Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
8.8.2020 02:15 - sirien
Když už si se tak samozvaně menoval adminem, tak zvládneš udělat proof, korekci a zveřejnění toho Naokiho článku, že jo?
24.8.2020 17:07 - Verbudrak
Ahoj. Nevím, jestli to píšu do dobrého vlákna, ale hodilo mě to sem proklikem odkazu z http://dnd5esrd.d20.cz/.

Jde mi o to, že mi na těchto stránkách pořádně nefunguje vyhledávání. Což by měl být hlavní přínos předělání pravidel do HTML. Políčko na vyhledávání není zcela nefunkční, občas to něco najde, ale velmi sporadicky, většinou to nevyhodí nic. Nevšiml jsem si nějakého rozdílu v (ne)funkčnosti podle toho, kde jsem zanořenej.

Dělám něco blbě? Nebo je to vlastnost? ;o) Dikec za radu. Moc rád bych to rozjel, protože jinak jsou pravidla v SRD super záležitost.

Win 10, prohlížeč Chrome
24.8.2020 17:28 - sirien
Verbudrak: ...em... budu předpokládat, že se bavíme o vyhledávání v rámci SRD?

Vyhledávání v SRD, resp. to políčko nahoře, vyhledává pouze v nadpisech. Tj. pokud znáš název kouzla, slovo z názvu kapitoly atp., tak Ti to pomůže. Pokud zkoušíš hledat něco úplně naslepo, tak už to nemusí být tak nápomocné. V takovém případě můžeš použít normálně google s přidaným zadáním "site:http://dnd5esrd.d20.cz" (jak je předesláno už na úvodní stránce SRD).
24.8.2020 17:28 - Jezus
Colombo: (Tohle je snad poprvé, co mě pohled na obsah podobného odkazu uklidnil :-) )
25.8.2020 20:29 - Dukolm
SRD jsou statická stránka a i to vyhledávání nad nadpisy do 3 úrovně je staticky řešený. Generovaný přes nástroj který, jsme si jen drobně přizpůsobily, ale rozhodně nemáme kapacitu vymýšlet složitý vlastní řešení.
25.8.2020 20:59 - Verbudrak
Ahoj, díky za radu, je to tak, hledá to jen v nadpisech. Nějak se s tím poperu.
6.10.2020 22:17 - Dukolm
Tak dnes byl nahlášen problém s resetováním hesla které nefungovalo. Nastavovalo jiné heslo než se pak zobrazilo uživateli. Při zkoumání problému se mi podařilo identifikovat uživatele které to postihlo i první výskyt který je datován do roku 2011.

Aktuálně je problém odstraněn a vše funguje správně.

Zároveň s tím jsem upravil některé texty okolo resetování hesla aby tam byl kontakt na mě.
24.10.2020 13:41 - Šaman
Všiml jsem si, že letos po prázdninách přibývají články bez zařazení. Je to záměr, nebo nějakej hapr? Všechny 4 mi přijdou dobře zařaditelné.
(Na stránce Články úplně dole.)
24.10.2020 13:54 - sirien
nah, to jen Kostka dovoluje při zakládání článku něco, co by dovoleno být úplně nemělo a my jsme nebyli úplně pečliví při kontrole. Děje se to průběžně, vždycky jednou za čas to projdu a roztřídim. Systémově by to snad (kromě dohledatelnosti v kategorii) nemělo dělat žádný problém. Každopádně dík za echo.
24.11.2020 21:22 - Dukolm
V reakci na poslední dění

Nepříjemné, ale důležité oznámení.

Po více než měsíc dlouhé diskusi v admin týmu jsme se rozhodi

udělit Eframovi skutečně poslední (a velmi těsné) varování před permabanem

Důvod je, že už jsme jeho chováním popravdě unavení. Efram neustále porušuje pravidla Kostky tím, že se tu snaží vést osobní jihad proti vybraným lidem, s nimiž má zjevně osobní problém - což je přímé porušení jednoho z mála explicitních pravidel Kostky.

V minulosti (v rámci posledních skoro už dvou let) se to několik z nás snažilo s Eframem řešit domluvou. Místo vstřícnosti a sebereflexe jako u většiny ostatních jsme se jeden po druhém nezávisle na sobě vždy setkali s hromadami výmluv, házením viny na druhou stranu, řečmi o “vyvažování” a “nastavování zrcadla” a jinými nesmysly. Snažili jsme se to řešit i veřejně, ale nemělo to efekt, dokud jsme si skutečně nedupli (spíše právě naopak). Tím efektem pak byla chvíle klidu, po které nastal postupný návrat k předchozímu stavu. To po pár opakováních postupně došlo až k tomu, že Efram začátkem roku dostal varování - ale zjevně hned, co odhadl, že nejspíš bylo zapomenuto, zase vytáhl zpět na válečnou stezku.

Nemáme pochybnosti, že Efram moc dobře ví, co dělá, a že pravidla porušuje vědomě a záměrně. Je to vidět i na tom, jak své provokace balí mezi řádky a do kryptických narážek a hrozně nenápadných mnohoznačných trojteček - a když se jednou stane, že to neodhadne a čáru překročí, tak zrovna ten jeden problematický post v zápětí “omylem” smaže, ale tváří se, jakoby v něm nikdy nic špatného nebylo. (Jestli to bylo omylem nebo ne je vlastně jedno - někteří z nás ten post přečíst stihli - kdyby ho stihli přečíst i ostatní, tak toto varování skoro určitě přišlo už tehdy.) Věc zašla tak daleko, že v poslední době se Efram už ani nenamáhá brát si diskusní téma nebo konkrétní tvrzení jako záminku a prostě jen píše pasivně agresivní příspěvky bez přímého obsahu, jen aby dal dotyčným které cílí najevo, že je okolo a připravený si kopnout.

A nás to už prostě nebaví sledovat a ani nemáme náladu zkoušet to znovu nějak řešit - nemáme totiž důvod věřit, že by to skončilo jakkoliv jinak, než dřív. Efram zjevně nemá zájem svůj přístup měnit.

Po všech předešlých případech (a uděleném varování) by bylo naprosto v rámci pravidel a možností mu dát ban už teď. Po zkušenostech z minula jsme si řekli, že vás jako komunitu na tuto zjevně se blížící událost raději připravíme předem - resp. že Eframovi dáme ještě jednu poslední symbolickou šanci prostě přestat a to tak že tentokrát už zcela a napořád - moc dobře ví s čím. Pokud ne, je to prakticky stejně špatné a žádný rozdíl.

Od téhle chvíle až do zapomenutí posledního z nás (což je efektivně prakticky odteď napořád) Efram dostane permaban hned, co v některém jeho příspěvku opět zahlédneme více osobní nesnášenlivosti, než snahy vyjádřit se k tématu - což posoudíme vlastní společnou úvahou.

Dvě ujasnění:

1 - Jako všechna podobná, i toto rozhodnutí je kolektivní. Někteří z nás se Eframa donedávna zastávali, ale jeho projev už začal být přes čáru i pro ně.

2 - Toto je moderátorské oznámení a veřejné reakce na něj jsou proti pravidlům Kostky. Pokud se k věci chcete vyjádřit, ať už v jakémkoliv směru či způsobem, jsme více než otevření tomu dostat od vás soukromou zprávu.
3.12.2020 18:39 - Gurney
Protože jsem jednoznačně proto, aby v adminech bylo jasno, tak čistě pro informaci, já už jím nejsem a v seznamu adminů (zde) už mě proto nenajdete. Nedělejte z toho žádné závěry, prostě mi jen nabobtnaly jiné věci, kterým se věnuju.
3.12.2020 19:25 - Nachtrose
Gurney: rozbil jsi jim pentagram adminů. jak teď dokončí vyvolávání Cthulhu?
9.12.2020 17:13 - York
Enhancement pro novou verzi Kostky: Automaticky mergovat multiposty.
9.12.2020 17:33 - sirien
to by asi bylo moc složité - nicméně pop-up co se Tě zeptá "jsi si jistý, že chceš multi-postovat místo toho abys použil EDIT?" by možná na škodu nebyl.
9.12.2020 17:40 - York
Sirien: Možná radši nech úvahy o tom, co je jak složitý implementovat, na tom, kdo to bude dělat, občas máš v tomhle ohledu fakt solidní úlety ;)
9.12.2020 17:48 - sirien
...a jindy ne, protože si třeba domejšlim různé sranda detaily jako třeba že v něterých případech je multiposting legitimní (např. nekromancie témat), což už vytváří nějaký strom variant který budeš muset řešit...
9.12.2020 18:21 - York
Vyzkoušet si to případně můžete na Discordu, ten to dělá. Pokud by se jednotlivý příspěvky oddělovaly třeba vodorovnou čarou, dalo by se to pěkně použít na strukturování příspěvku -občas takhle záměrně multipostuju ve vývojový diskusi, když chci mít úvahy k různejm věcem oddělený.
9.12.2020 18:59 - Gergon
Jo něco takového by se mi hodilo :D vím, že v tomhle jsem zrovna já hroznej =)
10.2.2021 11:13 - Demonica
Technické oznámení

Se slzou v oku jsme se rozhodli zrušit jednu z funkcionalit Kostky - anonymní přispívání.

Ode dneška je pro přispívání nutné přihlášení.

Možnost nepřihlášeného přispívání byla původně zavedena, aby podpořila a usnadnila příchod nových uživatelů. Bohužel, dlouhodobě tomuto nijak zvlášť nepomáhala. Místo toho začala plnit jiné funkce (a “funkce”), zejména se stala:

- nástrojem pro pohodlné rychlé odpovědi uživatelů, kteří jinak účet mají (zejména z mobilu). Proti tomu bychom v podstatě nic neměli - ale kromě toho se stala také:

- vektorem útoku SPAM botů. To vedlo k zavedení CAPTCHA, která ale zase způsobovala vlastní problémy (ztráty příspěvků). A ani to nefungovalo dokonale - některé SPAMy se dokázaly probít i tak, což zvyšovalo nároky na admin údržbu.

- slabým místem inzerátů (hledám hráče/vypravěče, antikvariát), kdy lidé z venku zapomněli napsat kontaktní údaje a nebylo možné jim pak ani poslat PM,

- občasným oknem pro náhodné výkřiky náhodných kolemjdoucích, často anonymních (ať už z nepozornosti/lenosti vyplnit nick, nebo zcela záměrně), kteří neměli zájem se konstruktivně zapojit,

- jednou za čas pohodlnými zadními vrátky pro občasné pokusy vybanovaných trollů o “nenápadný” návrat. Tomu nelze zcela zabránit, ale tato možnost je možná až příliš jednoduchá a lákavá.

Pro některé tyto věci by šlo hledat dílčí řešení, ale nikdy bychom nevyřešili vše a v důsledku jsme se shodli, že to spíše nestojí za to a ani to není v linii s naší vizí budoucího vývoje.

Toto není reakce na žádné aktuální ani nedávné dění. V admin týmu jsme to v kontextu jiných věcí a nějakých dlouhodobých plánů a výhledů probírali velmi dlouho, rozhodnutí se rodilo postupně a bylo učiněno už v minulosti - jen Dukolm se teprve teď dostal k tomu ho implementovat.
Věříme, že většina z vás tímto nebude v praxi nijak zvlášť ovlivněna.
Noví uživatelé se mohou snadno zaregistrovat během 30 vteřin - v době, kdy je nutnost registrace standard, je tohle skutečně triviální úkon.

- admin tým
16.2.2021 08:11 - Gergon
Nedaly by se prosím odkazy - prokliky nastavit defaultně tak, aby otevíraly odkaz v novém okně respektive na nové kartě? často kliknu automaticky na odkaz a když mě to vykopne z kostky, a pak tam prokliknu pár dalších zajímavých věcí tak je problém se vracet a hledat o kterou šlo diskuzi a kde jsem v ní byl, případně se musím vracet hned a odkazy klikat pravým tlačítkem s tím aby se to otevřelo na nové kartě. pokud je víc odkazů pdo sebou, je to dost otravné.
nevím jak moc to je komplikované, ale přidat v nastavení k tlačítku URL aby tam byl automaticky target "blank" nebo jak je to správně by nemuselo být tak těžké? Pokud by to teda takhle vyhovovalo i ostatním.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1083447933197 secREMOTE_IP: 52.91.84.219