Střípky

York
24.7.2014 12:45
Soutěž ve tvorbě (mini)dungeonů
Něco málo už jsem tu před časem předestíral. Nastal čas bavit se o konkrétní podobě.


Pár bodů úvodem:
- rád bych, aby to běželo paralelně na kostce i RPG fóru.
- formát soutěže volím prostě proto, že to funguje a autoři se účastní. Hlavním cílem ale pro mě není vyhlášení výtězů, ale vytvoření použitelného a dotaženého výstupu. To si vezmu na triko já, viz dále.


Soutěžní příspěvky
Moje prozatímní představa o soutěžním příspěvku je: Kompletní minidungeon v celkovém rozsahu do 4 stran A4 včetně map.

Systém a mechaniky
Dungeon může být napsaný pro libovolný systém, nebo klidně i bez systému. Já po uzavření soutěže všechny přiměřeně dotažené příspěvky převedu do jednotného herního systému. Jasnější to bude po zveřejnění zadání a rámce soutěže.

Čas na tvorbu
Jaká je rozumná doba? Tři týdny?

Termín
Asi někdy v průběhu září, pokud bude volno. Možná dřív, pokud by se deskovková kuchyně nekonala nebo neměla moc velký ohlas.

Rámec soutěže
Rámec soutěže dodám já. Bude to backstory spojující jednotlivé dungeony, takže bude možné je všechny projít s jednou družinou, přestože budou moci být z různých herních světů (a díky tomu, že to všechno systémově sjednotím, to půjde odehrát v jednotném systému).

Hodnocení
Porotcem bude každý, kdo bude mít chuť hodnotit, včetně přispěvatelů. Jediné pravidlo je, že nikdo nesmí hodnotit příspěvek, na jehož tvorbě se výraznou měrou podílel.

Bodování
Nebudu určovat, za co se mají body dávat, ani v jakém rozsahu se mají dávat. Každý, kdo bude hodnotit, si tedy může vymyslet bodové hodnocení podle svého. Při zpracování výsledků všechna bodová hodnocení převedu do rozsahu 0-10 s tím, že desítka bude odpovídat vašemu nejlépe hodnocenému dungeonu a zbytek bude poměrná část k tomuto počtu bodů.

Jinými slovy: Nejméně jednomu dungeonu dáte plný počet bodů, zbylé budou hodnocené právě vůči tomu, který se vám nejvíc líbil.

Nemusíte hodnotit všechny soutěžní příspěvky, ale aby se vaše hodnocení započítalo, tak musíte ohodnotit minimálně dva (pokud dáte hodnocení jen jednomu, tak nebude žádné srovnání).

Zpracování po soutěži
Něco málo jsem už naznačil, k tomu přidám:
-- Všichni autoři ode mě dostanou podrobný feedback.
-- Přiměřeně dotaženým dungeonům dodám jazykové korektury, případně to se souhlasem autora komplet přepíšu a učešu - bude na autorovi, co z toho si vybere a co s tím potom udělá.
-- Pokud se nenajde někdo v tomhle ohledu schopnější, tak všem dotaženým příspěvkům dám jednotnou sazbu. Otázka je, co s grafikou (hlavně mapy dungeonů), tam se na to moc necítím. Ale na to je asi zatím čas.
Autorská citace #1
24.7.2014 12:46 - York
-reserved-
Autorská citace #2
24.7.2014 13:00 - York
Do záznamu:

Sparkle píše:
Jestli to má mít smysl, bude potřeba zajistit, aby ty dungeony neskončily v šuplíku. Ani by nebylo dobrý mít je jen tu na rpgf jako sborník nebo jako články pro Drakkar, protože to stejně čtou vesměs lidi, kteří si umí vyrobit dungeony sami.

Tj než se to vyhlásí, mělo by se domluvit, kde se to vyvěsí nebo kdo to využije. A do podmínek soutěže dát, že autor zasláním příspěvku souhlasí k použití svého doplňku k daném účelu bez nároku na honorář. Protože když tam tohle nedáme, a někomu se pak ty dungeony zalíbí a bude je chtít využít, bude pracně obepisovat autory a škemrat o povolení dílo použít...


Quentin píše:
V One Page Dungeon Contestu se to řeší tak, že každý příspěvek musí být pod http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/


Sparkle píše:
Pro ČR platí pouze tyto CC licence: http://www.creativecommons.cz/zakladni-informace-o-cc/ceske-cc-licence/ ale myslím že jsou v zásadě stejné jako ty americké. Tohle by skutečně ten problém asi dobře vyřešilo.
Autorská citace #3
24.7.2014 22:49 - pipux
York píše:
formát soutěže volím prostě proto, že to funguje a autoři se účastní

To pak znamená, že se autoři někde/někdy účastnili, a že existují plody jejich práce.

Poprosím o odkazivo na dřívější 4-stránkové minidungeony (či podobné), abychom si mohli udělat zevrubnou představu o tom, co se tu asi tak od člověka bude očekávat.
Autorská citace #4
24.7.2014 23:30 - York
pipux: U nás existuje jen RPG kuchyně a tam se nedělají dungeony, takže tam se moc neinspiruješ.

Něco podobného je třeba tady:
http://www.onepagedungeon.info/one-page-dungeon-contest-2014/pdf

Nebo třeba Quentinova Krvavá vila, viz jeho blog.

Bude tam jeden malý twist, něco ve stylu ingredience z RPG kuchyně (ovšem na rozdíl od RPG kuchyně to nebude něco náhodného, ale podstatný sjednoducjící designový prvek hry). Proto taky zvažuju trochu větší rozsah (ty 4 stránky místo jedné).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.063533067703247 secREMOTE_IP: 18.222.184.162