Alchymista dle Log 1=0

V chvílích prokrastinace jsem vyrobil homebrew povolání. Alchymista. Netestováno. Na základě Traffilových a Sirienových připomínek jsem ho trochu upravil. Pokud se chcete podívat, zde:
link

tabulkový přehled
Napsal: Log 1=0
Autorská citace #41
16.1.2019 23:54 - Log 1=0
Dost zásadní změna v tvorbě magických předmětů nahrána. Zapracováno i pár drobností.
Autorská citace #42
17.1.2019 00:45 - sirien
Znovu sem Ti updatenul mojí přehledovou tabulku.

Rovnou sem to ztrojnásobil a můžeš tam rovnou vidět čísla tvorby pro:
- alchymistu s moderní pracovní dobou (tzn. v historical fantasy spíš flákač)
- s drsnou pracovní dobou
- s tvůrčí posedlostí

Efektivně tím že řekneš že 1 použití truhly je 1 hodina hodně smažeš rozdíl v kvantitě tvorby mezi úrovněma (protože schopnost je ze 13. levelu a 13 použití truhly už je půl dne práce - přes to se dlouhodobě moc nepřehoupneš, i když ve třetím sloupci uvidíš co se stane když dovolíš jít dlouhodobě až na 16 hodin práce denně).

Možná bych řekl, že 1 použití truhly je půl hodiny práce? A vyrovnal bych to těma cenama surovin.

Popravdě řečeno se mi čim dál nelíbí ten princip jako celek - přijde mi divný říct "tady je cena v suroviných" a pak "ale vlastně Tě to nic nestojí, jen pálíš použití truhly". Je to takový divný zmixování dvou jinak oddělenejch zdrojů.

Spíš bych řekl že každý ten předmět stojí nějaké fyzické náklady v surovinách (které se musí fakt zaplatit - popř. někde aktivně sehnat nebo vyrobit svépomocí atp.) plus (odděleně od toho) se každý ten předmět vyrábí za pomoci pálení užití truhly kdy každé spálení reprezentuje půl hodiny tvorby.

Tzn. alchymista by musel mít cash a zároveň by tomu musel obětovat čas (a truhly). Což mi sedí ke stylizaci i designově mnohem víc, než míchat tyhle dvě věci dohromady. Taky se to bude o dost snáz designově managovat než když teď lítaj vzduchem fakt divný hodnoty v zlaťácích které se nějak dál přepočítávaj...
Autorská citace #43
17.1.2019 20:29 - Log 1=0
Nástřel další verze, asi by mě fakt zajímal názor:
Od 13. úrovně dokážeš vyrábět i velmi mocné magické předměty. Výroba magických předmětů je zdlouhavý úkon, který zabere množství času. Pro tvorbu pomocí této schopnosti platí následující pravidla:
• Proces tvorby magického předmětu se skládá z kroků. Počet kroků výroby předmětu udává tabulka výroby předmětu. Od 17. úrovně znáš postupy lépe, můžeš tedy použít nižší hodnotu počtu fází.
• Postoupit do dalšího kroku výroby znamená působit mnoha divotvornými látkami na vzácné suroviny. Při postupu do dalšího kroku musíš utratit jedno použití své alchymistické truhly a spotřebovat suroviny v ceně dané tabulkou výroby. Postup do dalšího kroku trvá hodinu.
• Také můžeš strávit hodinu destilací a transformací běžně dostupných látek, a získat tak vzácné suroviny. Strávíš li hodinu destilací, při které spotřebuješ jedno použití alchymistické truhly, získáš bezplatně suroviny pro jeden postup do dalšího kroku výroby.
• Abys vytvořil předmět legendární vzácnosti, musíš mít úroveň alchymisty minimálně 17.
• Abys mohl vytvořit předmět sesílající kouzla, musíš mít úroveň alchymisty minimálně dvojnásobek úrovně kouzla.
Navíc můžeš být sladěný s až tolika předměty, kolik je tvá oprava inteligence (minimálně 3). Kouzelné předměty najdeš v průvodci Pána jeskyně, kapitola 7. Poklad, sekce Kouzelné předměty od A do Z.
Vzácnost Kroky Zlepšené Cena surovin
Běžný 3 2 4k8 (18)
Neobvyklý 8 7 8k8 (32)
Vzácný 1500 1250 1k4 (2)
Velmi vzácný 3000 2500 2k8 (9)
Legendární 4500 3750 k% (51)
Autorská citace #44
18.1.2019 20:03 - Log 1=0
Kdo chce o víkendu studovat Alchymistu, má k dispozici aktuální link.
Autorská citace #45
18.1.2019 20:50 - ShadoWWW
Díky.
Autorská citace #46
25.3.2019 21:36 - Log 1=0
Dostal jsem další feedback k alchymistovi. Na základě toho plánuji udělat několik úprav (krom vyjasnění pár nejasností)
Text o předávání věcí alchymistovým společníkům bude rozdělen mezi jednotlivé předměty, aby byl víc na očích.
Text alchymistovy truhly bude doplněn o:
Pokud produkty vytváříš ze surovin, které jsou běžně k nalezení, jako nepříliš vzácné nerosty a rostliny, připomínají tekutiny vytažené z truhly lehce zapáchající bahnitou vodu a 24 hodin ztratí svůj účinek. Bahnité tekutiny se dají prodat obtížně a maximálně za jeden stříbrný. Pokud použiješ vzácnější suroviny v ceně daného produktu dle Příručky hráče, snížené o jeden zlaťák, vypadají a jsou cítit normálně a jejich efekt je trvalý.
Přičemž navazující schopnosti budou obsahovat zmínku, že tohle omezení se vztahuje i na ně.
Divotvůrcova tvorba předmětů bude nahrazena tímto:
Od 13. úrovně dokážeš vyrábět i velmi mocné magické předměty. Výroba magických předmětů je zdlouhavý úkon, který zabere množství času. Pro tvorbu pomocí této schopnosti platí následující pravidla:
• Tvorba magického předmětu trvá tak dlouho, kolik je uvedeno v tabulce tvorby. Pokud chceš strávit hodinu výrobou předmětu, musíš spotřebovat magické suroviny v hodnotě uvedené v tabulce. Nebo můžeš během této hodiny spotřebovat jedno použití své alchymické truhly a snížit tak cenu na polovinu.
• Jednou mezi důkladnými odpočinky si můžeš hodit na ověření Inteligence (Alchymické suroviny) s obtížností 25 (pro divoké a na magii bohaté prostředí), 30 (pro méně magické a méně divoké prostředí) nebo 35 (pro nemagické a klidné prostředí) (určí PJ). Pokud uspěješ, získáš magické suroviny v ceně 2k4 zlatých (od 17. úrovně alchymisty 3k4 zlatých). Nebo si je můžeš nakoupit na místě, kde je koupit lze (např. V přátelské osadě).
• Pán jeskyně může stanovit, že pro konkrétní vzácný nebo vzácnější předmět potřebuješ konkrétní surovinu, kterou nelze snadno sehnat ani nahradit, a musíš ji získat při svých dobrodružstvích.
• Abys vytvořil předmět legendární vzácnosti, musíš mít úroveň alchymisty minimálně 17.
• Abys mohl vytvořit předmět sesílající kouzla, musíš mít úroveň alchymisty minimálně dvojnásobek úrovně kouzla.
Navíc můžeš být sladěný s až tolika předměty, kolik je tvá oprava inteligence (minimálně 3). Kouzelné předměty najdeš v průvodci Pána jeskyně, kapitola 7. Poklad, sekce Kouzelné předměty od A do Z.
Vzácnost Výroba (hodiny) Cena (zlatých za hodinu)
Běžný 4 12
Neobvyklý 20 62
Vzácný 200 625
Velmi vzácný 2 000 6 250
Legendární 20 000 62 500

Volitelné pravidlo: Divotvůrce nemůže vyrábět libovolný předmět, ale pokaždé když získá novou úroveň alchymisty, získá návod na výrobu dvou předmětů. Navíc se může naučit nové během dobrodružství, pokud nalezne vhodné zdroje informací. Toto pravidlo se hodí pro domácí tažení, tvořeným Pánem jeskyně na míru své skupiny. Naopak je nevhodné pro hraní „univerzálních dobrodružství“ sdílených více Pány jeskyně, nebo vydaná dobrodružství.

Nějaká varování před něčím, co by nebyl dobrý nápad?
Autorská citace #47
25.3.2019 21:54 - sirien
Upřímně - celej ten mechanismus tvorby předmětů oproti tabulkovému času / ceně je děsivě oldschool a herně hrozně dysfunkční - přinejlepšim skončíš s tim, že to bude nudný účetnictví. Navazující mechaniky typu "bahnité lektvary" co "nejdou prodat" sou už jen gradace tohoto. Nečekej, že to kdy bude funkční, protože to vždycky bude vyhazovat WTF výsledky jdoucí na jednu nebo druhou stranu - což je nutný důsledek toho když začneš tahat tvrdá čísla do pravidel bez toho abys měl settingové zasazení.

Celý bych to zahodil. Prostě bych předpokládal, že hráčská postava nebude mrhat svůj život na to aby seděla na zadku a věnovala se řemeslu jak nějakej městskej truhlář.

Místo toho bych šel po nějakém zjedndušeném systému který bude říkat co se stane když:

- postava náhodou bude chtít vydělat nějaké drobné výrobou běžnějších věcí
- postava bude chtít vyrobit něco specifického
- postava bude chtít zužitkovat downtime výrobou

...tyto tři případy bych následně navázal na nějakou relativní stupnici která dá DMovi vodítko k určení časů a cen.

Protože nic ve zlym, když tu od Tebe čtu srandy jako účetní vyčíslení výroby legendárního předmětu s přesností na (stovky) hodin (při 5 cifernejch hodnotách) a na stovky zlaťáků (při 5 cifernejch hodnotách), tak to působí všelijak, ale ani omylem to nepůsobí legendárně, dramaticky a ani zábavně.
Autorská citace #48
25.3.2019 23:08 - Log 1=0
sirien píše:
Prostě bych předpokládal, že hráčská postava nebude mrhat svůj život na to aby seděla na zadku a věnovala se řemeslu jak nějakej městskej truhlář.

Rád bych, však jsem to tak (u těch menších věcí) měl, ale někteří prý stále hrají na ekonomiku světa (asi nečetli Jersona), a že má všechno cenu ve zlaťácích tomu taky nepomáhá. DnD bohužel není až tak abstraktní systém, jak by mohl, a možná i měl, být.
Takže se obávám, že nějaké tvrdé omezení bude asi nutné, byť se mi až tak moc nelíbí.
Zkusím to nějak vymyslet bez tvrdých čísel, ale fakt netuším, jestli něco zvládnu vymyslet.
Autorská citace #49
25.3.2019 23:23 - Maelik
Mno..ceny v příručce hráče stejně jako základ ekonomiky světa nikdo moc nebere..

Ty ceny jsou tam spíš coby součást point-buy systému nákupu počátečního vybavení, a jako orientace pro to jaké věci dát postavám na tom a tom levelu jako poklad.

Ale jinak k tvrdému omezení.. v Příručce hráče i v Příručce pána jeskyně jsou nějaké tabulky pro výrobu předmětů/ magických předmětů. Přesněji, pro výrobu dobrodruhy. NPCčka pravděpodobně dělají věci efektivněji, páč se živí tím, a ne lovem monster. Takže možná jen odkázat na to, třeba ve smyslu, že divotvůrce dělá věci za poloviční čas a náklady, než je uvedeno v těch tabulkách?
Autorská citace #50
25.3.2019 23:24 - sirien
Problém je, že to co Ty tvoříš není tvrdé omezení, ale tvrdá přepočtová rovnice. Omezení říká, že existuje hranice toho co můžeš s něčím narativně nebo dramaticky dosáhnout nebo kam až to lze dovést - v podstatě to je jen pojistka a proti tomu bych nic moc neměl.

Např. bych vůbec neřešil, kolik si alchymista zvládne vydělat nárazově nějakým prodejem. Prostě bych napsal že možnosti alchymisty v tomhle směru odpovídají možnostem mistra nějakého hodnocenějšího řemesla popř. klenotníka (podle tržních možností kraje a etablovanosti alchymisty v daném místě atd.) a že se to odvozuje víc od jeho obchodních dovedností než alchymistických schopností. Ale že si nemůže vydělat víc než (nějaká stupidní rovnice zahrnující charisma, level alchymisty a nějakej koeficient atp.)

Tvorbu magických předmětů bych rozdělil na tvorbu v průběhu příběhu a tvorbu v mezidobí.

Tvorbu v průběhu příběhu bych řekl, že to je nějaká impro záležitost a spíš bych řešil nějaký naprosto minimální čas naprosto minimální zdroje za které lze něco vyrobit (víš co, takové ty legendy o tom jak Mistr Umění Magister Ten a Ten dokázal vyrobit TOHLE jen během jedné noci, navíc na lodi během bouře a jen s tím, co stihl sehnat před odplutím v přístavním trhu - nebo tak to alespoň vyprávěl jeho učedník...) a k tomu bych dodal že to vždycky bude mít nějaké zábavné nedostatky (zkrácené trvání, funguje jen v rukách modrooké blondýnky...) protože prostě alchymie není něco co by někdo ctihodný provozoval v polních podmínkách (...a proto je postava tak hustá, že to zvládá, že jo)

Tvorbu předmětů v mezidobí bych... ne/řešil stejně jako kdeco jiného v mezidobí. Např. kouzelník co si shání další kouzla do spell booku - taky nikde nemáš napsáno jak těžké je sehnat 8th level spell a kolik to přesně stojí. Natož jak dlouho trvá a kolik stojí nějakej spell vynalézt (/objevit, whatever).
Autorská citace #51
26.3.2019 10:56 - Log 1=0
Tak jo, poznámka přeformulována na:
Píše:
Produkty vytváříš ze surovin, které jsou běžně k nalezení, jako nepříliš vzácné nerosty a rostliny, připomínají tekutiny vytažené z truhly lehce zapáchající bahnitou vodu a 24 hodin ztratí svůj účinek. Z tohoto důvodu s nimi nelze obchodovat. (Pro pravidla na tvorbu obchodovatelných předmětů se podívej na rámeček Alchymista v mezidobí)

Holt, když mi pár lidí nezávisle řekne, že apel na dbad nestačí, tak to tam raději napíšu natvrdo.

Odvážná reforma Tvorby předmětů:
Píše:
Tvorba magického předmětu
Od 13. úrovně umíš tvořit za pochodu i jiné magické předměty, než lektvary. Jednou mezi důkladnými odpočinky můžeš provést ověření Inteligence za použití alchymických surovin a získat tak Drahocennou surovinu (Stupeň obtížnosti je uveden níže). Během krátkého či důkladného odpočinku můžeš Drahocennou surovinu spotřebovat spolu se čtyřmi použitími tvé Alchymické truhly a vyrobit tak běžný nebo neobvyklý magický předmět dle tvé volby. Pokud surovinu nespotřebuješ do 1k6 dní, znehodnotí se.
Magický předmět, který takto vyrobíš, má omezenou životnost a po 1+1k6 dnech ztratí svou magii. Tato nedokonalost je na předmětu zřejmá a nedá se s ním obchodovat. (Pro pravidla na tvorbu obchodovatelných předmětů se podívej na rámeček Alchymista v mezidobí)
Od 17. úrovně můžeš spotřebovat dvě Drahocenné suroviny a čtyři použití truhly a vyrobit jeden vzácný předmět , který svou magii udrží 3+1k6 hodin.
Od 20. úrovně můžeš použít jednu Drahocennou surovinu a čtyři použití truhly a vyrobit Lektvar síly bouřného obra, Lektvar prvotřídního léčení, Nolzurovy úchvatné barvy, Nejpevnější lepidlo nebo Univerzální rozpouštědlo. Tyto předměty vydrží 24 hodin.

Názory? Fakt by mi bodly.

A v rámci mezidobí dostane alchymista speciální činnost
Píše:
Provoz alchymické dílny
Alchymista může provozovat dílnu, ve které vytváří mimořádné, zejména magické, předměty. Alchymista se nemusí obávat, že by o jeho díla nebyl zájem, spíše, jestli si je někdo může dovolit. Při provozu své dílny může udržovat takový životní styl, jako nejbohatší osoby v osadě, ve které se nachází, aniž by musel platit příslušné náklady.
Nebo může udržovat životní úroveň o dva stupně nižší a vytvářet Mistrovský kus.
Mistrovský kus je magický předmět libovolného typu, vyžadující sladění s konkrétním tvorem. Alchymista při výrobě jmenuje až tolik tvorů, kolik je jeho inteligence (minimálně 1), kteří se mohou s předmětem sladit. Tato podmínka se po smrti všech jmenovaných tvorů změní na normální podmínku daného druhu předmětu.
Doba a nároky na výrobu předmětu souvisí s jeho vzácností.
Běžný předmět vyrobí alchymista 1. nebo vyšší úrovně za 1 den, po který platí nálady minimálně chudého životního stylu.
Neobvyklý předmět vyrobí alchymista 3. nebo vyšší úrovně za 1 týden, po který platí nálady minimálně střídmého životního stylu.
Vzácný předmět vyrobí alchymista 6. nebo vyšší úrovně za 1 měsíc, po který platí nálady minimálně pohodového životního stylu.
Velmi vzácný předmět vyrobí alchymista 11. nebo vyšší úrovně za 6 měsíců, po který platí nálady minimálně zámožného životního stylu.
Legendární předmět vyrobí alchymista 17. nebo vyšší úrovně za 1 rok, po který platí nálady minimálně šlechtického životního stylu.
Do doby výroby se samozřejmě nezapočítá doba, kdy se alchymista věnoval jiným činnostem. PJ může stanovit, že konkrétní předmět potřebuje specifický předpis nebo surovinu, kterou musí alchymista získat specifickým způsobem. PJ také může stanovit podmínky, dobu a náklady výroby artefaktu, který by mohl zkusit vyrobit alchymista 20. úrovně.
Autorská citace #52
27.3.2019 18:06 - Maelik
Jen dvě drobné otázky:

1) Tvorba magického pedmětu..to nejpevnější lepidlo standartně co slepí, to už jen tak někdo nerozlepí. Jestliže takto vyrobené vydrží jen 24 hodin, co se pak stane se spojem? rozlepí se?

2) Provoz alchymistické dílny..ten alchymista vyrobí předmět, který je omezený na použití konkrétní osobou a předa tse dá až ta osoba zemře, chápu to správně?
Autorská citace #53
27.3.2019 22:23 - sirien
Log 1=0 píše:
Tato nedokonalost je na předmětu zřejmá a nedá se s ním obchodovat.

zbytečná věta a škrtnul bych jí. Ať si s takovym předmětem klidně obchoduje. Reputace dělá svoje. Stejně jako nasraný oběti takovýho podvodu. (Obecně bych zrušil i to omezení o "blátivosti" věcí vyrobených z nalezených surovin - tak si alchymista přivydělá, no a? Podobně si kněz může přivydělávat léčenim atp.)

Obecně to celé takhle vyzívá o dost líp než nějaké tabulkové přepočty - jestli to je vyvážený je bez betatestu těžko říct.

Přijde mi trochu škoda fixovat se na tu omezenou trvanlivost (a navíc jí dávat v takovejhle arbitrárních hodnotách). Fakt bych klidně vytvořil nějakou tabulku s různými nevýhodami typu:
- velmi krátká trvanlivost
- omezení držitelé (můžou být návazné tabulky které pak určí konkrétní omezení)
- nepříjemný vedlejší efekt (viz např. sorckova tabulka divoké magie)
- omezený počet užití
- nevypočitatelnost (někdy funguje, někdy ne)
- ...

Alchymista by si hodil co z toho. Pokud by se mu to nelíbilo, tak by mohl výsledek změnit a místo nevýhody co padne by si mohl vzít obě nevýhody které v tabulce sousedí s tou, co padla (předpokládá se cyklická návaznost konce a začátku tabulky)

Obecně by bylo řečeno, že takto "za polních podmínek" vyrobený předmět nebývá skoro nikdy trvanlivý. Neustálá nutnost "zabrušování" a obnovování (run, náplní, povrchů, čirosti krystalů... co já vim) spolu s omezeným množstvím speciálních surovin co u sebe alchymista má způsobuje, že alchymista nikdy nezvládne takto držet při životě víc než proficiency bonus předmětů.

Zároveň mi přijde trochu nanic že nerozlišuješ mezi běžným a neobvyklým mg. předmětem. Myslím že minimálně nějaké symbolické rozlišení by tam být mělo - třeba běžný předmět sežere dvě truhly a neobvyklý čtyři?

Log 1=0 píše:
Alchymista při výrobě jmenuje až tolik tvorů, kolik je jeho inteligence (minimálně 1), kteří se mohou s předmětem sladit.

a) inteligence nebo bonus za inteligenci?
b) totálně mě míjí, k čemu je tahle podmínka dobrá? (ve skutečnosti mi to přijde spíš jako vcelku solidní bonus, ale zas nechápu proč by ho měl alchymista mít?)

Ten systém downtime výroby mi pořád přijde zbytečně konkrétní (a teoreticky tudíž exploitovatelnej), ale obecně vzato ano, takhle to už vypadá doslova řádově (resp. z designového pohledu spíš "dekádově") líp než ty přepočtový tabulky předtim.

Maelik píše:
Jestliže takto vyrobené vydrží jen 24 hodin, co se pak stane se spojem? rozlepí se?

jak tim něco slepíš, tak to vydrží slepený. Problém je když s tim do 24 hodin nic neslepíš, protože pak Ti to zatuhne ve skleničce kterou můžeš jít rovnou vyhodit.
Autorská citace #54
28.3.2019 08:30 - Log 1=0
sirien píše:
tak si alchymista přivydělá, no a?

Za sebe jsem s tím OK, ale zjistil jsem, že některým hráčům (respektive vypravěčům) tam nějaké podobné omezení chybí. Ale ještě to dopiluji.
sirien píše:
Fakt bych klidně vytvořil nějakou tabulku

Zvážím jako volitelné rozšiřující pravidlo. V základu raději ne, Alchymista je už tak natahovaný hromadou výčtů.
sirien píše:
Zároveň mi přijde trochu nanic že nerozlišuješ mezi běžným a neobvyklým mg. předmětem

To se dá snadno zařídit.
sirien píše:
a) inteligence nebo bonus za inteligenci?

Hups. Oprava samozřejmě.
sirien píše:
b) totálně mě míjí, k čemu je tahle podmínka dobrá? (ve skutečnosti mi to přijde spíš jako vcelku solidní bonus, ale zas nechápu proč by ho měl alchymista mít?)

Odlišuje to výrobu "pro krám" (která je zahrnuta v tom životním stylu) a výrobu vymazlených majstrštyků, udělané na míru někomu. Tedy zbytku družiny a příběhově důležitým NPC, a lze předpokládat, že se existence tohoto předmětu projeví v příběhu. Navíc to takto vyrobeným předmětům dodává unikátnost. Za mě win-win.
Autorská citace #55
28.3.2019 15:37 - sirien
Log 1=0 píše:
a výrobu vymazlených majstrštyků, udělané na míru někomu.

Ok - neni to ale spíš něco navíc, za co by měl nějak dodatečně zaplatit? Ať už alchymista sám nebo ten komu je věc určena (např. svojí krví atp.)
Autorská citace #56
28.3.2019 15:47 - Log 1=0
To je zahrnuto v tomto:
Píše:
PJ může stanovit, že konkrétní předmět potřebuje specifický předpis nebo surovinu, kterou musí alchymista získat specifickým způsobem.

Pravda, mohl bych tam naházet nějaké příklady.
Autorská citace #57
5.4.2019 22:33 - Log 1=0
Nahrány úpravy Alchymisty.
Autorská citace #58
5.4.2019 22:55 - sirien
nové nebo ty co tu už proběhly?
Autorská citace #59
5.4.2019 23:13 - Log 1=0
Ty co proběhly+nedůležité opravy pár formulací

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10904288291931 secREMOTE_IP: 54.224.52.210