Dovolím si přidat svoji trošku do mlýna jak bych věci řešíl já jako DM. Držme se 2014 pravidel. Taky nevím, jestli si hráč nebo DM, ale asi na tom ve výsledku nezáleží. S Chybou víceméně souhlasím.
Předmět - Ano jedná se o předmět, vytvořený kouzlem, tedy magický předmět, z toho vychází i to, že uděluje magické poškození. Uplatní se na ni taky pravidla o imunitě vůči jedovému/psychickému poškození a neúspěchu záchranných hodů/nutnosti si vůbec házet. Nicméně oproti běžným předmětům, které mají jen OČ a životy (kvůli destrukci), má ruka taky vlastní sílu a obratnost. To mi říká, že je to tak trochu specifický případ, což potvrdí i diskuze kolující na internetu ohledně toho co ruka může a nemůže. Např. tebou zmíněný příležitostný útok. Ten dle pravidel vyvolávají jen tvorové, což ruka není. Já si ale myslím, že vzhledem k povaze kouzla a jeho možnostem na bojišti (chytá, blokuje a jinak vysírá) jej klidně vyvolat může a nemám tak problém to svým hráčům povolit.
Pohyb a chycení - Ruka se může hýbat libovolným směrem, tedy klidně i nahoru. Pokud uspěje v hodu, tak způsobuje stav "chycený" a tvor má tedy rychlost 0. Co se týče hýbání s chyceným tvorem to je další bod diskuze. V pravidlech je to napsáno trošku nejasně a spíš mi z textu vyplývá, že hýbat s chyceným tvorem nejde. Někdo má taky názor, že povolit pohyb s tvorem pouze bonusovou akcí je trošku moc silný. Nicméně hráčům to nemám problém povolit (opět povaha kouzla, myslím, že když umí chytit měla bv umět i s tvorem hýbat) a řešil bych to případ od případu. Ruka má sílu 26, což je fakt dost. Pokud chytí prťavýho goblina, ať s ním klidně letí plnej pohyb. Dál už bych to však řešil jak píšeš ty, poloviční rychlost. V extrémních případech bych se klidně držel pravidel pro efekt "silná ruka" a spíš bych to řešil jako odsunutí tvora.
Překážení - Ruka se hýbe kolem cíle a "kryje" si ho. Pokud nemá tvor vyšší sílu, nemůže se pohnout do prostoru ruky a je to jak píšeš. Pokud nemá zbraň s dosahem, nedostane se k cíli a nemůže zaútočit. Taky poskytuje poloviční kryt tzn. +2 k OČ pokud se tvorovi na chráněný cíl zaútočit podaří.
Snad to pomůže. Pokud vládneš angličtinou, doporučuju pogooglit. Jak jsem zmiňoval, je kolem toho celkem velká diskuze. V originále se kouzlo jmenuje "Bigbys hand"