Kdybych chtěl jen něco napsat, protože se mi to nelíbí, tak se ti vysměju. Ale protože v tom naopak vidím celkem potenciál, napsal jsem ti několik věcných, konkrétních připomínek, aby ses nad nimi mohl jako autor zamyslet. Což ty jsi evidentně neudělal, protože místy jsi ani nepochopil, co píšu.
Problém mám s tím, že 100% dodaného obsahu je boj. Ne s tím, že tam boj je. Vždyť píšu, že boj tam děcka chtít budou. Ale že tam není nic jiného. A promiň, to s tím vařením, to je jen série hodů, kde všechen zábavný obdsah, pokud tam vůbec bude, musí dodat hráči a GM. A vzhledem k tomu, že se bavíme o dětech, tak bych moc takového obsahu neočekával. Navíc je zbytečná, nemá na nic vliv, a týká se úplně rutinní činosti. Dost velká šance, že nebude nikoho bavit. Skutečný neboový obsah, to je rozhovor, hádanka, cokoliv, s čím můžu nějak skutečně interagovat jako postava (jinak, než bojem). To ta kuchařská scéna není.
Další věc, všechny ty encountery jsou rámovány jako bojové. Ne, nikdo po tobě nechce, abys předjímal všechna možná řešení, které mohou hráči zkusit. To nejde a je to kontraproduktivní. Ale opravdu bys mohl předjímat víc než jedno, a navíc to samé u všech encounterů. A mohl bys je uvádět tak, aby to nevedlo k boji. Při encounteru s vlky říkáš, že sáhnou po zbraních, místo abys jim nechal prostor. U kostlivců říkáš, že samozřejmě zaútočí - mě přijde samozřejmější zeptat se, co tam chtějí. Ale klidně to nakonec může skončit bitkou, proti tomu popel, ale jak to máš popsané, to bitkou skončit musí.
U těch vlků a krys jsi mě evidentně nepochopil. Nejde o vlky a krysy, ale že zvířata okamžitě útočí. Jednak se takhle zvířata nechovají, pokud se tě vysloveně nesnaží ulovit (což u člověka udělají jen když jsou vyhladovělé - nejsou jejich přirozená kořist), nebo jsi neudělal něco fakt špatně. Utečou, pokusí se tě zastrašit, a tak podobně. Ale co je mnohem důležitější, protože na férovku, na realitu klidně můžeme kašlat, taková interakce dává mnohem víc prostoru pro to, situaci řešit jinak než bojem. Ano, neznamená to, že se jinak řešit vůbec nedá. Ale pokud hráče takhle silně strčíš směrem k "bojuj" tak šance, že se ti "vzbouří" a vymyslí něco jiného, je mnohem menší, než když je pobídneš, aby něco vymysleli. A klidně ať vymyslí boj. Nebo jim kopni deflaut řešení, když nic nevymyslí (i když ani pak by tedy boj nemusel být deflout pro všechny encountery, co máš). Ale dej jim prostor být kreativní.
Teď k čokoládě a vlkům. Ty jsi dodal dobrodružství pro děti. Od dobrodružství pro děti nijak automaticky nepředpokládám, že bude didaktické nebo tak něco. K čertu s lidmi, co tak uvažují. Ale očekávám, že mu nebude podsouvat blbé nápady, u kterých ještě nemají rámec pro posouzení, že jsou blbé. Děti si přeberou, že nemají napodobovat Toma a Jerryho, protože už se možná párkrát bouchly a ví, že to ve skutečnosti funguje jinak (a i v těch slapstick cartoonech je vidět, že ty věci, co se dějí jim nejsou příjemné). Ale že nemají vlkovi (nebo psovi, a u některých plemen je očividné, že to jsou hodně podobná zvířata) dávat čokoládu, to si nemají jak odsvodit, protože každému, kdo jí jedl, chutnala a neumřel na to. A výmluva "v mém světě" má tu asi stejnou váhu jako "v mém světě cigarety léčí rakovinu plic".
Že kostlivci jednají jako lidi, protože jsou tak zvyklí je skvělé vysvětlení, které je navíc i inspirativní, když né k něčemu lepšímu, tak k vtípkům ve stylu piva a hadru (třeba s čokoládou místo piva). Vážně super. A teď otázka za zlatého bludišťáka: Proč tohle není napsáno v tom dobrodružství?
U krále nechápu, jak může bojovat sekerou a házet čokoládu jednou rukou. To tu sekeru vždycky položí? Nebojí se, že mu jí někdo sebere? A sorry, děti nejsou blbé, tohle je klidně může napadnout.
A víš, že ta pasáž z pejska a kočičky je vtip? Že si máš všimnout, že úplně nedává smysl, a zasmát se tomu? Samozřejmě je to psané tak, že když jsi fakt malý, a mineš to, tak se nic neděje. Ale je to tam, aby se tomu vnímavější nebo starší čtenář zasmál?
Jo, a prosím, nepiš mi, že si všechny ty výhrady můžu jako GM opravit. To můžu vždycky. Ale dobrá dobrodružství jsou taková, kde takové změny provádět nemusím. Výhrady nemáš odmávnout, ale zkusit je vyřešit (nebo ne, pokud v tom nevidíš dobrý poměr čas/benefit, ale to je otázka toho, jak dobré dobrodružství chceš pustit ven, ne něco, čím odmítneš konstruktivní kritiku).