Pratchetta kašlali. Když přišel HP, tak to mělo stejnej průběh - pár lidí začlo, pak se to rozlítlo mezi nás ostatní. Lidi co sami nečetli na HP opět kašlali.

Pratchett i HP z našeho "čtenářského kroužku" minuly pár holek, které úplně ignorovaly fantasy atp. Překryv mezi většinou a těmihle byl v pár knížkách od Kinga.


Lidi co obecně nečetli se nenamáhali číst Pratchetta, HP, Kinga ani žádnou další literaturu. Někteří z nich si za celou školu přečetli jednu dvě knížky humorného charakteru a které byly spjaté s nějakou frikulín aureolou typu Mládí v hajzlu - nicméně k jiným fun věcem které třídou taky proběhly (Harriot, Darel, Grossman...) se už dostat nenamáhali.
23.2.2019 17:19 - krytah
U sirienova komentáře jsem mohl jen přikyvovat. Četl jsem pět dílů HP a určitě plánuju dočíst, ale Goblet of fire rozhodně nebyla moje první bichle.
23.2.2019 17:20 - efram
HP rozhodně děti ke četní vrátil. Pokud by jsi byl třeba učitel češtiny věděl by jsi to z první ruky. Mimoto napomohl i v oblasti nošení brýlí.
23.2.2019 17:30 - Log 1=0
Dlouhý a zbytečý flame, ve které se budou obě strany zaklínat zkušenostmi svými či svých známých, okořeněnými anekdotami z médií, ale ve které se neobjeví žádná opravdová studie za 3 2 1
23.2.2019 17:35 - sirien
0

Efram: jak prohlásila jedna známá, je rozdíl mezi "HP naučil děti číst" a "HP naučil děti číst HP".

Češtináři... jsou často mimo a řadim je do oné kategorie lidí co si všimli že všichni čtou HP, ale zároveň nevědí které děti vůbec něco čtou. Opět bylo v praxi vidět na škole - ti dobří v tom měli přehled, samozřejmě, jenže dobrých učitelů je pomálu. Nejeden češtinář se tvářil překvapeně když zjistil, že někteří žáci skutečně některé knihy četli - u těch normálních to bylo vpohodě, ale u těch horších to vyvolávalo nějaké zábavné WTF momenty, když tito říkali nějaké bullshity o nějaké knížce a někdo ve třídě jim více (u nás některé holky popř. jeden tak trochu šprt) či méně (u nás já a někteří další kluci) taktně naznačili, že oni v té knížce četli ve skutečnosti něco dost jiného. (U těch nejhorších se pak v podstatě ukázalo, že některé ty knížky o kterých učí ani nečetli - a to i u klasik jako Čapek nebo Remark).

efram píše:
Mimoto napomohl i v oblasti nošení brýlí.

...tohle je naopak pravda a vždycky mi to přišlo jako dost zábavnej fun fact :)
23.2.2019 17:46 - efram
sirien
Neřekl jsem jedna známá, a nehodlám se tu s tebou opět dohadovat. Samozřejmě, že četli hp i lidé co už něco četli, ale také přivedl určitou generaci čtenářů ke čtení.

add čestináři jsou mimo.....to snad ani nemá cenu komentovat, pan vševěd promluvil.
23.2.2019 17:51 - York
Vždycky něco bude "ta první" větší kniha, kterou jsi četl. A když je nějaký titul mezi mládeží výrazně čtenější než všechno ostatní, tak bych celkem čekal, že taky bude odpovídajícím způsobem pravděpodobnější, že zrovna to pro ně bude "ta první" kniha, kterou si přečtou.

Tzn. klidně by je mohlo "přivést ke čtení" i něco jinýho, ale je celkem pravděpodobný, že to bylo zrovna tohle.
23.2.2019 18:04 - Log 1=0
York:
Ale "přivést ke čtení" se zde nemíní jako "být první knihou, kterou dotyčný přečetl" ale jako "způsobit, že čtou lidé, kteří by jinak nečetli." To první sirien nějak nerozporuje, a možná s tím i souhlasí (sám píše, že se HP šířil rychle).
To druhé je předmětem hádky (situaci, kde jeden užívá anekdotický argument a druhý argument anonymní autoritou, a oba jsou evidentně pevně přesvědčeni o své pravdě, odmítám nazvat diskusí).
23.2.2019 18:13 - krytah
Efram: Na škole máme 2 učitelky, které učí hlavně češtinu a obě jsou toootálne mimo. Je pravda, že nejen ohledně knih, takže to asi nebude tak úplně validní argument. :D
23.2.2019 18:19 - efram
tak o tom kdo je kdy mimo se mžeme bavit hodiny, ale určitě nemůžeme paušalizovat. Úplně stejně můžeme říct, že drtivá většina studentů je mimo - ovšem o to dokazuje... :)
23.2.2019 18:23 - York
Log 1=0 píše:
Ale "přivést ke čtení" se zde nemíní jako "být první knihou, kterou dotyčný přečetl" ale jako "způsobit, že čtou lidé, kteří by jinak nečetli."


To je právě otázka. Mimo jiné mi není jasný, jak to chceš poznat. Třeba by se dotyční za pár let se stejnou vervou pustili do ASOIAF, když by neměli Pottera...


krytah píše:
Na škole máme 2 učitelky, které učí hlavně češtinu a obě jsou toootálne mimo.


Řekl bych, že tohle je univerzální zkušenost naprosto ve všech bodech časoprostoru ;-)
23.2.2019 18:30 - LokiB
sirien píše:
prosím ať mi někdo doloží, že děti v minulosti četly víc, než dneska


Jak by takový důkaz asi vypadal ... jasně že byly i dříve děti, které nečetly. Ale rozdíl tu je - co dokážu pozorovat na sobě, mojí rodině a rodinách mých kamarádů (řádově několik desítek lidí, různého sociálního, intelektuálního i zájmového zázemí) :) ... jsme ročníky +- 1972 až 1976. V době mezi pátou třídou ZŠ a maturitou, i ti, co tehdy moc nečetli, přečetli za rok aspoň několik knížek. Jiní, mezi které jsem patřil, jsme jich přečetli za rok třeba 30+. Nemálo z toho byly i sračku socialistické tvorby pro mládež ... ber to tak, že ono prostě moc jiné zábavy, když byl člověk třeba sám doma, nebylo. Televize nula nula nic (teda pakliže tě nebavilo koukat na kočičky v pořadu Přestávka :), rádio meh, gramodesky a kazety nic moc. Knížek hodně, a spousta kvalitních (i když v jiných žánrech než fantasy, scifi ano, i kvalitní).

Naše děti buď nečtou vůbec, nebo jen velmi málo, nevydrží u toho ... a pak jsou výjimky - "náruživí čtenáři". Ale i ti, z důvodu mnoha dalších zdroj, čtou méně, než "náruživí čtenáři tehdy". Tohle, samo o sobě, je za mě fakt.
Nebudu ale tvrdit, jestli to je špatně, nebo dobře, nebo jak je to v Americe nebo v Tanzánii, protože to nevím.

Ano, děti mých kamarádů HP přečetly, hodně to u nich ve škole letělo, hodně tím žily, dohledávaly si různé informace a četly skoro každou dodatečnou blbost, co k HP tématu vyšla.
Ale myslím, že tihle by četli i bez HP jen by si našli něco jiného, podobně "návykového" ... nějaké upíří deníky, holčičí čarodějné spolky, tajná bratrstva, atd.
Vliv HP bych tak nepřeceňoval.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086595058441162 secREMOTE_IP: 44.205.5.65