Quasit
11.10.2010 19:11
Magie: model a náhodnost
Prosím, přečtěte si následující stručný článek http://ascensionnova.wikia.com/index.php?title=Definitions_of_Magic_and_Coincidence&oldid=3886

Rád bych věci, o kterých se tam mluví, dohodl pro naši hru.
Autorská citace #1
12.10.2010 15:37 - sirien
Dovolím si ten článek trochu zjednodušeně shrnout.

Věnuje se dvěma věcem, první je otázka toho, jak jsou definovány Sféry (Arkany).
Result based determinism (RDB) říká, že sféra vám povoluje udělat to, co je v konečném důsledku součástí její působnosti, Process based determinism říká, že sféra vám povoluje udělat to, k čemu se dostanete pomocí kroků, které sféra povoluje.
Jednoduchý příklad: Chci se rychle dostat z A do B pomocí autobusu, taxiku a letadla a to tak že autobus dorazí na zastávku spolu se mnou, volné taxi hned pojede okolo a letadlo bude startovat s jednou volnou letenkou hned co stihnu projít odbavenim. V RDB pojetí je všechno doménou Space (přesun z A do B), v PDB jde o Fate, případně o kombinaci Fate a Mind (které zajišťují náhody, navádí taxikáře na správnou trasu a nutí někoho stornovat svou letenku... což Space nedokáže)

Druhý spor je o vulgární magii. Hypothetical Omniscient Perceiver (HOP) říká, že vulgární je to, co je schopen spatřit teoretický všeregistrující pozorovatel s běžnými smysly, Hypothetical Average Perceiver (HAP) říká, že vulgární je to, co je schopný spatřit teoretický scéně přítomný pozorovatel s běžnými smysly.
Příklad rozdílu je to, že si zhmotníte (přiteleportujete) policejní průkaz do kapsy. HOP vám to dá sežrat (protože je "svými smysly" přítomen i ve vaší kapse), HAP vám to nechá napokoji (protože pozoruje pouze scénu, vidí jen, že si saháte do kapsy a něco z ní vytahujete)

Je očividné, že z RDB a PDB je RDB benevolentnější, podobně je HAP benevolentnější než HOP.
Na konci článku autor deklaruje, že kombinace RDB a HAP je příliš mocná, naopak kombinace PDB a HOP je zase brutálně restriktivní, z toho důvodu navrhuje aby se užívaly pouze kombinace RDB a HOP nebo naopak PDB a HAP.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.063340902328491 secREMOTE_IP: 3.145.94.251