The Window - Postavy

Překlad jedné z "chybějících částí" the Window. (Tohle jsou texty ze stránek systému, které nejsou přímo v pravidlech, ale bylo by škoda je úplně opominout.)
Napsal Alnag

Postavy

Unikátní a zábavné postavy jsou klíčové pro dobrý roleplaying. Když jsou postavy plně vytvarovány s osobnostmi, minulostí a vybroušeným chování; tehdy hrubá struktura zápletky, kterou Vypravěč předloží nabývá úplnosti a životnosti. Jsou to konec konců postavy, které vedou interakci a skrze jejichž skutky se každá kapitola stává nezapomenutelnou. Proces tvorby postavy je jedním z nejdůležitějších aspektů toho, jak herci přispívají k příběhu.
Tvorba postavy není vůbec o házením koskami, abyste získali rysy, procházení tabulek, abyste našli úrovně statistiky a přidávání bodů, abyste se ujistili, že postava je vyvážená. Není to naprosto vůbec o sérii kroků k vyplnění listiny postavy. Není to vůbec o nějakém specifickém procesu. Skutečná tvorbapostavy je nedefinovatelná bouře kreativní energie kdy přijdete s unikátním imagniárním jedincem a přivedete jej k životu.
Většina roleplayingových systémů udržuje komplexní hierarchii ověřování a rovnováhy, aby zaškatulkovala vaši postavu do steretypů svého světa a učinila ji přesně tak "mocnou" jako všichni ostatní ve skupině. Pokud si vytvoříte postavu, která nesedne do této formičky jste nuceni buď změnit postavu nebo pravidla a ani jedna postava nedává moc smysl. Tvorba postavy v The Window zaručuje, že budete hrát postavu přesně tak, jak chcete.
The Window předpokládá, že Vypravěč a herci jsou schopní se o sebe postarat. Existuje jedna univerzální alternativa k jakémukoliv pravidlu a tím je dobrý roleplaying. Takže dokud každý postupuje podle Tří Zásad, přestává být tvorba rysů a dovedností postavy předmětem soutěže. Jak "dobrá" vaše postava je se stává sporným bodem. Otázka zní jaká doopravy je? Jak pasuje do příběhu? Jak osobní a skutečně unikátní je popis, který jste pro ni vytvořili? Hraní "slabých" postav může být stejně tak zábavné jako hraní super-lidí a většina dlouhodobých hráčů RPG je dost zkušených na to, aby se dokázali ponořit do příběhu bez ohledu na druh postavy, který hrají.
Se vší tou svobodou se můžete cítit trochu dezorientovaní a nevíte kde začít. Někteří roleplayeři úspěšně argumentují, že víc struktury v tvorbě postavy má svoje výhody. Jste-li jedním z nich pak vás tímto zdravím a vyzývám vás, abyste provedli jakékoliv systémové modifikace považujete za nutné tak, aby the Window lépe vyhovělo vašemu stylu. Nicméně přesto doporučuji dát volnému stylu šanci, můžete zjistit, že i u vás funguje...

Jak to funguje

Jaké prostředky použijete k vytvoření vaší postavy je na vás a vašem vlastním tvůrčím procesu. Tudíž toho v této sekci moc není. Bezpochyby máte své vlastní vášně, které vás inspirují a vše co potřebujete je ponočit se do nich a přijít s nápadem na postavu, která vám přijde zajímavá.
Jak se vyvíjí sémě vaší postavy, ujistěte se, že rozumíte světu a druhu příběhu, který má Vypravěč na mysli. Položte mu všechny otázky, které ovlivní finální podobu postavy před tím, než ji doopravdy dotvoříte. Jak překládáte postavu ze své představivosti an papír, mějte Vypravěče při ruce. Jistě bude mít otázky, které vám oběma pomohou pochopit jakou osobností je. Jak se historie vaší postavy vyvíjí může nabídnout nějaké nitky zápletky, které pomohou postavě zapadnout hladce do příběhu i skupiny. Vypravěč nikdy nebude rozumět postavě tak dobře jako vy, ale je zásadní, aby jí rozuměl tak dobře, aby byl schopen vyprávět dobrý příběh.
Někteří lidé snadno zvládnou ztvárnit výtečně vykreslenou postavu na první pokus. Jiní zjistí, že je stojí hodně úsilí a několik herních sezení než skutečně proniknou do hlavy postavy. Vypravěč a vaši spoluherci jsou velkým spojence v dosažení tohoto cíle. (Tipy a triky dále nabízejí také pár napádů pro formování postavy.)

Konsolidace

Jakmile dokončíte vnitřní proeces tvorby vaší postavy vše co zůstává je sednout si s Vypravěčem a definovat pravidlovou část postavy, krok známý v the Window jako konsolidace postavy. Pokud jste hotovi s tvorbou postavy v mysli, tato část bude snadná.
U každé základním rysem jednoduše přijďte s přídavným jménem, které odpovídá obrazu postavy a které odpovídá odpovídá dané kostce obtížnosti. K definování vašich dovedností projďete seznam definic, které vaši postavu popisují, přiřaďte jim přídavná jména a kostku. Můžete mít jakékoliv dovednosti si přejete a přidělit jim adjektiva, která odpovídají vašemu obrazu postavy, pokud to Vypravěč schválí. Použijte příkladů z Kotce Window Postavy jako vodítek.
Teď už máte hotovo a můžete si užít svou novou roli.
Napsal Alnag 28.05.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13251495361328 secREMOTE_IP: 3.15.156.140