Střípky

17.12.2016 08:38 - efram
chrochta píše:
Vojtěch: V případě Sarumana má LokiB (náhodou) pravdu. Saruman byl zcela samostatnou silou, která šla jak proti Gondoru tak proti Sauronovi (kdyby dostala šanci) - Sauron nebyl pán, Sauron byl konkurent. To, že byl služebníkem Saurona, je výmysl až filmů (kde nebyl prostor pro vykreslování jemných nuancí).


S tím bych úplně tak nesouhlasil. Saruman měl určitou autonomii, ale vlastně se klaněl Sauronovi. Nedisponoval mocí, která by mu mohla oponovat. Samostatnost mu dopřával Sauron proto, že to pro něj bylo výhodnější. Mohl z toho víc vytěžit.
17.12.2016 11:04 - LokiB
Vojtěch: whatever, přít se o to, zda ve fiktivním světě, fiktivních postav, by se jedna ve fiktivní situaci chovala tak či onak, má pramálo smyslu. Skončí to stejně vždycky na chabosti důkazů a závěru našeho profesora matematiky: Důkaz úporným tvrzením není důkaz.

Takže celej ten point vycházel ze sirienova příspěvku, který si (oprávněně) dělal legraci z Voldyho.Jen jsem to posunul dál ve smysu, že Sauron (který tam by uveden jako protipříklad), byl ve "skutečnosti" (v rámci fikce) taky břídil. Nedokázal nic, jen vystrčil nos zpoza své země dostal na kokos. A byl závislí na pomoci svých podporovatelů.
Toť vše. Na ultimátního záporáka dost slabota.
Asi jako u Voldyho.
24.12.2016 22:45 - LokiB
BTW: četli jste někdo detektivky od JKR, které napsala pod tím pseudonymem Galbraith? Jen by mě zajímalo, zda vám ty pochvalné recenze přišly oprávněné.
24.12.2016 22:56 - sirien
Ty detektivky co vyšly pod "pseudonymem", který se úplně náhodou profláknul ještě dřív, než ty detektivky vůbec stihly vyjít? (Pokud se pamatuju dobře, teda... rozhodně se "úplně náhodou" profláknul dřív, než se rozprodala většina prvního nákladu).

Vzhledem k tomu, že většina těch recenzí vyšla až potom, co každej věděl, kdo to napsal, tak bych si upřímností té pochvalnosti nebyl moc jistej. (Btw. kdes vzal, že sou vůbec pochvalné? Já sem naopak slyšel, že to je spíš dost "meh" a šedej průměr - nicméně osobně sem nečet ani žádnou recenzi přímo, takže sám fakt netušim.)

Každopádně ne, nečet sem je - mimo jiné protože vlastně nečtu detektivky jako takový. Zajímavé je, že ani nevim o tom, že by je vůbec někdo četl a co mi je známo, tak prošly dost bez povšimnutí i okolo Potter fandomu.
24.12.2016 23:19 - LokiB
chytáš se na první dobrou, víš o tom? :)

Kde jsem to vzal to o pochvalných recenzích? No na internetu, kde jinde. Sám jsem je nepsal. Popravdě si myslím, že to meh, co jsi údajně slyšel, sis trochu vybásnil ... nic proti, když crusade, tak fest ;)
Kdybychom se oba snažili, věřím, že dohledáme jak pochvalné, tak meh recenze (ostatně jako na cokoli), takže se s tím nebudeme namáhat, co říkáš?

Kromě toho, že jsem tě chtěl takhle o Vánocích tímto pozdravit (v duchu doufám, žes to prokoukl a tou reakcí jsi mi jen chtěl udělat radost, za což děkuju), tak mě opravdu spíš zajímaly reakce od někoho, kdo to četl, než od někoho, kdo možná_spíš_tedy_ne_někde_něco_zaslechl_a_ani_si_nepamatuje_co ....

btw: s tou story si ti pamatuješ špatně, prodali toho málo z prvního nákladu, pár stovek kusů, pak se to profláklo a pak teprve udělali druhý náklad, který se rozprodal hned ... as the story goes. Jasně, já jim u stolu s nakladatelem neseděl.

Jestli si JKR sama reviduje wikipedii, nevím ... můžeš si přečíst odstave Sales and reception
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cuckoo%27s_Calling

viz: The book received almost universal critical acclaim. Most of the reviews came only after Rowling became known as the author, but the early reactions were generally complimentary as well ... to nasere, ne?
25.12.2016 00:16 - sirien
Sou Vánoce, nudim se k smrti.

LokiB píše:
Popravdě si myslím, že to meh, co jsi údajně slyšel, sis trochu vybásnil

Si myslíš blbě. Na pár místech sem narazil na informace o tom, že JKR napsala i nějakou detektivku - a že její obecné přijetí bylo jakože "nic moc" (nebo "průměr" nebo něco v tom smyslu).

Nestálo mi to ani za to abych se šel podívat na wikipedii, takže asi tak - jak sem psal, nijak sem to nestudoval, protože mě to nijak nezajímalo.

Píše:
to nasere, ne?

Popravdě vůbec ne. Ostatně pro mě za mě JKR třeba fakt dokáže psát detektivky, co já vim. Nebylo by to poprvé, co bych narazil na autora, jehož výkon v jednom žánru je diametrálně odlišný od jeho výkonu v jiném žánru. Např. Píseň ledu a ohně je IMO dost nijaká, zato Píseň pro Lyu a Píseň hvězd a stínů sou awesome. Podobně Feistovy fantáska sou ukrutná nuda (resp. dobře, prvních pár knížek se dá, pak to začne bejt hroznej happy-endovej kolovrátek), ale jeho Pohádka je minimálně o řád jinde. Možná, že když JKR začne psát detektivku místo fantasy a za postavy tam bude mít dospělý lidi a ne parodii na teenagery, tak to najednou začne fungovat. (Osobně to asi nevyzkoušim, protože jak sem psal, detektivky obecně nejsou můj šálek kávy - ostatně sem se dodneska nedonutil přečíst ani toho blbýho Holmese).

LokiB píše:
btw: s tou story si ti pamatuješ špatně, prodali toho málo z prvního nákladu, pár stovek kusů, pak se to profláklo a pak teprve udělali druhý náklad

Em... tj. první náklad se neprodával a rozprodal se až se to profláklo a tou dobou už to mělo hype že to vydali ještě jednou, čtu Tě správně?

(Jo, dost možná to bylo takhle, neříkám, že ne).
25.12.2016 08:01 - Vojtěch
Četl jsem tu první - dalo se to, ale jako útěkáře mě to zase tolik nebere.
31.12.2016 03:34 - Sadako
Jak by vypadal Potter, kdyby nebyl takový moula?
Imho nejlepší HP fanfic ever aneb slovy samotného autora Petunia married a professor, and Harry grew up reading science and science fiction
http://hpmor.com/
31.12.2016 11:08 - shari
Sadako píše:
Petunia married a professor, and Harry grew up reading science and science fiction

Tak tohle je úplně boží! Zatím jsem sice jen u páté kapitoly, ale Harryho setkání s Dracem je geniální. :D
16.11.2018 16:34 - Vaarsuvis
Něco podobného, ale o Brumbálovi, enjoy :)
Why Dumbledore Is Harry Potter's Worst Character (Really)
12.6.2023 13:09 - sirien

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089481115341187 secREMOTE_IP: 54.225.1.66