No já jsem si FB založila kvůli přátelům ze školy ze zahraničí(což byl původní důvod existence FB), ještě předtím než začala u nás ta mánie, takže já ho vnímam nejspíše trochu jinak než většina lidí v ČR.
Pro mě je to spíše taková velká Quizilla, kde si občas dopisuji s kamarády a dozvídám se nové věci a někdy se zabavím u quízů, ale osobně tam skoro vůbec nepostuji fotky ani zprávy, ať už wall nebo status message. Proč taky, to co chci říct, řeknu v PMkách anebo v reálu, nepotřebuji to vyřvávat celému světu. A taky se to dá použít jako alternativa MSN, ICQ a podobně, díky novější funkci quick chatu.
Podle mě ale FB je tak nebezpečný, jak si ho necháte, aby byl. Každý přece ví, že povolovat různé aplikace, které vám ještě hlásí (!!!), že nakliknutím jim povolíte přístup k vašim osobním datům na FB, nemusí být zrovna moudré a že vyplňovat na jakémkoliv serveru osobní údaje také není velice chytré. FB je jako jakýkoliv jiný seznamovací server (teď už ano), kde sice můžete vygooglit jméno, ale k informacím se většinou nedostanete, pokud ho/jí nemáte mezi "přáteli" či podobně, ale hacker se k nim dostat může. To, že kdysi FB byl známý jen mezi studenty a byl relativně hodně bezepečný a hlavně nekomerční, je už passé, a každý by na něm se měl chovat jako na jiných serverech, bez vyjímky. Na druhou stranu je ale pravda, že většina normálních lidí hackovat neumí a tudíž pokud si je nepřídáte mezi přátele, na FB se o vás nic nedozví, jen uvidí vaši fotku a výběr pár přátel, pokud samozřejmě nemáte další přátele, kteří budou jen tak vyřvávat do vzduch informace o vás a budou mít dotyčného přidaného mezi své přátele. Což asi většina z nás nemá, že ne? (:D).
A z hlediska sociálního a časového nebezpečí to opět jen záleží na individuálním přístupu. Jedna a tatáž věc může nabrat mnoho různých forem v rukou různých osob. Tudíž může to být dobré i zlé. Podle mě je FB užitečný jak pro koho, teď už je z něj spíše takový zábavný komunikančí server...na seriózní seznamování s lidmi v rámci pracovních vztahů je třeba lepší LinkedIn.