Střípky Mezoameriky: Zbraně a zbroje

Zbraně a zbroje Mesoameriky, jejich popis a vývoj.
Napsal Colombo
Obsah článku:

Úvod

Máme tu další článek o Mesoamerice. Tento článek měl původně být jen jedno z rozšíření k článku Válka a válečníci, ale jak se to stává, po dnech úmorného studia se z potu a slinách vylouplo něco o více než 3000 slovech. Proto vám nyní přináším výsledky svého studia, spolu s krásnými obrázky, aby i vy jste se mohli pokochat exotickým světem mesoamerického zbrojení.
Tento článek se původně měl jmenovat  "Pádla, špachtle a vidličky". Ale kvůli možné nejasnosti pro náhodného pozorovatele, jsem raději přistoupil k obyčejnějšímu názvu. V Mesoamerice totiž skutečně existovaly zbraně, které připomínaly vidličky, jiné zase byly modifikací pádel a některé vypadaly jako hokejky. Většina však vypadala stejně a plnila stejný účel jako zbraně evropské, jako je kopí, halapartna, palcát či kuše. Pojďme se tedy společně podívat na to, čím bojovali indiáni v Mesoamerice, odkud zbraně vzali a jak je používali. Možná pak zjistíme, že ta pádla jsou vlastně celkem normální.

Popis: ukázka zbraní Aztéků (vlevo) a severoamerických indiánů (vpravo), zde vyobrazený cuauhololli by mohl být obouruční obsidiánový meč s dřevěnou koulí.

 

Napsal Colombo 13.03.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15194010734558 secREMOTE_IP: 54.163.195.125