Víš, je otázka, co je složitější a co jednodušší. Řešení typu ať je každý zčásti vypravěčem, aby se nějak kreativně podílel na příběhu, je třeba podle mě jednodušší a extenzivní řešení než když vypravěč vede hru tak, aby se hráči kreativně podíleli na příběhu pouze jednáním svých postav. Jinými slovy nasdílet vypravěčství, díky kterému pak mají hráči pocit, že tvoří příběh, je dle mého kratší cesta než se snažit o kvalitní vypravěčství jedním člověkem, kdy hráči mají stejný pocit, že tvoří příběh.
Proto se mi nelíbí slovo pokročilé, cítím to totiž přesně opačně, přesně jak jsem napsal. Zrovna jsem se přihlašoval na jazykový kurz, úrovně byly začátečníci-mírně pokročilí-středně pokročilí-velmi pokročilí. Nemám pocit, že metoda otevřeného naslouchajícího vypravěče a hráčů hrajících roli postav je začátečnická nebo používá začátečnické principy a nerozumím proč by variace na téma všichni dělají všechno měla být vůči tomu pokročilejší. Prostě fuj, slovo pokročilý bych v RPG nepoužíval :)
Skrytá zápletka a věci nevyřčené, které ale podepírají logiku toho, co je viděno ve hře na straně NPCček a světa, je dle mého opravdu problém v případě, že je vypravěčství sdíleno, protože jeden druhému do hlavy nevidí. Není to problémem tehdy, pokud a) spoluvypravěči si říkají všechny souvislosti v průběhu hry (což nemusí být po chuti každému) nebo b) pokud hra sestává pouze z přehrávání toho, co v předstihu společně vytvořili (což také nemusí každý). A také za c) v případě, že spoluvypravěčství je nevyrovnané, tj. jeden je dominující vypravěč tvořící ony klíčové souvislosti a ostatní přizobávají detaily (otázka je, nakolik jsou takové přizobávané detaily vlastně významné a jestli nejde de facto o hru jednoho vypravěče s hráči). Odhaduji (možná se pletu), že pokud se nebude jednat o případy a) a b), tak většinou půjde právě z důvodu problémů se skrytými souvislostmi a neviděním si do hlav o nevyrovnané vypravěčství, kdy se balancuje na hraně mezi tím, aby hráč měl v detailech pocit, že tvoří příběh a zároveň nutností vyhnout si potížím se vzájemným narušováním si skrytých souvislostí spoluvypravěči.