Bod obnovy
Sci fi thiller. A docela se mi líbil.
Hrozně moc dobře byl udělaný svět. Je to takových 20 let do budoucnosti, a je zde jedna svět drasticky měnící technologie, kolem které se dost točí příběh a témata. Ale zároveň se co pár záběrů objeví nějaká blbůstka, co svět sice nemění, ale dneska ji nemáme, což dává ten pocit blízké budoucnosti, která je sice jiná, ale pořád povědomá.
Působí to jako takový proto-cyberpunk. Společnost k němu evidentně směřuje, ale ještě jí k němu chybí dost dlouhá cesta. Korporace jsou mocné, ale ne nedotknutelné, policie rozhodně má problémy s korupcí, ale není prohnilá, tělní implantáty zjevně existují, funguje na nich titulní technologie, ale žádné další podobné nevidíme.
I tématicky to vlastně sedí. Kdo zná cyberpunk ten je nejspíš viděl zpracované hodněkrát, a občas i lépe. Komu moc nesedl, tomu jsou představeny v mnohem přízemější, mvěřitelnější, přiměřenější a dost možná stravitelnější formě. Což může pro někoho být velké plus. Pro mě osobně to bylo tak akorát.
Příběh. Bohužel nejslabší stránka filmu. Není špatný, to rozhodně ne. Ale je převídatelný, dost hodně předvídatelný. Asi lépe takhle, než aby si tvůrci tahali zvraty ze zadku, a rozbíjeli si tím uvěřitelnost. Ale u thilleru to rozhodně není ideál.
Postavy jsou uvěřitelné. Hodně uvěřitelné. Dovedu soi představit, že skuteční lidé budou na ty neskutečné situace reagovat tak nějak takhle. Nejsou prvoplánově líbivé, ale cestu si k nim určitě není problém najít. Hlavně k těm hlavním, vedlejší jsou popravdě dost jednorozměrné. Ale to souvisí s tím, že nikdo z nich nemá tolik prostoru, a proto to ani tolik nevadí. A velmi kvituji, že i když hlavní dvojici tvoří muž a žena, tak tento fakt nevede k nějakým nevěrohodným kravinám.
Takže celkově nejsem nadšený, ale popravdě dost spokojený. Není to pecka, ale je to fajn film, za těch sto pade za lístek rozhodně stojí.
No dobře, teď k jedné podstatné metaskutečnosti. TOHLE JE ČESKÝ FILM. V Česku vzniklo solidní sci-fi. A to je docela mimořádná událost. Možná nejsem bezmezně nadšený z filmu samotného, ale jsem bezmezně nadšený z jeho existence. Pokud to je vlašovka toho, že se český film konečně dostává z žánrové omezenosti a ignorování fantastiky, tak by to bylo popravdu skvělé. A věřím, že to tak může být,. Ne nutně musí, ale může. A to je víc, než jsem ještě nedávno čekal.