Bylinkaření pro 5. edici D&D

Apatykáři, bylinkáři, traviči i léčitelé, ti všichni a mnozí další užívají moci bylinek, které, pokud jsou správně připraveny, skrývají mnohdy velikou moc. Pravidla v tomto článku obsažená vám umožní tuto moc poznat a využít v páté edici D&D.
Napsal Maelik
Obsah článku:

Vytváření bylinek


Každá léčivá rostlina nějak vypadá a pokud ji zpracujete, mívá nějaký účinek na vaše tělo. Drtivá většina rostlin má i nějaký ten název, ať už lidový, nebo dokonce i odborný. Když hráč prohlásí, že vyrazí na sběr bylinek, možná již máte dobrou představu o tom, co tak může najít. Pokud ne, tato sekce by vám měla napomoci.

Vzhled

Pod pojmem léčivá rostlina se může skrývat ledacos. Je to keř? Strom? Houba? Plíseň? Mech? Bylina? A jak vypadá? Léčivá rostlina může vypadat jakkoliv si budete přát, nicméně, pokud si nevíš rady, můžeš si naházet podobu jednoduché byliny, hodem 3k6 a konzultací s následující tabulkou:

k6

Barva květu k6 Stonek k6 Tvar listu
1 Červený 1 Liána 1 Srdčitý
2 Žlutý 2 Krátký, silný 2 Kopinatý
3 Azurový 3 Krátký, tenký 3 Okrouhlý
4 Oranžový 4 Nekolik stop vysoký, silný 4 Klínovitý
5 Bílý 5 Polokeř 5 Střelovitý
6 Fialový 6 Bez stonku (jako zelí) 6 Šídlovitý

 

Název

Rostliny rostoucí v končinách, které jsou obývány mívají alespoň jeden lidový název, ovšem je možné narazit i na rostliny, které rostou na tolika místech, že pro ně existují tucty lidových názvů. Z tohoto důvodu mívá každá učencům známá rostlina ještě učené jméno, pod kterým jí zná každý učenec, ať je jakékoliv rasy, nebo z jakéhokoliv kraje. Tedy, pokud se zabývá botanikou. Je-li nutné rychle přijít se jménem rostliny, a nevíš jak bys jí nazval, můžeš použít, nebo se inspirovat, hoď si 2k10 a výsledek ti určí jméno tvé byliny podle následující tabulky:

 

k10 První část k10 druhá část
1 Sluneční 1 Trn
2 Strakatý/á 2 Aloe
3 Stínový/á 3 Kopřiva
4 Ohnivý/á 4 Bobule
5 Zvonivý/á 5 Sláma
6 Starý/á 6 Kořen
7 Zelený/á 7 Kost
8 Ovčí 8 List
9 Soumračný/á 9 Květ
10 Královský/á 10 Ucho

 

Účinek

To nejzajímavější z byliny je její účinek. Účinky rozeznáváme dvojího druhu, běžné a zvláštní.

Běžné účinky jsou, nepříliš překvapivě, relativně běžné, což znamená, že v kterékoliv krajině se dá najít nějaký zástupce flóry, který daný účinek má.

Zvláštní účinek je široká kategorie zahrnující účinky vzácných rostlin, o kterých je známo, že léčí vzácné choroby, odhání démony, nebo mají jiný unikátní účinek. Takové byliny jsou vzácné a často rostou jen na jednom místě na světě, nebo na natolik nepřístupných místech, že jejich získání je dobrodružnou výpravou samo o sobě. Pokud se na takovou výpravu někdo vydat nechce, je jistá šance že ji nalezne u cestovatelů a kupců se zvláštním zbožím. Ovšem, zadarmo ji nezíská.

Jedna bylina může obsahovat více různých účinků naráz, nicméně ani jeden z nich se neuvolní pouhým žvýkáním syrové byliny. K tomu, aby z byliny byl jakýkoliv užitek je nutné z ní připravit tinkturu (viz vaření tinktur)

 

Běžné účinky

Po dlouhých letech zkoumání a srovnávání léčivých rostlin a jejich účinků, došli učenci k názoru, že běžné účinky rostlin je možné rozdělit do čtyř kategorií, každá o čtyřech stupních síly. Jedna bylina většinou obsahuje jen jeden účinek, nicméně, jak již bylo řečeno, rostlina může obsahovat účinků více, a to i z různýck kategorií a stupňů síly.

Pokud rostlina obsahuje dva stejné účinky (například přidání 5 dočasných životů), účinek se skládá (tj. rostlina dodá 10 dočasných životů).

Pokud rostlina obsahuje libovolný účinek a účinek z kategorie modifikátorů, pro účely vaření tinktur se počítá jako rostlina s jedním účinkem a to tím, který vznikne aplikací modifikátoru na hlavní účinek. Například, obsahuje-li bylina účinek "přidání 5 dočasných životů" a modifikátor "účinek je převrácen", rostlina má prakticky jen jeden účinek a to "cíl utrpí 5 jedového zranění"

 

Tabulka běžných účinků


Kategorie Stupeň síly Účinek na uživatele
Léčiva I Získání 5 dočasných životů
  II Obnovení 2k4+2 životů
  III Ukončení jednoho z následujících stavů: Slepý, Hluchý, Frightened, Zmámený, Neviditelný, Paralyzovaný, Zkamenělý, Otrávený, Ochromený
  IV Odolnost vůči jednomu druhu zranění
Sedativa I Ověření jedné dovednosti mají výhodu, pokud jsou činěna proti uživateli
  II Uživatel usne na 12 vteřin
  III Rychlost uživatele klesne o 1 sáh
  IV Hodnota jedné z uživatelových schopností klesne o 1, dokud si důkladně neodpočine
Stimulanty I Kdykoliv si uživatel hází na odolání, nebo zotavení se z, nemoci, může si hodit o jednu k20 navíc a použít tu s nejlepším výsledkem.
  II Uživatel získá pozice kouzel s celkovou úrovní 1d2.
  III Uživatel si obnoví 1 bod čchi, nebo 1 čarodějný bod.
  IV Uživatel ztrácí jeden bod únavy.
Modifikátory I Účinek je převrácen
  II Nástup účinku je odložen o 30 vteřin.
  III Doba trvání účinku je zdvojnásobena
  IV Účinek na uživatele je trvalý



Český překlad základních příruček páté edice D&D naleznete zde.
A další originální dobrodružství pro DnD 5e zde.

< Tvorba bylinek >
Sběr bylinek
Napsal Maelik 21.12.2019
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12534284591675 secREMOTE_IP: 18.222.108.18