Tipy a triky

Autorská citace #21
4.6.2008 15:37 - Alnag
Ebon: Jaký téma měsíce?!? To je narážka na něco?
Autorská citace #22
5.6.2008 07:26 - Jerson
To je narážka na Téma měsíce na RPG foru, viď Ebone (: )
Autorská citace #23
5.6.2008 17:10 - Ebon Hand
Nikolv, na foru jsem nebyl čtrnáct dní. Takže spíš schoda náhod..
Spíš se mi líbí, jak se s tímhle tématem roztrhl pytel.
Autorská citace #24
5.6.2008 17:23 - Alnag
Tak klidně to můžeme vyhlásit třeba tématem roku :) Já mám někdy takový smutný pocit z toho, že se mi občas zdá, že boj hraje v RPG takové druhé housle a přitom je to výborná a podnětná součást hry, takže oceňuju, když o tom lidi dokážou dobře psát. Mně to teda upřímně řečeno moc nejde. Ono dobře vychytaný boj je docela umění.
Autorská citace #25
6.6.2008 10:01 - Ebon Hand
Pro mě je kvalitní boj nejen nedílnou součástí hry, ale i vrchol emočního prožitku. Možná i proto hraji prakticky jen bojové postavy, ale nemusí to být jen klasický boj. Kvalitní akce mi stačí, honičky, útěky, pronásledování, to všechno k tomu patří.
Mě nestačí jen potkat nějakého zmetka, párkrát hodit kostkou a připsat si zkušenosti.
Chci zažít honičku, třeba on na povozu prchá s lupem a my jej pronásledujeme divokou krajinou, v poslední chvíli se vykašle na povoz a ujíždí sám na koni. Další drama, které teprve vygraduje sražením padoucha z koně a družina ho pomalu obkličuje. V nastalém tichu je slyšet rychlé oddychování jezdců, frkání a podupávání nažhavených koní, jež nyní nemají kam pádit. Cítí blížící se smrt.
Nikdo nemluví, všichni se mlčky sledují. Se skřípěním první meč pomalu opouští pochvu, přidáavjí se další, všechny osoby pomalu krouží a hledají nejvhodnější pozici.
Šermíři se zastavili, oči se střetli. Někdo tu zůstane jako žrádlo pro krkavce.
Autorská citace #26
6.6.2008 10:54 - Jerson
Ebone, neříkal jsi mi v sobotu přesný opak, totiž že honičky, útěky a pronásledování nejsou ani "akční hra"?
Nebo činíš rozdíl mezi akcí (třeba pronásledováním), která končí bojem, a akcí, která bojem začíná a končí útěkem, jedno jaké strany.
Autorská citace #27
6.6.2008 13:50 - Ebon Hand
No já vnímám honičku, která končí bojem i boj, který končí útěkem jako akci.
Honičky, nebo pronásledování, jež končí rozprchnutím aktérů bez konfrontace pro mě nejsou akce, jen takové intenzivnější cestování.
Autorská citace #28
6.6.2008 14:11 - Rytíř
Pěknej popis pronásledování, Ebone.. moh by ses tím fakt živit :)
A "intenzivnější cestování" je super pojem :)) ale vím, jak to myslíš, vidíme to podobně..
Autorská citace #29
6.6.2008 14:54 - Alnag
Ale zase ne každé pronásledování by mělo dopadnout tak, že vás chytí nebo že vy je chytíte. To je pak nudně předvídatelné. Někdy prostě musí ujet... :)
Autorská citace #30
6.6.2008 16:53 - Ebon Hand
Pokud to tak vyznělo, tak to nebylo mím cílem. Jen jsem chtěl říci, že pronásledování, které se nezdaří, osobně neberu jako akci. Sám za sebe musím říci, že mi upláchlo mnoho padouchů. Zejména jako pěší trpoš jsem byl opravdu mizernej honící pes. Nakonec jsem zvolil taktiku lákat padouchy na sebe sama.
Autorská citace #31
23.8.2026 18:18 - sirien
čas od času mě něčí dotaz vrátí zpátky k mým starým článkům a ty si občas zaslouží komentář s odstupem doby.

Tenhle článek je hodně ovlivněný dvěma věcmi - zaprvé byl v původní verzi psaný pro Pevnost/Dech draka, z čehož plynuly nějaká omezení (rozsahu) a můj autorský záměr odlišit ho formou od balastu mezi kterým byl publikovaný. Zadruhé byl psaný v době kdy jsem naplno padal do svojí "open gaming éry" a je z něj hodně cítit ovlivnění tím, jak jsem minimálně tehdy vedl jednorázové ukázkovky na conech a jiných akcích - hodně na dojem, efekt a zážitek.

V zásadě, v širším pohledu, si za ním v podstatě pořád stojím. Ale. Zpětně není psaný nejšťastnější formou, míchají se v něm dohromady témata co kontextově úplně nepatří na jednu hromadu a ve snaze prodat pointu tam některé rady mají přehnaný důraz (a obsah).

Takže, s odstupem času, odzádu:

6 - tahle rada je (minimálně tak jak je v článku napsaná) napsaná ze všech nejhůř. Pointa o tom že chyby se v akci mají dít je ok, ale velmi důležitý je druhý odstavec o tom, které chyby jsou zajímavé aby se staly. Nicméně - třetí odstavec je bullshit, rozhodně nenechávejte hráče dělat chyby kvůli vlastnímu špatnému popisu. Chyby by měly být roleplayingové (hráč dělá chybu záměrně, protože v roli) nebo taktické (hráč vědomě riskuje nebo jedná na základě legitimně neúplné informace), ne vynucené u stolu GMem, natož nějaké "gotcha!".

5 - tohle je hodně otázka stylu (a pravidel). Za napsaným si stojím... pro všechny hry, které se nehrají s důrazem na "deskovkovou" taktiku. Rada o nesledování přesných HPček funguje dobře ve WoD, kde jich mají všichni beztak jednotky a vydrží dvě tři rány, nebo v DnDčku pro miniony nebo míň důležité scény, ale nějakého silného protivníka takhle samozřejmě odfláknout nechcete.

4 - poznámka o rozdílných popisech a jejich obhajování odsekávánim je kravina. Tohle je hodně o popisech - o dost později sem tohle popsal mnohem líp ve Scénáristice 11, nadpis "Popisy akce a boje" a ve Scénáristice 21, nadpis "Vtáhněte je".

3 - Pointa je, že prostě nechcete aby akční scéna ve fikci byla u herního stolu ospalá a rozvleklá. Zrychlené tempo řeči je jeden nástroj - není jediný ani sám o sobě dostatečný. Vnášet chaos do samotné komunikace u stolu je opět nesmysl a špatná rada, protože to v důsledku gameplay spíš zpomalí a zmate.

2 - Tohle je o stejné pointě co 3. Spíš než abyste na hráče tlačili je ale lepší váhajícího hráče přeskočit a dát mu čas se rozmyslet, zatímco svůj tah odehraje někdo jiný.

1 - Tohle je asi pořád platné pravidlo. Je ale dobré posoudit význam pravidla co skipujete - pokud to má pro scénu potenciálně velký význam nebo to hráče může připravit o významnou výhodu/schopnost a spotlight jeho postavy, tak se může vyplatit čas od času těmi pravidly zalistovat (ale asi pořád nemá smysl v nich hledat víc než minutu dvě).

Technika popsaná na druhé straně článku je docela ok, ale vzlhedem k náročnosti vůči běžným systémům iniciativy (nejspíš skončíte s tím že hráči budou hlásit akce opačně než jak by se měly vyhodnocovat) jí nejspíš budete chtít použít jen občasně ve scénách, kde se to fakt vyplatí.

...anyway. Spirit věci drží, velké části toho co (a hlavně jak) jsem tehdy napsal už úplně ne. Snad tenhle dodatečný komentář bude někomu k užitku :)
Autorská citace #32
23.8.2026 19:35 - sirien
...člověk musí být opatrnější když šahá na 16 let starej zdroják z prapůvodního editoru; výpadek opraven, formátování trochu modernizované a druhá strana článku opět přístupná. Sorry za chvilkový bordel.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.048336982727051 secREMOTE_IP: 18.97.9.172