Nevím jak to bylo před christianizací v evropě, ale v Mezoamerice to bylo takto:
Mnohoženství bylo povoleno pouze u šlechty, logicky z toho důvodu, že šlechta bojovala a tak její počty musely růst rychleji, aby byla silná, kdežto mnohoženství u poddaných by přineslo jen více sociálních problémů, které by se musely institucionálně řešit.
Přesto nebyli Mayové nikterak bigotní, nemanželské vztahy byly poměrně běžné a tolerované. Přesto i zde byla rodina základní jednotkou, na rodinu se vyměřovalo pole, rodina byla základní jednotkou v dělbě práce, výchovy dětí (do té doby, než mohla začít specializace ve školách či v řemeslech) a rodina, nikoliv stát nebo někdo další, dával základy do života, vyučoval v základní víře atp.
(nikdy jsem nemluvil o podobě rodiny, to je věc celkem variabilní, nehledě na to, že zánik trojgenerační rodiny se může celkem dobře spojit s pokrokem v medicíně, a teď to řeknu morbidně, zachraňování lidí, kteří na to nemají, kteří již nejsou schopni přínosu společnosti ve své oblasti, ve formě "stařešiny", rodinného mudrce s historkami, zkušenostmi, tady vycházím z toho, že když onen stařec nebo stařečka má co říct, je úžasné jim naslouchat, ale často se stává, že zůstávají jen ti zahořklí, co chcou rychle do kauflandu, nadávají na to, jací jsou mladí hovada, ale sami nedokážou říct ani zdovolením, když se kolem vás tlačí a jedinné co umí je hnusně se mračit na celý svět a vyprávět si s ostatními o svých urologických a jiných problémech)
- tak, jsem zvědav, jak jsem klesl ve vašich očích za tohle.