About, FAQ a pravidla

Obsah článku:

Pokud se umíte chovat normálně a máte základní cit pro mezilidskou interakci a netiketu, tak si následující text ani číst nemusíte - nic závratného v něm nenajdete a maximálně tak získáte představu o naší moderátorské filozofii.


Moderování, "offtopic" atp.

Místní diskuse nejsou nijak zvlášť moderované. Věříme, že diskuse plynou jak potřebují a dupat po komkoliv kdo se odkloní od původního (mnohdy i již vyčerpaného) tématu je kontraproduktivní.
Pokud se stane, že se v živé diskusi o tématu A rozeběhne téma B a tyto dvě si tam překáží, pak se prostě založí pro nové téma nová diskuse a téma se přenese do ní. Žádné násilné rozdělování ani mazání tu moc nepodporujeme.


Místní admini a moderátoři nejsou na stránkách nijak zvýrazněni a vyjma toto článku ani nejsou nikde vypsáni - to je záměr. V diskusích vystupujeme stejně, jako jakýkoliv jiný uživatel a chceme, aby se i ostatní chovali k nám jako ke komukoliv jinému.


Q: Ale jak tedy poznám, že je něco adminský "povel" nebo "zákaz"?
A: Nejspíše žádný takový ani nepotkáte. Pokud ano, věřte, že bude zformulován velmi jasně a poznáte ho bez problémů.


Q: Znamená to, že když náhodou vím, kdo je admin a ten mi v diskusi něco jen tak řekne, tak že ho můžu ignorovat?
A: Technicky vzato: ano. Takové ignorování ale provádíte na úkor odmítnutí běžné mezilidské žádosti, tak se možná zamyslete nad tím, zda když vás nějaký uživatel - jakýkoliv - o něco žádá, zda by nebylo slušné mu (nebo jí) vyjít vstříc. (Pozn.: a projistotu znovu; skutečně adminské zásahy jsou formulované tak výrazně, že je zaručeně poznáte. Výmluva s odkazem k tomuto odstavci a tvrzením, že jste je nepoznali, rozhodně nebude přijata)


SEZNAM ADMINŮ: Pentagram adminů je: sirien, Demonica, Dukolm a ShadoWWWW.


Pozor na blogy!

Kromě diskusí Kostka obsahuje i uživatelské blogy - poznáte je podle záhlaví (blog je řazen v sekci Komunita a v záhlaví napravo má obrázek a popis autora). Blogy jsou v režii svých autorů, kteří nad nimi mají určitá moderovací práva a někdy u nich vyžadují striktnější pravidla (zejm. co do držení se tématu) než je standard Kostky. Prosím respektujte je, díky.


Měkká pravidla a proč právě taková

Tento web neobsahuje žádná tvrdá, pevná a jasně stanovená pravidla a to z jednoho prostého důvodu - taková pravidla stejně nefungují a ještě navíc umožňují trollům aby na nich slovíčkařili a následně se tvářili ublíženě. My na takový přístup (a z něj vyplývající hádky) nemáme náladu.


Vítáme kohokoli, kdo se rozhodne nás číst a ještě více toho, kdo se rozhodne u nás přispívat. Zároveň od našich čtenářů a přispěvatelů očekáváme, že se budou chovat dospěle (bez ohledu na svůj věk) a tedy se nebudou chovat jako naprostá paka.


Aby bylo jasno - to o co tu stojíme je nějaký základní standard mezilidské komunikace, rozhodně se tu nesnažíme být nutně vše-sluníčkoví a strojeně pozitivní. Ne každý se má nutně rád se všemi okolo a některé situace přirozeně vedou ke sporům. Nic proti tomu, ale očekáváme, že i s lidmi které nemáte rádi a i v okamžiku sporu budete schopní vyjadřovat se civilizovaně a přiměřeně sitauci a kontextu.


Pamatujte také, že diskuse čtou i lidé, co neznají vás, vaše diskusní partnery / oponenty a vaši případnou společnou historii - tedy i vzájemné přátelské pošťuchování by mělo být psáno tak, aby v něm i souvislostí neznalý čtenář nutně nenalezl zlý úmysl.


Je nám jasné, že nikdo není dokonalý. Občasná vzplanutí emocí v zápalu diskuse jsou tedy obvykle tolerována. Tolerována ale neznamená vítána a tolerována neznamená tolerována absolutně - pokud někdo přešlápne skutečně příliš, pak to nebudeme tolerovat ani pokud to bude poprvé. Také si prosím uvědomte, že to, že si něčeho nevšimneme nebo že místy přimhouříme oko neznamená, že pravidlo nebylo porušeno a rozhodně tedy nejde o tvorbu precedentních výjimek - je to asi jako s porušováním rychlosti na silnici, můžete občas jet rychleji, ale že si vás jednou nevšimnou a podruhé vám to projde vám nedává žádnou omluvu pro to, když tu pokutu napotřetí skutečně dostanete.


Co je zejména považováno za nežádoucí?

Veřejné vyřizování osobních sporů - je nám jedno, co jste si s kým udělali na jiném webu, v hospodě, v minulosti... a popravdě, tak nějak i v nějaké jiné diskusi. Pokud máte s někým osobní problém, vyřešte si ho soukromě a netahejte to na oči všem ostatním.


Vulgarity a urážky - nemáme tu rádi žádné, ale narovinu specificky nabroušení jsme na ty, co jsou na osobní úrovni. A skutečnost, že jste v nich nepoužili žádné "sprosté slovo" ale věc nějak opsali nebo že jste urážku vložili "velmi čitelně mezi řádky" a vlastně jste "nic závadného nenapsali" nás nezajímá.


Jakákoliv nezákonná vyjádření - tj. všechny ty urážky rasy, národa, nabádání k trestné činnosti a další podobné.


Základní pravidla

Aneb jak bychom si přáli, aby to povšechně fungovalo.


Chovejte se zdvořile: Nepouštějte se do osobních útoků, nadávání nebo paušálních zobecnění v diskusích. Řekněte, co cítíte nebo ci so myslíte, ale buďte opatrní v připisování motivů akcím jiných nebo nakazování jiným, co si "mají" myslet. Lidé, kteří se chtějí bavit a diskutovat kladou otázky, hledají vyjasnění a popisují svůj názor. Lidé, kteří chtějí "vyhrát debatu" se uchylují k laciným střelám podpás, nadávání a obecně se snaží zastrašit ostatní.
Naše rada: Nezkoušejte vyhrát.
Naše žádost: zkoušejte používat co nejkorektnější věcnou argumentaci.


Vyjadřujte se slušně: Neříkejte vulgarity a neodkazujte na stránky s nevhodným obsahem. Lakmusovým papírkem vám budiž "pravidlo babičky" - pokud by to bylo nevhodné říct nebo ukázat vaší babičce, tak to nedělejte. Zvažte jak se chováte k cizím lidem a ke svým kolegům v práci. Dáváte si pozor na jazyk a chováte se maximálně slušně.


Držte se tématu: Nikomu nezakazujeme diskusi mimo téma, zvlášť pokud tam debata přirozeně směřuje. Ale mějte na paměti, že tohle je primárně RPG stránka s diskusemi na související témata. Snažte se vaše diskuse správně zařadit (pomáhá to lidem diskuse později najít). Diskuse mimo RPG patří nejspíše do Kultury nebo do Střípků. Jedinou kategorií, kterou si vyhrazujeme zakázat je politika. Prosím vyvarujte se diskusí ryze politické povahy. Může se to zdát jako přísné nebo zvláštní pravidlo, ale pomáhá udržet mír. Podobně se prosím vyhýbejte tématu reálných náboženství. Na internetu je spousta jiných míst, kde můžete vést tento druh diskusí.


Chovejte se dospěle: A to nejen v běžných situacích, ale i v případě, že se třeba obhajujete nebo omlouváte; říct že jste ztratili nervy a je vám to líto je (dokud to nezneužíváte) férový přístup. Vymlouvat se na to, že vám Pepíček taky rozdupal pastelky, takže si ste vlastně kvit dospělé chování není. (A že vám Pepíček taky rozdupal pastelky nikoho neokouzlí).


Rádi bychom se také dotkli situace v níž se cítíte nekomfortně kvůli jiné osobě v těchto diskuzích. Mrzelo by nás, kdyby to ve vás vřelo kvůli něčemu po celé týdny a měsíce a nakonec byste odešli, protože o váš problém nedbáme. Je důležité si uvědomit, že při množství diskusí nemohou administrátoři vědět o všem, co se tu děje. Pokud máte pocit, že vznikl problém, nebo že je někdo na vás nebo někoho jiného nepříjemný, prosím dejte nám vědět (nejlépe poštou). Nicméně, pokud s vámi administrátor nebude ohledně daného případu souhlasit, neurážejte se. Ujišťujeme vás, že administrátoři zde dělají to nejlepší, co dokáží, aby byli féroví a problémy často diskutují mezi sebou. Co se týče toho, máme pár pravidel ohledně administrátorů a žádáme vás, abyste je respektovali:


1: Respektujte moderátorská rozhodnutí Jsou sice řídká, ale chápeme, že právě proto když už nastanou se vždy najde někdo kdo s rozhodnutím administrátora nesouhlasí nebo cítí, že je administrátor zaujatý nebo nespravedlivý. Nikdy asi nebudeme s to zařídit, aby jste byli všichni šťastní, pokusíme se, aby byla většina lidí šťastná po většinu času. Ať už ale s postojem administrátora souhlasíte nebo ne, očekáváme, že se budete chovat podle jeho rozhodnutí a požadavků.


2: Žádné veřejné diskuse a komentáře těchto rozhodnutí: Pokud opravdu, ale opravdu nesouhlasíte s postojem administrátora (týkajícím se moderování), pak se s ním prosím nehádejte v diskusích. To znamená, žádné nadávání administrátorům, žádná konfrontace jejich rozhodnutí v diskuzích a rozhodně ne pokusy jednoho administrátora obejít přes jiného.


Pokud cítíte, že bylo jednáno či rozhodnuto neférově, prosím kontaktujte administrátora soukromě, ideálně poštou, a prodiskutujte to s ním. Výsledek nemusí být tím, co hledáte, ale budeme se snažit být féroví.


Proč soukromě? Ne, není to tak že bychom se za naše rozhodnutí styděli a báli se je obhajovat, ale zkušenost ukázala, že veřejné diskuse nebývají produktivní - příliš emocí, příliš publika a příliš ega pro všechny zúčastněné (včetně nás). Sourkomá diskuse je klidnější, věcnější a mnohem častěji vedek k vyjasnění věcí a smíru namísto k hádce.


Co se stane když poruším pravidla?

To záleží na okolnostech. Můžeme vám poslat soukromou zprávu a jemně vám připomenut standard chování (což je námi preferovaná forma zásahu) nebo můžeme napsat přímo do dané diskuse, pokud máme pocit, že to pomůže.


V extrémním případě můžeme přistoupit k tomu, že vám udělíme varování. Varování je věc kterou obdržíte, když to fakt, FAKT přeženete (a obvykle ne jen jednou) a trvá tak dlouho, dokud si to udělující admin bude pamatovat. Pokud se uklidníte a začnete se zase chovat normálně, můžete zmizet z paměti za pár týdnů. Pokud se budete dál pohybovat na hraně a budete pokoušet štěstí, testovat hranice a vůbec na sebe strhávat nežádoucí pozornost, můžete v paměti zůstat i celé dlouhé měsíce. Také obvykle platí, že kdo byl už v minulosti varován, tak i když už z paměti zmizel, tak je-li varován znovu, vydrží to obvykle v paměti déle.


No a co když bude někdo fakt totální kokot a bude to přehánět bez ohledu na obdržené varování? Takové smutné a zoufalé existence u nás dostávají permaban - tedy ban na věčnost. Nemáme žádnou víru v nějaké "read only" nebo dočasné výchovné bany ani nic podobného. Už takhle tu jsme hodně benevolentní a pokud nás i přes naši benevolenci někdo dožene až k takovémuto kroku, tak už má prostě smůlu.


A věřte, že naším základním postojem je víra, že došlo k nedorozuměním a naše protistrana se chce smírně dohodnout.


Pokud nám dá někdo jasně najevo, že se dohodnout nechce a že hodlá trollovat nebo "si pro ten ban dojít", např. přiznáním, že pravidlo porušujete úmyslně, předesláním, že "vám něco co právě píšete asi vynese ban, ale..." atp., tak obvykle takovým lidem nemáme problém vyjít vstříc a pro klid všech ostatních je vyhodit ihned.

< Pravidla, moderování a standardy chování >
Registrace a její důvody a výhody
Napsal Rytíř 13.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 6 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13829517364502 secREMOTE_IP: 54.235.6.60