York
17.6.2018 17:27
Starověký svět
Představení herního světa pro fantasy RPG kampaň.
Autorská citace #21
18.6.2018 16:05 - York
Taky bych rád dal dohromady průpovídky a kletby. Hráči (a ostatně i já) mají při hře tendenci říkat "Ježíšmarja" nebo "Kriste pane!" a dost to pak ruší.

• Univerzální kletba je: "U všech bohů!"

"Sakra!" je taky v pohodě, etymologicky to je z latinského "sacra", což znamená "transactions related to the worship of the gods".

"Zatraceně!" by asi taky šlo - předpokladem je existence konceptu zatracení a asi i pekla (pak jde i "Do pekel!" a podobně). Ten bude asi společný pro celou Dórskou říši (původem staroelfský), pouze Seveřani a Jižani to budou mít jinak (s Jižanským světem duchům se peklo neslučuje a ke klanům se to taky moc nehodí).

Napadá vás ještě někoho něco?
Autorská citace #22
2.8.2018 11:49 - York
Autorská citace #23
2.8.2018 11:49 - York
Napadají vás nějaká literární díla, kde by byl dobře popsanej život ve starověku*?

Zatím vím jen o Sinuhetovi (někdy se budu muset dokopat a dopřelouskat to).



* Nejvíc mě zajímá Fénície včetně Kartága, cokoliv ze starověkého Řecka, Persie, Skandinávie a Egypt. A nemyslím tím teď mytologii, ale skutečně všední, každodenní život, případně fungování armády, kněžstva a tak.
Autorská citace #24
2.8.2018 14:36 - Jan III.
Když už znáš Waltariho, tak zkus "Tajemného Etruska."
Hodnotu, co mne teď tak napadá, by mohlo mít i "Sedm Kleopater" (Anna Šwinderková), i když to se zabývá hlavně Ptolemaiovským Egyptem a Seleukovci.
Autorská citace #25
2.8.2018 15:19 - LokiB
York: a zajímá tě tedy spíše beletrie s příběhem z dané doby, než literatura faktu?
Autorská citace #26
2.8.2018 15:22 - sirien
Ta mapa se mi fakt líbí. "Škrtneme nudnou střední Evropu, cool Skandinávii dáme rovnou nad antický Středomoří, střední a západní Afrika sou nudný, takže pod to hodíme jen Egypt, Atlantik je o ničem, rozsekneme Asii a půlku jí dáme na Západ, na západě tim vzniknou nějaký ty pláně a tak a na východě prostor pro nějaké ty severně-středovýchodní a orientální záležitosti.

Za kompresi cool věcí máš určitě hvězdičku, za osekání nudnýho balastu další. Jen tam trochu postrádám nějakou obdobu Anglickejch ostrovů?
Autorská citace #27
2.8.2018 15:31 - York
Jan: Díky za tipy.


Loki: Může to bejt i literatura faktu, ale ptám se teď vyloženě na příběhy ze života, ne na historii (k té mám zatím zdrojů fůru).


Sirien: Anglické ostrovy se samozřejmě ztratily v mlze. Cos čekal?
Autorská citace #28
2.8.2018 16:29 - Vojtěch
Sirien: Nudnou střední Evropu? Nudné Středomoří a střední a západní Afrika?
Autorská citace #29
2.8.2018 17:54 - jann
York:
Sedm Kleopater je historie, králové, královny... ne obyčejný život.

Pro armádu určitě XENOFÓN: Anabaze. Praha: Odeon, 1974. a převyprávění téhož ŠONKA, Jaroslav: Návrat deseti tisíc. Praha: Mladá fronta, 1975.
Zkus Andersonovy Strážce času, je tam i příběh z fénického Tyru.
Možná Příhody Řeka Melikla, má to i pokračování, nebo Černé koráby. Z dospělejších a poněkud pozdější /římské/ doby Feuchtwanger (Nepravý Nero, trilogie Židovská válka..)
Autorská citace #30
3.8.2018 21:35 - chrochta
Egypt: Egyptský člověk a jeho svět; Život a smrt ve stínu pyramid; Encyklopedie starověkého Egypta (dá se odsud pokračovat ve vyhledávání přes deskriptory); Srdečné pozdravy ze země na Nilu (překlady zachovalých dopisů; ve své době byly ukázky dopisů i v Meteoru, převedené do „lidské řeči“ – a fakt hustý); spisovatel Christian Jacq;
Antické Řecko: Řecký člověk a jeho svět; Římský člověk a jeho svět (i odsud se něco může hodit); Athénská demokracie; Antická obec (obtížně se dělají výpisky); Odysseové na moři historie; Zlatá Egeis; Od Olympu k Akropoli. Jak se žilo ve starém Řecku; Počátky řeckého myšlení; Řeč umění a archaické filosofie (umění, geometrie, chápání světa a řádná organizace společnosti; kromě toho tu je hromada obrázků); Život v době Periklově; Láska a sex ve starém Řecku (i tohle patřilo k životu); Řím v roce 300 n.l. Turistický průvodce po starověkém světě (myslím, že existuje totéž pro Řecko); Slovník antické kultury (nebo Encyklopedie antiky); Světem starých Řeků; Antické novely (antická řecká literatura); Příběhy lásky (antická řecká literatura); řecké komedie; Bojové techniky starověkého světa (popisy bitev a organizace armád, hezké obrázky); Alexandr Veliký a jeho elitní pěchota;

Persie: Sláva a pád starého Íránu; Írán (od nakladatelství Lidové noviny; odkazy na literaturu v češtině); Zákony Chaldeje a Asýrie. Pokračovatelé Chammurapiho (popis starověké mezopotámské společnosti, vzhledem k vlivu použitelné i pro achaimenovskou Persii); Nejstarší zákony světa. Chammurapi a jeho předchůdci (popis starověké mezopotámské společnosti, vzhledem k vlivu použitelné i pro achaimenovskou Persii); Encyklopedie starověkého předního východu (seznam literatury v češtině a encyklopedie); Pod babylónskou věží (život v Mezopotámii); Epos o Gilgamešovi (epická báseň s hromadou informací o životě vyšších vrstev); romány a historický velkofilm vycházející z biblické knihy Ester (židovka Ester odvrátí krále králů od vyvraždění izraelského národa); Stín Persepole (román); Stopa v poušti (román);

Fénicie a Kartágo: Salambo (román o sestře vojevůdce Hannibala z 19. století; Flaubert?); Féničané (hlavně z pohledu archeologie, ale i kultura obecně a tofety konkrétně); Ugaritské náboženské texty (prefénické „fénické“ město). Při nejhorším si vypůjč nějaký biblický atlas nebo něco takového, Féničané byli kulturně víceméně spříznění i se starými Izraelci.

Vikingové a Skandinávie: Najdi si v katalogu Národní knihovny autora jménem Tim Severin a výsledky použij k hledání dalších knih. Dále tu jsou germánské a zejména islandské legendy a ságy, použít by snad šly i knihy obecně o Germánech (Encyklopedie mytologie germánských a severských národů – popis svatyně v Uppsale) Za Vikingy by bylo možné považovat i Anglosasy, raně středověké Iry (ty, co bojovali u Clontarfu proti skandinávským nájezdníkům), Normany, Varjagy, slovanské piráty a tedy k nim se vztahující knihy (včetně překladů raně středověkých kronik a jiných spisů). Nezapomenout na cestopis Ibn Fadlána (použil Crichton v Pojídačích mrtvých, natočeno jako „Vikingové“), a Bojové techniky středověkého světa! Z fikce tu je R. E. Howard a jeho sbírka povídek „Tygři moře“, Poul Anderson (Zlomený meč, Vikingská trilogie a ještě něco).
Autorská citace #31
3.8.2018 23:34 - Bluesboy
Píše:
použít by snad šly i knihy obecně o Germánech (Encyklopedie mytologie germánských a severských národů – popis svatyně v Uppsale) Za Vikingy by bylo možné považovat i Anglosasy, raně středověké Iry (ty, co bojovali u Clontarfu proti skandinávským nájezdníkům), Normany, Varjagy, slovanské piráty a tedy k nim se vztahující knihy (včetně překladů raně středověkých kronik a jiných spisů). Nezapomenout na cestopis Ibn Fadlána (použil Crichton v Pojídačích mrtvých, natočeno jako „Vikingové“)


Ach jaj, kde zacat. Zatial co sa neviem vyjadrit k vyssie spomenutym civilizaciam, lebo za jedno ma nezaujimaju az tak, za druhe nie su moja specialita.

Mytologie vseobecne su komplikovana zalezitost. Lebo aj Germanska mytologia, ktoru mame dochovanu z Islandskych zdrojov, bola spisana krestanmi, ktori mali vzdelanie v latincine a teda poznali staroveke texty velmi dobre. Spravili teda rovnake chyby ako historici a antropologovia v 19. storocii - snazili sa vytvorit uceleny obraz Germanskej mytologie, vytvorit panteon bohov a vnutorne konzistentny kanon textov o bohoch a ich prihodach.

Problem je, ze okrem Rimskej a Greckej mytologie, ziadne ine mytologie v Europe nie su tak ucelene, hlavne pokial sa jedna o mytologie negramotnych skupin a kultur. Myty sluzia na to, aby ludom vysvetlili ako vznikol svet, preco su tu, co je ich poslanim v zivote, a este to, aby mali svoje kulturne zvyky a tradicie, ci uz svetske alebo nabozenske, vysvetlene tymito pribehmi. Tieto pribehy su zriedkakedy konzistentne od pribehu k pribehu.

Dalej, popis pohanskeho chramu v Uppsale pochadza od Adama z Brem. Archeologovia prekopali danu oblast velmi dokladne a okrem drevenych zakladov kostola nic nenasli. Navyse, Adam z Brem pisal niekedy medzi 1070-1077 a je velmi nepravdepodobne, ze by v tej dobe nejaky pohansky chram v Uppsale existoval. Zo Svedska mame z danej oblasti z doby medzi 1000-1050 obrovske mnozstvo runovych kamenov, dve tretiny z nich su krestanske, zvysna tretina nema ziadne explicitne naznaky ci sa jedna o pohansky alebo krestansky text.

Cize vieme, ze v danej oblasti bolo krestanstvo akceptovane desiatky rokov pred Adamovou knihou, plus sa nenasiel ziadny pohansky chram. Historici su teda toho nazoru, ze Adam si ten pohansky chram a nabozenske ritualy vymyslel. Preco? Pretoze Adamov arcibiskup z Hamburg-Brem mal spor s papezom ohladom toho, kto bude mat cirkevnu autoritu nad Skandinaviou - Dani chceli svojho vlastneho biskupa, ktory by bol podriadeny papezovi, co by obralo Hamburg-Bremy o podstatnu cast ich prijmu, pretoze to boli Hamburg-Bremy, odkial drviva vacsina krestanskych misii do Skandinavie isla. Adam teda napisal knihu plnu propagandy o tom, ako su Hamburg-Bremy uzasne v konvertovanii pohanov, ze Anglicki biskupi v Norsku nerobia nic dobre, ze pohania su vo Svedsku neskutocnou pohromou, atd atd.

Nema teda zmysel si citat nic o chrame v Uppsale, pretoze velmi pravdepodobne nikdy neexistoval.

Anglosasy nie su Vikingovia, aj ked k nim maju kulturne blizko, rozne skupiny Anglosasov tiez boli od seba odlisne. Bohuzial, prekonvertovali na krestanstvo prilis skoro na to, aby po ich pohanskej minulosti nieco vzacne zostalo. A zatial co vobec nevieme do akej mieri boli kulturne podobni Skandinavcom v 5.stor., v case ked sa uz Vikingovia dostavia na scenu, Anglosasy a Skandinavci su velmi rozdielni.

Iri ale absolutne nie su Vikingovia! Iri su za jedno uplne ina jazykova skupina, kulturne su vsak tiez velmi odlisni. Najvacsi kontakt s Keltami mali Skandinavci v dobe, ked este Keltska kultura bola pritomna v strednej a zapadnej Europe a ide skor o to, ze Kelti mali vplyv na Skandinavcov (ranne experimenty s urcitym typom lode, uzlovy typ umenia, vyroba bronzovych artefaktov...) nez naopak. Iri proste nie su Vikingovia ani zdaleka.

Normani su velmi slaby priklad - do dvoch generacii or Hrolfa sa Skandinavska elita skoro uplne asimilovala do Francuzskej spolocnosti. Varjagovia boli zase skupina specificky pohybujuca sa na vychode Europi az do malej Azie. Ibn Fadlan pisal o Varjagoch a aj ked to, co napisal su cenne informacie, nemozeme si mysliet, ze ich zvyky boli totozne s tymi, ktore mali Skandinavski usadlici na Islande alebo v Gronsku.

Neviem, preco ludia prepadaju pocitu, ze ked je nieco pravda o jednej casti kultury, vsetky ostatne casti to maju totozne tak isto. Ved len v Cechach alebo na Slovensku mame neskutocne vela variacii medzi regionmi. Kazdy je tak trochu iny a CR a SR su daleko mensie uzemia nez to, kam vsade Vikingovia dosli. Napriklad podla mien miest a obci a osad vieme, ze len v Skandinavii mali rozne priority co sa tyka nabozenstva - Norsko a Island sa zda, ze ich nabozenske praktiky viac davali do popredia Odina, zatial co Dani mali radsej Thora a Svedi sa zrejme sustredili viacej na dvojicu Freyr a Freyja.

Cize ako knihy na studium Anglosasov a Vikingov by som doporucil:
The Viking Diaspora - Judith Jesch
Women in the Viking Age - Judith Jesch
Anglo-Saxon England - Frank Stenton
An Introduction to Anglo-Saxon England - Peter Hunter Blair
Building Anglo-Saxon England - John Blair
The Norse Myths - Kevin Crossley-Holland
The Complete Old English Poems - Craig Williamson
The Anglo-Saxon Chronicle Illustrated and Annotated - Bob Carruthers
Beowulf - existuje aj preklad v Cestine alebo je aj v knihe od Craiga Williamsona uvedenej vyssie.
Anglo-Saxons at War 800-1066 - Paul Hill
The Age of the Vikings - Anders Winroth

Vacsina knih hore je skvelych v tom, ze sa sustreduju ako na politiku a politicke zriadenie spolocnosti, maju aj ohromne mnozstvo informacii ohladom kazdodenneho zivota. Cize je z coho cerpat.
Autorská citace #32
3.8.2018 23:44 - York
Koukám, že jsem ten úplně poslední, kdo by se měl pokoušet o něco inspirovaného starověkem ;-)

Každopádně díky za spoustu tipů na studijní materiál.
Autorská citace #33
3.8.2018 23:51 - Bluesboy
Starovek je super, ale anticky Rim a Grecko proste dominuju hocijakej diskusii o antike. Perzia, Chetitska risa, Asyria, Babylonia - tie si tiez zasluzia byt spomenute a treba z nich cerpat inspiraciu :)
Autorská citace #34
4.8.2018 06:53 - chrochta
Bluesboy: York chtěl něco o kultuře, každodenním životě, vojenství, a tomu islandské ságy i Adam z Brém vyhovují. A že to "není pravda"? Nemusí to být pravda, stačí, když to bude odpovídat naší kulturní představě a bude to dostatečně sugestivní. Jinak prostě nevíme o Kartágu, Fénicii, Vikinzích (a děsné hromadě dalších etnik, státních útvarů a historických epoch) kromě politických dějin naprosto nic.

Ze stejného důvodů jsem zmínil i Anglosasy (výtečná domobrana fyrd a osobní strážci huskarlové; porážka Haralda Hardrady, rychlý pěší přesun proti Vilémovi Dobyvateli a následná extrémně dlouhá bitva), Normany (ve Středomoří bojovali jako pěchota a tvrdě to nandávali Byzantincům, Arabům i "proto-Italům"), pobaltské Slovany (nějaké ty popisy) a Varjagy (na Byzantince zanechali svými prvotními nájezdy takový dojem, že máme pár opravdu barvitých popisů - mimochodem je využil Ďuro Červenák ve své Bohatýrské trilogii).

Co se Irů týká, specifikoval jsem to právě tím Clontarfem, kde se podle nějakých irských historiků (teda, tvrdili to v dokumentu v televizi) mezi sebou rvali právě dvě skupiny Seveřanů, domácí usazení asimilovaní a nově přišlí.

York: Naopak, pokud to dokážeš při vyprávění udržet a vytvořit tu "autentickou" atmosféru, odvedeš mimořádně záslužnou práci.
Autorská citace #35
15.5.2020 13:56 - Gurney
Pokud byste si chtěli udělat komentovanou virtuální procházku po starověkém Egyptě a Řecku (a máte na to dostatečně výkonný stroj), máte možnost - Ubisoft teď zdarma rozdává edukační části svých jakž takž historicky zasazených her. Ještě jsem to nezkoušel a nevím, jak dobré jsou ty prohlídky samotné, ale projet se na velbloudovi pozdním Menoferem/Memfisem nebo si omrknout maják v Alexandrii z ptačí perspektivy (doslova) stojí za to samo o sobě.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.058470010757446 secREMOTE_IP: 44.206.248.122