Produkty

sirien
21.2.2016 07:54
Jeskyně a draci (před vydáním)
Jeskyně a draci jsou projekt vydání DnD 5e v češtině* pod nakladatelstvím Mytago

* resp. hry DnD 5e co nejpodobnější, vzhledem k tomu, že licenčně je k dispozici pouze část textů DnD příruček. J&D budou ale s DnD 5e a jeho příručkami najisto zcela kompatibilní "oběma směry".

PŘEDPRODEJ UŽ PROBÍHÁ!

PJ craft JaD rozhovory se sirienem


Recenze
.

Eventy
.


Rozcestník mimo Kostku
Hlasovat může jen přihlášený uživatel.

Týmový rekord v délce nespaní v týdnu před odevzdáním byl:

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
24 hodinkladné body1
36 hodinkladné body5
48 hodinkladné body2
60 hodinkladné body2
72 hodinkladné body5
84 hodinkladné body1
96 hodinkladné body0
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
11.5.2021 13:28 - Šaman
Necromancer píše:
Hele "dračák" asi už je souhrné označená pro TtRPG, ale "DrD" je prostě pořád DrD.

Popravdě - vidím to také tak, ale Sirien psal "staré DrD". Nicméně já psal "drd", což bych (dnes už) skoro považoval za zkratku "dračáku". Znám dost lidí, kteří napíšou "drd zítra v šest?" a vůbec nehrají Dračí Doupě libovolné edice. (A minimálně jedna skupina hraje podle místního prekladu DnD 5e.)

ShadoWWW:
Ok, nebudu řešit že dle tvé logiky by se daly JaD srovnávat s DH (obě mají filosoficky mnoho společného s oDrD), je to až nešťastně třasklavé téma. A ten můj přispěvek byl spiš vtip, ačkoliv mě to DrD reálně zarazilo.

Stejně ale přemýšlím, jestli je tedy vhodné staré DrD zmiňovat. Vypadá to jako odkazování na něco, co všichni znají, takže spíš marketingový trik. A dá to náboje právě křiklounům z DH, která měla přímou vazbu na DrD v základním popisu.

Osobně by mi přišlo fér odkazovat se čistě na DnD 5e a existenci některých dračákovskych povolání nechat spíš jako bonus. Alespoň oficiálně. Soukromě je asi budu doporučovat jako "fajn dračák" :D
11.5.2021 13:47 - KDolecek
Nemyslím, že je marketingový "trik", je to prostě marketing. Prodáváš produkt v rámci cílové skupiny, pro kterou "trpg", "rolové hry", dokonce ani "hry na hrdiny" mnoho neznamenají, ale jak řekneš "dračák", tak si všichni zhruba představí oč jde. Potřebuješ aby zákazníci měli o tvém produktu aspoň základní představu.
11.5.2021 13:51 - Šaman
shari píše:
Šaman: Bude tam Alchymista (Theurg i Pyrofor), Psychický mág, Sicco, Chodec...

Tohle už je jiná úvaha, tak ji nebudu cpát do minulého příspěvku.

Zajímavé je, že DrD 1.x bylo sice v průběhu let těžce kritizováno, ale stejně je to kult, na který se dodnes navazuje.

DnD s povoláními z DrD zní rozhodně dobře. Naše Fate pravidla se snaží napodobit feeling DrD. Určitě existuje tisíc plus jedna úprav různých systémů tak, "aby to byl víc dračák, jen s robustním jádrem".

---
A musím říct, že tvůj příspěvek probudil moji zvědavost. Jsou někde k nahlédnutí? Zrovna u toho (DrD) hraničáře/chodce by mě to hodně zajímalo. Něco z originálniho chodce považuji za kultovní, něco za zbytné a něco za hovadiny nabalené na toto povolání z neznámého důvodu. Tak bych se rád podíval, v jaké podobě se s ním počítá do JaD.
11.5.2021 13:54 - Šaman
KDolecek:
Řeč šla o DrD 1.x, nikoliv o "dračáku" obecně.

Ale i te Sirien v příspěvku na který jsem reagoval psal "případně starý dračák", takže to asi není základni pilíř propagace.

Jen jsem chtěl trochu varovat, že i mě přijde, že "Kostka často DrD kritizuje", tak aby se to nepoužilo nako střelivo proti JaD s tím, že "ale najednou jí je dobrý".
11.5.2021 13:57 - KDolecek
Kdo střelivo chce najít, najde si ho. To, že je DrD je designem špatné tak prostě je a v diskuzích o designu, se to musí projevit. Ale ignorovat jeho dopad a postavení je nesmysl.
11.5.2021 14:01 - Aegnor
Šaman: v tomhle neaktuálním dokumentu se můžeš podívat na betaverzi jednotlivých oborů. Ve finální verzi se ty obory můžou i poměrně výrazně lišit, ale pro základní představu je ten odkázaný dokument snad dostačující.
11.5.2021 14:01 - Necromancer
Už se těším, jak budu combit rasy z JaD a Povolání z DnD spolu s Featama DnD a Kouzelnýma předmětama z Jad a přitom se hádat s DM: Ale ty jsi řekl, že můžeme používat JaD i DnD!
11.5.2021 14:03 - Necromancer
Aegnor: Neměl bys ještě neaktuální dokument k celým povoláním?
Popřípadě k rasám?
11.5.2021 14:25 - ShadoWWW
Podle WotC doporučení můžeš kombinovat PHB 5e jen s jednou další příručkou. Takže když zkombinuješ PHB 5e a JaD, tak už bys neměl komninovat s Xanatharem a Tashou.
11.5.2021 14:39 - Gergon
Necromancer píše:
přitom se hádat s DM

Vůbec nevidím důvod k hádání - za prvé - vůbec nevidím důvody k hádání s Dm všeobecně, většinou stačí normálně si říct co a jak funguje. Ale az druhé nevidím důvod k hádání s DM protože to je kompatibilní a navzájem to tedy funguje a nemělo by se nic rozbít, když si bdueš psotavu spojovat z různých příruček. Já na pravidlo 1 příručky dlabu, moji hráči můžou použít cokoliv oficiálního vyšlo - Tasha, xanathar, klidně až vyjdou i JaD a nemyslím, že by se tím něco rozbilo. Kdo chce rozbíjet hru ultimátním kombem, zvládne to i se základní příručkou a je to debil. Kdo si chce dobře zahrát, tomu nevidím důvod bránit, aby si vytvořil postavu ze všech dostupných materiálů, když bude dobrá a zajímavá pro hru i pro něj.
11.5.2021 15:09 - Aegnor
Necromancer: povolání jsou stejná jako v DnD 5e (takže se na to můžeš kouknout třeba do SRD). Liší se pouze obory. Alchymista, jakožto nové povolání, je rozepsán v dokumentu, který jsem odkazoval v předchozím příspěvku.

A rasy jsou mechanicky stejné jako v DnD (takže znovu viz SRD) a fluffové popisy vycházejí ze sirienovy série o fantasy rasách.
11.5.2021 15:47 - Necromancer
Aegnor: Takže rasy a povolaní jsou všechny stejné, jen se liší podrasy a obory?

Gergon: Ale vůbe jesm nemyslel hádat se ve zlym. Spíš tak jako ze srandy, podle toho jaké šílené kombinace jsou až moc šílené a tak podobě.
Ale představ si to jako DM: Rasu z Vola, Povolání z PHB, obry z JaD, featy z Xanathara, kouzelný předměty z DMG, vybavení z Tashy...
Podruhý si pak rozmyslýš, než na otázku "jaký příručky můžu použít" řekneš hráči "je mi to jedno". :D

Aegnor píše:
fluffové popisy vycházejí ze sirienovy série o fantasy rasách.

Kde to já bych najít mohl?
11.5.2021 15:50 - snekoun
Necromancer píše:
Jestli jsi takový milovník milticlassů, tak to máš na hraní asi lepší 3,5e nebo Pathfinder. 5e se k tomu staví docela rozumně a nepřijde mi to zase až tolik výhodné. Některé čisté classy mi dokonce připadají ultimátní, pokud dojdeš na 20 lvl. Ty schopnosti 20 levelu jsou některé hodně dobré.
11.5.2021 15:54 - snekoun
Jinak ještě dodám, že podle pravidel multiclassy a featy jsou volitelné pravidlo, které by měl schvalovat DM. Takže hádání s DM mi přijde v principu úsměvné...
11.5.2021 15:57 - Jezus
jj, teda nemám to celé pročtené, ale těch "rozbíjecích" komb tam zase tolik není, ani jim to nejde moc naproti. Jasně, máš silnější kombinace a vhodnější featy na nějaký styl, ale nic über.

V zásadě by tam neměl být problém vzít rasu z Vola, něco z Xanathara, něco ze základní příručky a dát tomu obor z JaD. Jako GM bych maximálně chtěl, abys to nějak sepsal do jednoho dokumentu, abych nemusel listovat čtyřma knihama :-D

Předměty z DMG jsou nevyvážené a mnohé mohou být rozbíjející nebo vykrývající přirozené slabiny povolání, či naopak explotuicí už tak silné stránky. K tomu jedinýmu bych nějaké výhrady/kontrolu chtěl. Ale tak já obecně nemám rád, když hráči zachází s raritními magickými předměty jako s nákupním seznamem...
11.5.2021 16:06 - snekoun
Aegnor píše:

Ten Alchymista vypadá pěkně. Napadla mě kombinace Alchymisty a Druida bylinkáře a je z toho pěkný booster.
11.5.2021 16:11 - shari
Necromancer píše:
Kde to já bych najít mohl?

Hraní ve fantasy: Rasy - úvod obecný a když až dolů zascrolluješ, jsou odkazy tam na lidi, elfy a trpaslíky.
11.5.2021 16:21 - snekoun
Šaman píše:

Jinak jestli se nepletu, tak Sirien někde říkal ve videu s Gergonem, že hraničáře ani chodce mít JaD nebudou. Toto povolání není ani v tom přehledu. Takže tato klasika nebude vůbec...
11.5.2021 16:40 - Aegnor
Hraničář v JaD není, ale chodec je obor Bojovníka.
11.5.2021 16:43 - RoVan
Shari píše:
Hraní ve fantasy: Rasy - úvod obecný a když až dolů zascrolluješ, jsou odkazy tam na lidi, elfy a trpaslíky.


Tohle je jedna z věcí, které mi přijdou naprosto geniální - není tam tam vlastně žádná tvrdá mechanika, ale dá ti zajímavý interaktivní prvek do hry postavy, nebo se tím jenom inspiruješ (podobně je tomu třeba pro GMa v první část Volova průvodce.)

A za mě teda v závislosti na konkrétní hře Core + Volo + Xan + JaD (Tashu mám sice taky doma, ale u většiny oborů je citelný power creep).

Edit: odmazána odpověď snekounovi, Aegnor byl rychlejší
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09955096244812 secREMOTE_IP: 52.55.55.239