Střípky

Shako
21.7.2010 15:14
Žebříček RPG?
Na Board Game Geeku (nově GEEK DO) je soupiska RPG her, které lze různě filtrovat, řadit... a registrovaní uživatelé je mohou hodnotit. Co říkáte na možnost hodnocení RPG her? Na jejich následné řazení do žebříčku? Zajímá vás to? Jsou ty vaše nejlepší hry skutečně nahoře a nebo v žebříčku ani nejsou? A co "nejlepší" hry dle žebříčku? Znáte je? Hráli jste je? Nebo je celý žebříček blbost, komerční záměr některé z firem?
Autorská citace #1
21.7.2010 15:19 - Merlin
Shako...subjekrivní. pro někoho je 4e super cool a pro někoho WoW v PnP
Autorská citace #2
21.7.2010 15:31 - Colombo
Tak DrD tam není no:(
Autorská citace #3
21.7.2010 15:34 - Shako
Merlin: Jasny, ze je to subjektivni. Otazka je, jestli dostatek subjektivnich nazoru muze dohromady vytvorit jeden objektivni? Protoze to je princip, na kterem zebricek bezi.

Dlouho jsem vyuzival BBG zebricek na deskovky a musim rict, ze vetsina tech veci, co jsou tam na cele zebricku, tak skutecne stoji za zahrani, at uz se mi potom libi nebo ne, tak to byvaji velmi kvalitni kousky. Takze to ma pro me rozhodne vetsi duveryhodnost nez mistni (cesky) zebricek deskovek, kde se casto na cele dostane nejake kravina...
V nasich pomerech jsem na zadny lepsi zebricek RPG nenarazil, tak me zajima, zda aspon ten zahranicni ma nejakou uroven.

EDIT:

Colombo: Strepy snu taky ne, Pribehy Imperia predpokladam, ze taky ne. Hold tam neni nikdo z CR, kdo by to tam vlozil. Muzes byt prvni.;-)
Autorská citace #4
21.7.2010 15:36 - Alnag
Jako každý takto sestavovaný žebříček trpí tím, že čím více hlasujících tím víc má číslo tendenci se přibližovat k průměru. A naopak. Čím méně hlasujících tím více subjektivity. Znám hodně věcí, které tam figurují, ale asi bych se neshodl s pořadím. Tak jen letem světem, co mne zaujalo.

Delta Green - super věc (mám d20 edici), pro soudobý mystery žánr dobrá inspirace
Dogs in the Vineyard - já nevím, mně z té hry bylo při čtení vždycky dost mdlo. Neříkám, že je špatná, ale je taková divná a působní na mně slizce sick dojmem.
Ptolus - to je monumentální popis jednoho města. Dneska sehnatelné jen za velké peníze. Krásně výpravná, ale už jsem z takových settingů vyrostl. Když jsem byl mladší obětoval bych za ni svého mladšího bratra (kdybych nějakého měl).
Trail of Cthulhu - měl bych nějaké námitky k sazbě do tří sloupců (víte jak špatně se to čte!) ale jinak je to nádherná věc. Jen mám pocit, že v tomhle boardu hlasují cthulhu maniaci.
Robin's Laws of Good Gamemastering - mám to nějak komentovat? JAK TO, ŽE TO NEMÁ PRVNÍ MÍSTO? Tady jasně vidíte, jak vadné je to hlasování.
Pathfinder Roleplaying Game Core Rulebook - pathfinder výš než 4e? To si snad děláte legraci. 3.5e na steroidech.
Horror on the Orient Express - nikdy jsem nesehnal nikoho, kdo by se mnou tuhle adventure (rozsáhlou) hrál. Ale vypadala tak suprově. I ty propriety.
Feng Shui - no alespoň je to v první stovce. Drsná akce.
Player's Handbook 2 - á vida, nějaká 4e. A kde je PHB1
Autorská citace #5
21.7.2010 15:37 - Colombo
Shako: zkus tohle aplikovat na čistě subjektivní věc jako je třeba dobro a zlo

nebo zkus tohle aplikovat na cokoliv, co je v módě.
Autorská citace #6
21.7.2010 15:38 - Alnag
Shako píše:
V nasich pomerech jsem na zadny lepsi zebricek RPG nenarazil, tak me zajima, zda aspon ten zahranicni ma nejakou uroven.


Je dost evidentní, že je tam disbalance směrem ke Call of Cthulhu (všem variantám...)
Autorská citace #7
21.7.2010 15:44 - Shako
Alnag: Tusim, ze spouta kusu tam neni, protoze jeste nema dostatek hodnoceni. U deskovek to je tusim 30 hodnoceni, aby byla hra vubec zarazena. Nezkoumal jsem, jak RPG. Zebricek RPG je vyrazne mladsi (max par mesicu), takze tech lidi, co hodnotili moc neni - radove stovky u jedne hry. U deskovek jsou to tisice.
Navic je tam mechanismus, ktery zabranuje prilis velkym skokum v zebricku. I kdyby bylo 30 hodnoceni pro 10/10 a zadne dalsi, tak hra stejne nebude na 1. miste. Proto tam maji hry dve hodnoceni - geek a prumerne (avg).

Jinak diky aspon za par postrehu k prvni stovce. ;-)
Autorská citace #8
21.7.2010 15:45 - Sosáček
Diaspora (FATE) sedme misto, a Spirit of the Century (dalsi FATE), Planescape, Mouse Guard a Dogs in the Vineyard v prvni dvacitce. To skoro i vypada, ze hlasuji lidi s dobrym vkusem.
Autorská citace #9
21.7.2010 17:10 - Jerson
Až těch hodnocení bude tisíc, nebo deset tisíc, tak už budou směrodatnější, i když mám zase dojem, že pak převáží počty hlasujících pro oblíbené hry - přeci jen některá RPGčka se nedají střídat tak jako ponožky - nebo filmy - pokud je člověk doopravdy hraje.
A pokud je tam ještě vnitřní korekční mechanismus, pak nerozumím tomu, co které číslo vyjadřuje.
Autorská citace #10
21.7.2010 17:30 - Shako
Jerson: Geek rating je castecne korigovany a radi se podle nej zebricky. Avg rating by mel byt skutecny prumer hodnoceni jednotlivych uzivatelu.
Autorská citace #11
21.7.2010 18:19 - Sosáček
Jerson píše:
přeci jen některá RPGčka se nedají střídat tak jako ponožky - nebo filmy - pokud je člověk doopravdy hraje.

To zni jako naprosty nesmysl. Nechces to vysvetlit?
Autorská citace #12
22.7.2010 07:53 - Quentin
Když si najdeš čas na hraní jen jednou týdně a máš rozjetou kampaň, tak prostě nemůžeš střídat hry jako ponožky. Co je na tom nepochopitelného?
Autorská citace #13
22.7.2010 07:57 - Malfin
Jednou týdně je více než luxusní, řekl bych ze své zkuušenosti.
Autorská citace #14
22.7.2010 08:50 - Sosáček
QuentinW píše:
Když si najdeš čas na hraní jen jednou týdně a máš rozjetou kampaň, tak prostě nemůžeš střídat hry jako ponožky. Co je na tom nepochopitelného?

Nedava tam smysl to slovo "opravdu" kterym se Jerson (asi) snazi tvrdit ze lidi co hraji jen jedhu hru jsou lepsi.

Krom toho, na to aby sis udelal predstavu o ruznych hrach mas jak dlouho, deset let? Za tu dobu jich peknych par stihnes i kdyby vsechno byly vylucne dvourocni kampane.
Autorská citace #15
22.7.2010 11:39 - Shako
Occamova vidlička píše:
Krom toho, na to aby sis udelal predstavu o ruznych hrach mas jak dlouho, deset let? Za tu dobu jich peknych par stihnes i kdyby vsechno byly vylucne dvourocni kampane.


A jak dlouhou tedy podle tebe staci na to, abys hral nejakou hru? Staci si ji precis a muzes ji zhodnotit? Nebo staci jednou precist? A nebo musis sehrat aspon par sezeni? A nebo je treba aspon jednu obrovskou kampan?
Autorská citace #16
22.7.2010 12:19 - Sosáček
Pokud obrovska kampan potrva rok (treba 45 sezeni), stihnes za deset let porad deset her.
Autorská citace #17
22.7.2010 12:52 - Shako
Occamova vidlička píše:
rok (treba 45 sezeni),

To mas sezeni kazdy 5 den. Tak to by me fakt zajimalo, kdo je schopen takove tempo hrani udrzet cely rok.
Autorská citace #18
22.7.2010 13:33 - Bajo
Za jeden rok se dá imho určitě odehrát rozsáhleší kampaň, i kdyby to bylo třeba jen cca sezeni, tak už je to dost (což je v průměru jednou za dva týdny). Aktivnější geekové, toho stihnou i více mnoho jich potom bude i hodnotit na BGG :-)
Také nesmíme zapomenout, že za ten rok takový geek také stráví spoustu času pročítáním různých materiálů, článků, diskutováním, apod... což samo o sobě nestačí, ale pokud to spojí se svými zkušenostmi s aktuálním hraním, myslím že jeden rok může stačit na hlubší poznání i komlexnějších her. Samozřejmě budou vyjímky na obě strany, ale v průměru si myslím že to na vypovídající ohodnocení bude stačit.
Nicméně všichni k tomu takhle určitě nepřistupují, takže vysoká míra hodnocení určitě z čaásti bude vykazovat ten jev, co popisoval Jerson, totiž vliv obecné oblíbenosti a známosti, ale toak to uz asi zalezi kolik opravdovych geeku na BGG chodi.

Mě třeba zaujalo Call of Cthulhu od chaoisia na 3. místě, čekal bych tam, když už, spíše starší edice. Podle mě to je spíše díky popularitě HPL a dostupnosti této edice, než o opravdové kvalitě, ale zase nějak objektivně to asi neposoudím. Nový WH je pro mě taky překvapením. Překvapuje mě absence WoD a rád tam vidiím Darksun a Planescape, které na druhou stranu, podle mě, jsou nejlepší settingy pro DnD. Také je zajimvé vynikající postavení straších edic Dnd, s čímž se také stotožňuji. Dogs na desatém místě pro mě jsou taky překvapení, i když ne že bych s tím nesouhlasil. Na druhou stranu jsou jine "příběhovky", které mi příjdou zásadnější, ale pravda i výrazně náročnější, třeba Polaris, který si ale taky nevede špatně. Rozhodně postrádám Burning Empires, který je podle mě kvalitněší než Burning Wheel. A samozrejmě Over the Edge, což je bezesporu klenot (asponě že tqam je Supressed transmition). Taky mě překvapuje že není někde na špici Amber a je tam místo něho
Castle Falkenstein, to určitou geekovitost opravdu naznačuje, v kontrastu třeba s tím CoC. A není tam Sorcerer a eho supplementy :-)
No uvidíme jak to bude vypadat třeba za rok.

Edit: Je zřejmé ž v tom čebříčku hraje roli mnoho souvislostí a jednoduše to poušalizovat nejde.
Jinak mě taky napadlo, že ta časová náročnost u každé hry, kolik je potřeba času ji hrát, aby do ní člověk pronikl, je svým zpusobem také i hodnotiící kriterium a kritérium kvaliti, i když ne jednoznačně černobíle, jsem zvědav jestli se to nějak promítne.
Autorská citace #19
22.7.2010 13:40 - Sosáček
Shako píše:
To mas sezeni kazdy 5 den. Tak to by me fakt zajimalo, kdo je schopen takove tempo hrani udrzet cely rok.

Zkontroluj si matiku. Rok ma 51 tydnu, kdyz sest tydnu (mesic a pul) vynechas, mas 45 sezeni pokud se sejdete jednou tydne. Pokud chces 40 sezeni, furt je to jednou tydne rok, kdyz vynechas dva a a pul mesice.
Autorská citace #20
22.7.2010 13:41 - Sosáček
A 40 sezeni je porad podle myho docela dlouha kampan, rozhodne dost dlouha na to, aby sis udelal predstavu o nejakem systemu.
Autorská citace #21
22.7.2010 13:43 - Bajo
Okamuv hrot: imho i 20 většinou bohatě stačí.
Autorská citace #22
22.7.2010 13:43 - ShadoWWW
Rok má obvykle 52 týdnů.
Autorská citace #23
22.7.2010 13:45 - Merlin
Taky si myslím, že jich má 52...:)
Autorská citace #24
22.7.2010 14:03 - Sethi
Má Occamova vidlička nědo společného s Wagnerovým kladívkem?
Autorská citace #25
22.7.2010 15:01 - Sosáček
Ten posledni tejden nebejva celej, ne?

EDIT: bajo: vidis, stihnes i dve rpgcka rocne :D Krom toho, kdyby ta hra zacala byt po triceti sezenich najednou uplne jina, bude na tom zalezet? Kdo vi, jestli se k tomu zlomu vetsina skupin dohraje.

EDIT2: taky si nelze nevsimnout, jak tu ta banda fanatiku spokojene hodnoti drd2 aniz by ho jen cetli, natoz hrali ;) Zrejme to nevadi, kdyz to delaji ti spravni lide nebo tak.
Autorská citace #26
22.7.2010 17:25 - Jerson
Sosi, deset let je trochu moc, když za tu dobu vyjdou dvě nové edice dané hry a můžeš začít prakticky znovu.
Tím jsem chtěl říct, že je mnohem snažší odhalit výhody a nevýhody InSpecters než třeba DrD+ - v Pluskách ti jeden rok na posouzení komplexnosti pravidel fakt nemusí stačit, když máš každé povolání jiné. To ani nemusíš stihnout prozkoumat a zhodnotit jedno z nich.
Autorská citace #27
22.7.2010 17:57 - Sosáček
To dava smysl. Je mozne, ze v drd+ se skryva nejaky uzasny poklad, ktereho si zatim nikdo nevsiml.
Autorská citace #28
22.7.2010 18:41 - Quentin
I 10 sezení na kampaň stačí. Radši kratší a nabitou (třeba i míň než 10) než dlouhou a nedokončenou :)
Autorská citace #29
23.7.2010 03:10 - sirien
Jakub píše:
EDIT2: taky si nelze nevsimnout, jak tu ta banda fanatiku spokojene hodnoti drd2 aniz by ho jen cetli, natoz hrali ;) Zrejme to nevadi, kdyz to delaji ti spravni lide nebo tak.

nikdo tu nehodnotí DrD2 (AFAIK), hodnotíme tu informace uvolněné v průběhu vývoje a dojem, který o budoucím produktu vyvolávají

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087944030761719 secREMOTE_IP: 3.133.12.172