Tipy a triky

Autorská citace #22
28.7.2022 21:06 - Jarik
Od Gergona? Nebo od Vás obou? Jestli tam taky budeš mluvit, nebo ne.
Autorská citace #23
28.7.2022 21:39 - sirien
Nebudu.

Původně mi Gergon nabídnul, abych namluvil Scénáristiku já s tím, že on by udělal post-produkci a dal by to na Inferno (/PJ Craft) pro už existující nemalé publikum. Zvážil jsem to několikrát a pokaždé jsem dospěl k závěru, že na tohle teď ani výhledově bohužel prostě nemám kapacitu (ani na to to udělat, natož naučit se věci co bych se potřeboval doučit, byť by postprodukce samotná šla za Gergonem, nebylo by toho málo).

V návaznosti mě Gergon požádal, jestli Scénáristiku teda může zpracovat on jako svůj obsah, s čímž jsem neměl problém a kejvnul sem mu na to. Tzn. bude se jednat o čistě Gergonovo převyprávění mých Scénáristik, s jeho pochopením tématu, interpretací a případně i dodatky. Já nemám žádnou jinou roli než že jsem vytvořil zpracovávaný podklad - přípravy zpracování, zpracování ani tvorby finální podoby se ale nijak neúčastnim (byť případně asi budu komentovat :D )
Autorská citace #24
28.7.2022 21:42 - Jezus
Za mě každopádně dobrý nápad. Alespoň budu mít co poslouchat v práci :-)
Autorská citace #25
20.2.2023 15:51 - spejcharovci
nejaky vyhled, kdy to bude k poslechu?
Autorská citace #26
20.2.2023 16:30 - Gergon
První dva díly už jsou venku několik měsíců.
Autorská citace #27
20.2.2023 16:34 - sirien
Odkazy jsou v diskusích k těm prvním dvěma dílům.
Autorská citace #28
11.1.2025 02:55 - sirien
Deset let.
Je to (bez měsíce nebo dvou) deset let od doby, co jsem napsal první RPG Scénáristiku.

Well.

V mnohém předčila má očekávání. Plánoval jsem něco přes 10 dílů, je jich přes 20 (a pár dalších v různém stadiu rozpracovanosti). Chtěl jsem pokrýt základy, dosatl jsem se i k nějakým složitějším tématům. Doufal jsem ve vstřícné přijetí tady na Kostce, pozitivní ohlasy ke mě došly i z míst mimo místní bublinu. A kromě pár přednášek a workshopů položila základy i mnoha textům v JaDčkách.

V mnohém má očekávání ale nenaplnila. Chtěl jsem sérii, která mi usnadní průběžnou tvorbu. V průměru jsem ale napsal jen dva díly ročně, některé roky vůbec nic. Některé díly jsou delší, než jsem pro Scénáristiku chtěl. Některé skončily míň jednoduše přímačaré, než být měly.

Celkově to je myslím z té lepší části mojí místní tvorby.

A rozhodně jsem neskončil. A to nejen ve smyslu dalších dílů - mám i pár dalších nápadů, co se Scénáristikou samotnou ještě udělat popř. jak na ní dál navázat. A s tím mám i jednu otázku:

Je nějaký způsob, jak vám práci se Scénáristikou usnadnit?

Jak snáz předat její sdělení, udělat ho zapamatovatelnější, zjednodušit převedení jejího obsahu do vaší herní praxe, cokoliv podobného?
Autorská citace #29
11.1.2025 07:14 - Gergon
Dokopat Gergona k tomu aby to dotočil jako videa :D
Autorská citace #30
11.1.2025 07:43 - Jerson
Už jsem psal, že bych k většině dílů potřeboval konkrétní příklady implementace ve hře.
Autorská citace #31
11.1.2025 10:29 - LokiB
Nejlépe to zažít přímo ve hře na workshopu ;)
Autorská citace #32
11.1.2025 13:23 - sirien
Kopat Gergona nezvládám, Gergon se musí kopat sám nebo ho musí kopat někdo jinej :)

Příklady můžu dopsat, jen to stojí hodně času. Prosím dej vědět jestli příklady co jsou u prvních dílů vyhovují (obsahem, stylem, vazbou na téma dílu atd)

Workshop můžu udělat na Gameconu nebo Fokus rollu (popř víc soukromě na srazu na Dálavě nebo na jiných akcích kdybych měl čas tam přijet atp). Problém je že jsem to už dřív zkoušel a do 2h workshopu pro pokud pamatuju dobře 12 lidí aby to šlo trochu do hloubky a ne jen rychlým průletem (což by se změnilo v dost frenetickou dlouhou přednášku což kinda sucks) dostanu tak 3-4 přímo související díly, takže Scénáristika jako celek je materiál na 5-8 WS aktuálně. Což je 10-16h čistýho času.

EDIT: asi by to šlo dělat online, ale upřímně problém bude ještě větší - v rámci fun hobby tvorby asi nechci vést lektorské lekce s dopadem na omezený počet lidí, to není úplně to co hledám. Což by nás pomalu dostalo k otázce pomalu komerčně pojaté Master class, nebo jak se tomu dneska nadává, což by mi ten čas legitimně zaplatilo, což by asi bylo možný, ale netuším jestli to je to co chci - nebo to po čem je poptávka, i s tím že by to asi nebylo zrovna korunu. /EDIT

Ale klidně nahazujte další možnosti.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074262857437134 secREMOTE_IP: 18.97.14.89