Tipy a triky

Count
24.12.2008 15:14
Jakým způsobem skladujete informace o svých světech?
Dlouhé zimní večery jsou zde a s nimi i trocha času urovnat si své poznámky z celoročního hraní. Určitě nejsem sám, kdo má za dobu svého DMování hromady informací porůznu na papírech, papírcích, v textových editorech (různé verze různého SW jak šel čas) a kdo ví kde ještě. Jaké používáte prostředky pro uložení a přehledné uspořádání informací ke svým světům? Jak hledáte roky staré poznámky? Naposledy jsem 6let staré informace o příšeře do nadcházejícího hraní hledal 2 dny. Můj poslední objev je software Zoner Context a představa "encyklopedie" mého světa. Co vy na to?
Autorská citace #1
24.12.2008 15:47 - Alnag
Abych byl upřímný, tak si tyhle věci moc neskladuji. Obecně nejsem moc skladovací typ a co jsem rovnou nesepsal do příruček jsem dřív nebo později dal do sběru...
Autorská citace #2
24.12.2008 16:23 - Lotrando
píšu to do wordu a do poznámkvého bloku a mám v tom hroznej nepořádek.
Autorská citace #3
24.12.2008 16:58 - Goran
Ty "oficiální" materiály (sdílené s ostatními tvůrci světa) jsou na erinelském serveru převážně ve wordu. Pro vlastní hraní mám několik adresářůs poznámkami převážně k andorské hře (opět word) a k hraní naživo mám několikery desky s popisem NPC a zápletek.
Autorská citace #4
24.12.2008 21:56 - sirien
No... všeobecně v tom mám obvykle děsivej bordel. Tedy, přesněji... Výborně se ve všem orientuji, ALE kdyby to chtěl někdo převzít po mě tak se v tom absolutně nevyzná - něco mám na papírech, něco v poznámkovejch bločcích, něco v compu, dost věcí jen v hlavě... Pavučina byla naprosto dokonalý příklad - i když jsem na ní měl tady celou sekci ve které jsme hru měli online poruce, stejně by hráči mohli vyprávět o tom jak jsem k tomu měl při hře tunu různých papírů, papírků, poznámek, vytištěnejch věcí do kterejch sem měl dopsanou další hromadu věcí...

...ale existují i vyjímky. Nedávno jsem v compu vyhrabal kompletní a ucelené poznámky ke hře kterou jsem vedl před asi čtyřmi lety - naprostý poklad. Mám takové tušení, že tu o něm ještě uslyšíte...
Autorská citace #5
24.12.2008 22:35 - Quentin
Sirienuv zpusob je super. Vsecho veset na fora nebo svuj blog(kdyz to chcete mit soukromejsi)
Autorská citace #6
24.12.2008 22:57 - sirien
Píše:
...ale existují i vyjímky. Nedávno jsem v compu vyhrabal

bullshit, sorry.
Vyhrabal sem to v knihovně, všechno na papírech. Pár věcí k tomu se pamatuju byly v compu, ale všechna data z té doby jsou bohužel ztracená... naštěstí k tomuhle tam toho bylo sakra málo, tehdy jsem ještě IT možnosti k tvorbě RPG moc nepoužíval
Autorská citace #7
25.12.2008 10:51 - Lokken
Poslední cca 2 roky si všechno, co má nějakou cenu(tedy všechno s čím jsem se dělal a je mi to líto vyhodit) zaznamenávám do wordu/excelu, resp. v tom už info vytvářím. Je to relativně přehledné a většinou i lepší pro hru samu ...
Autorská citace #8
25.12.2008 12:25 - Vannax
Věci, který už jsem jednou odehrál už nemám potřebu hrát znova, takže se ani nesnažím poznámky skladovat. A protože používám jenom ofic. vydané světy, tak informace k nim mám v příručkách, který jsem si pořídil, takže opět žádný papírky, notesy nebo přechovávání v kompu.
Autorská citace #9
27.12.2008 18:38 - Itaen
Ja mam takovou tu obri tvrdou uctarenskou slozku, do ktere vkladam vzdycky vsechny materialy. A to bud jednotlive papiry tematicky hozene do folii nebo cele sesity. Je to lepsi nez se tahat s milionem drobnosti. Jsem navic ten typ, co to rad skladuje a pak se k tomu vraci a vzpomina... V compu nemam v podstate nic krom e-verzi pravidel, jejichz stranky si tisknu. Pri hre je mi blizsi listovat v papirech nez ve slozkach disku...
Autorská citace #10
28.12.2008 02:29 - pipux
Ano, papír je příjemný. Není nad pěkně kroucený rukopis.

Disk úpěním třeští o tvrdý parket, flashku ukradne důvtipný zloděj, kulatinu optického disku poškrábe debilní "kamarád", na internetové úschovně udělají smělou čistku, o disketách jen v hodně trapných vtipech ...

A zas z druhé strany, papír? Pejsek přijde, udělá si z něj žvýkačku, vítr si s ním pohraje do otevřených oken a do nekonečných dálí, dům vyhoří, nebo prostě papír zapadne do špatné složky na věčnost ...

Tedy, a co takhle si to všechno zapamatovat, obrnit se proti skleróze :O
Autorská citace #11
28.12.2008 02:38 - sirien
co takhle si to hodit do compu, poslat na mail a vytisknout? Smaže se mail - pošleš znova. Shoří papír - vytiskneš znova. Zmízí to z compu - stáhneš z mailu.
A kdyby selhaly dvě naráz, třetí to jistí - stáhneš A vytiskneš, odešleš A vytiskneš, seskenuješ A odešleš...
A pokud selžou na ráz všechny tři, pak sis měl rozmyslet dělat questy kolem pentagramů obklopenejch třema šestiletejma holčičkama...
Autorská citace #12
28.12.2008 03:10 - pipux
Jenže třeba to rád hledáš v papírech...
Můžeš být chaotické nátury ...
Můžeš být gambler, který v koutku srdce touží o to všechno přijít :)
Autorská citace #13
28.12.2008 08:00 - Rytíř
Dřív jsem si leccos psal v ruce, z té doby mám poznámkový bloky, volný listy, útržky.. Taky jsem ulítával na stroji, strašně mě bavilo na něm psát :) To bylo než sem dostal první komp, od tý doby to skoro výhradně píšu v něm. Jenže mám drtivou většinu věcí jen v e-podobě, což znamená, že po několik výměnách počítačů a padáčků mám jen mizernou historii toho, co jsem kdy sepsal.
Ale ono je to stejně celkem fuk, vyjma nostalgického vzpomínání má, jak zjišťuji, fakt cenu jen to, co bylo hodno pamatování a mám to tedy v hlavě ;)
Autorská citace #14
28.12.2008 09:16 - Jerson
Většinu informací o světě skladuju v hlavě. Co nemám v hlavě, mám v deskách. Co není v deskách, to je na různmých CD a DVD s dokumenty z dané doby, nebo v knížkách. A pár věcí mám v počítači, ale plánuje vyvěšení na net a/nebo vytištění.
Autorská citace #15
28.12.2008 13:32 - sirien
Píše:
Jenže třeba to rád hledáš v papírech

kdyť píšu že tam bude tištěná verse, ne?

Rytíř: Pán nezálohuje? :))
Autorská citace #16
29.12.2008 08:00 - Rytíř
Sirien: Ale tak snaha je, Dnd je to jediný, co mi za ní stojí ;) Ale obvykle pak zjistím, že mám 3x nějaký blbosti a to, co by mě zajímalo, nemám nikde; nebo to nejde z toho jedinýho média přečíst.
A vůbec, to není k smíchu, přijít o vlastníma rukama vytvořený data! Ne každej je takovej grafoman jako ty :)))
Autorská citace #17
29.12.2008 14:15 - sirien
Píše:
A vůbec, to není k smíchu, přijít a vlastníma rukama vytvořený data! Ne každej je takovej grafoman jako ty :)))

Naopak. Protože sem grafoman... tyvole, já ztratit data co mám v e-podobě, tak vezmu v kuchyni kudlu, pudu ven a vzteky pozabíjim každýho koho potkám... jak v USA :)
Autorská citace #18
2.7.2009 22:40 - DenGrasse
Na webu :-)
Autorská citace #19
2.7.2009 22:43 - Lotrando
já právě zjišťuju, na co je dobrej OneNote z mrkvosoftího balíku :)
Autorská citace #20
2.7.2009 22:56 - Alek
sirien píše:
Naopak. Protože sem grafoman... tyvole, já ztratit data co mám v e-podobě, tak vezmu v kuchyni kudlu, pudu ven a vzteky pozabíjim každýho koho potkám... jak v USA :)

Mě zaujalo to uvažování, hlavně v tý druhý části. Čekal bych, že budeš tou kudlou kuchat spíš sebe za svojí pitomost a důvěřivost. Člověk aby se dneska vážně bál vystrčit nos ze dveří. :-)
Autorská citace #21
2.7.2009 22:57 - Sethi
jako bys ho neznal...

tukan přece není žádná emo nula, která by za svoje chyby trpěla sama...

tukan nechá za svoje chyby radši trpět ostatní =)
Autorská citace #22
2.7.2009 23:13 - Alek
No jo, já si jen postesk, jako správná emo nula. Jdu si udělat zálohu dnešní práce :-)
Autorská citace #23
3.7.2009 09:09 - Magus
Ja ne DM PJ GMju takze data si nikam nepisu protoze zadny nemam... Ale obcas vymyslim jmeno mesto nebo tak neco a to si pisu do sesitu.
Autorská citace #24
6.7.2009 21:36 - Peekay
Na ukladanie si poznamok o hre je velmi dobry WikiPad - ide vlastne o malu lokalnu wiki, do ktorej si moze clovek pisat v editovacom mode, pekne linkovat jednotlive hesla... a ked potrebuje iba citat, zapne HTML mod.

Podporuje viacero tabov, vyhladavanie podla hesiel aj obsahu, vkladanie obrazkov a dalsie divoke figle. Opensource.
Autorská citace #25
13.7.2009 15:26 - sirien
http://www.mindmeister.com/
Tohle je geniální stránka na to když si potřebujete držet skupinově přístupné poznámky o RPGčku
Autorská citace #26
13.7.2009 20:55 - Jerson
Rád bych skladoval své informace tady na D20, konkrétně se v sekci CPH - tedy informace o postavách, k nim hodnocení jednotlivých agentů a také hlášení z misí. Nicméně systém pro ukládání postav nepracuje tak jak bych rád, je nepraktický, dělaný na fantasy a vůbec nevím, jestli ho vidí také někdo jiný.
Potřeboval bych pár věcí změnit a tak bych rád věděl, jestli je to možné. Nebo pokud někdo z vás používá záložku Komunita a vyzná se v tom, tak bych ocenil návod.
Autorská citace #27
13.7.2009 21:21 - Alnag
Komunita je každopádně úplně nový modul. Ber to tak, že zatímco články a dikuse už mají za sebou nejméně třetí inkarnaci (a i tak je pořád co vymýšlet) komunita tak jak je, dosud vůbec neexistovala). Spíš tedy napiš, co všechno by sis představoval a Max to (až se objeví) nějak zreální v to, co je proveditelné...

EDIT: A co je tam dělané pro fantasy by mne fakt zajímalo.
Autorská citace #28
13.7.2009 21:40 - Jerson
Takže ...

nejdřív bych úpotřeboval, aby se jména postav vždycky řadily podle stejného klíče, třeba podle abecedy. Dále aby se se výpisu postav jména nezalamovala po dvou slovech.
Nezobrazují se mi fotografie které k postavám vložím.
Místo kolonky odkazující na článek tady na D20 bych ocenil kolonky, kterými můžu nahrát další dokumenty o postavě, které mám uložené na disku, podobně jako když vkládám obrázky do článku.

Rasa je dělaná na fantasy - osobně bych potřeboval tuto kolonku nazvat "národnost" a přidat ještě pád dalších. Místo kolonek pro cíle, největší úspěch a neúspěch by se mi hodily jiné kolonky, do kterých bych si mohl napsat vlastní nadpisy (třeba datum a místo narození) a které by byly stejné pro všechny postavy.

Dále by se mi hodila možnost přidat informace (nebo celou přílohu), kterou uvidím jen já a hráč dotyčné postavy, a pak přílohu/informaci, kterou uvidí všichni. Pokud by částečná naviditelnost byla moc složitá, bude mi bohatě stačit, když všechny zadané údaje uvidí jakýkoliv návštěvník.

Možnost vypsat seznam postav i s dalšími vyplněnými kolonkami pod sebe, jako seznam karet - alespoň jméno a obrázek, na které by se dalo kliknout, aby se zobrazily detaily.

A ... to je zatím všechno.
Autorská citace #29
13.7.2009 22:01 - Lotrando
Jerson: ono to spíš nefunguje než funguje a zatím jediná odpověď byla, jednou to bude, nebo tak něco. takže nynější Alnagův příslib je obrat k lepšímu :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082117080688477 secREMOTE_IP: 34.205.246.61