Kultura

sirien
10.3.2013 00:52
Kdyby náhodou někdo přehlédl, tak vyšla Příručka Vypravěčství od Ondřeje Netíka (sotva ke mě doputovalo info, takže jsem rozhodně nečetl, takže se ani neptejte - nevím víc než vy. Zatím. Až vědět budu, tak se ozvu... kdybyste někdo věděl víc, podělte se)

http://issuu.com/mytago/docs/prirucka-vypravecstvi


UPOZORNĚNÍ: Diskuse byla k článku připojena zpětně; prvních 38 postů bylo "volných", tj. sepsaných ještě před samotnou recenzí!
Autorská citace #41
30.9.2014 20:56 - alef0
Recenziu som písal tiež do Drakkaru 42 a podobne ako Sirien som z toho mal pocit, že kniha nebola ani náhodou taký fail, ako by sa mohlo zdať, len ostala na polceste. Na každú závažnú podivnosť tam bola jedna perla. Na jednej strane tam boli poznámky, ktoré v dnešnom kontexte už sú buď prekonané, alebo mimo, na druhej kopa cool momentov (tie inšpirácie v pätičke, príšerák).

Zhodujem sa tiež v tom, že pre začiatočníkov je to príliš odborné. (a zbytočne, autor sa rozhodol plniť mnoho strán tým, že ustanovoval delenia a kategorizácie, a odrážky a pododrážky) a pre pokročilých sa opäť treba prehrabať kopou vecí a hľadať tie užitočné perly.

To, že Netík si ide svoj štýl RPG, a používa fenomény ako prstové divadlo na komunikáciu feelingov postáv, sú skôr perličky.

Ale myslím, že to presne vystihuje stav, keď špecifická individualita so špecifickým štýlom hrania spíše svoje znalosti: treba mať filter na to, čo je ešte relevantné a čo už nie.
Autorská citace #42
30.9.2014 21:48 - sirien
Gurney: jasně, když nezapomenu tak vezmu, neni problém. Dukolmovi jí mám stejně vrátit až na letošnim GC srazu (aby bylo dodrženo kolečko, když sem si jí kvůli té recenzi půjčoval na tom loňskym :D )

Džihádistů se nebojim, na džihádisty po vzoru našich západních spojenců pošlu Raptory a Tornada :)

Kdes byl na jeho přednášce? GC? (tuším že tam byl, ale nějak jsem ho tam pokud vím tenkrát minul...)
Že to dělá dvacet let je na té knížce poměrně cítit - bohužel stejně tak je na té knížce poměrně cítit, že se cca v půlce té doby usídlil v sobě pohodlné pozici z níž se už potom neposunul nikam dál, zatímco svět RPGček od té doby urazil značný kus cesty.

Mimochodem ono to není nutně ojedinělé - Jezevec dal letos rozhovor Maníkovi pro GameCon kde mluví o historii naší scény a když tam mluví o tom jak se některé věci "znovuobjevovaly" tak mi trochu skřípaly zuby, protože jsem byl (trochu zprostředkovaně, ale přesto) u toho, jak byly objevené předtím i "znovu"objevené potom a sice tam byla značná podobnost, jenže to jejich "znovuobjevení" je ve skutečnosti přineslo v některých místech dost proměněné a jiné oproti tomu jak vypadaly dřív. Klíčová část rozhovoru je tahle:

Jezevec pro GameCon píše:
Jaké byly další zlomové roky?

... ... ... Další zásadní rok je pak 1997, kdy byly obrovské povodně a zaplavily Olomouc. To se GameCon přesunul na jeden rok do Čelákovic a na něj dorazil Ondřej “Grob” Netík, který přivezl Werewolf the Apocalypse. Nakazil nás White Wolfem, což znamenalo úplnou změnu paradigmatu vypravěčství. Najednou nešlo o kostky a přechytračení systému, ale o budování příběhu.

Myslíš, že Ondra Netík změnil pohled na RPG?

Můj určitě ano. Hry s ním byly na tu dobu úplně jiné. Téměř neexistovala pravidla, hráli jsme v hradní věži, kolem svíčky. Když v roce 2010 přišel někdo na to, že by bylo krásné hrát RPG takhle, říkal jsem si “A už jsme tu zase.” Co pět let přicházely generace obroditelů se slovy “Představíme RPG lidem, všichni ho budou hrát – to bude boží.”


Celkově ten Netíkův styl patří hodně k té "staré partě" - rozhodně to byli zkušení a pokročilí hráči kteří toho hrozně moc přinesli, ale ten herní styl který mezi nimi tehdy vykrystalizoval už dneska moc nežije a když, tak zůstává spíš už jen jedním z okrajovějších proudů.



Alef0: No, a to máme problém Drakkaru v kostce... nikdo o tom nevěděl a kdo to tam má dneska hledat a upřímně, stahovat kvůli tomu celej ten Drakkar... (dobře, ano, já to teď udělám, ale narovinu nechce se mi a nebýt autor téhle recenze tak se na to vybodnu). (ano, můžeme to klidně probrat na RPG F v drakkařím tématu, jen mi přišlo že to zrovna teď a tady je takový velmi hezký názorný příklad celého problému)

CELEJ PRVNÍ ODSTAVEC pojatej jako doočíbijící a vulgárně neskrývaná reklama na DrDII a RPG Fórum!? No to si děláš...
...no nic.

Ale jinak s tím co píšeš když se konečně dostaneš v tématu v podstatě souhlasím (a pobavilo mě že Tě stejně jako mě napadlo, že by to byla dobrá doprovodná učebnice pro jedno semestrální předmět :D ), jen mi přijde že tu užitečnost vidím trochu méně obecnou než jak ji ve své recenzi popisuješ Ty.
Autorská citace #43
30.9.2014 22:05 - alef0
Ono s tými titanmi scény: keď titán scény ovplyvní celú generáciu hráčov a ešte stihne o tom niečo napísať, tak to je skvelé. Aj keby išlo o situáciu, že o 10 rokov sú jeho názory vyvetrané.

Stačí si pozrieť, ako je robený Wickov Play Dirty, Walsleyho Play Unsafe, Lawsove Hamlet's Hitpoints, Kubášikové staré veci z Vampira, tam je vidieť, že je za tým duch toho človeka, jeho osobnosť, a spôsob prejavu, zatiaľčo tuto je za tým len odrážkový suchopárny systém, aj keď nabitý faktami. (Nešťastie je to, že niektoré fakty sú fakt (ehm) na úrovni tých 199x a to môže dosť prudko znižovať celkový dojem.)

Tá učebnicovosť mi evokovala prednášku z Práva sociálneho zabezpečenia, ale RPG nie je memorovanie na skúšku. A z druhej strany, ak niekto robí encyklopédiu (čo tá kniha je), tak je opäť dosť nešťastné, keď mnohokrát vidieť, že čerpá len zo seba a svojho pohľadu na svet a nebodaj nemá "recenzenta" alebo reflexiu.

Tá všeobecnosť... ja som do toho nechcel až tak prudiť, lebo som sa bál, že by som sa nezastavil a tá kniha si to naozaj nezaslúži. To je zase o tom, že nie je jasné, či je to encyklopédia, alebo sada odporúčaní, alebo snapshot vedomostí, alebo niečo zo všetkého.
Autorská citace #44
30.9.2014 22:13 - sirien
Ono tam nejde ani tak o celkový dojem, být tam jen archaismy tak neřeknu. Problém vidím spíš v tom že tam jsou nějaké věci co... prostě podle mě nejsou pravda a ve skutečnosti se na ně dneska díváme buď úplně opačně, nebo aspoň v neskutečně širšim kontextu. A jsou napsané stroze deklarativně, takže nováčka bez nějakého filtru to může mnohdy poslat až nebál bych se říct doslova na špatnou cestu. To bohužel dost znevažuje nějaké ty skutečné perly, které tam lze najít (sám jsem zmínil třeba to pojmutí iluzornosti pro vykreslení složitých elementů, ale je tam toho rozhodně víc)

Za encyklopedii bych to úplně neoznačil, i když jisté rysy encyklopedického charakteru tam jsou (když to takhle vypíchneš tak je tam skutečně bez problémů vidim)
Autorská citace #45
30.9.2014 23:03 - Alnag
Alef píše:
Ono s tými titanmi scény: keď titán scény ovplyvní celú generáciu hráčov a ešte stihne o tom niečo napísať, tak to je skvelé.


Je pravda, že Ondřej Netík ovlivnil například toho Jezevce, Jezevec ovlivnil lidi, se kterými jsme hrál v roce 2000 D&D já a ti mi vždycky z GC přivlekli něco nového (věci od WW, The Window a Risus kupříkladu) a tak člověk objevoval perly i když nechtěl. Takže byť toho týpka vůbec neznám, je potřeba říct, že mne zprostředkovaně ovlivnil taky.
Autorská citace #46
1.10.2014 00:11 - sirien
Ondřej Netík jako tichý prvotní hybatel celé československé scény? :)

EDIT: každopádně zcela vážně: i s Alnagem (byť zprostředkovaně) to jsou už dva lidé které Netík ovlivnil (víc nebo míň) a kteří patří k těm co můj pohled na RPG utvářeli nejvíce - možná i ze všech nejvíce. Trochu ironicky jsem se tak zrovna touhle formou dostal k vlastním nejhlubším kořenům... člověk se nebrání myšlence toho kdo je asi tak právě teď tam někde venku a čeká na svůj čas a kdo z nás ho dnes přímo nebo nepřímo směřuje na cestu kterou se vydá...
Autorská citace #47
5.10.2014 12:07 - MichalK
Hele, přihlásil jsem se sem a objevil neposlaný text z té doby před rokem. :D

"Ondřej Netík má velmi specifický styl "hraní" (na těch webech to je vidět). Teprve po 20 letech hraní mám lidi, se kterými má vůbec cenu uvažovat něco takového zkusit. V příručce jsou i obecně použitelné věci (stavba příběhu, atd.), ale to se dá najít leckde. Nevím, jestli má příručka až takovou hodnotu pro někoho, kdo hraje řadu let, vyzkoušel už lecos, aktivně věci kolem studuje - jsem na straně 30 a zatím jsem (i díky znalosti grob.jezevcovo.cz) nenarazil na nic vysloveně pro mě převratného nebo neznámého. I když tady to třeba je jasně zformulované a třeba i nakreslené. Nedokážu ale posoudit, jak to vnímá nějaký "nováček". Pokud to zůstane u hraní "u stolu" a zmizí ta "divadelní, larpová" část (a s tímhle by mělo problém 90% mých hráčů ze všech dob), tak je nemalá část příručky nejspíše nevyužitá."

Já narazil na Netíka až díky jeho sepsaným herním příběhům (Senatorium prokletých). Ale taky znám člověka, který zná Jezevce a přes něj Netíka z doslechu. :)
Autorská citace #48
6.10.2014 16:33 - Shako
Ondřeje Netíka neznám, na GC jsem ho nestihl a ani podle recenze ani podle komentářů jsem moc pořádně nepochopil, zda si to chci nebo nechci přečíst. :-D

Mám z toho trošku pocit, jak píše Gurney - nejspíš to číct nechci, protože mám podezřelý pocit, že prostě nehraju stejné rpg jako Ondřej Netík, tudíž by jeho rada nebyli úplně pro mě.
Autorská citace #49
6.10.2014 19:54 - MichalK
Jak jsem psal před rokem a O. Netík to pak sám doplnil, koukni na ty weby a udělej si představu.
Neznám nikoho, kdo by takhle hrál (ale zase, já neznám nikoho z "velké scény", jen si 20 let příštipkařím kdesi za Prahou).
:)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088497877120972 secREMOTE_IP: 3.237.51.235