Gamecon - pche to je pro děcka!

Schválně, co se vám vybaví při slově Gamecon?

Mistrovství v Dračím Doupěti?
Desítky divných chlapců, co neumí používat sprchu a baví se jen o vraždění skřetů?
Akce pro děcka v elfích pláštích?

Asi to tak nějak bude, což? Kdyby se psal rok 1998 musím s vámi souhlasit ve všech bodech obžaloby. Kdyby se psal rok 2003, snažil bych se vám to vymlouvat, ale měli byste stejně pravdu. Kdyby se psal rok 2007, už bych vám řekl, že všechno je jinak (ačkoliv ještě všechno jinak nebylo :). Teď, v roce 2010 vám s radostí řeknu, že nad Gameconem stojí za to uvažovat jako o akci...

Kde si můžete zahrát desítky rpg her, které si jinak těžko zahrajete!
Kde si můžete odskočit do deskoherny na prověřené fláky i novinky!
Kde si můžete zahrát spoustu akčních skopičin!
Kde můžete zakalit s lidmi, kteří umí používat sprchu, bavit se o zajímavých věcech a pařit!
Kde to bude dost v pohodě!

Čtyři dny pohodové zábavy, zajímavých příležitostí si zahrát široké spektrum her a především šance zažít kultovní akci!

Jenže, co když to tak není? Co když si to všechno jenom maluju, protože jsem vlastně jedinec, vyděděný většinovou společností, který potřebuje vyměnit jednou za čas kravatu za pobyt mezi podobně postiženými?

A jsou ty hry opravdu pro děcka? Vlastně mám dojem, že ani ne, protože tam jezdí mnohem méně a méně nových tváří každý rok. I přesto, že se organizátoři každý rok snaží dělat více a více. Spíše tam jezdí i starší a starší hráči, kteří začali na DrD a pokračují v ostatních zábavách. Dělají to blbě nebo ne? No asi jo, protože na Festival Fantazie jezdí stále více a více lidí, kteří jsou taky geekové, na Pragocon jezdí davy nových a nových 13ti letých fanoušků anime a Harryho Pottera.

Tak v čem je tedy ten důvod, proč si všichni spojujeme Gamecon především s těmi výše jmenovanými důvody v záhlaví? Jsou to jen zakořeněné předsudky, neochota ke změně nebo animozita, kterou nevidím? Nebo ještě něco jiného?

Já chci otevřít polemiku, protože je mi líto, že na akci zaměřenou jen na hry a hráče nejezdí hráči a dokonce mají pocit, že ta akce není pro mě. Víte, já jezdím na Gamecon už 16 let, prožil jsem několik jeho genezí a stále je to akce, bez které si neumím představit léto. A to jsem normální smrtelník (nikoliv geek :), mám přítelkyni a nejsem abstinent. To může znamenat jen jediné - buď jsem divnej týpek v elfím plášti, co žere DrDo a nebo bude kouzlo někde jinde. Co myslíte?
Autorská citace #1
10.5.2010 17:01 - sirien
ohledně málo stoupající návštěvnosti, moje dojmy:
a) minimální propagace v prostoru, kde může oslovit nové lidi
b) minimální propagace všeho nového, co NENÍ mistrovství universa v DrD
c) malá lákavost pro stálé návštěvníky dotáhnout tam návštěvníky nové (tj. stálí návštěvníci tam jezdí v ustálených relativně uzavřených skupinkách a nemají moc chuť lákat návštěvníky nové na všechno to ostatní, co GC nabízí)

Ohledně image: V uzavřené skupině se novinky šíří pomalu a přiznejme si, že představa soutěže v RPG spoustě lidí prostě principielně nesedí. A GC je stále primárně spojen s mistrovstvím světa v DrD, takže...

A ohledně toho kalení - nevim no, kdybych tam loni nejel primárně s Almim (resp. Almim a Gandalfem) tak bych si nejspíš až tak moc nezakalil...
Autorská citace #2
10.5.2010 17:27 - Jerson
Na Gameconu jsem byl jen jednou - program rozdělený mezi dvě poměrně vzdálená místa, přednášky v malých místnostech, přičemž jsem nabyl dojmu, že co není DrD, na to lidé nechodí, a tak dál. Prostě akce, která mě nezaujala, i když možná že jsem jen vyhmátl ten nejméně vhodný rok.
Autorská citace #3
10.5.2010 17:31 - Gurney
Když tak zmiňuješ rok 2007 tak co se týká třeba nabídky rpgéček tak to moc slavný nebylo (to jsem tam byl), 2008 jsem zas v programu nenašel skoro nic zajímavého. Letos hodlám přijet a uvidím jestli mi to bude stát za to i příští rok.

Co vím ze svého okolí, z netu a z pevnosti tak Gamecon má opravdu nálepku "mistrovství republiky v DrD". Což věřím, že lidi kterým připadá myšlenka "závodů v rpg" trošku mimo mísu (třeba já), může trochu odrazovat.
Autorská citace #4
10.5.2010 17:54 - pipux
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)
Předvolební negativní keci na billboardech všude kolem nás hrají akorát na nervy, napětí stoupá a skřípe to ... a pak příjdeš ty s tímto. Ptej se sám sebe: je toto optimální přístup? (spíš jako bys vtrhl do na nepřátelské území -- což může být jen tvůj pocit)

Jinak ...
www.gamecon.cz píše:
9.5.2010, Registrace na GameCon 2010 spuštěny!

...

V termínu 15.-18.7.2010 se v České Třebové uskuteční již 16. ročník herního setkání GameCon.

Kdo příjde, uvidí, ne?

Á počkej, úvod do této diskuze má být tvůj promo leták? Tak to už je vyloženě špatně!

Jak píšou ostatní, zapracovat na propagaci (ve které nemusí být zrovna nahé ženské a/nebo negativní keci).
Člověka zajímajícího se o RPG bez omáčky předsudků může oslovit např. program akce (i když jak koukám, ten je zatím poměrně pustý).
Autorská citace #5
10.5.2010 18:06 - sirien
pipux píše:
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)

protože pak má tohle téma o 50% větší návštěvnost, než kdyby se jmenovalo neutrálně nebo s GC pozitivní konotací. Neznáš základy online marketingu? Naopak myslim že tohle Jezevec pojal docela nápaditě.

S politickou kampaní bych to nesrovnával, účel i obsah tu jsou úplně jiné
Autorská citace #6
10.5.2010 18:21 - Lokken
pipux píše:
proč se prezentuješ negativně

Musím se Jezevce zastat, pokud chtěl vyprovokovat diskuzi tak název sem na fóra zvolil správně - a politiku si nechejme jinam ano?

To business: Já mám GC zafixován jako poněkud zkostnatělou akci(byl sem tam cca před 4 lety a byl dost zklamán), především spojenou s MR v DrD. Nic mě zatím nepřesvědčilo abych mu dal znovu šanci! Takže bych souhlasil s nedostatečnou propagací, minimálně co se týče změn.

Navíc je termín chvíli po FF a ani volno není nekonečné...
Autorská citace #7
10.5.2010 18:39 - pipux
sirien píše:
pipux píše:
@Jezevec: proč se prezentuješ negativně a máš tu potřebu se takto vymezovat? (viz už samotný nadpis)

protože pak má tohle téma o 50% větší návštěvnost

Otázka je, jestli bude mít GC s tímto stylem kampaně vyšší návštevnost.
Tímto přístupem také píše bulvár; ten má však následující funkci: upoutat, přečíst, zahodit a pustit z hlavy.

Lokken píše:
a politiku si nechejme jinam ano?

O politiku tu vůbec nejde. Jen tvrdím, že s touto volbou slov se pan autor dostává na styčnou plochu spolu s politikou - škodí sám sobě.
Autorská citace #8
10.5.2010 18:40 - Alnag
Jezevec píše:
Víte, já jezdím na Gamecon už 16 let...


A v tom bude asi jádro pudla. Když jedeš na akci kde znáš spoustu lidí (protože je znáš z předchozích 16. ročníků, je to hned něco jiného, než když jedeš na akci, kde budeš znát ty lidi tak maximálně tři... a s těmi můžeš klidně hrát i u sebe obýváku).

Co vlastně Gamecon nabízí zajímavého?

Desítky RPG her, které si jinak těžko zahraju?

Tak já nevím, možná někdo nemá to štěstí, ale kdybych chtěl nějakou RPG hrát, tak si hráče seženu. Spíš se mi je ale hrát nechce. Nedávno jsem uklízel disk v podstatě jsem si nechal jen pár RPG příruček, které fakt hraju. Zjistil jsem, že hrát pořád nové a nové RPG vystřelky mne stále méně a méně baví...

Asi jsem rozmazlený a zhýčkaný, ale nějak nevidím tu přidanou hodnotu Gameconu oproti jiným akcím. Spíš vidím přidanou hodnotu d20 srazu (potkám lidi, co chce potkat s kterými si mám co říct), nebo nedejbože FFka (i tam mám občas problém najít v patnácti nebo kolika liniích něco zajímavého, na GC bude o to hůř). Nemám chuť vidět některá trdla z nejmenovaného serveru o kterých jsem si jistý, že zase pojedou na GC dělat ramena.

Prostě abych jel, musel bych nejet na FF (což se možná i stane), protože tolik dovolené neobětuji na akce, kde si vlastně neodpočinu, spíš naopak a stejně to bude stát některé moje kamarády spoustu přemlouvání s nejasným výsledkem na konci.

Čímž jsem více méně odignoroval většinu polemiky o elfích pláštích nebo co to tam bylo. Pro mne za mne ať si lidé běhají třeba nazí. Mne to nepohoršuje. Alespoň by to bylo něco zajímavého.

A ještě douška úplně stranou. Včera večer jsem si četl něco o systému nějaký bonusů a korun. Asi už na mne bylo trochu pozdě, ale nemám pocit, že bych to pochopil. KISS = Keep it super simple. Proč připomíná registrace nechvalně proslulý systém DrD+, tedy něco na co potřebuju logaritmické pravítko a dva vysvětlující příklady?

Pohodlí. Zábava. Něco extra. A pak mne to začne zajímat.
Autorská citace #9
10.5.2010 18:41 - Zombie
Mínus:
Co jsem zažil, Gamecon nikdy nebyl o mistrovství v hraní Dračího Doupěte. Ale o nebetyčném ukecávání a protlačování své vůle skrz vůli PJ.
Vím to, protože jsem ho hrál nejen v Chotěboři 2002, ale i v 2008.
Předloni jsme mohli vyhrát beze ztrát jen díky mé kombinaci 2 položek z PPZ.

Plus:
Za výhru jsem vyškemral "Munchkiny".

Edit: Zahrát si nové RPG hry?
Gamecon mne stojí 3-4 dny + hotel + doprava + strava.
Návštěvy Paluby/Outpostu mne vyjdou na zlomek ceny CONu a výběr je 5x větší už jen kvůli tomu, že se to nestěhuje na akci a zpět.

GameCon je pro mne mrtvý. Bohužel, nebo bohudík?
Jak píše Lokken píše:
ani volno není nekonečné...
"
Autorská citace #10
10.5.2010 20:08 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Dovolím si vámi nastíněné otázky zodpovědět. Argumenty faktického rázu plně beru, ostatně program bude doplněný a je možné se podívat na program minulý rok, ze kterého je zřejmé, že Gamecon není jen o Mistrovství v DrD. Věřte mi, že od roku 2003 jsem v podstatě DrD nepotkal a přesto mi přijde, že tam bylo dost jiného programu.

Na druhou stranu, Gamecon je otevřený a nový program se vždy ujme (ovšem jen v rámci herního tématu - necheme za každou cenu pejska a kočičku). Stejně tak návhry na to, co by vás zajímalo jsou zajímavé (protože prostě jste hráči rpg a tudíž vlastně hlavní skupina, pro kterou všichni organizátoři investují stovky hodin času do přípravy). Jsem rád, že diskutujeme v rovině - když dostanu tohle, je to pro mě zajímavé a stojí mi to za pozornost.

Připomínku s dvěmi vzdálenými místy 20 minut od sebe plně beru. Již minulý rok to bylo konsolidované na jednom místě a letos se celá akce přesunula právě do lepších podmínek v rámci jedné lokality - protože ani nám se nechtělo přejíždět sem tam.

Ještě jednou zdůrazním (beru dotazy postupně), že Gamecon není o Mistrovství a program mimo mistrovství je stále o hrách, aniž by byl o soutěžení. A Gamecon už pevně věřím není zkostnatělou akcí, druhým rokem už jej ani oficiálně nedělá Altar, nýbrž samostatná skupina organizátorů.

Samozřejmě k poznámkám na téma - raději jedu na malou akci pro pár přátel, než na velký con - nemám, co bych dodal. To je pak jasné, sice jsem na Gameconu poznal velkou spoustu skvělých lidí, co bych v kruhu přátel nepoznal, ale je mi jasné, že ne každému to vyhovuje být obklopen veselými, byť ne tolik blízkými, lidmi.

KISS - znám to pravidlo (jen tedy jako "keep it stupid single") a beru. Spíše mi řekni, co je ta "extra hodnota". Tím, že jsem součástí skupiny, která se na každý GMC snaží dovést novou zajímavou aktivitu pro ostatní (svého času Špína, minule Rudý říjen, letos Mixér), tak by mě fakt zajímalo, co bychom mohli udělat ještě křupavějšího.

Oproti tomu se s dovolením vyhnu komentování osobních animozit, protože GMC je dost velký na to, abys nepotkal trdla, co ti vadí (tedy pokud ta trdla nejsou zrovna hlavní orgové, ale i ty můžeš vlastně ignorovat, pokud neděláš něco, co akci přímo záměrně poškozuje).

Taky máme v Brně herní klubík, ale kdybychom ještě za dávné éry Moorboyz nezačali vozit deskovky po všech conech, tak možná dnes tolik klubíků s deskovkami ani není. Byly doby, kdy to nebyl mainstream. A pokud jsi opravdu hráč, co se deskovek týká, tak je možná zajímavé změřit síly s jinými hráči mimo běžný okruh.

Děkuji za všechny reakce, vážím si jich a rád si přečtu i další.
Autorská citace #11
10.5.2010 20:45 - Alnag
Jezevec píše:
Spíše mi řekni, co je ta "extra hodnota".


Něco typu úspěšně pozvi Robina Lawse a count me in. Ale tím nemyslím, že to je jediná extra hodnota, která by mne fakt nalákala. Jen prostě, že to, co tobě připadá jako cool mně nijak zvlášť nevzrušuje (můžeš to přičítat mojí introvertní nátuře).
Autorská citace #12
10.5.2010 20:54 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Kdyby všem připadalo cool to, co mě, tak bych se tu tak tupě neptal, protože by svět byl jednoduchý. Proto se ptám - co je hodnota pro tebe, případně další, co chtějí "extra hodnotu".
Autorská citace #13
10.5.2010 21:22 - pipux
Ženský wrestling v bazénku plněném želatinou? :)

Jinak, teď už vážně: zapojit příchozí do dění - diskuze s osobnostmi (kontaktovat, pozvat (tyto významné "Alnagy" české scény bych oslovil stylem "pojďte reprezentovat, budou vás poslouchat")), ty rozšířit na tematické celky, workshopy a zájmové aktivity, defacto účastníky pohltit ve víru dění.

Můžeš si sice otevřít anketu, ale jako 16-násobný ostřílený veterán už určitě sám víš, na které stránky conu se zaměřit a co rozšiřovat.

Já bych např. v duchu inovátorství zrušil mistrovství v DrD, nahradil jej kvalitnějšími aktivitami ...... ]}:-> (pekelný smajl)
Autorská citace #14
10.5.2010 21:37 - Alnag
Když tak o tom přemýšlím, pipuxův návrh má něco do sebe. (Ne, nemyslím ten ženský wrestling.) Uvažovali jste o tom, vybodnout se na mistrovství v DrD. Jednak to určitou skupinu lidí může odrazovat, ale hlavně to zamkne potenciální účastníky jiných aktivit v aktivitě jedné (a tak zatímco by PJové i hráči mohli vyprodukovat více proudů obsahu, jsou furt někde schovaní... čerpám ze zkušenosti z ročníku 2007, třeba je to jinak...)
Autorská citace #15
10.5.2010 22:09 - Erric
pipux píše:
Ženský wrestling v bazénku plněném želatinou? :)


Inu od toho nema moc daleko hra Špína - predstav si leto, slecny v plavkach, strikaci pistole a spooustu vody!:o)
Autorská citace #16
10.5.2010 23:04 - Jerson
Pár fotek vydá za deset tisíc slov :-)
Autorská citace #17
10.5.2010 23:18 - Jarik
Jerson píše:
Pár fotek vydá za deset tisíc slov :-)

A jedna ucast v nove ere za tisic fotek (navic existuje neco jako osobni vlastnictvi:)

Osobnosti jako Aloag jsou zvany kazdy rok. A tusim, ze Alnag zrovna vloni odmitl jen z duvodu sve introvertnosti. :)
Je tezke zlakat Alnaga.

Tak vyhlasuji soutez... 'Prived svoji HVEZDU'
Vy najdete sveho oblibeneho GURU, s nasi pomoci jej premluvite... a ve finale budeme VSICHNI spokojeni, ze GURU byl na G.CONu :D
Autorská citace #18
11.5.2010 08:03 - Jerson
Hm, v roce 2007 jsem Špínu chvíli sledoval, ale nic až tak zábavného jsem v tom nespatřoval (a ani těch holek v mokrých tričkách nebylo tolik.)

Jsem tak namátkou koukal do loňského programu - snad tři čtvrtiny přednášek měli Peekay, Sirien a Dalcor - kvůli nim na GC opravdu jezdit nemusím. Na hraní RPGček je taky dost omezený prostor, když přijedu v pátek a budu odjíždět v neděli, tak zbývá prakticky jen sobota, to jsou maximálně dvě hry, abch jen tak tak stihl něco jiného. Když bych vedl své hry, tak ani to nestihnu.
A týden po FF asi budu pořád dost vyhraný.
Autorská citace #19
11.5.2010 10:26 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Férově - zrušit Mistrovství v DrD povede jen k tomu, že desítky lidí jezdit přestanou. Protože je to baví a to, že tím stráví třetinu dne jim pak nebrání se zapojit do dalších aktivit. A PJ, které baví dělat Mistrovství, by ne všechny bavilo dělat něco jiného.

Lidé, co je Mistrovství nebaví tam mají dostatek jiných alternativ a stále co dělat. Myslím, že "se to nepokouše", pokud tedy někdo není kverulant ze zásady. Nicméně trocha otevřenosti a pochopení i pro jiné fany bude potřeba vždy. A mohu bez skrupulíl napsat, že dnešní mladý hráč DrD umí používat sprchu, má přehled i o jiných sférách lidského bytí, než jsou rpg a často umí být výrazně zábavný společník. To bych řekl, že naše generace byla složená z mnohem větších geeků (počínaje mnou :/).

Nicméně osobnosti jsou potřeba, to souhlasím. Ostatně to je důvod mého článku tady. Vím, že je spousta "komunit", které odsuzují Gamecon na základě zkušeností z dob, kdy sami opouštěli DrD na "vyšší formu rpg" (nebo to tak alespoň cítili, sám jsem byl elitní zlý vampýrista, protože to bylo kewl, že jo :) a nejet na Gamecon bylo známkou punku. Dnes se smrskla komunita hráčů rpg na polovinu, přijde mi takový postoj fakt dětinský a snažím se podat ruku, která říká "všechno dobrý", pojďme udělat jednou za rok akci, která bude kulervoucí. A jsem rád za vaše přispění i zájem.
Autorská citace #20
11.5.2010 11:00 - Jerson
No, ai to udělám tak, že po FF mrknu na program, uvidím co tam je, kdo tam bude a podle toho se rozhodnu. Času mám dost a o peníze nejde, takže budu řešit hlavně společnost.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Petr ´Jezevec´ Pouchlý

Vyprávění v rolových hrách se věnuji již 17 let, přičemž posledních sedm let se orientuji především na tvorbu larpů. Stál jsem jako organizátor za desítkou conů, konferencí Odraz a další spoustou drobnějších akcí, včetně nemála mezinárodních.

Krom organizování larpů a čtení rpg knih kultivuji ...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083562135696411 secREMOTE_IP: 52.15.160.43