Nakupte, co poberete

Článek ze série Legendy a znalost
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls

Tento týden se podíváme na změnu v tvorbě postavy, kterou bylo relativně snadné provést, ale má skutečný dopad na to, jak hráči – obzvlášť noví hráči – přistupují k D&D.

V předchozích edicích jste si v rámci tvorby postavy kupovali vybavení. Hodili jste si kostkami, nebo si vzali dané množství peněz, a za ně jste si nakoupili zbroj, zbraně, výbavu dobrodruhů a jiné věci. Nakupovat vybavení je zábavné, ale může nějakou chvíli zabrat. Některé edice, aby urychlily tento proces, poskytovaly počáteční balíčky, ale tyto balíčky často omezovaly vaše možnosti a postavy působily stejným dojmem.

Jako součást designu D&D Next jsme se pečlivě podívali na každou část procesu tvorby postavy. Už dříve jsem mluvil o tom, jak jsme odsunuli některá rozhodnutí z 1. úrovně, aby byla tvorba postavy rychlejší a snadnější. U mnoha povolání přichází vaše největší volby na řadu až na 2. či 3. úrovni, což vám dává šanci si vaši postavu trochu zahrát, než se vydáte tou, nebo onou cestou.

Navzdory těmto změnám se jasně ukázalo, že nákup vybavení je jednou z časově nejnáročnějších částí procesu tvorby postavy. A co hůř, noví hráči měli často velké potíže zjistit, kde začít. I když volby zbroje a zbraní jsou obvykle jasné, zbytek seznamu vybavení je plný potenciálně užitečných věcí, ve kterých se noví hráči snadno ztratí.

Pro zefektivnění jsme udělali nákup vybavení za počáteční rozpočet volitelným pravidlem. Výchozí metoda dodává nové postavě vybavení dvěma způsoby.

Za prvé, vaše minulost vám poskytne základní pomůcky vaší živnosti, pár zajímavých cetek a vaše počáteční peníze. Obvykle začínáte s penězi, které vám dostatečně pokryjí vaše životní náklady na týden.

Za druhé, vaše povolání vám poskytne vaše zbraně, zbroj a vaši volbu „balíčku postavy“, který obsahuje různé užitečné vybavení na dobrodružné výpravy. Balíčky jsou navržené tak, že se soustředí na různé množiny dovedností, a obsahují volby pro průzkumníky podzemí nebo divočiny, diplomaty a baviče, lupiče, faráře a učence.

Co se týče zbraní a zbroje, počáteční vybavení dle povolání neomezuje vaši postavu na jednu volbu. Místo toho si vyberete z krátkého seznamu možností kombinaci zbroje a štítu, jednoduchých a vojenských zbraní.

Kromě výbavy dobrodruhů, kterou znáte z přechozích edic, jsme vytvořili také velkou tabulku náhodných, podivných cetek. Každý hráč si jednou hodí podle tabulky a zjistí, jaký druh podivných věcí si jeho postava může vzít. Např. deník psaný jazykem, kterému postava nerozumí, svíčka, která se nedá zapálit, a jiné podivnosti. Cetka může být zajímavá, nebo úplně obyčejný dodatek k vašemu seznamu vybavení. Případně se vy a váš DM můžete rozhodnout, že cetce a RP příležitostem, které vytváří, dáte větší důležitost.

Tyto celkové změny představují naši základní filozofii při tvorbě D&D Next. Chceme zajistit, že nejrychlejší, nejsnazší metoda tvorby postavy bude tak rychlá a snadná, jak jen to je možné. Chcete-li, stále si můžete nakupovat vybavení obvyklým způsobem. Ale pokud si chcete jen hodit kostkami a okamžitě hrát D&D, můžete si vytvořit postavy během pár minut pouze s tužkou a papírem.

Za posledních deset let se hraní dramaticky změnilo. Dlouhá příprava hry už není normou a hráči chtějí začít skutečně hrát, jak nejrychleji to jde. Bylo by jednoduché napsat, že jde o záležitost čistě videoherního průmyslu, ale tento trend se rozpíná do stolních her. Z procesu vývoje deskových her Lords of Waterdeep a Castle Ravenloft jsme se naučili, že když je snadné hru nachystat a rychle začít hrát, lidé ji hrají častěji.

V D&D jsme měli vždycky možnost pro sezení s dlouhou, spletitou tvorbou postavy. Ale hra po mnoho let nepodporovala skutečně rychlé vygenerování postavy. Tato změna je součástí naší celkové filozofie učinit hru přístupnější, snadnější, s rychlým ponořením se do hry.

Zůčastněte se ankety o D&D Next!
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls 24.03.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 7 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13269400596619 secREMOTE_IP: 44.200.74.73