Odyssea
Dobře, nejprve jedna důležitá věc. TOhle je film, který chcete vidět v kině, nebo ho nechcete vidět vůbec. Spektákl je jeho pevnou součástí, a je to dobře udělaný spektákl. Koukat se na to na monitoru by byla slušná degradace zážitku.
Dobře, a chcete vidět Odysseu? No, to záleží, jestli máte rádi Holywoodské filmy. Tohle je totiž extrémně Holywoodský film. Efekty všeho druhu, totální star-cast, volná adaptace slavné předlohy, ignorování otravných detailů ve jménu coolness, témata co Holywood rád. To všechno tam je. Stěžovat si, že to není pure řecko vlastně míjí pointu, protože tohle se vůbec nesnaží o pure řecko, ale o pure Holywood. Pokud jste někde zachytili nějaké kontroverze, tak je pusťte z hlavy, do toho, co tenhle film je a čím se snaží být, to dost zapadá.
A nutno říct, že pokud si pro ten Hollywood jdete, Nolan ho rozhodně doručí ve správné formě, ten film ví co chce říct, a rozhodně to říká jasně a připom působivě a emocionálně. Jako, rozhodně tady všichni umí, to se nedá nikomu vzít.
A popravdě, i když si to s předlohou bere dost volnost, tak při všech změnách a Holywoodskosti, to je opravdu adaptace Odyssey. Ne nějaké její pop-kulturní verze. Není to příběh o hrdinném Odysseovi, co zabíjí příšery. Vlastně ani ne o jeho dobrodružstvích. Je to o jeho návratu na Ithaku, je to o strastech a problémech. Tady tomu dám kredit.
Takže pokud chcete od amatérské recenze tip, tak tady to je jesné: Chcete vidět Holywoodskou verzi Odyssey? Ano=> Kino. Ne => Tohe nikdy nebyl film pro vás.
Což ale neznamená, že jsem totálně a naprosto odpálený, nebo že nechci rozebrat nějaké věci. Jen si nemyslím, že by se na tom mělo lámat, jestli je to palec nahoru nebo dolů.
Zaprvé, jákožto vlažný helenita jsem doufal, že to nebude demytizované, a uvidím Olympany v trochu férovějším světle. Oh, jak jsem byl naivní. Příšery sice přečkaly bez úhony, ale bohové jsou s jednou výjimkou zcela nepřítomni. Fungují spíše jako symboly. Alespoň v ně tedy postavy vážně věří, a občasné rouhavé prohlášení jsou spíše emocionální uklouznutí, není tu žádný rage proti bohům, jak naznačují plakáty. Chvála Apollonovi a Dionýsovi. A i když jsou symboly, jsou symboly toho správného - řecké civilizace.
Tou jednou výjimkou je Athéna, která na tom ale není o moc lépe. Je jí tu velmi málo, a funguje spíše jako rezonanční deska Odysseových myšlenek. Alespoň je tu pár míst, které dávají najevo, že je skutečná a ne jeho halucinace, ale stejně je to pro hlavní postavu předlohy a mou božskou matronku nedostatečné a nehodné.
Uznávám, že v originále má tolik prostoru, že to pak chybí smrtelným hrdinům, takže nějaké umenšení tomu příběhu spíše prospívá, ale pořád mohla zůstat klíčovou postavou, což tady není, a Zendaya to nezachrání.
Když už mluvíme o degradaci postav, kdysi jsem viděl video o tom, že moderní a často údajně feministické interpretace Homéra zachází s ženskými postavami hůř než on. Tohle do toho dost zapadá. Sice tu máme Penelopu, která je více zapojená do plánů svého manžela a syna, což je moc fajn, a Homérova snaha udržet ji stranou působila dost uměle, ale taky ztratila pár cool momentů. A Kirké a Kalypsó, mocné a soběstačné záporačky, které se svým chováním dotýkají zajímavých a složitých (a tak trochu feministických) témat? Jsou degradovány na bláznivé ženy na pláži. Kirké je vysloveně viktimizována a Kalypsó je de facto zbavena veškeré moci. A ani jedna není ani trochu cool. Velké, velké zklamání. A o Anthéně už jsem mluvil.
V rámci výčtu změn u postav taky musím říct, že u kyklopa přišel Odysseus o nejlepší projev své mazanosti, ale také o hlavní projev své ješitnosti a arogance. Hrozně ho to zplošťuje.
Na trochu jinou notu, ten film je strašně temný. Nemyslím teď barevnou paletu, i když tam to taky sedí. Ale předloha měla i pár odlehčujících, veselých nebo černohumorných pasáží, a to je všechno pryč. A hlavně jsou pryč šťastné konce. Odysseův závěr je hořkosladký, a to co se stalo s Meleanem a Helenou je... smutné. Jako vážně je dobrý konec dnes větší problém než v ranné době železné, kdy byly smrt a násilí tak moc přítomné, že bychom se z toho dnes pos_ali?
Ať jen nekritizuji, líbí se mi, jak Nolan vytáhl téma konce věku. Odyssea se odehrává v historickém období Kolapsu doby bronzové, a mytologicky patří na úplný konec Věku hrdinů, takže to téma plave v kontextu dvěma různými způsoby, a to, jak je oba Nolan propojil a použil, mi přišlo velmi dobré.
A detail na konec: Agamemnonova zbroj je hrozná i v kontextu té Holywoodskosti, vypadá jako béčkový superzáporák, a je to hnus. Ale není ho tam naštěstí zas tolik.