Tipy a triky

pipux
22.1.2010 20:34
Jak deformovat nepřítele ve zrůdu?
Otázka je následující: jak byste deformovali mocného, organizovaného nepřítele (celé společenství/kulturu), který prohrál válku obrovského měřítka a uklidil se někde do ústraní, kde mu při hledání krajních metod lidově řečeno "hráblo".

Oblíbeným motivem jsou např. nacisté, kteří na konci 2. světové války pláchnou na antarktidu, aby zde na tajné základně stvořili armádu nemrtvých/ otevřeli brány pekelné.

Jiným motivem budiž mechanisté, kteří svou techniku uctívali tak moc, že nyní provádí masová usmrcování, provázená přenášením duší do strojů (terminátor? :) ).

Další nápady?
Autorská citace #1
22.1.2010 21:05 - Colombo
Můžeš si vzít příklad z aztéků, krev jako palivo? Krev jako surovina?

Nebo třeba z evropanů, raději něco zničím k nepoužitelnosti, než abych to přenechal nepříteli.

Nebo můžeš kdykoliv použít obří vzducholodě vypouštějící nějaký zvláště odporný plyn, po kterém oběti extrémě trpí nebo po kterém extrémně vizuálně umírají.
Autorská citace #2
22.1.2010 21:45 - Jerson
Nácky jsi vybral ty, vzducholodě zmínil Colombo, a tím jsou mé studnice nápadů vyčerpané.
Autorská citace #3
22.1.2010 22:36 - pipux
Když na to kápnem z abstraktního hlediska, "zrůdou" se stává někdo, kdo dokáže ignorovat a násilím přebít i ty nejobecnější zásady, jako třeba právo na život.

Třeba ještě na něco přijdem ...

Přemýšlím nad jedním scénářem, kde geniální mechanik (a zároveň sociopat) považoval stroje za další vývojový stupeň. Sebral lidi, rituálně jim přenesl duše do strojů a těla zahodil. Nenáviděl vše živé; život chtěl vymítit jednou provždy, aby připravil "čistý" svět pro své mechanické děti. Tento scénář ale nemá hlavu a patu - kde by potom náš mesiáš bral nové duše, kdyby byli všichni mrtví?
Být zrůda přece neznamená být blbec.

Colombo píše:
Můžeš si vzít příklad z aztéků, krev jako palivo? Krev jako surovina?

Vampíři. Anebo lze také vztáhnout na tu folklorní povídku o starém člověku, který nechá podříznout tucet mlaďochů; vykoupá se v jejich krvi, aby nabyl ztraceného mládí.
Krev je dobré táma.

Colombo píše:
Nebo třeba z evropanů, raději něco zničím k nepoužitelnosti, než abych to přenechal nepříteli.

Nevím, nevím, to spíš zní jako regulérní vojenská taktika.

Colombo píše:
Nebo můžeš kdykoliv použít obří vzducholodě vypouštějící nějaký zvláště odporný plyn, po kterém oběti extrémě trpí nebo po kterém extrémně vizuálně umírají.

Ale kde to má hlubší myšlenku? Nějaký (pokřivený) ideál ...
Autorská citace #4
22.1.2010 22:44 - Sosáček
A proc by nekde bral novy lidi? Vzdyt ma nesmrtelny a dokonaly svet. Nemusi delat novy lidi.

To nectete Capka?
Autorská citace #5
22.1.2010 23:09 - pipux
Myslím, že sebeproklamovaný mesiáš nechce ze světa udělat své pískoviště, ale chce všem těm zbloudilým a pomíleným duším ukázat skutečnou a pravou existenci, jak je převede přes most osudu ke spáse.

Ale ono to bude to tak, že mesiáš/sociopat je dost na hlavu, aby si kontradikoval, příčil sám svým myšlenkám, byl psem kousajícím se za svůj vlastní ocas.

A to je tak trochu definice bláznoství, ne?

Tak nic, no :)
Autorská citace #6
22.1.2010 23:14 - Colombo
Pipux: upíři jsou už... normální. Chce to vymýšlet něco nového, šokovat. Technika fungující a běžící na krvi, kterou musí jeji uživatelé znovu a znovu získávat výboji.

Regulérní vojenská taktika... částečně regulerní. Ale pokud to popíšeš dostatečně odporně a ono likvidování země jako dostatečně totální.

Hlubší myšlenku? Co vím, tobě šlo jen o způsob, ne ideál. Ona myšlenka je civilizace zahnaná do kouta nucená vymýšlet hnusné a odporné nástroje, které se stanou synonymem strahcu a zrůdnosti.
Autorská citace #7
23.1.2010 00:06 - Jerson
pipux píše:
Myslím, že sebeproklamovaný mesiáš nechce ze světa udělat své pískoviště, ale chce všem těm zbloudilým a pomíleným duším ukázat skutečnou a pravou existenci, jak je převede přes most osudu ke spáse.

Ale ono to bude to tak, že mesiáš/sociopat je dost na hlavu, aby si kontradikoval, příčil sám svým myšlenkám, byl psem kousajícím se za svůj vlastní ocas.

A to je tak trochu definice bláznoství, ne?

Pipuxi, myslím, že reálná hisotrie předvědla takovou řadu mesiášů všechy typů, od idiotů na jedné straně přes ty, co chtěli lepší svět i násilím až k pitomcům na straně druhé, že se nemusíme obávat jakékoliv nerealističnosti.

Navíc pokud trváš na podmínce "hráblo", tak je to trochu složitější. Ty největší zrůdy to mají naopak v hlavě skvěle srovnané. Jen používají jiné pořadníky.
Autorská citace #8
23.1.2010 00:27 - skew
Co starý dobrý přivolávání démonů nebo bytostí z jiných sfér existence a upisování se ďáblům ?
Klidně vyvolávání pekelných posedlých strojů. Nebo objevení nějakého mutagenu kterej udělá z nepřátel nemyslící zombíky (nebo myslící, pro lepší karmu).
Autorská citace #9
23.1.2010 02:00 - sirien
obsese - těžké upnutí k jednomu původnímu aspektu jejich kultury (víra, konkrétní bůh, kód cti, striktní organizace...)

šílenství - upnutí se k něčemu nerealistickému (magie ve světě kde magie nefunguje) nebo velmi obtížnému s reálně nekontrolovatelnými výsledky (snaha přivolat C´thulhu a spoutat ho - přivolat ho lze, jeho spoutání je ale jen jejich bludný sen)

all in - skutečně existuje nějaký způsob jak se navrátit zpět k původní slávě, ale prostředky jsou ohromné, šance malá. Nicméně dotyční se rozhodnou do toho jít, bez ohledu na riziko, cenu, ztráty, cokoliv. Taková obsese k cíli.

Přepolarizování - původní kultura se pod tíhou porážky obrátí ke zcela opačným ideálům (Nietzsche tvrdil, že takto se původní mocná Židovská kultura zvrhla v křesťanský masochismus, kdy se silné doktrýny obrátily v oslavu slabosti a poddanosti... tuhle kulturní exkurzi radši nebudu moc rozvádět, jinak se to tu zle zaofftopicuje)

To sou takové základní šablony co mě napadají, prožeň skrz ně svoje reálie a určitě něco dostaneš :)
Autorská citace #10
23.1.2010 07:57 - Nerhinn
Když už tu Colombo zmínil tu cilizaci zahnanou do kouta, tak to je nejspíš právě ten důvod, proč se druidové uchylovali ke kanibalismu. Resp. proč ho doporučovali a dopomáhali k němu bojovníkům. Nehledě na obrovská obětiště, demonstrativně vystavená těla nepřátel (bez hlav) a tak... Tohle mi přijde děsivější než upíři (krev nahradíš, žejo, s hlavou je to problém).
Autorská citace #11
23.1.2010 08:39 - Spize
Co třeba klasická... degenerace těla i mysli? Trochu ve stylu Howardova Bran Mak Morna, kdy piktové upadaj a prakticky už jsou na okraji propasti dějin.

Představ si ty nácky s jejich vysokou, hrdou kulturu.
A teď di představ bandu divochů, s klackohřeby, kameny, shrbený, odporné tváře, zápach hnisajících vředů. Jazyk upadá, ztrácí se cit pro umění a cit obecně...

Pokud bys potřeboval nějaký zdůvodnění, tak to by se dalo okecat nějakým radioaktivním humusem v okolí.
Autorská citace #12
23.1.2010 10:20 - Colombo
Nerhin: taky jsi viděla ten dokument?:)

Spize: a co naopak zrůdy mající obrovskou obsesi v umění a snažící se jej získat a tvořit za každou cenu, až do zrůdnosti:D?
Autorská citace #13
23.1.2010 10:47 - pipux
Velmi dobře, už tu máme nějaké slušné nápady ...

sirien píše:
Přepolarizování - původní kultura se pod tíhou porážky obrátí ke zcela opačným ideálům

Chceš říct, že zahodím ozubená kolečka a půjdu si přičichávat ke kytičkám? Taková změna se zdá ... divná

sirien píše:
Nietzsche tvrdil, že takto se původní mocná Židovská kultura zvrhla v křesťanský masochismus, kdy se silné doktrýny obrátily v oslavu slabosti a poddanosti...

Tady nevím, jak to myslíš.

--Křesťané do dob Konstantina velikého do sebe nechávali kopat, obraceli se k mýtizaci svého počínání a k "duševnímu boji".
--4. - 10. století vystrčili růžky, ve svém vnitřním prostředí likvidovali pohanské chrámy, navenek vyzdvihovali cnosti prosazování víry (kdo zemřel pro rozšiřování víry někde na misii mezi divochy, byl za svatého)
--od 11. stol. expance a přechod do válečnického křesťanství ("vymlaťte je, bůh to chce")

Tyto postoje jsou dány strategicky, dle zastoupení moci v okolí.

Spize píše:
Co třeba klasická... degenerace těla i mysli?

Pěkně. Toto může vždycky přijít druhotně ... nepříznivý, dlouhotrvající psychický stav ti nakonec rozhází i tělo.

Nerhinn: civilizace, která nemá zábrany k nechutným krutostem? To už tu bylo za franské říše, kdy jedna ženská nechala druhé strhnout obličej (fůůůj!). Mrtvoly se povalovaly na popravištích, nikdo je neuklízel ... visíci viseli, dokud neodpadli. Jistý byzantský císař nechal oslepit 999 bulharů, tomu poslednímu ponechal jedno oko.
Nabodnout na kůly a nechat vystavěné nepřátele podél cesty, takhle nejden král demonstroval svou sílu o.O
Autorská citace #14
23.1.2010 12:40 - Nerhinn
Colombo: Jop :)

pipux: Nemluvím o žádných zábranách, navrhuji kanibalismus. Ale i kdyby, nechápu, proč nutně musí jít o něco nového. Když vojáci vědí, že jim nepřátelé z jejich mozků udělají kuželkové koule a že jejich těla budou zhanobena a nikdy nedojdou klidu v hrobu, je to děsivější, než to, že si někdo cizí dělá z nějakých cizích otroků puzzle... ne?
Autorská citace #15
23.1.2010 12:57 - Colombo
Nutno podotknout, že rituální kanibalismus v jakékoliv podobě je věc naprosto běžná a vyskytující se téměř u všech, ne-li u všech (přijímání hostie a vína u křesťanství) kultur.
Autorská citace #16
23.1.2010 15:20 - DenGrasse
pipux. Basileos Bulharobijce nechal oslepit celé bulharské vojsko, které zajal, údajně kolem 10 000 mužů. na každých tuším 100 nechal jednoho jednookého,a by mohl být ostatním vůdcem. pak poslal tento chmurný průvod zpátky bulharskému caru. když to Simeon viděl, ranila jej mrtvice.
Autorská citace #17
23.1.2010 17:38 - skew
DenGrasse: to je hodně hustý. A efektivní, myslím.
Autorská citace #18
23.1.2010 22:12 - chrochta
Turci, Vlad IV. zvaný Tepes ("narážeč"), Asyřané, Ivan IV. Hrozný a řada dalších etnik a osob dělala něco podbného vcelku normálně.

Společnost tvrdě zahnaná do kouta se bude snažit přežít. To znamená získat jakékoli využitelné zdroje za skoro jakoukoli cenu. Bude-li tou cenou vzývání démonů, převrácení společenských hodnot za účelem militarizace společnosti (cílevědomké a systematické pěstování agresivity, biologicko-magické úpravy těla atd. - "ústavní" výchova dětí, bezprávné ženy-věci?) a kanibalismus, pak to udělá. Deformace budou primárně spíše rázu psychologicko-společenského, a až výsledkem - možná spíše prostředí (to abych si nepopudil jednu temperamentní tieflingskou slečnu) - budou změny na těle.

to Pipux: No, někde jsem četl, že tibetská společnost původně byla dost militaristická. A Japonci po druhé světové válce prodělali vcelku zásadní psychologický obrat.
Autorská citace #19
25.1.2010 15:32 - Lotrando
pipux: viděl jsi BSG? konkrétně The Plan a "bratra Cavilla"?

On teda je stroj, ale jinak se tam nějak propírá co ty tady píšeš. Samozřejmě v jiném kontextu, ale základ je podobný.
Autorská citace #20
25.1.2010 22:36 - pipux
Neviděl.
Copak, nějaká protřelé, přechytračelé AI? Něco jako Morpheus? :)
Autorská citace #21
25.1.2010 22:58 - Lotrando
Tak tam jsou stroje rozhodnuty osvobodit lidi od jejich utrpení v atomovém holocaustu a jejich argumenty jsou víceméně podobné. Jen se to trošku zvrtne, ale to bych předbíhal. Mají technologii znovuzrození, organická těla (když chtějí, i když tohle tam není moc vidět). A vyhrávají, teda většinou. Výborná záležitost.
Autorská citace #22
26.1.2010 08:28 - Sosáček
pipux píše:
Chceš říct, že zahodím ozubená kolečka a půjdu si přičichávat ke kytičkám? Taková změna se zdá ... divná

Japonsko po WW2?
Autorská citace #23
26.1.2010 12:21 - Ebon Hand
Mě napadá několik věcí.

Technika spálené země byla armádám vždy blízká, naposledy při WWII ji použili Rusové i Němci.

Kanibalizmus - civilizaci zahnané do kouta chybějí bojovníci. Sjedením mozků otců a starců, kteří byli dříve údatní hrdinové, získají naši válečníci jejich schopnosti a budou z nich super hrdinové.. i s patřičnou propagandou této činosti.. s honem na starce..

Zahnaná rasa má nedostatek jedinců, aby mohla vyhrát prohranou válku, musí ze všech lidí udělat super lidi, což se může stát nějakou zvrácenou genetickou úpravou (upíři), polořízenou mutací (Resident evil), nebo magicky (ghůlové, lichové).

A nebo pořádný výplach mozků.. ačkoliv je válka prohraná, duchovenstvo stále fanaticky žene občany do války a jisté smrti, kdo zradí našeho boha musí být exeplárně popraven a jeho rodina bude zbavena cti a majetku, následně odeslána též na frontu. Ústup, slitování, nedostatek odváhy jsou zradou našeho boha.
Autorská citace #24
26.1.2010 14:41 -
Skupina ovladajici stat "z pozadi" prez nastrcene figurky (jako Hitlera a spol) - a kdyz masterplan nevyjde, tak se "stahne do predem pripravenych pozic" kdesi v pralese/antarktide/atlantide - je jich dost na to, aby vytvorili novou civilizaci, malo na to, aby byly dostatecne zjevne postradani a konspirace byla natolik kvalitni, ze zustali neodhaleni (prikazy bohu, superzbrane a podobne byly brany jako vyplody chorych mozku loutek ponechanych ke kryti ustupu do posledni loutky). Ted zacinaji znovu, nezatizeni "podradnymi jedinci" - vse podrizeno efektivite - slabi bezne eliminovani - super technika, kristalove palace, ale desna spotreba energie - kde ji vzit? Vysatim zivotni sily a stravenim hmoty zvirat se da neco dostat, ale ucinejsi je to primo prepolovat do nega-energie, kdy z ziveho tvora se nestane mrtvola, ale aktivne nezivy - tim silnejsi, cim vic se z nej podarilo vycucnout - ovsem pro dalsi cucani je uz nepouzitelny a celkove je odporny - prez palubu s nim. Takze se oceanem siri nega-ryby pozirajici zivotni silu normalnich ryb, nega-rasy, nega-plankton, po zemi se rozlezaji nega-rostliny a nega-zvirata, obcas i nega-lidi, energie je potreba ber kde ber, co je vne zaricich zdi mesta nikoho nezajima (pokud se to neda vycucnout).
Mesto je z pocatku male a technologie malo ucinna, nega-formy rychle hynou a siri se jen do blizkeho opusteneho okoli, ale mesto roste .... a casem se nega-formy po jedne, i po vice dostavaji do obydlenych mist ...
Uvnitr mesta fontany, parky, raj, vne peklo. Lidi uvnitr na pohled andele se superschopnostmi, ale sileny boj o moc, slabost se netoleruje a kdo ma vic spojencu (a energie) ten urcuje pravidla .. nemusi byt konzistentni, ale musi mu davat vyhodu a jeho protivnikum skodit ... navic technologie cucani nega-energie ucinne odstinuje radiove vlny, takze neni spojeni ani potucha o svete venku a naopak. Siri se famy, historii podava kazdy jak se mu hodi, celkove panuje presvedceni, ze se kdysi loutky vzbourily a pokusily se svrhnout sve pravoplatne pany, za coz byly potrestany zavrzenim do nicoty (=a tedy vne hranic mesta existuji pouze nizsi tvorove jako (oficialne) nevycerpatelna zasoba energie).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082035064697266 secREMOTE_IP: 44.192.16.60