Kultura

sirien
16.12.2007 21:46
Filmy fantastiky
fantasy, sci-fi, hororové filmy - ty kvalitní, ať si zvedneme náladu zničenou ve vedlejší diskusi :)

ok, tady je seznam jmenovaných... nechci ho číslovat, protože myslím že kvalitní díla si nezaslouží nějaké degradování stupňováním. Aby nevznikaly hádky tak uvádím v pořadí tak, jak tu byly jmenovány
  • Šestý smysl (kultovní horor, kdo neviděl do konce, nic nechápe)
  • Pátý element (roztomilý lehce pojatý humorný sci-fi film)
  • X-men I a II (výborná zpracování komixu, s vykreslením hrdinů)
  • Excalibur (film který ukázal legendu jak má být)
  • LOTR (netřeba snad dodávat víc)
  • Batman (kultovní zfilmování kultovního komixu)
  • Hvězdný prach (Gaiman - pohádka)
  • Conan (výborné zpracování sword&sorcery archetypálního hrdiny)
  • Dvanáct opic
  • Pitch Black
  • Star Wars (ovlivnily budoucnost a ukázaly jak vypadá space opera)
  • Star trek (u někož i jako odpůrce musím uznat hodnotu)
  • Piráti z Karibiku (kteří hrdě obnovili kouzlo pirátských příběhů)
  • Willow
  • Beowulf
  • Johny mnemonic (ukázka světa Shadowrunu jak od autorů)
  • Nekonečný příběh (protože prostě Falco :) )
  • Souboj titánů (kdo neví proč, tak neviděl a měl by napravit)
  • Indiana Jones (za to že od doby IJ mají lidé rádi archeology)
  • Dračí srdce (protože všichni máme rádi pohádky, a tahle má stylovýho draka :) )
  • Duna (aby se lidé mohli navěky hádat o žánru)
  • Blade runner (za otevření tematiky transhumanspace)
  • Kruh (já ho neviděl, ale jiní se u něj prý fakt báli :) )
  • Galaxy Quest (božská parodie na Star trek a všechny SF fany)
  • Návrat do budoucnosti (jediné filmy o cestování v čase které berou v potaz paradox)
  • Matrix I (jaká SMŮLA že NIKDO NIKDY nenatočil nějaké to pokračování...)
  • Jáson a Argonauti (za nejspíš první smrtelně rychlé kostlivé válečníky)
  • Terminátor (protože tahle postapokalyptycká sci-fi prostě JE)
  • Alien (horor který žánru přinesl spoustu nových prvků a geniálních myšlenek)
  • Predátor (kultovní akční duel mezi jedním MZáckým lovcem a Arniem)
  • Total recall (akční sci-fi klasika)
  • Sin City (Některé umění má prostě fakt styl)
  • Drakula (můžete se pohádat kterej z nich :) )
  • Faunův labyrint (neviděl sem, ale všichni až na Jersona pějí chválu)
  • Minority report
  • Hvězdná pěchota (o tom jak vypadá militantní svět)
  • Immortal
  • Iron man
  • Mad Max
  • Serenity/Firefly (opravdu skoukněte nejdřív Firefly, ten film sám o sobě sice je dobrej, ale neni na konci seriálu pronic zanic. Podorbnosti zde)
  • Jestřábí žena
  • Hvězdná brána
  • 13. Warior (čs: Vikingové)
  • Highlander I a III
  • Equilibrium za gun-katu a styl
  • Ghost in the Shell Protože kreslené nebo ne, kult je kult
8.3.2026 21:43 - Log 1=0
Na skok do divočiny

Páni, to je jak Avatar!
Ne, to vůbec není jako Avatar!

Nová Pixarovka. Takže to vypadá naprosto perfektně, a nemá cenu se o tom bavit. Pojďme k ději.

Hlavní hrdinka přenese svou mysl do robotického bobra, a vydá se mezi bobry (nebo spíš obecně zvířata v lese). A má to, nepřekvapivě, enviromentální poselství. Takže, je to jako Avatar? Ne, tohle je o hodně lepší!

Především, enviromentální poselství není tak otravné. Ano, je jasné a ne extrémně jemné, je to rodinný film, a musí to pochopit i děti. Ale není to udělané tou hloupou černobílou šablonou zvířátka a hlavní hrdinka=dobří, chamtiví lidé = špatní. Tedy, ze začátku to tak můe působit, ale později se to film nebojí dost jasně podvrátit.

Což nás doastává k tomu, že tenhle příběh má několik dobrých zvratů, a i když se nedejí žádná nečekaná odhalení, určitě se nevydává cestou, která vás napadne jako první. Celkově tu je hned několik zajímavých nápadů. Když se poprvé objeví Diana, tak jsem si říkal stejnou měrou "WTF, co je tohle?" a "To je vlastně dost cool!". Vlastně každá scéna s Dianou je taková. Jo, mám rád Dianu. Ne, nebudu spoilerovat, kdo je Diana.

Emocionálně to funguje odzbrojujícím způsobem. Prolog trochu připomněl Vzhůru do oblak. Přičemž tedy není až tak silný, ale ta struktura je podobná a opravdu funkční. A i ostatní dojemná místa mě dojímala, napínavá napínala, a ty, co měly být prostě působiv, byly... působivé. Bylo tam tedy i pár míst, které byly spíše groteskové blbnutí, ale tak to nevadí, to je pořád zábava.

Pár drobností, které chci pochválit:
Je tu více, než eden záporák, a jsou od sebe velmi odlišní.
Některé scény a záběry jsou z lidského pohledu, zvířata v nich dělají zvířecí zvuky a mají černé korálkové oči. Jiné jsou ze zvířecího, zvířata tam mluví a mají velká naimovaná kukadla.
Nezavírají se tu oči před tím, že se zvířata navzájem žerou a tak. I když se v tom samozřejmě ani nikdo moc nevrtá.

Za mě 9/10.
9.3.2026 18:38 - Pjotr
A je to lepsi jak Pom poko?
9.3.2026 21:36 - Log 1=0
To není zrovna film, se kterým mě to napadlo srovnávat, jsou dost jiné... ale za mě jo.

Ale já taky nejsem člověk, co šňupe rýži desetitisícovkami a hádá se o to, že týpek ve zbroji, která je odolnější proti všemu, ale zejména sekání, než ta, co má protivník, vybavený primárně sečnou zbraní, nemá brutální výhodu.
22.3.2026 22:42 - Dukolm
Spasitel / Project Hail Mary Vau a hustý. Byl jsme hodně skeptický jestli zvládnou vystihnout tu atmosféru co evokovala knížka a dokázaly to. Za mě se to řadí mezi top zpracování knížek pro film.
5.4.2026 17:53 - Dukolm
Zrození alchymistky na filmu jsem byl a teď jsme si ze zvědavosti pustil seriál (jsem teprve u druhého dílu) a střihem a scénami navíc mám pocit že koukám na něco úplně jiného. Ale vysvětluje to dost VTF momentů z filmu že mi tam něco scházelo nebo úplně nedávalo smysl.
20.6.2026 23:02 - Log 1=0
Příběh hraček 5
Já jsem, no asi ne úplně nadšený, ale rozhodně velmi, velmi příjemně překvapený.

Po traileru jsem se velmi, velmi bál, že poselsví filmu bude "nové technologie bad". A začátek tomu i odpovídal, ale pak se to začne převracet a lámat, a závěr ukazuje nové technologie jako něco, co přnáší nové možnosti a potenciál, který ale nevyvrací to staré a dobré, ale doplňuje ho. Aniž by tím popřel ta místa, která dost tvrdě kritizovala některé problémy. Jinými slovy, tahle série do sebe nasála nové, aktuální téma, a zpracovala je dobře a s úctou ke svým kořenům. Dámy a pánové, kdo z vás to má?

Dále jsem se bál návratu Woodyho. Obával jsem se, že se vrátí k roli hlavní postavy, ačkoliv jeho příběh už byl čtyřkou definitivně uzavřen, a nebude mít co filmu nabídnout. Což, on vlastně nemá, a klidně by to mohlo fungovat bez něj, ale naštěstí není hlavní postava. Je comic relief, nostaligická vábnička, a někdo, s kým se Buzz může hádat. A v téhle roli funguje velmi dobře. Přirovnal bych to k Žvejkalovi ve starých StarWars, kdy by se ten příběh mohl klidně odehrát bez něj, ale některé scény by nevyzněly tk dobře nebo zábavně, takže ho ve skutečnosti nikdo rozumný vystřihnout nechce.

Dobře, a kdo tedy hlavní postavou je? Jessie. A to je velmi dobře, protože má nějaké neuzavřené věci z minulosti, které jí dávají emocionální oblouk, kterým může projít. A i když je to stále to samé, co série dělá od začátku, tak její osobní příběh to činí dostatečně novým, aby to fungovalo. Je tam tedy jedna blbá deus ex machina, ale dokážu to odpustit.

Animace je samozřejmě naprosto perfektní a Pixarovská, jen ve scénách hraní se přejde do jiného stylu, což je naprosto přirozené, a i ten nový styl Pixar zjevně umí. Výborně. Líbí se mi to.

Humor, no, možná bych toho záchodového snesl míň, ale jinak jsem s tímhle spokojený, nebyla to těžká řachanda, ale to ani předešlé Toy Story.

Takže za mě vážně příjemné překvapení.
27.6.2026 17:28 - Log 1=0
Supergirl
Já jsem trochu rozpolcený, jak o tom filmu psát.
Pokud jste z těch, kteří věří v nové DC a chtějí aby pokračovalo, tak na to rozhodně běžte! Je to film, který stojí za dvě hodiny času a lístek do kina, a rozhodně dobrý střípek do frančízy. Pokud chcete vidět film se supergirl, tak taky, rozhodně je fajnově zadaptovaná.

Na druhou stranu, taky má ten film dost chyb. Nebo chyb... ony to ani nejsou přímo chyby, ale ty věci nejsou tak skvělé, jak by určitě mohly být.

Vizuál je v pohodě. Cestuje se tu vesmírem, je tu sice hromada "lidí" ale taky rozmanitých mimozemšťanů, má to takový prašně drsný nádech... celkově to mělo dost Star Wars vibe. Akce není nějak nápaditá, ale vypadá dobře. Ale ne tak, aby si to člověk pustil v sestřihu na Youtube pr čisté pokoukání.

Kara má rozhodně hloubku, člověk skutečně vidí tu zlomenou květinu, která se maskuje přehnanýám drsňáctvím, ale v jádru je dobrá a zraněná. A i když tu nedojde k nějakému velkému vývoji, tak se věrohodně posune odněkud někam. Ale vím, že z podobného tématu šlo vymlátit i víc. Ale je to tu a je tu toho na jednoduchou suprárnu celkem dost.

Ruthye je postava, která tam existuje z dost dějových důvodů, jako někdo, s kým se může supergirl srovnávat, a kdo ji nutí se nějak vnitřně posouvat. Moc toho nepředvede. Což je ale spíše dobře, na film o Supergirl jdu kvůli Kaře, ne nějaké random holce bez schopností. Takže to opravdu není excelentní postava, ale skvěle plní úlohu, kterou ve filmu má.

Lobo je takový jednoduchý, zábavný macho drsňák. Každou scénu, kde je, si krade pro sebe. Ale není ho tu moc. Což be fair, pokud s ním nechtěli nějak víc pracovat, je dobře, alespoň se ho publikum nepřejí. A pro nějakou práci s Lobem tohle asi není nejlepší místo. Takže vlastně dovrá rozhodnutí.

Záporák je takový zlý týpek. Je zlý, má docela styl, a je plochý jako prkno. Kdyby to byl pobočník někoho s hlubší motivací, tak je naprosto boží. Jako hlavní záporák to je trochu málo, takže finále tak úplně nepůsobí jako střet s ním.

Celkově to rozhodně není špatné. Vlastně je to dost solidní, jako film a ještě víc jako součást DCU. Kdyby mělo DCU za sebou hype, jako míval kdysi Marvel, tak je to obří hit a lidi ty chyby přehlédnou. Jenže není, a ti, co budou nadšení nejspíš nepřekřičí ty, kteří budou hejtit tenhle film čistě ze zlé vůle. Třeba protože nepřenesli přes srdce, že už nenechají Snydera prznit DC. Nebo protože jsou mysogynní troglodyti (rovnou říkám, že pokud mi na discordu bude někdo linkovat recenze od ulhaných zmrdů, tak s nimi ani nebudu ztrácet čas). Což bojím se poškodí DCU jako celek. Není to fér, ale co už, v takovém světě žijeme.

Takže já bych vlastně dost rád, aby na to lidi šli. Takže na to jděte, ale ne, pokud chcete výborný film. Jděte na to, pokud chcete jednoduchou suprárnu o Supergirl. To to je, a je to v tom fajn.
28.6.2026 20:53 - LokiB
Četl jsem zrovna dneska, že tržby z kin jsou mizerné a finančně to bude velký propadák. Jestli to nějak budou zachraňovat platformy, na které je to asi vhodnější ... jako přijde mi, že na takovéto filmy si už prostě hodně lidí raději počká a do kina nejde.
28.6.2026 21:18 - Log 1=0
Taky jsem se díval, a je to škoda. Jako, myslím, že ta moje recenze je kritická, na moje poměry, takže jo, ani bych se nedivil, kdyby to o pár milionů nevydělalo. Ale že by mi přišlo "fér" aby totálně shořel, to určitě ne.
28.6.2026 23:20 - sirien
Mě to ztratilo v momentě kdy sem se dozvěděl že "...in space".
Navíc v combu DC+Gunn... Nevtipný Guardians z mrtvýho CU, dík ale double ne.

Jediný zajímavý je Momoa a navíc jako Lobo, ale prej má stejně jen dvě a půl scény, který si klidně zkouknu na YT.

Upřímně, komiksáky mi už nějakou dobu přijdou dost jako kopání do mrtvýho koně, DCU nebo MCU. Was fun while it lasted, time to move on.
28.6.2026 23:29 - LokiB
jo jo, časy se dál mění ... budou si muset trochu odpočinout, než na ně (možná a jinak) přijde zase čas. ale jako to přijít muselo. vydržely tu (překvapivě) dlouho.
skalní fanoušci jsou smutní, ti by mohli dostávat každý rok 2-3 další a byli by happy. ale je jich málo.

a nebo budou muset řádně osekat náklady, i když to nějaké diváky ztratí, tak aby se dostali do zisku.

nesleduju, kolik jsou schopní vyždímat z merche Supergirl, ale to stejně zkanibalizuje jiný merch :)
21.7.2026 21:54 - Log 1=0
Odyssea
Dobře, nejprve jedna důležitá věc. TOhle je film, který chcete vidět v kině, nebo ho nechcete vidět vůbec. Spektákl je jeho pevnou součástí, a je to dobře udělaný spektákl. Koukat se na to na monitoru by byla slušná degradace zážitku.

Dobře, a chcete vidět Odysseu? No, to záleží, jestli máte rádi Holywoodské filmy. Tohle je totiž extrémně Holywoodský film. Efekty všeho druhu, totální star-cast, volná adaptace slavné předlohy, ignorování otravných detailů ve jménu coolness, témata co Holywood rád. To všechno tam je. Stěžovat si, že to není pure řecko vlastně míjí pointu, protože tohle se vůbec nesnaží o pure řecko, ale o pure Holywood. Pokud jste někde zachytili nějaké kontroverze, tak je pusťte z hlavy, do toho, co tenhle film je a čím se snaží být, to dost zapadá.

A nutno říct, že pokud si pro ten Hollywood jdete, Nolan ho rozhodně doručí ve správné formě, ten film ví co chce říct, a rozhodně to říká jasně a připom působivě a emocionálně. Jako, rozhodně tady všichni umí, to se nedá nikomu vzít.

A popravdě, i když si to s předlohou bere dost volnost, tak při všech změnách a Holywoodskosti, to je opravdu adaptace Odyssey. Ne nějaké její pop-kulturní verze. Není to příběh o hrdinném Odysseovi, co zabíjí příšery. Vlastně ani ne o jeho dobrodružstvích. Je to o jeho návratu na Ithaku, je to o strastech a problémech. Tady tomu dám kredit.

Takže pokud chcete od amatérské recenze tip, tak tady to je jesné: Chcete vidět Holywoodskou verzi Odyssey? Ano=> Kino. Ne => Tohe nikdy nebyl film pro vás.

Což ale neznamená, že jsem totálně a naprosto odpálený, nebo že nechci rozebrat nějaké věci. Jen si nemyslím, že by se na tom mělo lámat, jestli je to palec nahoru nebo dolů.

Zaprvé, jákožto vlažný helenita jsem doufal, že to nebude demytizované, a uvidím Olympany v trochu férovějším světle. Oh, jak jsem byl naivní. Příšery sice přečkaly bez úhony, ale bohové jsou s jednou výjimkou zcela nepřítomni. Fungují spíše jako symboly. Alespoň v ně tedy postavy vážně věří, a občasné rouhavé prohlášení jsou spíše emocionální uklouznutí, není tu žádný rage proti bohům, jak naznačují plakáty. Chvála Apollonovi a Dionýsovi. A i když jsou symboly, jsou symboly toho správného - řecké civilizace.

Tou jednou výjimkou je Athéna, která na tom ale není o moc lépe. Je jí tu velmi málo, a funguje spíše jako rezonanční deska Odysseových myšlenek. Alespoň je tu pár míst, které dávají najevo, že je skutečná a ne jeho halucinace, ale stejně je to pro hlavní postavu předlohy a mou božskou matronku nedostatečné a nehodné.

Uznávám, že v originále má tolik prostoru, že to pak chybí smrtelným hrdinům, takže nějaké umenšení tomu příběhu spíše prospívá, ale pořád mohla zůstat klíčovou postavou, což tady není, a Zendaya to nezachrání.

Když už mluvíme o degradaci postav, kdysi jsem viděl video o tom, že moderní a často údajně feministické interpretace Homéra zachází s ženskými postavami hůř než on. Tohle do toho dost zapadá. Sice tu máme Penelopu, která je více zapojená do plánů svého manžela a syna, což je moc fajn, a Homérova snaha udržet ji stranou působila dost uměle, ale taky ztratila pár cool momentů. A Kirké a Kalypsó, mocné a soběstačné záporačky, které se svým chováním dotýkají zajímavých a složitých (a tak trochu feministických) témat? Jsou degradovány na bláznivé ženy na pláži. Kirké je vysloveně viktimizována a Kalypsó je de facto zbavena veškeré moci. A ani jedna není ani trochu cool. Velké, velké zklamání. A o Anthéně už jsem mluvil.

V rámci výčtu změn u postav taky musím říct, že u kyklopa přišel Odysseus o nejlepší projev své mazanosti, ale také o hlavní projev své ješitnosti a arogance. Hrozně ho to zplošťuje.

Na trochu jinou notu, ten film je strašně temný. Nemyslím teď barevnou paletu, i když tam to taky sedí. Ale předloha měla i pár odlehčujících, veselých nebo černohumorných pasáží, a to je všechno pryč. A hlavně jsou pryč šťastné konce. Odysseův závěr je hořkosladký, a to co se stalo s Meleanem a Helenou je... smutné. Jako vážně je dobrý konec dnes větší problém než v ranné době železné, kdy byly smrt a násilí tak moc přítomné, že bychom se z toho dnes pos_ali?

Ať jen nekritizuji, líbí se mi, jak Nolan vytáhl téma konce věku. Odyssea se odehrává v historickém období Kolapsu doby bronzové, a mytologicky patří na úplný konec Věku hrdinů, takže to téma plave v kontextu dvěma různými způsoby, a to, jak je oba Nolan propojil a použil, mi přišlo velmi dobré.

A detail na konec: Agamemnonova zbroj je hrozná i v kontextu té Holywoodskosti, vypadá jako béčkový superzáporák, a je to hnus. Ale není ho tam naštěstí zas tolik.
30.7.2026 17:08 - sirien
Project Hail Mary

...kdo jste nestihl v kinech, stojí to za to - pokud máte rádi hard SF kde jde víc o scénář a postavy než o CGI bordel. Trochu mi to připomnělo Arrival (a rozhodně v dobrém).

Moc nevím co přesně k tomu napsat - je to story týpka co se v nedaleké budoucnosti probere uprostřed vesmíru kde si vzpomíná, že tam má existenčně důležitou misi, narazí na mzáka s v podstatě stejnou misí, a zatímco řeší mzáka a misi tak v retrospektivách vzpomíná co se vzlastně na Zemi stalo a jak se dostal tam, kde je.

Celé to je sympaticky komorní, aniž by to bylo klaustrofobní, působí to feel-good... není to tak wow jako byl Arrival, ale rozhodně to je solidní film ze stejného (sub)žánru.

Pokud nestihnete v kinech, vyplatí se později zabrousit na otevřená moře a zkouknout to doma.
31.7.2026 12:13 - opitz
Project Hail Mary... dobré dodat, že je to podle stejnojmenné knihy (česky Spasitel) od Andy Weira, který má na svědomí i Marťana. Film je super a velmi střízlivě se drží předlohy, avšak pokud chcete opravdu zážitek, nečtěte si Sirienovu recenzi, protože obsahuje spoilery a nejprve si knihu přečtěte.
31.7.2026 15:59 - sirien
...a to sem tam nenapsal nic co by nedali do traileru :D
13.8.2026 13:52 - LokiB
Tohle je staré, ale stále dobré ... a jestli to tu už bylo, tak snad nevadí.
https://x.com/EmmyWss/status/2087496239931588689?s=20

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087738990783691 secREMOTE_IP: 18.97.9.172