Plán B - články

[HtV] Deník Jacka Norrmana

Obsah článku:
trochu sem se rozepsal.
Nevadí. Pointou toho co chci říct je, že jsem se časem stal docela dost zkušeným detektivem. Narozdíl od jiných jsem nedělal jen fotky (i když sledovací technika zůstala mým koníčkem), ale i jsem se dál vzdělával – v kriminalistice, forenzní psychologii, vědeckých a laboratorních postupech. Naučil jsem si všímat si detailů a zapamatovávat si je, naučil jsem se toho dost o věrohodnosti svědectví a o tom jak funguje vnímání a paměť. Rozhodně nepatřím k těm, kteří by byli nedůvěryhodnými svědky kteří vlastně ani nevědí, co viděli. Vše, co je zapsáno v tomto sešitě, je to, čím si jsem zcela jistý, pokud není výslovně řečeno jinak.

Za roky své dosavadní kariéry (něco přes sedm, musím ale poznamenat že jsem poměrně slušný workoholik, pro kterého je práce i koníčkem) jsem se postupně setkával s věcmi, které se mi ne vždy podařilo vyšetřit, nebo zcela objasnit. Někdy šlo o běžné problémy – někdy prostě nemáte dost stop, není dost svědků nebo je věc moc stará.
Čas od času jsem se ale setkal s případy, u nichž jsem si nebyl jistý tím, že to co vidím je to, na co se dívám. Zpočátku jsem to ignoroval, ale když počet podobných případů přerostl určitou mez, došlo mi i několik věcí z minulosti.

Kdysi jsem hledal ztracenou malou holčičku. Její matka mi v zoufalství dala do rukou plyšového medvídka, její oblíbenou hračku. Byla na tom špatně a tak jsem ji neodmítl a vzal jsem si ho do auta, první den šlo vyšetřování dobře, ale pak jsem uvízl na mrtvém bodě, během několika dnů se všechny stopy ukázaly být dost nanic. Chtěl jsem s tím seknout, tak jsem vzal fotky a onoho medvídka, že je vrátím rodině. Cestou mě ale najednou něco napadlo, přišlo mi, že za pokus nic nedám – a najednou jsem objevil kudy dál. Za zbytek dne jsem se posunul víc než za předchozí týden dohromady. Další den jako bych byl opět na mrtvém bodě. A několik dalších dnů taky. Tak jsem vzal věci té holčičky a jel jsem za rodinou… a něco mě napadlo.
Takhle to pokračovalo asi čtyřikrát, než jsem ji našel. Mrtvou, bohužel, tenhle případ nepatřil k těm šťastným.
Když jsem později rovnal spis, tak mi najednou došlo, že všechny ty převratné nápady, které jsem měl, byly naprosto nesmyslné. Přesto mě dovedly až k Ivinu tělu. A pokaždé, když jsem nějaký takový nápad dostal, byl ten hloupý plyšový medvídek někde poblíž. Bez výjimky. Myslel jsem, že si jen něco namlouvám, než mi došlo, že dvakrát jsem se v jeho přítomnosti vydal na místo nebo za lidmi, ke kterým nevedla ani jedna stopa, a vlastně jsem o nich vůbec nevěděl, dokud jsem je nenavštívil.

Nebo o rok dříve. Začalo to jako jeden z těch nudných případů: vím, že manžel má milenku, chci fotky. Neměl jsem chuť to vzít, ale stejně tak jsem zrovna potřeboval peníze a ta panička jich nabízela dost. Byla hloupá, její manžel byl tak oprsklý, že vůbec nepotřebovala detektiva, stačil by jí průměrný právník. Manžel jí nejen podváděl, ale dokonce si klidně šel do bordelu s kamarády, pak zamířil k jedné ze svých třech milenek a domů se vrátil v pět ráno. Během tří dnů jsem měl dost materiálu, aby ho nejen oškubala při rozvodu o všechno, ale ještě ho nechala natvrdo zašít mravnostním.
Není dobré dělat z klientů blbce, tak jsem se rozhodl, že si ještě pár dnů počkám, aby to
< 4 >
3 5
Text je psán do bloku menšího než A4 s pevnými deskami uloženého v kovové, vodě a žáru odolné krabici uzavřené nerezovým zámkem na čtyřčíselnou kombinaci. Zápisy jsou psány za pomoci černého gelového fixu, pevným, vypsaným rukopisem. Autor dodržuje rovinu řádek i jejich rozestupy. Písmo je menší, skloněné.. Ve schránce je kromě bloku i kazeta z kamery, obrázek jakéhosi ještěročlověka na nočním předměstí s přicvaknutými poznámkami o tom, které detaily jsou zachyceny špatně a jak by měly správně vypadat, obrázek jakési staré čínské tuby a dvě obálky - jedna z nich obsahuje asi třicet číslovaných fotografií lidí a míst různé kvality, druhá obsahuje přes osmdesát fotografií lidí na NY ulici, zhruba padesát velmi kvalitních a přes třicet podivných, ale očividně záměrně takto vytvořených.
Napsal sirien 02.02.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 47 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10072088241577 secREMOTE_IP: 3.234.253.152