Tipy a triky

sirien
23.1.2025 11:50
Autorská citace #1
23.1.2025 11:50 - sirien
Pokud jste o metodě uzlů (nebo "systému uzlových bodů") slyšeli, ale nečetli jste tyhle původní texty, tak je víc než pravděpodobné, že to co o ní víte je špatně: že ta metoda je o něčem jiném, než si myslíte, a radí dělat věci jinak, než se domníváte.

A obecně jde o velmi elegantní a silnou metodu přípravy, která je navíc univerzální napříč styly a žánry - funguje pro detektivky, intriky, horory, DnDčková adventures, pro hraní v otevřených světech stejně jako pro dramaticky usměrňované narativy. Přitom je velmi jednoduchá a snadná na použití.

Takže - velmi doporučuju k přečtení.
Zejména vám co jí znáte, ale vlastně jste jí nečetli :)
Autorská citace #2
23.1.2025 13:14 - Aegnor
Musím říct, že po přečtení tohohle článku je docela zábava si přečíst, jak sirien systém uzlových bodů popisuje v tomhle blogu.
Autorská citace #3
23.1.2025 13:55 - sirien
guilty as charged; když sem ten blog psal tak moje znalost věci šla z druhé ruky a byla dál silně pokřivená výkladem lidí, kteří ten systém tehdy promovali - nutno říct, že hodně po svém (a teď při tom překladu sem dostal lehké podezření jak moc ho vůbec sami četli a jak moc ho interpretovali jen z těch grafů - což vzhledem k tomu, že půlka těch grafů jsou příklady toho jak to nedělat...)

Docela přemýšlím, že to přepíšu; ani ne tak abych "maskoval stopy" jako spíš abych dál nekalil vody. Ale ono sme přemýšlel že bych to ještě dozapracoval do druhé Scénáristiky, tak uvidim.
Autorská citace #4
23.1.2025 14:12 - Loddfafni
Díky moc, přesně tenhle článek jsem si zrovna potřeboval přečíst. Teď ještě se naučit tuhle metodu používat...
Autorská citace #5
23.1.2025 16:53 - LokiB
Savage Worlds jsou už snad od prvních Deadlands propagátory kampaně navržené ve stylu uzlových bodů (plot point campaigns).

K tomu se článek dostává v závěru - kdy se ze scénáře oddaluje i na zoom celé kampaně.

Uzlové body jsem používal, poslední dobou od toho na úrovni scénáře ustupuji, protože přeci jen předpokládají připravený materiál, a na to není někdo dost času nebo chuti :(
Na úrovni vlastní kampaně je to pro mě stále jedno z dobrých vodítek a rady popsané v článku mi to obohacují.
Díky
Autorská citace #6
29.1.2025 20:25 - Archimedesfort1
Velice pěkné myšlenky, těším se, až to vyzkouším.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062452077865601 secREMOTE_IP: 18.97.9.172