D20 akce - články

D20 Sraz 2008 (Česká Kamenice)

Obsah článku:

Sraz D20 2008 v České Kamenici podle Jersona

Na sraz jsem se těšil dost dlouho, i když jsem měl stále větší obavy, zda se vůbec bude konat. Odpadávání přihlášených v posledních dnech je obvyklý jev, ale tady to vypadalo, že nakonec odpadnou skoro všichni kromě místních. V den odjezdu to vypadalo, že možná odpadnu i já – naštěstí se tak nestalo a dorazil jsem do Prahy včas.
Pátek odpoledne - příjezd
Po setkání s Alnagem a Sirienem nastupujeme do auta a vyrážíme severním směrem. Protože na sedadle navigátora sedí Alnag (s čímž jsem počítal už předtím), nezabývám se otázkou, kudy máme jet. Na rozdíl od Alnaga se domnívám, že Sirien je poněkud agresivní řidič a že řídí bezpečněji. Nicméně až na extempore na kruhovém objezdu, kdy se Sirien napoprvé netrefil do správného výjezdu a po čtvrtém okruhu už neuměl ani do pěti počítat, jsme do Kamenice dojeli bez potíží.
V poslední fázi cesty mi Alnag podal mapu – dozadu, kde není světlo, a během minuty chtěl znát trasu. Ačkoliv jsem dokázal navigovat slovenského Maďara skrz Budapešť podle deset let staré mapy bez jediné chyby, nejsem až tak dobrý, abych dokázal číst mapu, na kterou nevidím. Jak už popsal Alnag, poslední kus nás donavigoval Yoltan. Po příjezdu jsme zjistili, že na místě ještě nikdo není, ale minutu po nás dorazila druhá (a prakticky poslední) výprava.
Pátek večer
Provedli jsme zběžný průzkum budovy, zaujali pozice v příjemné místnosti, provedli základní seznámení. Musím říct, že jsem na první pohled pokládal Malabara a Šukyho za nějaké divné geeky – kvůli stylu oblečení a účesu – ale oba se ukázali jako pohodoví lidé a dobří hráči – tedy až druhý den. Nehraju ani Magic, ani fotbálek, takže jsem si půjčil místní sbírku Abíček, seřadil je podle data vydání a zběžně si je pročetl. Názor, že jde o plátek plný povrchních keců, jsem nezměnil, papírové modely mají sice správné zaměření i velikost pro mé účely (což se jinde nevidí), ale jejich kvalita je dost mizerná … nicméně nový komix pojednává o výpravě k Marsu v ruce 2040, která na místě nalezne německou kosmickou loď s hákovým křížem. Když o mě Alnag prohlašoval, že všechny mé hry jsou plné nácků a gestapáků (což už rok není pravda), mohl jsem mu alespoň ukázat, že stačí, abych byl přítomen, a podobná tématika se v okolí prostě vyskytne.
Poté jsme vyrazili do místních lokálů. Nečekal jsem nic extra a byl jsem překvapen, že to bylo ještě horší – v první plno, ve druhé neměli Vietnamci pivo (ne že bych ho pil, nebo místnímu moku pivo říkal, ale ostatním to vadilo), ve třetí přišla servírka, že za chvíli zavírají, a tak jsme skončili ve čtvrté, kde hrála velmi hlasitá hudba a nápoje se dodávaly samoobsluhou.
Samozřejmě, že klimatizace nestála za nic, takže jsem načichl kouřem.
Sobota ráno
No, ráno … pro mě ráno končí v 9:21 a začíná okolo šesté, kdy se probudím, takže jsem nějaké dvě hodiny ležel v místnosti plné spících lidí a četl si Abíčka ještě jednou. Ani napodruhé to nebylo lepší. Pak se vzbudili ostatní a šli jsme si zahrát Alnagovo DnD 4e. Můj vztah k DnD obecně je rezervovaný, a fantasy po deseti letech hraní moc nemusím, takže jsem si vzal podpůrnou postavu půlelfího klerika (odmítám hrát cokoliv, co není člověk a toto byla jediná přijatelná možnost) s tím, že budu ve své oblíbené (i když ne příliš časté) roli second-in-command. Tedy nebudu velet, budu jen napravovat omyly velitele a radit ostatním.
Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se do hry i světa vpravil. Jakéhosi velení – nebo statutu nejakčnější postavy, chcete-li – se ujal Trinitron se svým hobitím zlodějem nebo něco v tom stylu. Já zasahoval jen několikrát, třeba ve chvíli, kdy nebyl schopen nalezenou zprávu přetlumočit ostatním bez podstatného zkreslení nebo když ostatní mínili řešit něco jiného, než jsme dostali za úkol (jako postavy). Tedy udržoval jsem směr, a za rázný přístup plný bojů nenesu žádnou odpovědnost, natož zásluhu. Za efektivitu ano – od toho jsem tam byl. Podpora mé postavy byla velmi slabá. Byl jsem ve všem horší než ostatní, abych podpořil své spolubojovníky, musel jsem cíl zasáhnout, co se mi s nízkými čísly nedařilo a pokud ano, šlo o miniona s jedním životem, který tím zemřel a tak se bonus pro ostatní neuplatnil. Na druhou stranu na mě za celou hru nebyl veden jediný útok (nebo jednou, nějaká iluze), ale i tak jsem neutrpěl žádnou újmu. To se mi snad ještě nestalo. Navíc v posledním boji jsem přeci jen byl platný, protože jsme bojovali s nějakými potvorami, na které moje kouzla účinkovaly více.
Celkově je 4e vcelku dobrá, ale musel bych mít vyladěnou postavu – takto jsem se po druhém neúspěšném pokusu přestal přímo zapojovat do akcí skupiny, abych jim nepřidával neúspěchy a tím nesnižoval šanci na dobrý výsledek.
Sobota odpoledne
Během dopoledne dorazilo pár dalších lidí, Plzeňáci se mi přihlásili na Omegu spolu se Sirienem a Jacobem, takže jsem založil šestou sekci Omegy a hráli jsme. Ještě jsem se nezmínil o Terce jako hráčce – ve hře s Alnagem se až tak moc neprojevovala, ale jako agent Omegy byla dost akční a velmi hezky hrála archeoložku, pro kterou nalezla dostatek uplatnění, ač jsem tomu na začátku moc nevěřil. Nicméně nebyla sama, myslím, že se uplatnili všichni a všichni si také dobře zahráli. Případ se týkal odlehlé vesnice ve Francii, ve které se jednou za rok ztratí jeden den. Šestá sekce postupně zjistila, že se tak děje při nebo po slavnosti léta a že za tím možná bude vězet nový kněz. Celou dobu jsem hrál milé a příjemné vesničany, kteří jen občas pronesli hlubším hlasem poznámku, která díky tomu působila znepokojivě. Nicméně skoro všichni přislíbili účast na slavnosti, takže jsem tam čtyři z nich dostal a zavřel spolu s dvěma stovkami vesničanů. V průběhu rituálu byl jeden moment, kdy se situace mohla zvrhnout v krvavou řež, ale díky Šukyho neúspěchu upustila Terka od zamýšleného plánu a celá akce dopadla vcelku v pohodě. Sice nezjistili všechno, ale jako jediná skupina neporušili vůbec utajení ani nezavdali příčinu k dalším otázkám. A hlavně nedošlo ani na jeden souboj, i když zranění bylo relativně dost. (Zejména Malabarův doktor, který si při pokusu ošetřit jiného člena skupiny probodl ruku skalpelem, byl velmi oblíbeným a důvěryhodným společníkem.)
Sobota večer
Večer jsem se rozhodoval, zda mám zůstat na základně, zapojit se do diskuse, nebo jít s „svou“ herní skupinou opět do lokálu. Zpětně myslím, že jsem měl zůstat – ne kvůli výběru společnosti, ale výběru místa. V hospodě totiž došlo ke rvačce, které jsme se neúčastnili, ale na náladě mi i tak moc nepřidala. Spát jsem šel poměrně pozdě a trochu jsem litoval, že po našem návratu už diskuse nepokračovala, a tak jsem si neměl možnost s některými lidmi popovídat. Snad příště.
Neděle dopoledne
V neděli jsem konečně uspokojil Anagův (a také svůj) zájem zahrát si Wings od War – Dawn of War, souboj letadel z 2. světové války. Připojil se Sirien a Trinitron, kteří hráli na straně spojenců, zatímco já s Alnagem jsme létali v barvách Luftwaffe. U spojeneckých pilotů se projevila nezkušenost a slabý výcvik, takže byli postupně oba sestřeleni, a to nikoliv náhodným dobrým zásahem; opakovaným vymanévrováním a rozstřílením. Určitě tomu dopomohla i má úprava pravidel, která poněkud snižuje náhodnost poškození a tím frustraci pilotů, jejichž letouny jsou vybaveny kanony.
Neděle odpoledne - odjezd
Alnag si poté ještě střihnul partičku kulečníku, do které mu Sirien kecal a já spolu s dalšími přihlížel, a v jednu hodinu jsme společně s Goranem vyrazili směr Praha. Cesta zpět probíhala za světla a po známé trase, takže se obešla prakticky bez potíží, nepočítám-li nutnost přelaďování rádia.
Ze zpětného pohledu musím říct, že se sraz vydařil, podle mě i kvůli menšímu počtu lidí. Dvě RPGčka a jedna deskovka byly tak akorát, času na popovídání bylo dost, takže na mínusové straně zbyla jen nutnost volit mezi jednou a druhou skupinou v sobotu večer.
Děkuji všem, co se účastnili her se mnou, organizátorům i ostatním nezmíněným účastníkům a doufám, že se v dohledné době opět uvidíme.
< Jersonův report >
Alnagův report Vannaxova fotogalerie
Napsal Alnag 10.11.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 37 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.061188936233521 secREMOTE_IP: 52.90.40.84