Podzimní Dálava 2010 podle Jersona

Vítám vás u dalšího článku ze série Svět podle Jersona, tentokrát o podzimním srazu D20 na Dálavě.

Předpokládám, že všichni zmíněné místo znáte, pokud ne, vaše škoda. Daleko od civilizace, za řekou, lesem a rozbitou cestou, i když ne tak daleko, aby se nedalo dojet do města, nalézá se základna Dálava - dvě velké chaty, dvě menší a nějaké další stavby, ke kterým se dostaneme později.

Takže začneme.

Pátek
Díky Sathel jsem dorazili mnohem dříve než obvykle a unikli tak tradiční předvíkendosvátkové zácpě, které zejména v Praze určitě stála za to. Každopádně jsme - tedy Sathel, Martin, Dominik (alias Iridin) a já - stanuli v cíli krátce po třetí hodině. První kontrola odhalila, že předchozí návštěvníci po sobě zanechali odpadky a nezanechali naštípané dřevo. Následovala výroba dřeva, třísek a dalších věcí. V mezičase jsme také přemístili stoly a židle (srovnané podle typů u stěn, říkejte tomu třeba obcese) jako odkládací prostor. Největší stůl jsem zabral a pokryl airsoftovými zbraně v naději, že již brzy dojde na jejich využití. Ne ještě ten samý den, ale nejpozději zítra ... celkově patnáct kilo oceli a plastu. Tehdy jsem ještě věřil.

Na druhý stůl jsem rozložil své deskovky pro pozdější využití.

Následovalo nějaké to povídání, telefon od Ebona, z jehož hlasu čišela závist i na těch 180 kilometrů, že my jsme tam a on ne a po pár hodinách i příjezd prvních aut. Nebudu všechny jmenovat, stejně si je nepamatuju, ale prostě nastalo klasické vítání, každý s každým, stisk ruky tu, objetí a pusa na tvář onde, a během krátké doby se chata zaplnila lidmi a psy.

Nevím co dělali ostatní, já zabral Sathelin netbook a rozložil Space Alert. Dali jsme si dvě docela úspěšné mise, než nastalo další vítání, po kterém jsem se už nestihl vrátit dostatečně rychle, takže vesmírní průzkumníci vzali za vděk jinou zábavou, budiž jim země leh... tedy budiž jim přáno.

Pak se pořádala nějaká ta večeře, prostě klasický první večer na Dálavě.
Ještě musím zmínit tradiční vybírání místa na spaní. Po dlouhém rozvažování a několika změnách názorů jsem se nakonec rozhodl pro místnost nad kuchyní, což se později ukázalo jako taktické rozhodnutí, ale k tomu se ještě dostanu.

Jen pro celkovou představu dodám, že Ebon přivezl další dvě velké zbraně a optiku pro mne, Iridin, Sirien a Kin po jedné (plus nějaké drobné, ale ty nepočítám) Dost na vyzbrojení standardního oddílu pěchoty.

A pokud si dobře vzpomínám, venku se dalo do deště.

Sobota
Určitě znáte klasické, téměř filmové probuzení psem, spočívající v přitisknutí studeného vlhkého čenichu na holou kůži. Já mám psy rád, ale když mi strčí vlhký čenich do oka (do levého), i tak klidný a trpělivý člověk jako já ... no dobře, všichni mě znáte ... nicméně jsem zůstal klidný. Jak by se člověk mohl zlobit na psa, který umí dát High Five, tedy plácnutí? Navíc když nejsem alergický, alespoň ne tak moc jako Ebon.

Nicméně jsem nevstal první, Alnag je také ranní ptáče a kupodivu vstala brzy i Sathel. Venku už pršelo. Trochu předběhnu - s přestávkami vydrželo až do odpoledne, kdy Lokken prohlásil "měli byste jít na ten airsoft, hlásí na celý víkend déšť." Odbyl jsem ho slovy, ať to vůbec nezmiňuje, a stále doufal, že má víra v omylnost meteorologů je silnější než jejich výpočty a modely počasí.
Každopádně jsem zjistil, že někteří lidé chrápou více než já a ti co spali v druhé místnosti se nevyspali až tak dobře, jak by mohli. Vůbec jim nezávidím.
Navzdory svému přesvědčení jsem se nepustil do mytí nádobí ve snaze zjistit, jaký práh nepořádku mají jiní lidé, ale už to nebudu opakovat. Ještě na to dojde řeč.

Během dne došlo na souboj ve Wings of War, čtyři Britové proti třem Němcům a jednomu Japonci, dvojstranná fotografická mise. Je doufám jasné, za kterou stranu jsem hrál - ano, vzal jsem si nejhůře vyzbrojené letadlo a vydal se fotografovat s vědomím, že budu hlavní cíl a rozhodně nepřežiju až do konce. Nicméně jsme vydržel dost dlouho a souboj to byl myslím velmi pěkný, napínavý až do konce a vyrovnaný. Iridin vystřílel všechnu munici, Alnag postupně sundal či dorazil téměř všechny nepřátele, já i s náhodně taženými kartami vyfotil cíl na první pokus ... hezká hra.

Následovala grilovačka. Tedy napřed příprava jídla a pak grilovačka, ale to je vcelku obvyklé. Hromada lidí okolo stolu vyrábějící špízy a jiné přílohy, a poté pomalu houstnoucí dav úměrný času dokončení první várky masa, následně žvýkání a ládování dobrotami z grillu... co to budu popisovat. Můžete slintat na fotky, až nějaké budou. Nebo při vzpomínce.

Poznámka - příště každý, kdo má rád brambry na grillu či jinak, přiveze brambory. Komunismus může v malých skupinkách fungovat, ale 26 lidí celkem je už dost a když je brambor málo, na některé se téměř (či vůbec) nedostane. Můžete nevěřit, že zbývá maso a chybí brambory, ale je to prostě fakt.

Poznámka mimo jídlo - jak nazvete jev, když modrooký blonďák oslovuje svou slečnu "Árijka", což je sice blízko jejímu jménu, ale ne tak docela? já bych to zařadil pod Jersonův vliv, ale třeba se mýlím. Každopádně už nezapomenu, jak se Aria jmenuje.

Iridin stále nabízel hruškovici, naštěstí našel Ebona ochotného se s ním napít, protože snad nikdo jiný takové věci nemusí.

Hrál jsem Castle of Ravenloft, něco ve stylu RPG s prolézáním dungeonu, kooperativní hra. Zajímavá hra, ale problém podobný jako u soubojů v některých RPG - člověk dlouho čeká, než se dostane na řadu, byť svůj díla měla určitě neznalost pravidel.

Po večeři nastala okupace - nebo protektorát - šerifovo chatky a došlo na hru Omegy v pěti lidech, kterou jsem zrovna moc neukočíroval. Důvodů bylo víc, nebudu je vypisovat, ale nemálo se na tom podepsaly kostky, které navzdory pravděpodobnosti házely kritický neúspěch v šestmi případech ze sedmi, ač měl padnout jednou z šesti hodů. Jediná výhoa bylo, že mělo jít o poněkud speciální misi, takže jsem si dovoli skončit prakticky v půlce a šli jsme spát.
Tedy někteří - jiní pokračovali v nasávání alkoholu, protože na RPGčko byli všichni ostatní moc unavení.

neděle
Když jsem ráno sešel dolů, našel jsem zmíněného jedince spát v kuchyni na stole v poloze ... už si to nepamatuju, Ebon kdyžtak doplní. Dotyčný jedinec (kterého nebudu jmenovat, poznejte si ho z fotek sami) se po chvíli probral a se slovy "jdu spát" se odebral na do chatky na lůžko.
Počasí venku - regulérní déšť.
Překvapilo mě, že část nádobí z večera byla umytá. Dopředu můžu říct, že minimálně polovina osazenstva se nebojí postavit ke škopku s nádobím a umýt ho i po ostaních, někteří dokonce vydrží i hodinu či víc kontinuální práce.
Iridin stále doufal, že se nám podaří dohrál misi Omegy dopoledne, než bude muset odjet, ale vzhledem k tomu, že Martin tvrdě zařezával zamčený v chatce jsem tomu nedával moc naději.
Když mělo počasí slabou chvilku, hodil jsem na sebe maskáče, nabil zbraně a šel ven. Někteří se toho chytli, Iridin si iniciativně nasadil čočky v naději, že půjdeme hrát airsoft, ale nekonec skončilo jen u štelování zbraní, střílení do stožáru či do louže (hezky to pleská a cáká, jako ve filmu), nicméně všeobecná ochota jít do lesa nebyla, byť já bych šel. Na druhou stranu na to mám boty, oblečení a nebyl jsem nastydlý, ani jsem to neplánoval - čert ví, zda bych dneska nechrchlal, kdybych se někde válel v lese.
Navíc jsem zjistil, že úplně nová pistole má rozbitou jednu důležitou součástku, takže střelba ze dvou kvérů současně a la Lara Croft / Max Payne / FEAR se stejně nekonala.

Následovalo loučení s částí osazenstva, které následně odjelo. Další příprava jídla, další žranice.
Knečně jsem hrál Arkham Horror - určitě skvělá hra, když člověk zná pravidla a hraje ji v méně lidech. Takhle byl poměr zábavy ku čekání asi 1:10, takže jsem po čase odcházel a vracel se jen na svůj tah. A ač jsem tomu nevěřil, vyhráli jsme, ale asi o půlnoci, kdy už jsem několik hodin hrál Omegu.
... tentokrát s použitím lehce upravných pravidel a prostředků z Druhé války o svět, tedy prolínání reálného světa a vizí. Michal byl velmi spokojen, ostatní ... no, ať se vyjádří sami. Skončili jsme docela brzy. Spánek.

Pondělí
Ráno jsem zjistil, že Nachtrose místo Iridina není to pravé - taky chrápe. Dokonce udával rytmus dalším čtyřem lidem, kteří po dvě minuty dodržovali synchronní rytmus. Kdyby se do toho pustily nějaké basy, byl by z toho diskotékový hit.
Počasí - vylezlo slunce. Toho jsme museli využít, protože na pětiminutový film potřebujeme tak hodinu záběrů a natočit hodinu záběrů trvá pět hodin. Takže jsme sepsali scénář, dostal jsem roli týpka, co zemře jako první, ale nejdřív se natáčela smrt Sathel, která přijde na úplný konec ... prostě přeházené scény, jak ve filmu - co šlo, to jsme natočili venku za světla. Budeme mít různě posunuté světlo ve scénách, takže filmoví hnidopiši si přijdou na své.

Jinak filmování je fakt zábava, některé scény vyjdnou napoprvé, jiné se podaří a při pokusu je vylepšit jsou horší a horší (třeba dostat znak Omegy z kapesníku). Naštěstí jsem nemusel umírat, takže žádný další smích při smrti nebude. Ale bylo zajímavé sledovat z nezúčastněného těla, jak jsou dva lidé zdrceni z mé smrti. Ještě že to bylo jen hrané.

Poznámka pro příště - když už, tak plynové pistole se zpětným rázem. Efekt bude lepší a dojem taky. A opravdu už to chce napsat alespoň rámcové dialogy, i když zbylí tři herci se dosti snažili i při improvizaci.
Jinak Ebon s ulíznutými vlasy, v koženém kabátě a brýlích vypadal na takového slizáka, že i Daphnee před ním ustupovala, ale podle mě byl perfektní.
A abych nezapomněl, ve filmu se objeví i polonahá dívka. No dobře ... odhalená. Trochu. Umění budeme točit příště.

Kdo chce vidět výsledek v dohledné době, měl by lehce působit na Ebona, Quasita a také Alnaga, který se dobrovolně přihlásil jako režisér (a nutno říct, že jeho nápady a komandování se rozhodně hodily). Nicméně doporučuju spíše uplácení než nátlak, stříhání trvá ještě déle než natáčení.

Ebon při přípravě jídla už znárodňoval všechno, co mu přišlo pod ruku. Podle mě je to tak správné, i když někteří činili pokusy uchránit své zásoby. Úpadek komunismu v praxi - nicméně doufám, že se někdo necítí příliš "přerozdělován".

Večer jsme hráli Engel, který se mi líbí čím dál víc, i když v tomto případě šlo vlastně o vybíječku podzemí, což mi ale moc nevadilo. Příště bych si klidně zahrál se stejnou postavou, jen už nemám možnost potkat své ... potkat lidi, co budou tvrdit, že ač anděl, jsem jejich dítě. Dost silný moment, i když jsem ho asi nedával moc najevo.

Úterý
Co říct k úterý - mytí nádobí, grilování zbytků, dohadování, co dělat s jídlem (tentokrát zbyly jen dvě půlky chleba, docela úspěch - příště brát obdobné množství), balení, zametání, uklízení, loučení. Plán zahrajeme si airsoft alspoň ráno, než pojedeme vzal za své při pohledu z okna, kdy fakt lilo. Takže jsme sbalili svých třicet kilo výzbroje a výstroje. Jen jsem si vzpomněl na Lokkenova prorocká slova.

Ve finále odjezd - dál netřeba popisovat. Už se těším na další sraz.

P.S: Toto je cyklus "Svět podle Jersona" a ne "Svět podle pravdy" - píšu, co si pamatuju a co jsem viděl - nebo spíše co si myslím, že jsem viděl. Očekávám vaše poznámky, námitky, dodatky a upřesnění, které v případě nutnosti zapracuju do původního textu.
Dále očekávám fotky od všech, kteří budou ochotni je sdílet - a možná bycjom měli zkusit něco jako společné fotografování, i když tentokrát to stejně moc nešlo.

- Jerson out -
Napsal: Jerson
Autorská citace #1
30.9.2010 00:26 - Alnag
Nádhera. Téměř zamačkávám slzu dojetím (a to prosím opravdu není ironie!) Hezky napsáno. Mám podobné nostalgické vzpomínky na asi nejpovedenější sraz vůbec. Fakt se mi to líbilo, každý den jsem si něco zahrál a nějak se vyblbnul. Návrat do reality byl jak facka.
Autorská citace #2
30.9.2010 01:20 - sirien
Píše:
Poznámka mimo jídlo - jak nazvete jev, když modrooký blonďák oslovuje svou slečnu "Árijka", což je sice blízko jejímu jménu, ale ne tak docela? já bych to zařadil pod Jersonův vliv, ale třeba se mýlím. Každopádně už nezapomenu, jak se Aria jmenuje.

Tak já bych to nazval "provokace Jersonem"
Jinak si k tomu ještě zapamatuj "y", "r", pokud je psáno po "a", je tvrdá souhláska*), takže "Arya"

*) nj., elfí gramatika neni zrovna sranda, ale nějaký pravidla se v ní přecejen najdou

Píše:
P.S: Toto je cyklus "Svět podle Jersona" a ne "Svět podle pravdy"

...cyklus "svět podle Pravdy" můžete okusit při návštěvě FF, FFS a PGF...
Autorská citace #3
30.9.2010 01:32 - Arya
Povedený článek :) Úplně jsem viděla některý scény. Najednou spousta lidí v kuchyni. Příjezd, kdy hrajete Space Alert, vybavila se mi scéna po Macháčkovi :)

Píše:
Poznámka mimo jídlo - jak nazvete jev, když modrooký blonďák oslovuje svou slečnu "Árijka", což je sice blízko jejímu jménu, ale ne tak docela? já bych to zařadil pod Jersonův vliv, ale třeba se mýlím. Každopádně už nezapomenu, jak se Aria jmenuje.


Nazvala bych to Sirienovou chytlavostí pro všechno, co se všem nemusí úplně zamlouvat. ;) :)

Píše:
Tak já bych to nazval "provokace Jersonem"
Jinak si k tomu ještě zapamatuj "y", "r", pokud je psáno po "a", je tvrdá souhláska*), takže "Arya"


Že to má Jerson jako mnemotechnickou pomůcku, mi nevadí. Od něj je to v pohodě. Ale že Ty si nemůžeš vybrat: Árijka, elfka, upír... Měl by sis to ujasnit. Navíc to tvrdé y má důvod, že jméno je japonskýho původu. S elfy a jinými vymyšlenými skupinkami to vážně nemá nic společného... :)
Autorská citace #4
30.9.2010 08:35 - Borric
Píše:
Dotyčný jedinec (kterého nebudu jmenovat, poznejte si ho z fotek sami) se po chvíli probral a se slovy "jdu spát" se odebral na do chatky na lůžko.

Píše:
Martin tvrdě zařezával zamčený v chatce


Jersone, když napíšeš, že někoho nebudeš jmenovat a v další větě ho jmenuješ, tak to není vtipné. :o) A vzbudit jsem šel snadno, Daphnee se to podařilo hnedle. Faktem je, že se dost omlouvala, asi jsem se netvářil mile. Měli jste také zabojovat, alespoň bych neprochrněl den.

Všem díky za pondělní pomoc při sekání dřeva. A Syntaxovi musím poděkovat za pomoc při zavírání okenic. Sami s mongolem bychom to nezvládli.
Autorská citace #5
30.9.2010 12:02 - Merlin
uááááááááááááá
Autorská citace #6
30.9.2010 12:57 - Alnag
Merlin: Na jednu stranu tě chápu, na druhou stranu, pokud svým emocionálním výlevem rozhodíš diskuzi, protože řádek uááá bez mezer odsune to nad tím stranou, nenaplňuje mne to příliš blahem. Takže jsem ti to zkrátil.
Autorská citace #7
30.9.2010 13:11 - Merlin
No jooo to jsem si mohl myslet..ještě mi nadaj :)

dobrá dobrá...se teda vomlouvám
Autorská citace #8
30.9.2010 15:58 - Ebon Hand
Moc hezky napsaný, až u toho čtení jsem si uvědomil, kolik se vlastně stalo věcí. :-)
Díky
Autorská citace #9
30.9.2010 21:52 - Jerson
Borric píše:
Jersone, když napíšeš, že někoho nebudeš jmenovat a v další větě ho jmenuješ, tak to není vtipné. :o)

Však jsem tě mohl jmenovat už dvakrát předtím a neudělal jsem to - to že jsem tě zmínil dále už nemělo souvislost s předchoízím textem a to že ses ozval ty jako první svědčí o tom, že ses chtěl přiznat :-)

Merline - k tobě jediná poznámka - i přes déšť nám můžeš jen závidět.

Jinak jsem si uvědomil, kolik věcí jsem nezapsal - Namátkou Nerhinn v koženém kabátu či navrhující, že nám svými rty vyrobí otisk rtěnky na cigaretě jako stopu. Ebon trhající cigarety při natáčení. Vytírající Sirien (to bylo asi poprvé, co si pamatuju Siriena pracujcího na srazu. Pamatuju - tím neříkám, že jindy nepracoval nebo že jsem ho neviděl.) Sathel říkající mi při štípání dřeva "Ještě by sis měl sundat tu košili" a její výraz, když jsem se na ní podíval, aby si uvědomila, komu to říká a jak vlastně vypadám bez košile. Zvuky kopulujících psů v noci a vytí ze psí stanice (v noci úžasné). Klepání na dveře a člověk vstupující se slovy "promiňte, ztratil jsem se, kudy se dostanu do města?" Neustále půjčování mé vývrtky jako snad jediného dostupného otvíracího nástroje (kdybych dostával zkušenosti za použití předmětů, tak jsem o dva levely výše). Alnag nacházející Clue token v trávě venku u chatky (tomu říkám nacházení stop :-) Sirienovi negři. Syntax s vlnitou hřívou hladící dva kudrnaté psy. Stará truhla nalezená v boudě a použitá jako rekvizita, do které by (pro Alnaga) nebyl nejmenší problém dostat Nerhinn.

Asi bych se mohl rozepisovat ještě hodně dlouho. Prostě to byl fajn sraz a rád jsem vás tam všechny viděl, i když s některými jsem prohodil jen pár slov.
Autorská citace #10
1.10.2010 12:45 - Sathel
Jerson píše:
Sathel říkající mi při štípání dřeva "Ještě by sis měl sundat tu košili" a její výraz, když jsem se na ní podíval, aby si uvědomila, komu to říká a jak vlastně vypadám bez košile.


Jo ten výraz musel být hrozný, protože jsem si vzpomněla na článek o chlapíkovi, který si nechal depilovat záda u kosmetičky horkým voskem... a fakt trpěl :-)
Autorská citace #11
1.10.2010 13:20 - wraiths
Cože?! On ma Jerson depilovany zada. :-D
Autorská citace #12
1.10.2010 15:27 - sirien
jasně, pořádně se nemoh vyspat, jak byl celej zafačovanej potom.
Autorská citace #13
1.10.2010 16:41 - Jerson
Sathel píše:
Jo ten výraz musel být hrozný, protože jsem si vzpomněla na článek o chlapíkovi, který si nechal depilovat záda u kosmetičky horkým voskem... a fakt trpěl :-)

Tak zrovna depilace zad by byla to nejmenší, navíc nemyslím, že bych zrovna tuhle část těla potřeboval nějak řešit :-) Myslím, že je mnoho horších míst na těle.

A také myslím, že až budu mít čas a náladu, tak do popisu srazu pár věcí doplním.
Autorská citace #14
1.10.2010 22:05 - tuleník
Sathel: hehe, si mi pripomenula, ako som sa raz pri trochu streštenej debate jednej našej doktorantke zmienil, že my chlapi s našimi chlpatými riťami máme zvýšenú spotrebu TP, však aj z chlpov to treba nejako dostať. Na druhý deň mi podstrčila vizitku kozmetiky, kde vykonávajú... depiláciu... análneho otvoru. Neviem si predstaviť, koľko by som musel vyslopať, aby som sa na niečo také nechal ukecať. My neandertálci sme na osrstenie hrdí!
Autorská citace #15
1.10.2010 22:19 - Alnag
tuleník: Třeba si spočítala, že bys v dlouhodobém horizontu ušetřil... ;-)
Autorská citace #16
3.10.2010 18:36 - Almi
Můj příspěvek do mlýna kompromitujících fotek :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10005187988281 secREMOTE_IP: 34.230.84.106