andtom: Jak Alnag nevím, ale co se mých blogčků týče tak Ti rád odpovím proč jsem je nepublikoval jako články (výpis podle data):
- Vývoj v myšlení - tím to začalo. Do názvu jsem napsal "blogček", protože mi až až moc silně přišlo, že obsah vlastně není řešením nějakého tématu, ale jen čistou úvahou nad přemýšlením hráčů o hře, která ale nejspíš nikoho nikam neposune ani neposkytne něco věcnéo k něčí hře. Zeptal jsem se pak ještě radši Alnaga, jestli to je ok., a Alnag v reakci na to založil blogovou sekci jako experiment.
- "Význam chápání mechanik" je tematicky trochu druhým dílem prvního blogčku. Jeho tématem je "proč by se hráči měli zajímat o teorii pravidel a mechanik své hry", moc jsem nevěděl kam jinam to dát a jak jsem psal, navazovalo to na původní blogček
- K čemu tolik RPG je "článek" který vlastně jen zachycuje nějaký můj myšlenkový proces, o který jsem se chtěl podělit. Je to opět spíš úvaha a nepřipadá mi to zrovna jako plnohodnotný článek
- Proč hrajete RPG by teoreticky mohla být jen diskuse, kdybych se široce nerozepsal v úvodu o něčem jiném než je jen můj vlastní postoj
- O komunitách je blogček který se věnuje nějakým mým momentálním myšlenkám o významu komunity a o přístupu jedince k ní, v reflexi na tehdejší dění. Opravdu nevím, co je na tom "článek" a už vůbec netuším kam bych ho zařadil
- Jak vzniká hra byl pokus o popis vzniku DnD hry který nevyšel protože nevyšla hra sama. Chtěl jsem ho průběžně doplňovat a doufal jsem že se v diskusi vyjádří ostaní hráči případně se tam objeví postřehy ostatních. Na článek mi to přijde trochu moc self-oriented
- O nadšení je zachycení mé momentální úvahy o tom, jak nadšení do hry přichází a odchází ve vlnách a jaký to má na hru vliv. Na to abych to publikoval jako článek to je příliš hypotetické, bez opory v něčem o co bych se mohl opřít
- O psaní je vyjádření mého postoje k... psaní. Kam jinam s tím? Případně mělo by to mimo blog vůbec smysl?
- O diskusi je blogček věnovaný tomu, co je diskuse zač a kde jsou její úskalí - a hlavně o tom, že má obohacovat a ne se vyhrávat a vznikl opět v reakci na aktuální dění
Když se na to zpětně dívám, mám dojem že všechno co jsem publikoval jako blogček jsem tak publikoval správně - nevím kam jinam bych to dal a nevím, jestli by dost z toho mělo smysl vůbec publikovat kdybych ten blogový prostor neměl.
K některým mým blogčkům vznikly slušné diskuse - některé se stočily spíš k OT, jiné se držely docela dobře tématu a padlo v nich dost zajímavých myšlenek. Dost z toho Tě nemusí zajímat - nicméně netvrď mi, že Tě z "normálních" článků zajímají všechny, tomu prostě nevěřím - a co číst nechceš tak jako tak nečteš.
Snad jen Alnag tu má pročtené všechno, já mám pročtenou většinu, ale některé věci mě prostě tematicky neberou (a otevřel jsem je jen aby mi u nich neblikalo nepřečtené žluté světýlko a nemátlo mě od věcí, které si opravdu ještě přečíst chci)
Rozhodně nemám dojem že bych dal jediný "normální" článek do blogů. Stejně tak nemám dojem, že bych za dobu existence blogů napsal méně článků (v posledním měsíci mi vyšly tři díly ze čtyř ze série "hraní v SF", vyšel mi zápis z hraní s rozsahem 20 A4 a jeden (doteď nejrozsáhlejší) díl (zatím bohužel jen mojí) série "bulvár". Za tu dobu jsem napsal jeden blogček (O diskusi)
Kromě toho mám rozepsanou jednu povídku (se kterou, přiznávám, teď trochu nevím kam dál) a druhou mám načrtlou ve skice.
Možná jsem tu měl i plodnější období, ale měl jsem tu i o dost slabší období a vzhledem k tomu kolik věcí si teď mimo Kostku a mimo RPG vyžaduje mou pozornost myslím pořád držím docela slušné tempo, takže by mě docela zajímalo kde se bere dojem, že by mi blogy "odčerpávaly" normální články...
(a btw. nevím proč si bereš jako příklad tematické řazení s příklady jako "vesmír" a "lodě", když mám z posledního měsíce a půl čtyřdílnou sérii "hraní o SF" v sekci "herní prostředí", s tím argumentem o státech původu mi to připadá trochu jako nesmyslná demagogie)