Aktualizace černokněžníka

Článek ze série Legendy a znalost
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls

Minulý týden jsme uvolnili informace o čaroději. Tento týden si povíme o černokněžníkovi (warlock) v D&D Next.

Stejně jako u čaroděje, počáteční ohlas na černokněžníka ukazoval, že hráčům se líbí jisté části prezentace tohoto povolání, ale byli zklamaní, že neměl silnější vazby k předešlým formám. Proto jsme se pro další vývoj tohoto povolání vrátili k dřívějším dvěma verzím černokněžníka a k poutači (binder) z tříediční Tome of Magic. Finální forma černokněžníka v sobě spojuje některé koncepty černokněžníka z 3. i 4. edice. Zahrnuje také koncepty z poutače, který ovlivnil vývoj 4E černokněžníka.

Černokněžník uzavírá pakt s nadpřirozeným patronem. Tento patron uděluje černokněžníkovi magickou moc ve formě omezeného počtu kouzel – mnohem menšího než má čaroděj nebo kouzelník. Ale černokněžník má také určitý počet vlastních magických schopností zvaných tajemná vzývání. Tato vzývání umožňují černokněžníkovi seslat kouzla jako rituály a získat tak unikátní magické schopnosti nebo sesílat určitá kouzla libovolně (at-will). Vzývání jsou černokněžníkovou typickou magickou schopností. Můžeš je považovat za triky nebo odbornosti na steroidech – tedy mocné schopnosti, které černokněžník může používat stále znovu a znovu.

Černokněžník používá kouzla trochu jinak než jiní mystičtí sesilatelé. Má malý počet kouzel na den, ale všechna tato kouzla sesílá z pozice kouzla dané černokněžníkovou úrovní. Černokněžník na vysoké úrovni sešle menší počet kouzel než kouzelník stejné úrovně, ale všechna tato kouzla sešle se zvýšenou úrovní efektivity. Černokněžníci si vybírají kouzla ze seznamu černokněžnických kouzel, ale mimo to získají také bonusová kouzla na základě bytosti, se kterou uzavřeli pakt.

S nadpřirozenou bytostí může černokněžník uzavřít jeden ze tří paktů, díky němuž postava získá unikátní množinu schopností. Pakt čepele umožňuje černokněžníkovi vytvořit zbraň čisté magie, kterou může používat v boji. Pakt řetězu zaslíbí do černokněžníkových služeb tvora, například raracha nebo pseudodraka. Pakt rukověti dá černokněžníkovi přístup k větší mystické moci. Černokněžník může uzavřít jakýkoliv z těchto tří paktů s kterýmkoliv typem patrona. Některá tajemná vzývání zvětšují černokněžníkovy paktové schopnosti.

Černokněžníci toho vydrží v boji víc než čarodějové nebo kouzelníci, jsou zhruba na úrovni kněží a tuláků. Jako samotáři a psanci se mnoho černokněžníků naučilo přežívat bez zjevného používání magie a mají přístup k lehkým zbrojím a jednoduchým zbraním.

Když se podíváte na tři mystické sesilatele D&D – kouzelníka, černokněžníka a čaroděje – můžete si všimnout trendu. Kouzelníci, jako studenti magie, jsou nejflexibilnější v použití magie. Ovládají více kouzel a mohou si připravit širší spektrum kouzel. Když čelí konkrétní situaci, mají největší šanci, že budou mít po ruce to správné kouzlo pro její vyřešení.

Čarodějové jsou specialisté, kteří ovládají méně kouzel, ale tato kouzla si umí upravit a zesílit, aby byla ještě účinnější. Když čelí konkrétní situaci nebo výzvě, upravují si kouzla tak, aby na ni pasovala.

I když černokněžníci jsou méně flexibilní v sesílání kouzel než kouzelníci nebo čarodějové, jejich umění podpořit sesílání pomocí unikátních triků a soustředění jim dává výhodu. Černokněžník, který čelí konkrétní situaci, si nedělá starosti, jestli má po ruce to správné kouzlo, ale místo toho využívá své unikátní znaky povolání a pokročilou schopnost sesílání kouzel, aby překonal libovolnou výzvu.

Původní článek ZDE.
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls 03.03.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 15 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11349606513977 secREMOTE_IP: 18.232.66.188