Colombo píše:
alef0: já nikdy nechtěl, aby mi webový systém podporoval TeX. Já jsem říkal, že s tím systémem, co tu je, si to raději napíšu v TeXu a tady picnu jen úvod a PDF.
Tak ono keď ťa nejaký systém irituje strašným spôsobom, tak to úplne chápem (preto mám problém, kam posielať niektoré svoje preklady, ktoré nepôjdu v PDF, lebo dávať ich takto vraždí počet čitateľov.)
Sirien píše:
Hrozně se mi líbí, jak všichni teoretizujou o těch nóbl věcech - o precizní angličtině a dokonalém formátování e-mailů a dokumentů...
Interná komunikácia je folklórne naprasená. Dôraz je na slove interná.
Problém je v reprezentácii smerom navonok: môžeš chodiť v tých istých rifliach a pulóvri a teniskách 20 rokov, ale musíš byť Steve Jobs, aby si to vyvážil inými vecami.
A môžeš posielať životopisy do firiem napísané vo WordPade, bez diakritiky a s Times New Romanom a byť prijatý na vysoké pozície, ale každou kultúrnou vecou budíš lepší prvotný dojem smerom navonok.
Zvyšok ľudí chodí v obleku, dodržiava firemnú kultúru a ich zamestnávateľ generuje materiály od grafika v InDesigne a plagáty kreslí vo Photoshope a nemá firemný email alefo@seznam.cz.
Píše:
...a Colombo mi tu bude zkoušet namluvit něco o tom, jak hrozně užitečnej je TeX pro dobře vypadající dokumentaci a o kolik lepší by bylo, kdyby byl zaveden do obecné praxe.
Príde mi komické, keď defaultne proti niečomu, čo si v živote nevidel (mám na mysli TeX), v každom prípade treba mať triezvy pohľad. Vo všeobecnej praxi TeX nikdy nebude a myslím, že to nik súdny nechce.
Sirien píše:
Můj grafický kamarád (ten co mě víceméně ujistil, že mi je TeX k ničemu) k tomuhle poznamenal, že by za HTML střílel, když má každej webdesigner k ruce XML.
HTML je predpísaná sada značiek, ale na webe sa veľmi často nedodržiava ani základná syntax tohto jazyka, pretože prehliadače sú blahosklonné.
XML je všeobecný formát s jasnou syntaxou určený na výmenu informácií, kde si výrobcovia dohodnú slovník používaných značiek. Jedným z dohodnutých slovníkov je XHTML, ktorý drží aj syntax, aj slovník zo známeho HTML -- keby toto všetci používali, bol by raj na zemi. Ale už sa k tomu blížime.
Píše:
Týjo, si nedovedu představit, že by byly weby psaný v XML.
XHTML je XML :-)
Alek píše:
jestli se nemejlim právě tam směřujou snahy kolem toho cool spojení sémantický web.
Sémantický web chce ešte viac: aby jednotlivé obsahy dokumentov na webe boli označené tak, aby ich významu porozumeli aj stroje. (Ale to sa tak skoro nestane.)