Kultura

sirien
14.12.2020 13:09
Diskuse k článku začíná postem #92, předchozí diskuse vznikla před jeho sepsáním

OGL 1.0a v RTF texťáku z Internet Archive

SRD/OGL článek u Wizardů

SRD+ DnD Product Identity podle OGL full PDF

Seriózní zdroje
- Copyright právnička EFF o kontraproduktivnosti OGL - TLDR post
- Legal Eagle o OGL a nevlastnitelnosti herních pravidel - post
- PHD disertačka o OGL - source post - Interview s autorem

Náhodné zdroje
- Obdobný názor kolegy na YT - TLDW post

Protože to je celé bordel, tak tady máte TLDR jednoduché vysvětlení základních věcí:
  • OGL = Open Gaming Licence (historicky používaná verze 1.0a) - samotná licence (právní podmínky). Vytvořená Wizardy, ale bez vztahu ke konkrétní firmě, uživateli nebo obsahu.
  • OGC = Open Game Content. Souhrn všeho obsahu licencovaného pod OGL (kýmkoliv) skrze SRD (viz níže)
  • SRD = System Reference Document. Dokument s konkrétním licencovaným obsahem pod OGL. Každý tvůrce/dílo mají vlastní SRD. Souhrn SRDček je OGC (viz výše).
  • Product Identity. Soubor prvků, které autor licencovaného obsahu vymezuje jako explicitně ne-součást OGC a které se uživatelé OGL navíc nad to zavazují nepoužívat bez ohledu na to, jestli by na to jinak měli právo nebo ne. (tohle je jeden z háčků/pastí OGL)
18.4.2023 10:25 - Šaman
Tak jsem to zase pročetl a znovu mi tam skřípe TM "Greatest RPG in the world". Říkám si, jestli by na ní neztratili nárok v chvíli, kdy je něco o řád přeroste. A to třeba i na počítači. Takové WoW, nebo Diablo v době největší slávy apod.
18.4.2023 11:55 - sirien
Greatest v téhle frázi neznamená "největší", ale "nejskvělejší", což je dost nekvantifikovatelná veličina a můžeš si jí přiřadit čemu chceš.
18.4.2023 20:07 - sirien
Ještě jsem doladil text k tomu ORCovi plus jsem rozdělil dokument na kapitoly (stránky), přijde mi to tak v tomhle případě s těmi přibývajícími licencemi takové přehlednější.

Pak to ještě zahladím úplně, ale to až se zveřejněním článku o historii OGL a RPG licencí, kterým snad tuhle kapitolu svojí tvorby navždy uzavřu :D
18.4.2023 20:13 - York
sirien píše:
Pak to ještě zahladím úplně, ale to až se zveřejněním článku o historii OGL a RPG licencí, kterým snad tuhle kapitolu svojí tvorby navždy uzavřu :D


You wish ;)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074865102767944 secREMOTE_IP: 44.204.164.147