Střípky

Aegnor
1.11.2016 15:32
Pacifismus vs "Chceš-li mír, připravuj se na válku"
OT z diskuze Hrdinové v kolotoči událostí, konkrétně příspěvek #70 a ty, které cituje.
Autorská citace #1
1.11.2016 15:45 - Aegnor
LokiB píše:
To je tvůj názor. Můj je ten, že by to Hitlera stejně nezastavilo. Zvolil by jiný postup, ale válka by byla stejně. Rychlou válku využil, protože to šlo. Neznamená to ale, že kdyby rychlá válka nešla, tak by nenašel jinou strategii.

Hitlera by to zastavilo na dostatečně dlouhou dobu, aby mohl zaútočit Stalin z východu.
Autorská citace #2
1.11.2016 16:02 - LokiB
Aegnor: možná ano, možná ne. to jsou prostě jen dohady a spekulace. někdy odbornější, nekdy emotivnější ... ale jen spekulace.

Popsal jsem v tom předchozím postu více historických situací, kdy oboustranná připravenost na válka jejímu vzniku nezabránila.
50 či 100 let po té se nám hezky spekuluje, zejména pak za ty druhé ... co měli dělat nebo co měli dělat lépe. protože vycházíme z toho, že víme jak to dopadlo a předpokládáme, že jiné chování by mohlo výsledek změnit.

je to stejné jako v té původní diskusi o dlouhověkosti. Přenášíme naše zkušenosti a názory do jiných reálií a máme je za dané a ověřené.

Taky můžeš mít alternativní historii, kde Angláni a Francouzi Němcům odporovali a byli připravení a celý konflikt se táhne ještě dneska v tzv. 70leté válce, svět je místo k nežití a do bojů jsou zapojovány už 6leté děti, aby byl materiál.
a není to o nic horší ohad, než kterýkoli jiný
Autorská citace #3
2.11.2016 15:18 - Boldrick
Zdravím
Souhlasím s LokimB, nicméně je téměř jisté, že společnost, která se má špatně je k válce, respektive extremismu, svolnější. Po 1.sv je nádherný příklad Německo. Po té co ho Hitler pozvedl, byla válka pro zbytek společnosti relativně vzdálená věc a nedokázali si představit co to bude znamenat, hlavně díky šílené válečné propagandě. Jak je to možné 20 let po válce předchozí, kdo ví. Ale ani 1.sv nezasáhla civilisty v takové míře jako 2.sv.

Další je, že společnost, která si myslí, že je o hodně dále než jiné, má pocit, že válkou může jen získat. Nikdo nechce jít umřít, ale povede-li se vládě nabulíkovat lidem, respektive bezdětným mužům, že nemůžou prohrát, že to bude snadné a že určitě někteří se nevrátí, ale z těch budou nesmrtelní hrdinové, máme tady hned krásné válkychtivé podhoubí. Vezmu jen ty novější: nacionalismus počátku 20. stol., dnes to je nádherný náboženský fanatismus a je jedno jestli to jsou vyblblí křesťané (viz. IRA, ETA, apod.) či vymaštěný muslimové.
Autorská citace #4
2.11.2016 15:20 - Boldrick
P.S. náboženský fanatismus je jen politický nástroj mocných, samozřejmě

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.07037091255188 secREMOTE_IP: 3.237.91.98