Střípky

sirien
21.9.2025 17:19
Nejlepší (DnD) překlad (termín)
Na překladechy DnD pracovalo několik generací komunity několik desítek let - což se projevuje i na bohatosti překladového klíče (který má navíc hromady položek v bestiářích, kouzlech, povoláních...) a každý měl trochu vlastní přístup k věcem - popř. možnost je měnit nebo příležitosti k tomu co vlastně vůbec překládat.

V diskusích se často mluví o špatně přeložených termínech - přirozeně, řeší se proč jsou špatně nebo jak by měly být líp. Ale napadlo mě, že stojí za to se podívat i na druhou stranu a vyzdvihnout některé velmi dobře přeložené termíny, které jsou stejně dobré nebo i lepší, než originál.

Nominujte své oblíbené! Můžete šáhnout po čemkoliv z jakékoliv příručky. Může jít o překlady termínů, které je (bylo) velmi těžké přeložit, které musí obsáhnout víc různých významů nebo které jsou prostě jen velmi hezká a dobře použitá slova - nebo cokoliv jiného.

Až se sejde nějaké rozumné množství návrhů, tak z nich udělám klikací anketu :)
Autorská citace #1
21.9.2025 17:22 - sirien
Já si na úvod dovolím nominovat klamoparda.

Zaprvé je to hrozně hezké slovo, zadruhé to je výjimečný případ kdy mi přeložený termín přijde "víc cool", než původní anglický a zatřetí to je svým způsobem vlastně přesnější k podstatě té bestie, než původní termín (který trochu tíhne k teleportaci víc než iluzím). To jsou tři důvody v jednom, které z toho dělají můj asi nejoblíbenější DnD překladový termín vůbec :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.054386854171753 secREMOTE_IP: 18.97.14.86