Kultura

ShadoWWW
13.12.2022 15:16
One D&D (5.5E) (před vydáním)
Jak už všichni víme, chystá se nová edice D&D.

Zdroj, kde se dají stáhnout testovací PDFka.
12.10.2023 13:33 - ShadoWWW
No já jsem se s tím setkal trochu v 4E, ale hlavně v Pathfinderu 2, a pro ne-ťunti je to šílenej opruz. :-(
12.10.2023 13:51 - sirien
Tak hlavně že když sem psal že 5e design upadá do starých 3e crunch kolejí tak tu někteří psali že to je dobře, tak snad si to účetnictví a hromady mikropravidel užijou :)
12.10.2023 16:44 - LokiB
ShadoWWW píše:
Nestačí se víc opírat o zdraví rozum (ducha pravidel),


V malé komunitě to stačí skvěle. Někdo prostě ostatním vysvětlí toho ducha pravidel. V tak velké komunitě, kterou chce DND mít, to pro účely organizovaného hraní přestává fungovat.
Představ si třeba Mistrovství světa v DND ... chceš ho hrát podle pravidel a chceš, aby to bylo dostatečně jednoznačné a bez velkého vlivu konkrétních GM na hru.

teda je tu početná skupina hráčů (a v DND asi o dost početnější než třeba ve Fate), kteří to účetnictví a jasnost pravidel prostě chtějí. To už jsme tu mockrát diskutovali ... ano, jde to dělat jinak (a naštěstí máme i jiné systémy, které to dělají jinak), ale proč? Položme si otázku, co by tím "majitelé" získali. Více hráčů? Spokojenější hráče? Nevěřím moc ani jednomu.

Že 5E dopadne pravděpodobně dost jako 3.5E jsme tu také probírali už vícekrát. Otázka je , jak tentokrát komunita zareaguje. Jsem natěšen to sledovat.

ShadoWWW píše:
Právnický výklad pravidel překomplikovaný do mnoha zbytečných detailů, který se ale celý zboří na jednoduchém příkladu ze života:


Ten příklad to přeci neboří ... děcka mohou jít spát klidně kdy chtějí. Ale nezískají výhody Dlouhého Odpočinku. To děcka zvládnou :)
2.12.2023 14:44 - ShadoWWW
WotC omylem na instagramu publikovali datum vydání nového PHB, 21. května 2024. Pár minut nato zprávu stáhli a všude jinde publikovali jen rok vydání 2024. DMG a MM by měly vyjít někdy v červnu.
13.12.2023 15:44 - Merlin
Sirien: četl jsem to a jsem, no...mám z toho nějak smíšené pocity.
13.12.2023 15:45 - LokiB
Já jsem tam nic, co by mi vysloveně vadilo, zatím nenašel :)
14.12.2023 00:50 - Naoki
Az na ty floating bonusy k atributum a duraz na online hrani jsem taky nezaregistroval nic dramaticky spatneho
14.12.2023 19:08 - silik
Připadá mi to jako změny k větší epičnosti. To nemusí být nutně špatně, je to spíše o vkusu...
15.12.2023 01:53 - sirien
Ty floating bonusy k atributům byly shit long coming kterejm se v současném zeitgeistu nedalo vyhnout. Že to pocestě schytali půlelfové mě škodolibě těší, i když vzhledem k legacy a lore DnD to je samozřejmě další bullshit - půlorků mi je naopak poněkud líto.

Jinak jako obecně... to je míň hrozný, než sem čekal.

To nejhorší co sme zatim viděli, tj. rozšířené schopnosti zbraní, nakonec neni obecný pravidlo, ale power pro martial classy (zajímalo by mě jestli to tak bylo myšlený od začátku a jen vzali playtest ze široka nebo to tak zredukovali na základě feedbacku), což - actually makes sense a možná to bude i funkční.

Ten zbytek... je mix nějakejch "populistickejch" ale od pohledu spíš neškodnejch úprav spolu s nějakym bug-fixingem, resp. "fine-tuningem".

Jinak celkově to je ve skutečnosti dost slabý a působí to na mě spíš jako marketingový vaření z vody - tohle pomalu neni ani na half-edici. Otázka je, kolik z toho se objeví v SRD (jmenovitě v CC SRD) - popř. jestli vůbec SRD updatenou, nebo jestli zvolej strategii licnenčního reznutí s naschvál nechaj všechny licenční produkty zastarat do nekompatibility (a jestli mi chce někdo citovat sliby o zpětný kompatibilitě, tak ho rovnou odkážu na svůj letošní článek o historii OGL ať se co do wizardích slibů, a dokonce slibů o zachované kompatibilitě, trochu dovzdělá).
1.2.2024 12:18 - sirien
Případný prodej celého DnD Tenscentu by mohl vydání 5.5e docela ovlivnit - jak co do termínu tak do obsahu (nebo co do toho jestli k němu vůbec dojde)
14.2.2024 19:47 - ShadoWWW
V novém videu Jeremy Crawford oznamuje, že původně spekulované termíny vydání* nebyly nikdy oficiálně oznámené, protože je Wizardi nestíhají (a uvědomili si to těsně před PAXem, kde je měli oznamovat, takže je nakonec neoznámili). Ale dobrou zprávou prý je, že nová základní pravidla by měla vyjít mezi zářím a prosincem.

Každopádně velkolepé vydání na Gen Conu nebude.

Člověk by řekl, že na přípravu toho velkolepého genconového vydání měli pouhých 50 let. :-D (Ale to by bylo sarkastické.)

-----------------------
*Původní termíny vydání:
2024
Core Rulebooks (May 21st)
Vecna: Eve of Ruin (May 21st)
Quests from the Infinite Staircase (July 16th)
14.2.2024 21:57 - strucky
Je to celé celkem funny. Nový Monster Manual až příští rok... Chudáci ti, co budou chtít naskočit až na 6e - budou mít komplet hru až ~půl roku po vydání první vlaštovky.

Mimochodem Wizardí "schopnost" uvádět takové důležité novinky, jako třeba zrovna termíny vydání nových corebooks, v News sekci na jejich vlastní homepage, musí být dnes snad už legendární. Člověk tak ty termíny musí lovit v análech různých sociálních sítí nebo různě po článcích. :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082514047622681 secREMOTE_IP: 3.145.8.42