Charakterizace postavy - rychle a zběsile

Občas se nechcete zatěžovat přílišným pitváním postavy v podobě čtyřicetistránkového elaborátu, který počíná splynutím spermie a vajíčka, podrobně popisuje každý den jejího života, které nabízí dokonale vybroušený pohled na její uvažování i chování. Občas chcete postavu vyvíjet až v průběhu hry a potřebujete jen několik záchytných bodů...
Napsal Alnag
Přemýšlel jsem, jak spojit slibně vypadající otázky z různých zdrojů v nějaký jednoduchý "screening" před hrou a tady je výsledek. Doporučuji si ho ještě proškrtat podle toho, co ve hře využijete a nevyžijete.

Dlouhodobý cíl postavy

Jak se ptát: Jaký má postava dlouhodobý cíl? Jaká si postava představuje, že bude za pět let?
Rozšířené pojetí: Pojměte to jako velký buď anebo konflikt, který celou postavu určuje k dobrému nebo špatnému výsledku podobně jako Robin Laws. Napište dvě protikladné varianty toho, jak by vaše postava mohla skončit na konci tažení?
Příklady:
  • Frodo Pytlík: Nalezne v sobě houževnatost, aby dokázal nést prsten nebo podlehne pokušení a beznaději.
  • Získá ztracené magické vědění nutné ke znovuvybudování civilizace nebo ztratí duši při příliš dychtivém pronásledování tohoto cíle.
  • Najde věc, za niž je hodnou bojovat nebo se stane krutým, bezcitným žoldákem.
K čemu je to dobré: Tyto cíle zapojuje GM do dobrodružství, mohou být důvodem, proč se na ně vydat nebo vás důsledky dobrodružství mohou posunout tím či oním směrem k výsledku.

Životní strategie

Jak se ptát: Jaké má postava životní motto? Které přísloví nebo rčení postavu dobře vystihuje?
Příklady:
  • Nejdřív střílet, až pak se ptát.
  • Je lepší uklouznout nohama než jazykem.
  • Veselost je druhem odvahy.
  • Kde je vůle, tam je i cesta.
K čemu je to dobré: Tahle otázka je důležitá hlavně pro hráče, jak toho, který postavu vede a má nějaké vodítko, které definuje její rozhodování jednak pro spoluhráče. Ti tak poznají, když se postava odchýlí od svého stereotypu, když se zachová v rozporu se svou "životní strategií" a budou vědět, že se něco děje.

Sedm smrtelných hříchů

Jak se ptát: Ke kterému ze sedmi smrtelných hříchů vaše postava nejspíš inklinuje? Který by spáchala s největší pravděpodobností?
  • Pýcha (touha po větší atraktivitě a důležitosti)
  • Lakomství (hromadění majetku)
  • Závist (nezkrotná touha po majetku, který vlastní někdo jiný)
  • Hněv (nekontrolovatené pocity zlosti a nenávisti)
  • Smilstvo (přemrštěné realizování sexuálního uspokojení)
  • Obžerství (přespříliš požívá nápojů, potravin apod.)
  • Lenost (odmítá využívat potenciál svých možností)
Rozšířené pojetí: Možná, se vám zdá divné, proč právě sedm smrtelných hříchů. Vězte, že s podobným - rozšířeným konceptem - tzv. Enneagramem osobnosti se pracuje jako s jednou z možných typologií. Enneagram obsahuje devět typů osobnosti (a k nim tedy navíc ještě dva hříchy strach a klam/lež).
K čemu je to dobré: Je to dobrá náhrada přesvědčení, pokud vám vadí které je v D&D 4e nebo i to, které je ve starších verzích D&D. Všechny hříchy mají jistou přitažlivost (kdyby je lidé nepáchali, nikdo by je neřešil). GM má čím postavu ponoukat…

Temné tajemství

Jak se ptát: Každý má nějakého toho kostlivce ve skříni, jaký je ten vaší postavy? Jaké je její temné tajemství? Co nejhoršího kdy provedla?
Příklady:
  • Někoho krutě zavraždila
  • Spáchala incest
  • V krizi prokázala zbabělost
K čemu je to dobré: Temné tajemství se hodí zvlášť pro hororové hry, které se často točí kolem viny a vykoupení, ale v každé hře mohou najít místo různé nepříjemné záblesky z minulosti, lidé, kteří si pamatují atd.

Symbolický předmět

Jak se ptát: Zvolte pro postavu jeden předmět, který je pro ni nějak významný, který je např. připomínkou domova, milované osoby, víry, minulosti, symbolem postavení nebo nějakým znamením jejích zálib.
Příklady:
  • váček s prstí z hrobu vašeho otce
  • kadeř vlasů vaší oblíbené kurtizány
  • růženec s malým symbolem boha slunce Pelora
K čemu je to dobré: To málo, co si hrdina zvolí jako svůj osobní předmět by pro něj mělo mít velký význam. Je to jednak další výpovědí o charakteru jeho postavy (na čem jí nejvíc záleží, jaké má hodnoty), jednak může v nouzi posloužit i jako nástroj GM - například když předmět někdo ukradne, když má někdo stejný atd. Více o symbolických předmětech si přečtěte v článku Hráčův deník: Suvenýry.

Po první hře

Pokud nehrajete jednorázovou hru, ale dlouhodobější tažení, je dobré nechat hráče po první hře doplnit ještě dvě jednoduché otázky:
  • Která postava je vaší postavě nejsympatičtější?
  • Která postava je vaší postavě nejméně sympatická?
Rozšířené pojetí: Pokud používáte rozšířené pojetí cíle, můžete tuto otázku položit tak, aby si hráč vybral jednu postavu, která posouvá tu jeho postavu směrem k dobrému a jednu, která jej spíš táhne k negativnímu výsledku. V druhém případě nemusí jít o vědomou snahu, která tlačí postavy ke zkáze. Postavy s negativním vlivem prostě mohou usilovat o svoje cíle takovým způsobem, že nevědomky směřují své přátele k jejich temnému osudu.

Závěr

Jsou hráči, kteří neradi charakterizují svou postavu jakkoliv. Jsou chvíle, kdy na nějaké rozpitvávání nemáte čas. V obou příležitostech se hodí postavu definovat alespoň nějak hrubě a zbytek řešit za pochodu. Nesnažte se ale hráče lámat, pokud nebudou chtít vyplnit ani těchto pár položek, je to jejich smůla. Nemůžou se potom ale divit, když jejich postava jaksi ne a ne zapadnout do děje…
Napsal Alnag 28.07.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 35 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11609792709351 secREMOTE_IP: 3.133.147.87