ShadoWWW
3.8.2015 16:56
Otevřené hraní D&D 5e v Brně
!!!
DOČASNĚ PO DOBU ŘÁDĚNÍ KORONA VIRU OTEVŘENÁ HRANÍ NEPROBÍHAJÍ!!!
!!!

Kdy? Každou středu od 18:00, konec podle potřeby

Kde?
  • Skříťova skupina hraje v čajovně Probuzený slon, Braří Čapků 14.
  • ShadoWWWova skupina hraje v čajovně Za Zrcadlem, Jaselská. - Tato skupina je momentálně již plná.
Co se hraje?
  • Skříťova skupina hraje dobrodružství Waterdeep: Dungeon of the Mad Mage
  • ShadoWWWova skupina hraje Baldur's Gate: Descent Into Avernus.
Co si vzít s sebou? Dobrou náladu a případně kostky, ale nejsou nutné (jsou k zapůjčení).
Pokud jste si někdy přáli zkusit zahrát Dungeons & Dragons, neváhejte přijít.


Doprovodné materiály pro hráče:
Překlad pravidel Příručky hráče 5e.
Deník postavy

Pro PJ:
Ostatní materiály



Poslední aktualizace záhlaví: 17. 10. 2019
26.1.2020 15:40 - Log 1=0
Já jen doufám, že na tohle nenarazíme, protože by mi o totálně zkazilo hru.

Já jsem černokněžník, svou moc dostávám od patrona, se kterým už nějakou dohodu mám, a nějaký Bál na ni nemá co hrabat! Postava, které někdo jiný přidává nebo ubírá levely, je jiná postava, než kterou jsem si vytvořil a chci hrát.
26.1.2020 15:55 - pilchowski
Log 1=0 píše:
Já jen doufám, že na tohle nenarazíme, protože by mi o totálně zkazilo hru.

z toho bych strach neměl, to je podle všeho Shadowwwův homebrew/ad hoc infernal pact (nebo jsem blbě četl :) )
26.1.2020 16:11 - ShadoWWW
Cena byla upsání vlastní duše = po smrti puputujete do dušaru. Celé to bylo nejspíš o RP. Proč se hráči rozhodli tak, jak se rozhodli? Vím jen o dvou jasných případech. Jeden je hráč zákonně dobrého klerika, který to bral RP i hráčsky jako svou povinnost. Druhý je naopak tiefling černokněžník, který už tam vstupoval s tím, že se nechá zlákat peklem (měl to i jako svou vadu). U těch zbývajících čtyř je mi záhadou, proč se rozhodli tak, jak se rozhodli, to by tu asi museli napsat oni. Jinak během té diskuze byli minimálně dva hráči nalomeni, zda to udělat, nebo ne. Nebyla to pro ně jasná volba.

pilchowski: No tam to navyšování úrovně je, ale to mi přišlo až moc gamistické. Chtěl jsem to svázat s nějakým skutečně morálním dilematem (navýší se mi úroveň = někdo jiný ze skupiny na tom bude tratit). Taky jsem to udělal tak, aby každý se mohl vnitřně rozhodnout, ať už jako hráč nebo postava, jestli se tím nechá semlýt, nebo ne. Těm, co se rozhodli nepřistoupit na podpis, bylo jasné, že se jim úroveň sníží a počítali s tím.

Log 1=0 píše:
by mi o totálně zkazilo hru.

Jo, to si umím představit. Na druhou stranu u nás jsou docela vyspělí hráči a šli do toho dobrodružství s tím, že je může postihnout nějaké příkoří. (Jinak bychom šli do jiného dobrodružství, nějakého klasického, třeba Ledového draka.) Příkoří na "dobrých" postavách, které za to nemohou, je klasické pojetí i v pohádkách. Sůl nad zlato: lidé v království nemohli za to, že jejich král byl tupec, co je odsoudil k tomu, že neměli sůl. Mrazík: Nastěnka nemohla za to, že ji vyhnali z domu. S čerty nejsou žerty: Babička Anna nemohla za to, že byla ve špatný moment na špatném místě a čert ji odnesl do pekla.

Už na začátku tohoto dobrodružství jsme měli situace, kdy hráči dávali do minulostí svých postav, že za něco malicherného upsali svou duši. Říkal jsem jim na rovinu: Upsání duše je o mnohem větších, drtivějších morálních dilematech, kterým budete čelit. A zachovat si v pekle tvář nebude vůbec jednoduché. S tím do toho pekla šli.
26.1.2020 16:15 - pilchowski
ShadoWWW píše:
No tam to navyšování úrovně je

aha, tak to se omlouvám, asi mi to vypadlo :/
26.1.2020 16:15 - ShadoWWW
Jinak samozřejmě mám vymyšleno, jak tuto "kletbu" mohou postavy zlomit. Koho to zajímá – pozor, spoiler! – bude to souviset se stranou 153 v orig. dobrodružství.
26.1.2020 17:04 - shari
ShadoWWW píše:
že je může postihnout nějaké příkoří

Pro "být herně zbytečná po zbytek (či podstatnou část) hry" mi "příkoří" přijde jako slabé slovo.
26.1.2020 17:32 - Arten CZ
Počítá se, že budou s danými postavami hrát i dál, nebo mají postavy pouze na toto jedno dobrodružství a pak půjdou postavy "do pekla" a hráči budou hrát s jinými postavami?
26.1.2020 18:24 - House of Valor
Důvod proč moje postava dohodu nepřijala je ten, že jako zákonně dobrý paladin nepotřebuje uzavírat dohodu s peklem. Můj cíl je pomoc těm kteří trpí, nikoli obohatit sebe. Ale je fakt že těch 6 lvl dolů dost zabolí mě jakožto hráče :D
26.1.2020 19:34 - sirien
Na téma zaprodaných duší...

26.1.2020 21:07 - marte
Nedovedu si predstavit ze by postavy hrane jako dobre chtely zachovat svuj RP a pritom mit moznost volby jiny nez odmitnuti takove dohody, takze klerik i paladin na vyber asi realisticky nikdy nemeli.
Vtipne je, ze by asi ani ti 'zli' na vyber nemeli opet kvuli RP. Takze jedini kdo na vyber meli byli ti co jsou moralne sedi a zbyvalo se jen rozhodnout jestli se pridaji k tem co se zaprodali a vydrbali se zbytkem sve skupiny nebo budou trpet.

Je to nestastne at na to koukam jak chci :-( Asi nejsem dost vyspely hrac. Ale i to mi prijde jako trochu prestrelene oznaceni jen proto ze by mi nebylo jedno ze je moje postava mechanicky mrtva.

Nepratele nechavate na urovni pro postavy lvl 8 nebo to pro ty lvl 2 upravujete? [predpokladam ze tam mate mechaniky a ne jen RP]
26.1.2020 22:04 - Lethrendis
Také mi to herně nepřijde šťastné.
26.1.2020 22:36 - sirien
Upřímně - přijde mi trochu mimo šáhnout po drsnym příběhu s morálníma dilematama a pak brečet nad tim, že Peklo neni fér a postavy v něm dostávaj čočku a volby před postavama nejsou vyvážený etc. Pokud někdo touží po tom jít do Pekla a drsně v něm machrovat, tak by možná spíš než po Avernu měl šáhnout po Čtyřicítce.

Zároveň pokud někdo vidí přesvědčení jako tvrdou preskripci roleplayingu která pevně determinuje volby, tak Avernus pro dotyčného asi nebude správná volba kampaně. Plácnout si s Ďáblem a obětovat sebe za sílu k provedení vyššího dobra je klasické dilema dobrých postav. Odmítnout si plácnout s Ďáblem, protože i když sem zlej, tak si stojím za svojí svobodou nebo pýchou, je klasická volba zlých postav.


Pokud něčí postava dostala sodu a brutální level-drain, ale žije, tak by se možná hodilo přemejšlet nad tim, že DM neni svině co mě chce jebat do ucha, ale že s ostatníma chce vyprávět cool příběh. A protože každej návrat je jen tak epickej, jako pád, kterej mu předchází (kdyby Monte Christo místo zavření do nejhlubší kobky dostal jen malou pokutu, tak by ten příběh o jeho pomstě asi za moc nestál, že? Ostatně, Iron Man...), tak je možná načase začít se na tu čočku co postava dostala dívat ne jako na nějakej "trest" ale jako na set-up věcí příštích a vyhlížet patřičný pay-off.

Dá se na to dívat tak, že je postava "mechanicky mrtvá". Pak ale asi nemá smysl vůbec hrát, že jo, protože postava - resp. to, na čem na ní hráči zjevně záleželo - umřela. Hráč s takovym pohledem může roztrhat deník nebo si ho založit do složky padlých hrdinů a jít si naházet novou postavu (nebo si možná radši rovnou počkat na příští, a snad férovější a měkčí kampaň).

Samozřejmě, takovej hráč si pak těžko užije, že se postava mučednicky obětuje před očima padlého anděla a inspiruje ho tím k návratu na světlou stranu (přičemž jí v rámci svého obratu věnuje resurrection hromady různých požehnání...) nebo se tváří v tvář nevyhnutelnému odmítne dát zkorumpovat a postaví se fatalisticky osudu s vědomím, že možná zemře, ale zvolila správně (...čím vnese střep Elysia do hlubin Pekla, načerpá z něj nové síly a povolá si zástup andělů, kteří více než jen vyrovnají její šance proti nepřátelům, kteří se na ni vrhají), nebo (pokud je třeba zlá) najde způsob, jak rozlomit dušary a stane se nádobou uvolněných duší, které do ní vloží svou sílu aby se skeze ni pomstili svým dřívějším věznitelům nebo třeba na poslední chvíli dostane boost od svého démonického patrona jako odměnu za to, že mu zůstala věrná a nezaprodala se první další mocnosti, co prošla okolo. Ale to sou holt epické endingy které sou rezervované pro ty, co si ten drsný příběh chtějí užít a ne nad ním brečet.
26.1.2020 22:40 - Log 1=0
ShadoWWW píše:
Na druhou stranu u nás jsou docela vyspělí hráči a šli do toho dobrodružství s tím, že je může postihnout nějaké příkoří.

Sorry, ale jsem černokněžník.
Moc dostávám od patrona, propůjčuje mi ji na základě nějaké naší dohody (kterou mám vždycky vymyšlenou, i když se málokdy dostane do hry).
Pokud mi ji chce nějaký Bál sebrat, tak klidně může, a můj patron zjistí, že mu někdo hrábl na kompetence, poškodil tím nejspíš nějaké jeho zájmy, a ještě ho vlastně shodil.
Nejspíše tedy co nejrychleji zjedná nápravu a pokud to má v moci, podnikne i nějaká odvetná opatření proti Bálovi. Samozřejmě, něco jiného by bylo, kdybych tu smlouvu měl s Bálem nebo jeho podřízeným, to mi může ubírat levely dle libosti. Jenomže to by to nejspíš neměl důvod dělat, už jednu smlouvu máme, a jestli mu na tom dušáku tak záleží, tak už ho má slíbený.

Pokud bys mi jako černokněžníkovi coby Bál snížil levely, tak tím vlastně změníš můj vztah s patronem, a tedy z pozice PJ anuluješ můj potenciální hráčský vklad do hry. Což je tedy příkoří, ale hráče, ne postavy, a nemá tedy co do činění s tím, že postava je zrovna v pekle. Pokud vám to ve skupině nevadí, tak OK, hrajte si to jak chcete, je to vaše hra. Ale nevidím v tom žádný projev vyspělosti, naopak myslím, že jako "totální rollplayer a dračákysta" bych tuhle situaci zvládl "lépe".
26.1.2020 22:44 - Lethrendis
Siriene, nikdo tu nebrečí.

Neřeším, jestli je to fér nebo tak něco - hráči dostali na vybranou.

Spíše se mi nelíbí mechanický dopad - rozdíl úrovní v partě je teď tak obrovský, že to bude obtížné jak pro GuMa, tak i pro ty hráče. Jedni budou v postavení rozmarných polobohů (ti zlí navíc), ti druzí pak v pozici nosičů vody (ti hodní, co se nedali). Velmi obtížné do dalších her. A co když si teď ti mocní zlí budou chtít na ty hodné zamachrovat, i kdyby jen "dobromyslně"? Dokonce by to bylo zcela v intencích roleplayingu a přesvědčení.

Podle mě to je prostě moc velký rozdíl.
26.1.2020 22:51 - Chyba
marte píše:
takze klerik i paladin na vyber asi realisticky nikdy nemeli.

Neznám zcela okolnosti dohody, ale z toho co se ke mě dostalo, tak nemohu úplně nesouhlasit.
Paladin: Přísaha pomsty
PHB píše:
Paladinové, kteří dodržují tyto zásady, jsou ochotni obětovat dokonce i svou vlastní poctivost, aby vykonali spravedlnost nad těmi, kteří páchají zlo.

Přísaha dobývání
Xanathar píše:
Někteří z těchto paladinů zacházejí dokonce tak daleko, že se spolčují se silami Devíti pekel.
26.1.2020 23:06 - sirien
Log: Cas, pls... Pokud v takhle otevřený situaci potřebuješ, aby Tě pravidla chránila před DMem, tak nejspíš potřebuješ jinýho DMa. (Ať už protože s Tebou DM legitimně vyjebává, nebo protože se s nim nejsi schopnej příběhově sladit.)

Lethrendis: nebo, možná, ta hra (nebo tahle její pasáž) neni o mlácení se číslíčkama po hlavě, takže ten rozdíl v levelech nebude tak fatální? (Proto sem ostatně psal, že mě fakt zajímá, jak se to vyvine a jak to ShadoWWW zvládne. Je fér říct, že by sis na to netrouf - ShadoWWW si na to ale troufnul, takže mě teď zajímá spíš jeho budoucí zkušenost než Tvoje dohady o ní.)
26.1.2020 23:15 - Log 1=0
sirien píše:
Pokud v takhle otevřený situaci potřebuješ, aby Tě pravidla chránila před DMem, tak nejspíš potřebuješ jinýho DMa. (Ať už protože s Tebou DM legitimně vyjebává, nebo protože se s nim nejsi schopnej příběhově sladit.)

Můžu se zeptat, kde ve svém příspěvku píšu něco o pravidlech?
26.1.2020 23:23 - sirien
V tom, ve kterém přímo a bez ohledu na situaci spojuješ level postavy se svým "potenciálním vkladem do hry". Snadný najít, zvýraznils to tučně.
26.1.2020 23:32 - Log 1=0
Hele, pokud by mi někdo, koho zrovna potkám, byť arciďábel, jen tak sebral to, co mi dává patron (ať už je to nějak mechanicky vyjádřeno, nebo ne), a ten to nechal jen tak být, tak to brutálně mění můj vztah s patronem. Což je důležitá součást mé postavy, toho co hraju. Jestli by mi do toho mohl PJ čmárat, tak mi tu postavu může napsat sám.
26.1.2020 23:43 - marte
@Chyba, informaci o paladinovi a klerikovi jsem bral od prispevku Shadowa 1124Píše:
Jeden je hráč zákonně dobrého klerika, který to bral RP i hráčsky jako svou povinnost.
a hrace paladina 1129 Píše:
Důvod proč moje postava dohodu nepřijala je ten, že jako zákonně dobrý paladin nepotřebuje uzavírat dohodu s peklem. Můj cíl je pomoc těm kteří trpí, nikoli obohatit sebe.

Pokud mam verit tomu co pisou tak na vyber tyto dve postavy moc nemely. Samozrejme muzeme polemizovat o tom ze uhel pohledu je ruzny a pro kazdeho je neco jineho dobre a tak by to slo s trochou premysleni namotat aby to trosku davalo pro postavy smysl [budme uprimni kdyz nekdo chce vymysli uplnou kravinu jen aby to slo], ale to uz bychom asi sli do nestastne oblasti co vlastne je dobre a spatne.

@Sirien je pravda ze nevim, o cem presne ta kampan je. Nevedel jsem, ze postavy mohou prave ted vykonat nejake vyssi dobro tim zem zradi svoji skupinu. Proto jsem to videl jen jako podlost. Sebeobetovani, pripadne volba mezi mensim a vetsim zlem je zajimava. Pokud v teto situaci hrala, budiz. Nemel jsem ale ten dojem ze by to bylo cokoliv jineho nez 'moznost volby' ktera volbou nebyla.
Mechanicky mrtva postava mi vadi proto ze pokud nepratele zustavaji na minimalne 8 lvl tak se ty 20 budou nudit, a ty 2 umrou driv, nez jakykoliv epicky obrat v deji nastane. Opet ale pokud se tam hraje malo mechanicky a hodne RP tak to jde zachranit.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.079903125762939 secREMOTE_IP: 18.208.172.3